標題: 轉問即答三 萬 月 薪 難 題 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2006-9-11 03:43 PM     標題: 轉問即答三 萬 月 薪 難 題

朋 友 傳 來 電 郵 , 有 一 條 關 於 應 徵 月 薪 三 萬 工 作 時 的 面 試 問 題 。 感 覺 有 趣 , 記 錄 如 下 : 2 ^5 A: r6 Z  p( Y
小 明 和 小 紅 都 是 張 老 師 學 生 , 張 老 師 的 生 日 是 M 月 N 日 , 二 人 都 知 道 張 老 師 的 生 日 是 下 列 10 組 中 的 一 天 。 張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 , 張 老 師 問 他 們 知 道 他 的 生 日 是 哪 一 天 嗎 ? ' I% M8 ~3 w7 v# ~

/ j  Q$ X8 `8 H* r1 h3 月 4 日 % C; }0 v! l. x
3 月 5 日, @; W' m! e( _1 o' k
3 月 8 日
9 e/ |3 [8 L' |8 {: k2 I, ] 6 月 4 日( R, x- h6 _* W
6 月 7 日 * m+ O5 i4 X4 ^; ^/ z% p
9 月 1 日, T$ g" J- X/ z$ b9 k
9 月 5 日 0 ~' V3 u% O& }+ O- S# f. P
12 月 1 日 " a4 o9 D4 X2 i- E' Y/ ]
12 月 2 日
! F, m, b/ O* |; W" |* \12 月 8 日 5 U4 `+ w" f3 X) X- G: M" [- ^5 ~8 W3 b

" Q  Z- G1 v" {- D小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」 2 c0 b/ i2 h8 H
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
8 ^( j5 @' ]6 Y$ |' j/ [小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」
3 @2 |: v% _: k  ~+ h' P8 o請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。 5 S- h# s% ?+ g0 d0 w& m9 _
這 問 題 見 證 了 香 港 經 濟 的 轉 型 。 過 去 在 金 融 風 暴 之 前 , 從 沒 想 過 月 薪 三 萬 元 的 工 作 , 要 回 答 一 條 如 此 難 題 。 7 {" ~7 |6 k! p- {
舊 日 的 好 時 光 , 今 天 頓 成 泡 影 , 原 來 那 三 萬 元 , 都 不 是 容 易 賺 。 答 案 明 天 公 佈 。
$ `9 ~/ \# C8 y0 a* P% R+ z* e! d' ?6 T! E2 o' t
11/9/2006
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 03:46 PM

現 在 我 也 知 道 了...) @3 D0 A/ u: j4 ~7 [3 w
too easy~3 `" U, e) p1 e: L  x
give me $30K~
作者: 大優勢    時間: 2006-9-11 03:54 PM

Originally posted by peikasiu at 2006-9-11 03:46 PM:
. c, k! X% _4 g$ X6 u# G現 在 我 也 知 道 了...6 F% [" t" w+ ]; d8 a
too easy~
9 k9 E) I$ J% W, n4 \% agive me $30K~
; o; c* M/ e+ g5 Z6 @

6 j9 D9 ?: m0 u/ ~..............我點知你知呀
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 03:59 PM

i dun want to give the answer now bcoz other people will have no fun to play...
作者: 665    時間: 2006-9-11 04:05 PM

6月7
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 04:18 PM

6月7 & E2 R3 {; `# ?8 F" B8 v+ `2 [$ r
is wrong
作者: 12d3    時間: 2006-9-11 04:24 PM

9 月1 日
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 04:30 PM

close but wrong again...
作者: kaing    時間: 2006-9-11 05:00 PM

我無估錯....應該係6月4日..... P  n8 \: q1 N2 t! L& E
首先刪去日數沒有重複既號碼...因為小紅說明原本佢是不知道...! h3 n3 @1 t3 O! e
如果日數沒有重複一定是會知道幾月的...再看只有1,4,5,8* L1 S% t( R! T( P
因為如果是12月有3日...重複日數有2日...是1號同8號...
, Z: |; T7 N& S  t6 Z有兩者選擇是無可能估中...3月同9月也是一樣...
; p0 ^6 b& l  V6 `' M但係6月只有兩日...其中一日是7號是不重複的日數...% k' m( b! A" }  Z! G& l5 [0 T
如果小明知道是6月,如果小紅不確定答案就一定是4號...
% e2 I  T' z8 b所以在當中談話引,就証明這點...
8 e+ }; u6 ]6 D( e& M5 D不太難估...9 c0 c" l" {3 C; \% r3 ]' r
7 |7 [5 C+ C1 y
[ Last edited by kaing on 2006-9-11 at 05:14 PM ]
作者: peikasiu    時間: 2006-9-11 05:02 PM

please explain...
作者: playbr2    時間: 2006-9-11 05:14 PM

3 月 4 日 - m6 a/ S4 T$ y; i3 G
3 月 5 日' V7 a* Z* a/ A+ B
3 月 8 日
4 H9 {7 [) ~( b' z/ G5 g7 M6 月 4 日
2 Q2 X$ x8 o, X  t8 o, A6 月 7 日 + ?# z) B9 t" F( c# ^, _; B$ E) M
9 月 1 日( M" D7 Y* a" o& H# U' o
9 月 5 日 ! {. k" J+ E$ i
12 月 1 日 : r5 k  b& ~" W3 ?! P" J
12 月 2 日 3 [( ?6 N8 i; t4 r
12 月 8 日
4 {4 `; v, O$ z1 S0 C  l) m4 I. r7 X5 X' O. z
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
4 d$ m3 E& W6 w1 i# l小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
) ?7 X* d0 U# B3 c2 o小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」 7 A. p- l4 b1 O  [% V& M- M4 m8 ?% l
請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。 : n  w" p' K, b% q% J: R7 P0 S
/ L8 f% C5 x0 S/ K5 z% S5 K  \' f6 x
答 案:; [" U& ?* J( g; n; @% r3 i
/ K3 e$ N. E, x2 |
小紅本來不知道,因為日子有相同
- v6 h3 B* {2 h' [+ u& ^# |0 h3 m8 x1 f$ h7 P& x! J
相同日子# M( }" a8 W, E; i

& s* h7 v9 H5 l% ~  z- U- D9/1  12/1  , 3/4   6/4  , 3/5  9/5  , 3/8  12/8
$ q* i4 S5 \% e4 X
: S7 A! M# m1 o! M因為月份有相同,所以小明本來不知道,但後來小紅知道了,所以他也知道,
) t9 g8 s8 C7 z
: P( U1 u4 z8 c* |3/4  3/5  3/8,  6/4  ,9/1  9/5 , 12/1  12/8 2 V! g9 Q! G; D+ l  q0 Z, n( k
: M7 O) t2 `4 k* G
可以令小明也知道的除了6月份沒有其他了% x. d5 n1 J$ D( j: J- {
" k, h3 d2 A" ~; B7 {3 X
答 案=6月4日

" J5 v6 A8 z1 {6 o6 L7 N2 t2 I5 ~# }% q. B
[ Last edited by playbr2 on 2006-9-11 at 05:16 PM ]
作者: playbr2    時間: 2006-9-11 05:22 PM

大家去玩玩& d8 N8 F# U/ j# s5 z

2 K2 |1 K. Q: M" ^# M" a6 L' k0 ^ 方程式
% q+ K5 i& J5 y" x
2 w4 x% x" X/ g; mhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=126337&sid=DV4Awv

" _4 D! X: y% r
' e1 C* ~7 X3 G+ A% g& I! {[ Last edited by playbr2 on 2006-9-11 at 05:50 PM ]
作者: sakura310    時間: 2006-9-11 09:17 PM

我推到是9月1日/ p! }" {. z& P# V  N' w
9 X* [1 x3 t1 d. l# V
首先先分析第三句話
' ?$ u6 \( |% o5 t) U最後一句,小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」咁即係佢本身係唔知真係確實ge日期' @1 J# i; t" `* C1 ~7 x
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
4 f+ a* [% Y$ w5 V小明佢明明唔知日期,為甚麼小明仲可以這樣說,而且還說肯定?
8 e; _8 v& N( j% U- z6 a# F原因就是因為小明知道的月份,後面的日子全部都有重覆的,所以他才能肯定地說,如果佢唔知,小紅都唔知,所以6月,12月都不是所求3 J- v! {5 Q4 Z0 k* I$ R
這裡要解釋一下,因為7日同2日呢兩個日子只出現一次,假設真係咁好采,小紅知道的數字只出現一次,對6月黎講,小紅有1/2機會知道,同樣對12月黎講,小紅有1/3機會知道,與第一句ge條件不符
. V* }+ e# c# \4 `所以6月同12月全都不合
# a& x5 i* `3 H0 V. W睇埋第二句,小紅本來不知道,就更加肯定小紅知的日子不可能只出現一次,不然她不可能說本來不知道& o9 n7 R; k5 {' x- f, [7 ~( h
& f3 L0 o. z1 x2 u8 o) ]
當小紅聽完小明咁講之後,佢係會諗到上面ge推理,所以佢知6月同12月係不合的
0 |& m, V7 v( R( H& F7 l( o9 L- f8 l- K又 小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
: C) m5 S3 q3 M9 M本來不知道,而家知道,亦即是說,未除去6月和12月前,小紅知ge日子出現左兩次,所以佢本來係唔知的/ X1 K4 C" S' t9 D) t: I! P
但聽完小明講,再加上推理,就會除去6月和12月,除去後,因為小紅的數字只出現一次,所以她才能知道,因此,日子為5日的不合,不然她不可能知道答案
$ k7 P" A$ o  H3 y* h9 E$ @1 V& ?故此3月5日和9月5日又不合/ m0 N. X" v" }3 m  c

/ @' A, o4 l0 f, h9 E* [0 c, M最後餘下3月4日,3月8日,同9月1日,小紅是已經知道答案的,就係呢三日中其中一日+ o- s( _& q% u' g. z
而家再次用返第三句. g8 |- a4 q- B* D
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」
) C, b2 J" j) G/ A因為小明聽完小紅講之後,佢會以上面0岩0岩所講ge推論,所以佢知道餘下ge日子就係頭先講哥三個
5 g" s% Q6 W! y2 S/ m而佢又話佢知道答案,好明顯唔可能係3月,不然佢無可能知答案,所以結果就只有9月1日7 |; P: a; c2 R, Z% D+ d
& k+ q0 m+ W, j) J

8 b  g5 k% U) I6 a0 h我就係推到咁,但係見之前有人答9月1日,peikasiu話close,而佢又無講答案,所以我唔知係咪我錯
* F$ V; S/ _1 v- Z% o
! k4 K5 r- |% m0 n( N4 R希望我無推錯啦^^
作者: Azuma    時間: 2006-9-11 10:07 PM

6/7
& G- {4 l  y& z/ ]6 K  k
/ N- Q/ s( w3 T& p1 Z2 mins guess
作者: Azuma    時間: 2006-9-11 10:19 PM

6/7
+ e9 @  k; k/ c$ I  }
5 `# m3 M; ?& X' j/ B2 J2 mins guess
作者: kakeidevil    時間: 2006-9-11 11:07 PM

唸爆個頭...........我估9月1日!/ L9 C' S' Y2 d$ R
樓主快d開估!6 r5 `( W( {) `! g$ B4 G& g8 ~
http://www.dchome.net/emote/icon/143.gifhttp://www.dchome.net/emote/icon/234.gif
作者: bigfish    時間: 2006-9-12 12:27 AM

3 月 8 日
作者: peikasiu    時間: 2006-9-12 12:28 AM

my answer is 9-5
4 j# D. w& q7 S6 ~樓主快d開估!
作者: foothill    時間: 2006-9-12 03:03 AM

我估6月4
作者: kaing    時間: 2006-9-12 03:59 AM

Originally posted by kaing at 2006-9-11 05:00 PM:
9 B; e) }! h$ M& D我無估錯....應該係6月4日....
# [' X% ~& l8 i8 I5 N8 F首先...
% s- E9 a/ e; ]3 ~$ F- T頭先再睇多次問題...都係覺得無可能係6月...
) E7 ~+ v+ V% |2 C但係又比我諗到一樣野..." K' N  e6 H8 J; @$ C7 m) U6 T
第一句說話証明這個月份一定是最難估...所以一定是3月因為3日都是重複日數1 K/ W! Q  v) r3 u3 @
而第二句小紅已經知道答應,咁就一定唔會是5日同8日,因為5同8都不會得到信心確實既答案
  c0 L6 j, Y* W所以我估答應係3月4日" R+ A! @8 f) [( G  s# Q
: p; {5 K# T. R
好想快d 知答覆.... Z/ F; p8 |9 y) Q

( g. A! g, z8 f& m  H[ Last edited by kaing on 2006-9-12 at 04:08 AM ]
作者: 大優勢    時間: 2006-9-12 01:28 PM

! J5 }! Q9 l5 D  C! y3 c3 s4 n
) }. X+ h- B0 a8 v; d開估了+ V5 t* l) n' K6 q0 s* `
+ E2 A4 n  L. n- K& g

4 Z# [4 l0 t5 M8 \# Q把 問 題 傳 給 哥 哥 , 他 在 美 大 學 唸 電 腦 的 , 因 此 很 有 系 統 地 回 了 個 圖 表 給 我 , 但 在 此 不 刊 登 出 來 , 因 為 登 了 你 也 不 會 明 白 , 還 是 以 文 字 解 釋 較 好 。 0 y4 R& }0 e. Y# D" ?$ i
第 一 句 ( 小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」 ) 反 映 小 紅 無 法 從 手 上 的 N 值 , 直 接 猜 到 張 老 師 生 日 。 由 於 十 組 中 , 只 有 「 6 月 7 日 」 和 「 12 月 2 日 」 的 N 值 沒 重 複 過 , 如 小 紅 的 N 值 是 「 7 」 或 「 2 」 , 她 定 能 猜 到 , 而 既 然 不 是 「 6 月 7 日 」 和 「 12 月 2 日 」 這 兩 組 , 那 M 值 就 一 定 不 是 6 和 12 , 所 以 可 剔 除 六 月 和 十 二 月 組 別 。
2 h! u8 L- N6 z( C) r1 Z: M; c/ f9 i" i
第 二 句 ( 小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」 ) 反 映 小 紅 現 在 能 從 手 上 的 N 值 , 猜 到 張 老 師 生 日 。 在 餘 下 五 組 中 , 只 有 「 3 月 5 日 」 和 「 9 月 5 日 」 的 N 值 相 同 。 若 小 紅 的 N 值 是 「 5 」 , 她 根 本 不 會 猜 到 。 故 「 3 月 5 日 」 和 「 9 月 5 日 」 這 兩 組 也 可 剔 除 。
  j4 s" _! h0 y6 a, C2 V最 後 第 三 句 ( 小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」 ) 則 揭 示 小 明 能 憑 手 上 的 M 值 , 在 餘 下 三 組 中 猜 出 張 老 師 生 日 。 而 三 組 中 只 有 「 3 月 4 日 」 和 「 3 月 8 日 」 的 M 值 相 同 。 若 小 明 的 M 值 是 「 3 」 , 他 根 本 不 可 能 知 道 。 所 以 這 兩 組 也 可 剔 除 。 餘 下 「 9 月 1 日 」 便 是 答 案 。4 g# F3 E0 ]0 g' @# i; P

/ j' E+ I4 C' d5 x1 F( `3 b彭浩翔
作者: 大優勢    時間: 2006-9-12 01:31 PM

12d3
: K* m. u6 e7 S, r- Gsakura310
3 n( O  U2 j& B. }4 L  g兩人中了
& w% ~. i: _% D
4 X- t* Q# V- Y! P  z2 h可惜12d3沒有explain answer6 ?% @, I# v% z% }) q' l# C; [) P1 b
不知道佢係咪真係明) {( a" X- D8 Z

9 N( I0 i9 \. }+ P( c[ Last edited by 大優勢 on 2006-9-12 at 01:38 PM ]
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 03:57 PM

哇~
9 E1 c* r* U" r6 g1 Y8 S$ U我推0岩左啦^^
! ~3 M0 K; s( h" K; j6 q$ M好開心啊~
' {6 n2 r0 z  _) S+ W; y7 L) M幾驚推錯呀 HAHHA
  \! f: N4 _$ m0 u7 Q& ]0 c0 \/ ]! K; Q9 Q8 R9 ^  r5 t# d
不過呢 XD3 D( g$ |' P! d0 y' @  O) i" I
我唔係好想用個"中"字lor! ^$ _4 [: n% w8 M8 z, z" f% E
因為用個"中"字,即係表示我是估的,而且估0岩,先會話"中", U8 A2 [/ g) {7 V. N/ W
我可不是估的,不過算了,都係文字遊戲^^: u, r* a' l. B$ _2 m! C

( L/ C* V9 g# n9 k1 C+ Q開頭peikasiu話9月1日唔0岩,我又推到9月1日,都幾驚,但係睇返推理ge過程,我又無錯wor
( R" a) y+ W8 \1 Y* j+ n" B' i7 W所以都有d一頭霧水' G) v7 t% o( w7 N5 F4 ~) T# y
( v- g, k/ @% z. @
啊~對了,有無分加ga? hahah~) k8 i5 E- F8 S- P8 D- j) I

/ e; E. N( f% h& y) u3 h% R) D( ~  b仲有呢~9 R5 K7 F. b) W6 S" f- n% ?( r
樓主講哥幅圖表,可吾可以俾我睇下呀?
作者: bigfish    時間: 2006-9-12 05:36 PM

我本來都推到9 月1 日, 但樓主又話錯, 咁咪唯有估3 月8 日囉
作者: sakura310    時間: 2006-9-12 06:25 PM

peikasiu唔係樓主黎ga
- M$ |% J+ }' ~$ F5 m4 {2 B, ?我開頭都以為佢係樓主=.=
% ^' l9 H, F4 g* z0 f/ S開頭見佢話唔係,我都諗住自己錯
6 j9 S3 n6 t) S# n, e. i4 E但係見佢唔係樓主0 ~' z: t9 p2 k* _, ]0 L
所以我先敢將我個推理post出黎 XD  w7 e: U/ e) k2 w+ Q4 B3 }
* [4 X  {& e+ x& ~9 A+ c
說真的=.=
2 W0 \, u: q1 m: \我想知peikasiu佢點推到9月5日出黎=.=
作者: hk853    時間: 2006-9-13 12:31 AM

Originally posted by 大優勢 at 2006-9-11 03:43 PM:$ ?$ s* l2 H# x  e
6 [7 S% U4 L0 T$ K. g  D( F" g$ A2 ~  m! x$ P8 l* T$ g$ ]
乜小明有可能一開始就知道咩?
作者: 大優勢    時間: 2006-9-13 12:44 AM

Originally posted by bigfish at 2006-9-12 05:36 PM:! L  u/ h0 k  I& Z- e
我本來都推到9 月1 日, 但樓主又話錯, 咁咪唯有估3 月8 日囉
4 X5 ^% {0 E  k$ R
$ ]! M6 z5 d9 A4 I& K4 Q5 K% f/ l

9 H7 X: Z1 t, j4 f; k& a唔係我話你錯
, Q9 C8 I/ c7 i/ @5 N% F! X# M6 P請睇清楚
作者: 金魚佬    時間: 2006-9-14 04:36 AM

題目本身有大問題。
7 X( F2 n) }$ z" K6 l4 i9 Q& X9 p0 p& k; C$ T' B8 O
引: 〔張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 〕 2 J$ X$ h# H+ i) E/ a7 K
既然小明只知 M 值,不知 N 值。小明憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆,因而即時判斷小紅不能靠 N 值而估到答案,因此小明說的第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的
作者: playbr2    時間: 2006-9-14 05:15 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2006-9-14 04:36 AM:
3 @9 a2 p3 ]1 G) \4 y. q題目本身有大問題。1 T2 J( Z9 ~7 e: T2 L
* {- C6 V, ^# c% {
引: 〔張 老 ...
! w4 n* t0 H; a2 B( e  A' P5 r

) `: ~: i6 i3 T
8 i; Y1 w* n( J' D4 B8 Y/ {' DX2 ( B# Z5 A8 h  A" b7 c
$ k  ]! T+ I' K$ Z4 i- H8 r% p; u
上面去除6月同12月的方法,皆因要付合第一句說話,所以推理变左跟第一句黎玩/ e4 p& _' P) z6 }9 k8 X

1 A6 p5 H( y5 P7 j& e0 t但第一句作為命題,本身就無寧兩可
作者: sakura310    時間: 2006-9-14 09:39 AM

引用:
, k8 V( U# m, c) y既然小明只知 M 值,不知 N 值。小明憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆,因而即時判斷小紅不能靠 N 值而估到答案,因此小明說的第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的' U- ?0 |* [6 f9 R
" p" o, D1 g$ m/ ~5 i' z# s; o+ h
我希望在這裡更正一下,我唔係想搶樓主講野4 \- ~7 w* @- H5 b0 [, W7 s5 }/ y- {
不過我真係有d睇唔過眼
3 W9 M" c# W; M5 g我係對事不對人,不過我希望大家唔好隨便講題目出錯
2 X& W9 n2 d' X6 b咁對出題者好唔尊敬,你係咪百分百覺得你一定0岩?而且講野得唔得客氣d?
* s# K. O9 x+ f8 s$ ~1 [+ ^而家一句講出黎,「第一句第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的」
7 L& l6 b1 c7 F0 T8 Q準確同唔準確,一定唔可以同時發生,對同錯都係一樣
) l, o8 }' s( E+ \+ ~; e咁所以根據邏輯的排中律,即係話金魚佬同樓主一定有一個人錯" D8 K8 h9 E) O+ t( v. _
假設(假設ja)係樓主錯,咁樓主無面,金魚佬威哂啦,因為我地班人係度諗諗諗,金魚佬一句話錯,我地諗ge呢班人就好似白痴咁(請原諒我這樣說,假設ja)5 Q4 ?2 u# [  V5 c% ^
但調返轉,如果係金魚佬錯,到時就係金魚佬無面,係咪都係度亂咁up
7 ]* W1 q6 y. s5 N2 U" N做人無必要去到咁盡掛,今日留一線,日後好相見
  ?& b- s) r5 D6 U( Q當然,我見人對人無客氣,我都唔會留情
* y) {' s+ \8 X. v" y5 |* n& V$ a既然金魚佬都講到樓主ge題目一定錯,咁對唔住啦,我唯有証明金魚佬先係錯哥個,因為我知道樓主ge題目無錯
8 ^: A" k/ b& l1 L: K" t你當我呢d係廢話就隨便你啦(個"你"係代詞ja)  K3 B7 ^; D' S9 \0 K
3 c! q6 W% q6 }% L0 Z

, _3 |" h6 v1 O; y講返正題
5 R2 N8 v% E, w" ]首先,老師係知自己係9月1日生日的
, S) D! ], T, {咁佢將個9講俾小明聽,將個1講俾小紅聽( o) I6 Q/ k; d: |
所以小明佢知道係9月,而小紅知道係1日(好似係廢話)
) G+ `% z+ s' n, S當小明見到個9字,望返個十個生日日子,9月後面ge日子分別係1日同5日
* l; ]+ S! I0 X! o( j0 }喂~記住wor,佢係睇到哂10個日子wor,咁即係佢會見到兩個日子係1日,同5日
# ^, O9 [; B9 L* J$ v4 T  d咁即係小紅知道的只能是1和5,而事實小紅知的係1,當佢見到個1日,望返個生日表,會見到有兩個月份同時都有1日% L3 m' c5 ~+ ^
咁我想問,小明可吾可以話小紅唔知結果呢?
6 g: q& S$ V% e; T2 H) r「佢憑甚麼怎知老師 的 N  值無重覆」
& J1 v4 M- e! s$ D+ {- l! O呢句我就抱有疑問,頭先都講左,小明知的是9,佢會見到有1日同5日,兩個數字都有重覆
( S( o6 [, n5 ?2 i  R4 g我諗小明佢唔係白痴,見到有兩個1日同5日都唔知人地手上的日子有重覆
/ S7 `: B' d; M. V$ F  n5 T- w7 |你唔好話我聽小紅知道ge係7呀,咁樣已經同題目俾ge條件不符啦
# A5 O2 Z! }0 c8 M4 C/ U4 m  C而且小明講ge野係絕對準確
9 [! t  F* G- L! d" M, x" Z" a
7 p7 Y1 @7 }/ g. R
& l! F# _* G3 |7 p" x可能有人會話,「如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。」
2 H4 T. c# v5 C- Y& ]* Z如果之ma,我地點知小明佢知唔知答案
  P9 v* t/ r$ g/ t5 H8 T7 A- F/ I) f當然,咁講絕對無問題,我地唔排除小明係知道答案的
! u  d) Q3 Q: w2 b; i事實係咪咁,呢個一推就會知道,我地一睇個生日表,發覺每個月份出現唔係2次就係3次' L4 W% ?8 Y+ Z- H
咁我地知道,我地可以將「小明知道答案」呢個條件刪去,呢個係由題目俾我地ge條件所推出黎& V3 e# x; g0 V
唔係話我地假設佢唔知就唔知
5 z* ~0 Z9 k4 G% i1 t唔明我再舉例子5 r' H0 T/ R9 S6 Q
我坐係間房入面,寫房門度貼張紙:「如果我係男仔,陣間我就會走出呢間房」(好無聊)
* s5 C' Z. n4 B1 O% {2 U4 }8 F而我亞媽敲門講「亞仔,咪玩啦,快d出黎食飯啦」8 P9 Q1 `! c3 y% y
拿~當人地見到呢句ge時候,梗係無人知我係男定女,咁就等同小明講哥句,我地開頭係唔知的佢知唔知答案& O2 Z/ G4 T- ~5 k+ I' j! _% u
但當我亞媽講完之後,大家都知我係男仔,就正如我地一睇個生日表,見到d月份全部都有重覆' P% C' }$ m  a2 `" e
道理就係咁
( S2 q: K4 {- z當然,呢個都幾難理解% q( h; ?+ L5 M0 j+ H& E
# C; @4 H& Z9 F. P/ G

( }. y7 B0 l+ L+ ^, f* e# W( }但並唔係金魚佬口中所講,「第一句第一句說話已經不準傕。再用這包話再引伸出去,之後其它假設都是錯的」9 T) t9 @  P: ^1 l" l1 \
而家變左係金魚佬第一句就唔準備,再用這句話再引伸出去,之後其它假設都是錯的
& g" v. {: A' r你話我唔客氣都係咁話,而事實係金魚佬佢搞錯左. a1 n) P! J( J
; h/ z& f; a1 }; e
: s1 \. u1 p2 D. {8 f
點解我咁講,係因為我有足夠証據証明樓主ge題目無問題
- {$ M) h; u* O$ j$ G呢個係絕對ge,我唔知金魚佬有無讀過集合論
3 ~# j$ K- u/ r4 o9 F) }. X1 k無ge話,我建議你好好的睇一次,裡面有清楚講到邏輯的結構,推理,運算
7 s  L2 z  R$ P, |7 |呢本係一本好書,學好佢一身受用/ i6 N$ `; P; C
. f  M3 r) s1 k+ s, {
講真,上面解釋的部份我可以三言兩語講完,但驚跳步跳得太多,大家可能會睇唔明,所以我唯有打長篇d,要大家睇咁多字,真係唔好意思,但我見到有人將d邏輯曲解我就好不爽,一定要解釋清楚,請原諒我對邏輯的執著

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0