標題: 典型大陸人 - 吐痰 插隊 蹲街 喧嘩 [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2006-9-2 06:21 PM     標題: 典型大陸人 - 吐痰 插隊 蹲街 喧嘩

大陸遊客陋習徵集熱爆
4 M# ]$ O5 X6 K+ N吐痰 插隊 蹲街 喧嘩 2006年9月2日
! _& J$ a/ t+ i3 s# |* ]2 y( v  K # k! h$ X6 C# m: N  B4 h0 G0 N' I
【明報專訊】隨地吐痰、亂拋垃圾、不分場合吸煙、不排隊……內地部分遊客的缺公德行為,飽受批評。對此,中共中央精神文明辦公室和國家旅遊局徵集「中國公民旅遊不文明行為表現」和「提升中國公民旅遊文明素質建議」,擬用3年改變國人在公共場合不講衛生的陋習。" T+ \( w2 Y* I) p! b; ^

5 X! C% ?/ l) |4 a" o  ^8 Q0 j; v半月收3萬意見  n) q) P; a* x$ w% w5 S; _
6 ~" A& n' {7 r2 {
新華社引述中央文明辦副主任翟衛華昨日說,中央文明辦和國家旅遊局於上月16日開始向海內外徵集「中國公民旅遊不文明行為表現」和「提升中國公民旅遊文明素質建議」,半個月來,社會反應熱烈,至今收到海內外民眾來函、電郵、留言等3萬餘件,網站瀏覽量在300萬人次以上。徵集截止時間為本月10日。% w% H3 G# Q( n8 H! Q

0 k0 V$ z2 y* m翟衛華說,從民眾的來信看,大家一致認為十分必要提升中國公民旅遊文明素質。網民暢所欲言,建言獻策,列舉國人部分「令人汗顏」的缺公德行為,提出很多提升國民旅遊文明素質的建設性意見。
" e$ I) e+ u7 @& m1 m, W! D& ?+ |! J
翟衛華認為,提升國民旅遊文明素質是長期任務,要做的工作很多,要想在2008年底前取得階段性成果,必須集中力量解決主要問題。在工作對象上,要突出國家公職人員和青少年兩個重點。- N) Y* [* ]& m  i
# @% \, D, Q, ?, r
去年中國公民國內遊達12.2億人次,出境旅遊亦有3100萬人次,而遊客的文明素質直接影響國家形象。" E% J6 j2 y  s( w# Q- M2 y7 q

7 U9 L( H5 H+ m" l內地遊客捱批「七宗罪」
' W9 h3 u' _2 g1 _3 ?5 G) K5 o; i' w. g# g' N* f' `
另據《新京報》報道,內地民眾出國旅遊時的缺公德行為最廣受批評的「七宗罪」為﹕亂拋垃圾﹔在飛機上、餐廳裏毫無顧忌地大聲喧嘩﹔不講秩序,什麼都要搶先﹔禁煙區依然悠然自得地吞雲吐霧﹔在宴席上把腳擱在椅上或盤腿而坐﹔西裝革履者蹲在街頭或身穿睡衣在酒店串門﹔遇到糾紛時脾氣大。
% o( M' A, E' M; A
1 R; D- o: M  T9 B7 b在「公民旅遊不文明行為」徵集中,網友紛紛補充公民旅遊時表現出來的其他缺乏公德行為,包括﹕隨地吐痰﹔便後不廁﹔不分場合吸煙和吃零食﹔說粗話﹔講電話不分場合﹔在景區景物內刻「到此一遊」字樣等。
: Z/ _+ _3 E* ~% z( A
# b$ E- ^0 M; y, p4 L3 s大陸人, 真係可笑, 唔怪得當年d 法國人要限制華人與狗不得進入啦, 因為佢地都會破壞跌序, 隨處小便, 發出喧嘩之聲 8 Z; }, x/ }+ W# y7 `
不過狗起碼唔會插隊, 唔會吐痰喎...
作者: antohny01087    時間: 2006-9-2 07:00 PM

"唔怪得當年d 法國人要限制華人與狗不得進入啦, 因為佢地都會破壞跌序, 隨處小便, 發出喧嘩之聲""你又唔好咁極端話大陸人,大陸人同香港人都係中國人,都係華人.不過你好好采落到黎香港之嘛.
作者: arwan1222    時間: 2006-9-2 07:51 PM

你都幾好笑
0 K+ o. k: _8 K& i$ [同樣係中國人,你認同外國話中國人係狗?
* a& U! Z; g$ U$ h) n* _$ k你最後果句意思係唔係想講大陸人狗都不如?
6 s5 V! C% T8 n+ Q2 ]3 G1 o( K學上面果位話齋,你好彩係香港生活咋
# X- \, X# n' X& ^- J5 o6 [係,而家中國同香港都比人視作兩個地方
3 ~* M9 W8 L# K! p- h但係大家血脈相連,自己柴自己個台
* w: s$ I( s: Z$ E8 L9 I9 Y% D自己侮辱自己,我不得不欽敬閣下# s$ S1 {0 [4 u$ W4 o; Y% A
* b: c0 i; i; o5 c4 |5 n0 X# O* ]6 U
呢個社會風氣,只好怪教育不完善0 [( Z! W# `% q) R% ~5 J9 S- R3 R
冇意識到公德心
- [# R3 D3 T) ]要整頓,都恐怕要一段頗長既時間
8 N& c7 O5 e4 ]  B十三億近十四億人,要普及教育係一個幾難既事9 U% I3 H3 J4 a- z* e
有一句希望中國人都會記住:「人必先自侮,然後人侮之」
3 y+ F6 Q4 Q& d" |6 E包括作出不雅行為既"大陸"人,同睇唔起"大陸"人既"香港"人) c% z) ~4 C9 }( K
香港真係咁完善嗎?七百萬人都知書識墨嗎?. p2 X- W. `6 ]# X  L* \5 M" |
睇下我地香港而家果d小孩子,
, K' H2 e* z7 }5 H不禁婉惜
作者: 瑞比    時間: 2006-9-2 09:28 PM

Originally posted by bigfish at 2006-9-2 06:21 PM:
; K" `7 \6 d1 F% P. v大陸遊客陋習徵集熱爆, r" g) }- s' ~% x7 p3 r2 i+ _
吐痰 插隊 蹲...
5 C& q2 ~" j8 T# t$ ^. o
你logo個條仔係咪你黎??
作者: atimsi    時間: 2006-9-3 12:41 AM

先生,我都系大陆人!- ?$ ]: g9 ?4 A
生系广州,住系广州!
8 j% {  r( c8 p五好一支竹打一船人!!好五好?  M1 p7 e; @5 `! f% p* q$ @
正所谓十年树木,百年树人!!一个好的社会要一百年才能建成!" E: V/ p; Q8 b  J6 @
《长恨歌》里面都讲香港是一个很肮脏的地方啦~~
: G  v4 [6 B* P$ O( W4 `相信系以后会改变嘎~~~1 k6 g! J6 j  ?3 b% Y; @; O  v. T
不过不会等它改变,我会选择走路(emigration阿)先~~~
作者: atimsi    時間: 2006-9-3 12:54 AM

讲真阿~~香港人变左好多阿!!
4 w  f; d/ ^( J) T/ l9 c* D: \9 p0 C我还记得第一次来香港的时候,你们给我的感觉真的很好~~不过现在真的变了很多~
3 n2 y- ^, @# P9 ^1 m  @果日落来海洋公园玩,跟住去旺角shopping~
  m. z/ I4 c& ?! Q去百老汇买左部数码相机,个后生仔sales D服务态度就真系几好而且好专注啦!所以我甚至连机都午使试,因为距比得到信心我!(其实系广州可以买到更平的价格,但我都愿意比,因为信任)
3 I- }7 L2 L2 p  N' W# N8 P1 C9 x; h但系去到买波鞋果度,问下个老板有无某只款式的波鞋。我仲打印埋鞋的照片出来添~( B/ I- X# q7 ^% X' T" r
果个老板指住个牌子话,三条杠就系拉~~~
7 Y: I3 X. K6 b3 g& T" k6 ?哎~~~系米为左钱就一定要讲大话呢??真系当我午识野乜~~~款式不同,价格都五同拉!!( [% O& z' k" t2 ?6 e7 W7 R
我当然无买果对球鞋拉!连信用都无,点做生意阿?
作者: coolala2005    時間: 2006-9-3 02:14 AM

"法國大餐" 簡直係人類o既恥辱~母親o既惡夢生態o既災害~文明o既末日~~~~
作者: vcent    時間: 2006-9-3 10:49 AM

事實上睇下......大陸遊客o係 米老鼠到.....又all 尿...又呢樣個樣....回大家都同係中國人, 又何必失禮自己人前呢
作者: bigfish    時間: 2006-9-3 04:59 PM

Originally posted by 瑞比 at 2006-9-2 09:28 PM:8 x7 T: \0 x% t7 X8 B* R
" q4 c/ N# `8 d" }3 V
你logo個條仔係咪你黎??
% K2 r; q6 x' E3 D' S
係又點?
$ y& C: e1 u1 K% a! T- l我唔係百分百中國人樣, 起碼同大陸人劃清界線...
作者: bigfish    時間: 2006-9-3 05:00 PM

Originally posted by vcent at 2006-9-3 10:49 AM:& Y5 W: i* Q' L) O
事實上睇下......大陸遊客o係 米老鼠到.....又all 尿...又呢樣個樣....回大家都同係中國人, 又何必失禮自己人前呢
3 Q9 ^/ @8 `5 {+ S4 N2 U9 e香港個迪士尼, 我冇去, 因為佢o既 target customers 係大陸人, 反而我去過東京 disneyland 同 disneysea, 國際化好多, 雖然大部份都係亞洲遊客
作者: magic    時間: 2006-9-4 01:12 AM

Originally posted by bigfish at 2006-9-2 06:21 PM:* D. ]% m8 k0 W' b$ F2 P
大陸遊客陋習徵集熱爆# ~- a* q, P4 j$ c" S: I  X  z
吐痰 插隊 蹲...
, c! ]7 x0 q. ]5 v
HK...亦多左人如此...不知跟十多二十年每天百幾個大6人移入HK有冇關???
作者: dllm    時間: 2006-9-12 02:19 AM

HK七百萬人,I think 1百萬人係大陸人,我弟日不會要bb,以免大陸人陀螺我bb!
作者: dllm    時間: 2006-9-12 02:33 AM

Originally posted by bigfish at 2006-9-3 04:59 PM:
: G- Q6 J6 f% y" T/ O
  b, }( ~0 e  M% }4 O係又點?: s  R2 q/ Z; q6 C5 s4 q
我唔係百分百中國人樣, 起碼同大陸人劃清界線...
2 \7 I' ]8 L* _1 B) k+ k2 L
but Iwant to fxxk the girl.
作者: KSO    時間: 2006-9-13 05:54 PM

Originally posted by bigfish at 2006-9-3 04:59 PM:: ^1 d5 V/ t. J$ _

! Z1 Y  o' Q: w係又點?- Z! t; i2 U1 _7 Q" M; c$ @$ N
我唔係百分百中國人樣, 起碼同大陸人劃清界線...
5 G# G( {  [1 [3 f8 ]: ^5 Y% P1 W( ^7 M+ ?
劃清界線?& R& K5 \. u. y3 A5 T
咁你唔好黎EF啦( w7 l$ j+ p, }) S4 R& I% g" x
唔好用中文啦* W  K) b( X2 S" O/ J+ G
一間整臭你既身份就唔係幾好啦
作者: 王晶    時間: 2006-9-13 07:58 PM

Originally posted by bigfish at 2006-9-3 04:59 PM:# z, _8 ]4 ]* t' h& Q) t0 B9 K7 R

4 H6 Z5 K/ I1 S8 ?5 V9 s" n4 ]係又點?
' {4 y8 z0 K  O, m7 k: i2 r, Z我唔係百分百中國人樣, 起碼同大陸人劃清界線...
  X; Q2 A& l2 m
( T7 e1 A: C: e係係係) o- \8 E9 H- g, S1 @

2 j5 X' s: M, y& E知你條契弟係雜種喇 得未呀
作者: littlenic    時間: 2006-9-13 08:07 PM

Originally posted by atimsi at 2006-9-3 12:41 AM:
# p$ g9 T1 Q  q. b5 n7 i先生,我都系大陆人!% j: Y, Q0 l( }3 r5 v
生系广州,住...
5 M5 ~  R6 Q- W# q% B9 C6 }
1 u. e, R  Z. _* M4 {% F好同意你ge講法。樓主,你唔可以一竹竿打一船人,因為中國有D人仍然not well educated,但已經進步左好多,但並唔係全部中國人都係咁ga bor,有好多都好有禮貌有教養。你好有偏見。
作者: bigfish    時間: 2006-9-13 08:15 PM

呢篇野唔係我打o既, 資料由中共中央精神文明辦公室和國家旅遊局提供
作者: skjeiw    時間: 2006-9-13 08:16 PM

超偏見~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0