標題: 有冇人覺得,而家既歌其實係難唱過以前既歌呢 [B +] [打印本頁]

作者: 比利小子    時間: 2006-8-27 03:30 PM     標題: 有冇人覺得,而家既歌其實係難唱過以前既歌呢 [B +]

而家咁多人彈歌手唔識唱歌,,
雖然我同意大部份既singer真係唔得
但小數好似eason, 李克勤,何CC ..etc 既歌
其實係比以前有難度,

[ Last edited by BeachBoy on 2006-9-27 at 04:09 AM ]
作者: 12d3    時間: 2006-8-27 03:48 PM

完全唔覺
作者: samuelw    時間: 2006-8-27 03:58 PM

i dun think so too                    

why u think that ?????
作者: kenny@ef    時間: 2006-8-27 04:09 PM

我只係覺得而家d所謂實力派歌手,其實大多數都係向高音假音發展~
而市場上d青年人見到佢地唱高音就會話勁,而其實假音只係唱功既一小部分~
唱得高音亦唔見得特別比人勁,音域係天生,只可以靠後天練習加大小小~
就好似張學友,佢高音唔算特出,但係佢唱歌基本功札實,唱準,假音轉接流暢,震音洽到好處,感情動人.........各樣樣加上來都係掂既,所以先有歌神之名~
作者: chrisvong88    時間: 2006-8-27 04:31 PM

Originally posted by kenny@ef at 2006-8-27 04:09 PM:
我只係覺得而家d所謂實力派歌手,其實...
EXACTLY ~!!!
作者: 比利小子    時間: 2006-8-27 04:35 PM

Originally posted by kenny@ef at 2006-8-27 04:09 PM:
我都幾同意你講
其實我咁問都係因為我成日同屋企人唱k,
好多時都唱番d好old 既歌,,,同新歌比較下,,難度好似冇咁高 (當然我唱得好唔好又係另一樣野),
所以睇下大家有咩意見
作者: kaing    時間: 2006-8-27 04:37 PM

以難度係無得比較,因為風格不同...
唱腔方法也不同,不過可以講以前既人注重跟基打得穩
現在既人比較注重表面唱法,比較表演個人風格為多..
但係細微既就不太重視,睇live 就清楚,拍子,音準,唱腔變化既情緒.
作者: balachiDavis    時間: 2006-8-27 04:39 PM

其實eason都唔算係新歌手lu, 我都好同意"kenny@ef" 的看法, 呢家d歌手係唔係都唱假音, 同埋d好sad ge 情歌就算, d 人就話好聽......
我覺得呢家除左eason 之外, 係hk基本上冇一個能夠同其他東南亞歌手比美....
大家可以聽係一個馬來西亞歌手叫曹格ge 唱功就知道mud 野事.......
http://www.youtube.com/watch?v=N_qUSPNZN2A
作者: 比利小子    時間: 2006-8-27 04:55 PM

題外話,有冇人聽過e個人,,,
http://www.youtube.com/watch?v=S ... 5%E9%AB%98%E9%9F%B3
作者: ronald001120    時間: 2006-8-27 05:02 PM

香港人係甘
聽慣差歌手
彈個側田出來又話佢勁
作者: sexplayer    時間: 2006-8-27 06:06 PM

Originally posted by 比利小子 at 2006-8-27 03:30 PM:
而家咁多人彈歌手唔識唱歌,,
雖然我同意大部份既singer真係唔得
但小數好似eason, 李克勤,何CC ..etc 既歌
其實係比以前有難度,
老兄現在才發覺"歌手"唔識唱歌,對不起要說句真係後知後覺.
你看唱片公司不斷推些XX金曲,情歌XXXX...專輯就知一二.
作者: 藍熊    時間: 2006-8-27 06:15 PM

但'男兒當自強'又係舊歌黎, 唔通又易唱? 另外非k歌一類情歌比起k歌係難唱得多
作者: jay88    時間: 2006-8-27 06:44 PM     標題: 風格

其實歌冇話邊d難唱...邊d易唱既...各人把聲都有特點...
如果要李克勤唱beyond d'我是憤怒'...佢都死俾你睇啦...
不過我反而覺得以前d歌手既歌有自己鮮明d既風格咯...最明顯係哥哥啦~梅姐啦~台灣都有優客李林...張信哲等等...佢地曲風唔算特別...只係演繹既時候就唱出自己既風格
作者: little boyboy    時間: 2006-8-28 01:24 AM

難唔難唱好難講,啱你個key咪易唱D。同埋唱功好唔代表唱到D好難度既歌,而係可以唱到首歌既神髓先係好野。
作者: 阿感    時間: 2006-8-28 06:34 PM

其實係而前o既歌簡單d,簡單唔代表唔好,簡單得o黎又好聽其實仲難,好以方大同作d歌,簡單得o黎又好聽,唔使搞到好複雜
作者: lovemusic001    時間: 2006-8-28 09:40 PM

Originally posted by balachiDavis at 2006-8-27 06:09 PM:
其實eason都唔算係新歌手lu, 我都好同...
曹格唱superwoman 非常勁!
作者: ksonkth    時間: 2006-8-28 10:01 PM

Originally posted by 比利小子 at 2006-8-27 04:55 PM:
題外話,有冇人聽過e個人,,,
http://www.youtube.com/watch?v=S ... 5%E9%AB%98%E9%9F%B3
傳聞話佢係閹人,所以先唱到咕高音
作者: loklok117    時間: 2006-8-28 11:43 PM

Originally posted by kenny@ef at 2006-8-27 16:09:
講得好
作者: ht009    時間: 2006-8-29 12:38 PM

i agree with u.
作者: kengaroo    時間: 2006-8-29 01:23 PM

而家既歌唔係作黎俾歌手唱, 係作黎俾大家去卡拉OK時唱
作者: jacky60724    時間: 2006-9-23 10:58 PM

我正係覺得而家既歌手唱歌好多都唔係好夠氣囉佢地既抖氣聲仲好大,上當年d歌手唱歌邊有抖氣聲架,你地聽下甄妮羅文果d聲真係好清好靚架,仲要一d抖氣聲都冇架,尼d咪叫做功力囉,而家果d唱到好似就黎斷氣咁唉...............
作者: cristiano3156    時間: 2006-9-23 11:06 PM

Originally posted by lovemusic001 at 2006-8-28 09:40 PM:

曹格唱superwoman 非常勁!
世界唯一的你正
作者: lv123    時間: 2006-10-5 08:59 PM

另外其實我都不明現在d 歌唱什麼。有什麼內容。使到不知如何唱,另外現在所謂的歌手。 是不曉什麼唱功。無什麼力水同感情。你看蔡楓樺d 歌其實好用力水才唱到。
作者: DXneo    時間: 2006-10-6 01:07 AM

完全唔覺
流傳很久的一句話
香港冇樂壇,只有娛樂圈
香港冇歌手,只有藝人
作者: eddiemonkey1234    時間: 2006-10-6 10:25 AM

hahahaha,曹格勁lo原來,ahahah,曹操仲勁=]
作者: lv123    時間: 2006-10-7 10:39 AM

Originally posted by DXneo at 2006-10-6 01:07 AM:
完全唔覺
流傳很久的一句話
香港冇樂壇,只有娛樂圈
香港冇歌手,只有藝人
應該是無歌手﹐無藝人。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0