標題: (轉貼)沙田第一城冷血醫生 [打印本頁]

作者: robby    時間: 2006-9-20 10:27 PM     標題: (轉貼)沙田第一城冷血醫生

醫生是值得我們尊重的,但昨天我遇上一個冷血醫生,他竟然拒絕拯救只在他診所十米範圍昏倒的老伯。
2 ^/ `+ F. V; J- d3 o
- }3 A/ r6 z0 g9 j事發在零六年八月八日下午約一時卅分,在沙田第一城銀城商場。有一位老伯忽然暈倒,引來途人和護衛員圍觀。但因救護車未到,其中兩位路人,急不及待跑去找在這商場內的馮宜亮醫生,但診所職員說醫生在診症一位「急症」病人,結果路人等待了所謂的急症病人步行出來後,診所職員卻繼續叫下位病人。
3 v" R. m( K/ B# K& q( j0 ^" `# u- g$ S4 c/ M) R. y8 D
其中一位路人按奈不住敲門,請馮宜亮醫生盡快出來檢查及救救老伯,而這位馮宜亮隔接待處,向叩門的人喝罵:「我唔駛你地教我點做醫生,出唔出去,係由我做定,我知自己做梗乜….,四圍有醫生做乜一定要我….,你地快D離開我呢度。」 診所職員暗示我們不如試試另外也相隔不遠的診所,但可惜診所內未有醫生當值。' Z: {8 s& [* j7 \1 l% b4 M
8 j* f+ Y: u' I
為甚麼世上有些醫生可以犧牲自己的舒適生活,去到窮鄉僻壤的落後地方,不收分文,甚至冒生命安險,也要救人。但又有醫生,對於倒在門前數間店鋪外危難的病人不理?換了你是醫生,你會立刻出去救人嗎?
4 G+ V1 a, J$ W: w0 _5 g9 K" h  b9 {
p.s. 在網上發現,原來這醫生曾是香港醫學會副會長
作者: ke207    時間: 2006-9-20 11:16 PM

呢條友.. 值得全香港人"表揚表揚"wor..! L3 \' R1 [* x, _) O
send俾報館啦..
作者: flpo    時間: 2006-9-20 11:52 PM

Originally posted by ke207 at 2006/9/20 23:16:
1 u' Y9 @, {( T, X0 X呢條友.. 值得全香港人"表揚表揚"wor..
1 r' F4 |( P" L- K2 {6 }send俾報館啦..
$ [- O3 h4 N8 @, N+ n! q

6 z/ m$ m+ X- y  P) Xgood idea
作者: Lung~    時間: 2006-9-21 12:28 AM

呢個醫生仲係醫管局副主席既級數.我細個都係睇佢..唉..有d香港人真係可以好自私..
作者: robby    時間: 2006-9-21 12:40 AM

我既工作同醫療界係有啲關係的!) h6 h' c( \, m( L* s
哩個醫生好出名的, 雖煞我唔識佢,但佢係全沙田揾最多錢既私家醫生.....$ \3 M# ~/ s" c2 |
估唔到佢甘樣!
作者: moonpth    時間: 2006-9-21 01:47 AM

pk啦佢.....呢d係人來ge咩=.=
作者: slwong3    時間: 2006-9-21 05:51 AM

.....「急症」病人.....( w9 Q) k, W; A
) l% O7 [" F1 _' V: ?
there is no any other cases more urgent than the old man that fell in coma...
作者: 周衡    時間: 2006-9-21 07:02 AM

佢會唔會係唔記得哂D急救技巧呀?( q. q! x9 |" W/ k* |* D, c2 d
廢事出到去比人知道,SO唔肯出去呀
作者: lee1988    時間: 2006-9-21 04:12 PM

成報 Sing Pao Daily News 8 N7 M% L3 h, E% ~' a' l# `
... 全民監察醫管局小組召集人馮宜亮醫生則形容藥物名冊制度「草菅人命」,指曾有病人換藥後腎功能急轉直下,一度入院治療。 ... 何婆婆四年前曾到馮宜亮的診所求診,當時有血壓高等問題,馮便處方新一代的降血壓藥予她,當時其病情一直穩定。 ...
作者: johnchan107    時間: 2006-9-21 07:53 PM

冷血醫生馮宜亮, 不配當醫生, 草菅人命! 齊來杯葛他!
作者: chickenboy    時間: 2006-10-17 03:28 AM

Originally posted by lee1988 at 2006-9-21 16:12:
" c, ^/ \0 N! n  ]& F9 i成報 Sing Pao Daily News ; z- k$ R$ j4 }; K/ @: b- T& A
... 全民...
4 C) w/ N2 T6 D  }, b

) |7 U! ~+ d  S1 D5 l
: A# C3 s% t: ]好一個岳不群!!!!!!!!!!!!
作者: 打狗棒    時間: 2006-10-17 08:11 PM

祝呢條PK醫生能醫不能自醫, 早日與佢同行鄔維庸醫...生團聚!!!
作者: guswan    時間: 2006-10-18 01:09 AM

Originally posted by 打狗棒 at 2006-10-17 20:11:
5 H0 k- \' a( W8 `( T2 f' E3 Y祝呢條PK醫生能醫不能自醫, 早日與佢同行鄔維庸醫...生團聚!!!
( _- g" i. b( {8 n/ e' i4 c
, j# P8 r" n% {- n
鄔維庸醫...好似卑大閻王判左魂飛魄散極刑,9 B7 T& t# F  ~  G6 I% {& e
下月執行,刑前要砲烙、勾舌根、車裂、凌遲、享受被強姦灌狗餅的合理刑罰.9 B0 N2 f$ G" }: y9 i! B
) i. \" \. z" N
看來等不及團聚了- ?6 a. m* z9 M8 {& [( P! T

7 v" s* l# S1 I[ Last edited by guswan on 2006-10-18 at 01:22 AM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0