標題: 香港的考試模式係咪好有問題? [打印本頁]

作者: skjeiw    時間: 2006-9-10 10:56 PM     標題: 香港的考試模式係咪好有問題?

我成日覺得香港d考試好無聊
2 D1 Q3 n) ^( L- z$ ^% r, W5 {你今日讀餐死...聽日考完出黎就唔會再記住
: l; o/ n* Q/ N讀10幾年書,出到黎做野可能以前無野係用得上8 U: g0 A; v) c1 B
如果話番學係學習群體生活同社交都無乜問題1 C! g& U# v- G6 w1 B! i
但如果番學係純綷為成績為考試...而考試到頭來只不過係一過"記憶力"考試的話
$ P! F' V! E9 s& }3 e; `2 l" I都唔明點解會考呀,學校考試十科有6、7科都係背書,讀書...4 d( h# \8 _; C4 b. ~
根本就無意思,個學生可能考試識晒...但之後就唔記得晒
! m2 f  p. K, \% ~唔通呢d就真係可以判斷一個人叻唔叻咩...$ e) c% R/ J7 M  j6 r3 z" c' E$ F
大家點睇?
作者: iamkaka    時間: 2006-9-10 11:17 PM

雖然讀書唔一定係用得著...
% m7 }/ F0 o' w& k但係可以訓練你諗野既方法
& q, s3 i; G. o, t7 _你既思考能力+ d! ~( n" i3 R8 d; f
唔係話用唔用得著~& `; O/ B' o/ \$ s4 q8 I! S
一個讀完大學既人既諗野方法點都會好過一個中學生吧?大多數6 X9 ]# {4 t  o6 @8 j3 Y
姐係係諗野既”level”唔同
作者: 雷鳴仁    時間: 2006-9-10 11:23 PM

其實係睇你咩階段 , 初中時一定係背 , 因為o個d係基本野 ,: j2 ?* U+ G1 s5 _8 M
根本就唔會再有思考的餘地~~~!!! ^1 R* x* {( C' A3 F
但係如果你讀到A-Level就真係好大唔同 !!!9 |- l# l9 v4 `
AL學到ge野 , 講真 , 一d用都無 !!(尤其我讀理科)
( H; C$ h& L5 l5 N但係對解決解題 , 思考模式上都有好大ge長進 !
作者: austin666    時間: 2006-9-10 11:39 PM

當然係好有問題啦
" g5 s$ J7 P& }! r9 \冇問題考試答乜Q野- K6 M( @* K" L2 s9 I  x* i

, M0 N1 W3 X4 J9 B8 N5 [XDDDDDDDDDDDD
作者: hold_find    時間: 2006-9-11 12:01 AM

整個社會是這樣,沒有辦法  J# J; f( \: K1 c0 @
十年寒窗無人問,一舉成名天下知
作者: slwong3    時間: 2006-9-11 12:36 AM

Originally posted by hold_find at 2006-9-11 12:01 AM:5 o; w4 l& G; ~" w
整個社會是這樣,沒有辦法7 w' A- Q+ N9 j
& O$ p" M* _$ M, D4 O2 M
' _3 K9 Y( s% J, v5 W: w7 B8 Z2 D2 X( A4 u
$ [0 l) N5 {6 ~9 {1 _2 s2 _7 Bnice words
作者: zz1988    時間: 2006-9-11 03:25 AM

i totally agree; Z9 J1 y; L% k( r% k# I
hk is not good
作者: hold_find    時間: 2006-9-11 10:13 AM

Originally posted by slwong3 at 2006-9-11 12:36 AM:+ {3 F" ~9 L4 S1 o! I  T

! L. Y3 Q9 ~4 [2 y7 k1 K5 J, D2 i6 e% b6 E% W: g8 j
& W; J0 R# T, C. @2 i+ C
十年寒窗無人問,一舉成名天下知; f# ~! t) \# `- q  |1 ]7 n
nice words
! {- s+ {) F7 P4 M7 K7 S) o
thx~
3 S/ ]9 E9 w8 {不過這是前人的句子
作者: jeff_0930    時間: 2006-9-11 11:12 AM

Originally posted by 雷鳴仁 at 2006-9-10 11:23 PM:$ q8 Y( U0 q7 D2 ]6 h
其實係睇你咩階段 , 初中時一定係背 ,...
* q3 y( l7 j- m- Z$ w/ g" S8 y# N8 [

" i4 Q$ U- r" W8 ]" K" p  E7 T% R  o- A' G$ V& f( y: A$ \+ N
我自己身為大學生…可以說香港既education system係一文不值  |5 x: l5 \5 t+ t# ~$ x1 X% ~) r
考試是甚麼…只是大家鬥諗書, 背書, 把pastpaper操熟既一個game而已, 學甚麼思維, bullshit…根本人人都有logic, 唔係要讀書先識…唔好覺得讀書人先有logic, 讀書唔多既人比讀書人更有logic, 如果說讀書可以學logic, 只是一個藉口
1 R% _9 F5 A! J* ?2 h% ?) O/ U3 h而且香港既education system係鬥高分既game, 即是說大家可以為高分而背書, 不需要清楚了解所學既東西
作者: 奇    時間: 2006-9-13 12:49 AM

Originally posted by jeff_0930 at 2006-9-11 11:12 AM:9 K5 a- z2 Q! H4 H5 F

* d9 g! L8 T# \1 ?* ]5 {6 V7 T
7 d6 c% p, [  A1 {
$ o6 |7 P1 A# @) V+ m' N6 Z9 r* D: B我自己身為大學生…可以說香港既...
) U; p& P0 R' f7 j
大學生思考能力較強?但我反而看到很多阿嬸叻過d所謂大學生喎!!!: H, c" O9 K% ~4 x3 f2 c
訓練思考有很多方法,如工作,下棋,玩腦筋急轉彎...6 a* N4 w; k7 W! g6 F
讀書只是其中之一,不要說到讀書人高高在上
! |! O4 O/ `3 R5 s$ D* i2 m香港教育本來就很大問題,將一班精靈有創意的孩子變成呆子,再訓練他們思考?多餘!!!!
/ ?6 t1 Q& t  r! K$ ]% B8 D" s通識教育推行的原因不需多講也知是對症下藥吧!!!
* g2 E2 q7 E1 a& i5 X5 W2 ]$ B4 E, ~  Z
[ Last edited by 奇 on 2006-9-13 at 12:55 AM ]
作者: 12d3    時間: 2006-9-16 02:30 PM

Originally posted by jeff_0930 at 2006-9-11 11:12 AM:
+ @0 W4 P8 y* f3 Q. S8 W. O/ i3 W6 m
2 {7 K2 x4 k# V8 N

s3 K: ^4 s2 S4 x我自己身為大學生…可以說香港既...
0 K. B. }3 O) k3 e; c' G6 |; b& Q$ Y7 b8 _: @6 C3 v- g) W3 H
我都係大學畢業, 唔單止對中小學的考試制度失望, 對大學的也失望.
( b- [  f3 m: O1 \  S普遍大學生應付考試, 同中小學的一樣. 又係背note, 做題目.....
作者: hold_find    時間: 2006-9-17 01:55 AM

讀書為應付考試,可以背note, 做題目,咁再上點算,我俾你碩士都有,咁博士呢?出去做嘢果陣又點算?
作者: Kian76    時間: 2006-9-17 11:13 AM

Originally posted by iamkaka at 2006-9-10 11:17 PM:+ ^$ U+ b1 P1 o3 [/ t
雖然讀書唔一定係用得著...% \9 J8 m+ H# t" ?+ q
但係...
0 U9 w; c/ v' _5 O) x1 Z2 S
6 u8 S, o9 t- w& h: n/ t  D( [  f
難講啦,讀書多唔一定諗野方法一定好,一D人天生醒目,就算讀書唔多我相信都會轉得快過好多大學生。大學生既優勢唔計張紙,就只有英文較好而己,講到搵錢邊個叻,就一定係醒目o個個叻,而醒目o個個唔一定係大學生。
作者: 自由神    時間: 2006-9-17 02:30 PM

肯定唔係
作者: pigcat    時間: 2006-9-28 03:42 PM

好多野一制度化左就有一d問題出現4 r/ E8 k6 ?" k9 t# H
好大程度上係同教育...2 o7 T$ T% w$ W# t  i$ @+ e
甚至係香港d教育制度冇關係! d, l. r- \% h( U" {; |- F5 a' `& Z

: s. D9 {" N( w! \9 d- o, ]但係唔制度化就難去衡量....
: @1 X" a% F- y" t3 R; o6 ]" a- H+ D# a. g/ J
成日話唔好唔好+ ?5 y/ q9 m5 d* ~2 m; F5 t5 y4 ~
最好就係乜都唔洗讀
; V. e, \# R5 V( [! G1 _' ]8 N就有學位
3 I1 X8 f' c8 S& w0 p5 H5 d或者係讀完就一定完全用得著' `- Q& W$ t; D( A, c
咁就最好la
9 w' v- Z: @& n

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0