標題: 大陸網民大鬧香港: 要香港的那些窮人改變態度再去吧! [打印本頁]

作者: 深藍    時間: 2006-10-4 06:17 PM     標題: 大陸網民大鬧香港: 要香港的那些窮人改變態度再去吧!

大陸網民大鬧香港9 Y$ H, S2 a; Z1 L8 h! h5 E
內 地 客 對 本 港 的 惡 評 , 在 內 地 網 民 討 論 區 可 窺 一 二 , 在 百 度 貼 吧 討 論 區 , 有 網 友 建 議 不 要 去 香 港 玩 : 「 還 記 不 記 得 去 年 迪 士 尼 剛 開 幕 的 時 候 , 我 們 內 地 人 去 玩 , 他 們 居 然 說 人 太 多 , 不 讓 我 進 去 , 還 關 上 鐵 門 , 這 是 對 我 們 多 大 的 侮 辱 啊 。 要 香 港 的 那 些 窮 人 改 變 態 度 再 去 吧 ! 」 幾 個 月 前 曾 到 港 旅 遊 的 金 屬 狂 人 也 指 : 「 感 覺 其 實 不 怎 麼 , 旺 角 那 一 帶 街 道 也 很 髒 很 亂 , 跟 我 想 像 的 完 全 不 一 樣 ! 」
' J! C* H3 t! @* W$ o* y! ^$ J" @! M- M; _  R* I9 v: V( `4 S
班大陸喱有咩資格話我地呀!!!, u+ y' `% K6 m; {5 Q
佢地又無文化,又無品,又缺德落黎我覺得影響市容炸
- e9 h: ]9 e- p6 W) Y2 y我地窮??咁點解我地D科技,D人權,自由4 B1 K4 D) K' u9 j( h5 p% B# J
城市發展,規劃,D外匯儲備,國民生產總值都比上海高la!!!
# S! \. K  v* Y3 b, D窮???咁D新移民同佢地D子女又我地納稅人D錢???  `% F2 V% g7 M( `
D大陸女人又落黎生仔!!!咁有錢重要走數??等多十幾年有得!!!; l; q1 f+ ?4 d& X) t+ h
旺角係很 髒 很 亂不過都好過大陸是但一條街la!!!$ `0 k, V( A& K' F( |. R# K
我承認我係大香港主義,因為i love Hong Kong
) |2 _1 I; X  [, S) J6 x我唔敢想像四十幾年後無一國兩制會點1 v  ^0 ?/ v, H: c, W& ]
不過而家香港都大陸化la!!條條街都咁多大陸喱!!
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-4 10:46 PM

如果唔系 姓董 條友 當年 亂開中門。。香港會唔會落得如此境地呢?
作者: leungman    時間: 2006-10-5 12:25 AM

班暴發戶講野真係唔經大腦
作者: haman_tt    時間: 2006-10-5 02:03 AM

我係十月一搭mtr
. v) F: f0 S9 c# b( G4 T有group"3p老粗(兩ar叔一ar sim)"
4 C: e4 `8 ?3 Q' k3 m) N- _; _- Z初時見到有2個位,兩個男既坐左去,  c9 C8 K/ x# J/ a# G
之後其中一個叫埋個女既坐埋去,6 w/ C/ @5 \; S8 M$ U8 S8 t" U
迫到隔離既少女只係得半邊位坐- ]* P1 p5 l. X/ A. _' J
仲不特止,個ar sim既仲伸埋手去挎過個少女去捉扶手
( `% r" _0 p% U& _$ p搞到個女仔想走都走唔到.....
0 N' U; U* M2 o# i
/ L8 l2 s, g: W5 r成車人望+啤+堀佢地,佢地仲可以有講有笑
6 f& U1 k4 c; O/ ~* m  D可恥
0 X  U  t! C2 e) \: d1 O3 O" @; _' S. u3 `& ^. Z$ C

# @6 w  ?, x* Z8 r
* S: b8 y5 W+ ?0 {# E5 ]7 X9 C簡圖& W0 w" y( W. Y. x
                    ^^^^     <------橫手捉扶手,少女冇得走- m, P* E- _1 O' ]* u. d) l
玻   叔   叔   嬸   少  扶
6 z+ `  y; M) O$ p璃    1    2    1    女  手
  j, r- p4 w7 D  X   (兩個pat位)(1個位)
) e( t* w; h* `9 }6 I) T* P( F$ [; w
[ Last edited by haman_tt on 2006-10-5 at 02:04 AM ]
作者: chansuper123    時間: 2006-10-5 12:46 PM

China guy have money, HK guy no money, so HK guy should go bck to China earn their money and teach them how to politeness
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-5 07:47 PM

乜野地方 都會有好有懷。. X! h$ a9 g& g3 f* J; h
你認為有需要跟那些害群之馬一般見識嗎? ! d, u8 a9 \: y. ^0 \
根本不值一提的東西又何來需要生什麼氣呢?
作者: lv123    時間: 2006-10-5 08:34 PM

其實只怪那個政府什麼都請示大陸。成日背x 中國,好煩。
作者: 12d3    時間: 2006-10-5 10:55 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-5 07:47 PM:
; \  r  e% D0 S3 C2 _' H4 ?4 ]乜野地方 都會有好有懷。
' Y. C7 a% \+ q: @- }你認為有需要跟那些害群之馬一般見識嗎?
7 @  v! f. q) H根本不值一提的東西又何來需要生什麼氣呢?
6 Q! y) J) R8 M" ]0 g% C( [4 a3 P, g2 _" j2 r% d
0 }4 e! c& E- N* f1 F
鬼佬都唔見得個個好, 大陸人都唔見得個個差
作者: ronald001120    時間: 2006-10-5 11:29 PM

不過大陸人真係好多都好衰! J4 A$ G- |; L9 T: K4 q  Z
我搭試過搭mtr9 [# J% x/ W! h, g6 {/ N# `
有幾個大陸遊客入左車廂
* Z2 M. L' y! ~6 X- ^唔該都唔講就推開我過果條通道
$ @+ X; g, s2 S$ b) l仲有去海洋公圚
5 |% t6 N5 Y* v$ D% p! u% d2 j果D大陸人又係好鍾意推人
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-6 05:05 PM

其實,發生有這樣的情況,原因實在有很多。
% M- R6 M4 ?  U# Z+ u: d- h, c! Y好多招呼大陸客既所謂帶街(導遊) , 本身都系唔系香港出生,, E6 h) }( ^% y$ p8 r
只不過由大陸黎香港一段日子。有D 跟本無乜點受過高等教育。9 W3 k: ?0 k. M/ S7 x/ w
不過,因為距地本身識講D距地識聽既普通話 所以好多旅遊公司 3 o. v: e+ n8 p9 d  p9 d4 V- h2 k- R
請番距地方便接待大陸客。: F; w/ q7 s: e
招呼大陸客D 所謂大陸導遊 可唔可以稱得上系真正香港人?
) f6 R( d7 L& K( G; d不過他們就在無形中代表了香港接待大陸客。) V  P5 o1 V1 E1 M! a/ L
其實大陸客在心目中留下,被對待的印象。。。會不會正就是他們自己的反映?
* V2 d9 ?3 m6 d. f1 E
7 a/ f1 w& Q( x% y, `再講, 現在來香港玩的 是什麼大陸客?9 b1 e: `0 X( y- j' X+ ^
老董 亂開 自由行  差不多 3,4年。
) m2 C1 t' A% g/ v# }# p現在來的大部分的 都是後期才開放給他們過來較為偏遠地區的大陸人。( X/ M! N* |7 K9 d% @1 ?
他們的質素 又 是 怎麼樣呢?) G9 v$ r/ a4 X0 G$ Y" @9 {
+ ^4 O" ]3 W  G0 G& i: E* F
距地唔排隊 ,包括其他沒有禮貌的行為。
" V$ p. ^. y/ z哩D “無恥”行為根本就系 中國人 最大 的 哀歌。
$ }* U: i3 g; g3 @6 j因為 他們的腦袋裏面根本沒有“不好意思”這一種想法 ,
! |3 s5 `+ j" A# u/ g3 a& f沒有這一種不對的概念,沒有 基本害羞的意識。$ N  f4 C: j8 X; f' ~0 @, Z
不覺得“無恥”行為有什麼大不了。3 e' W& Q) u/ b! A9 g0 m
中國人的“自私”文化, 是受社會制度,教育影響而留傳下來的一種
% I5 w, j- J* S2 T, l/ w  L5 ?“潛伏根性”。
/ X; b  M; M0 B* \% S/ |中國乜野改革都有,唯獨就是沒有一套完整可以幫助中國人的 “教育改革”。+ A3 H7 r3 E+ H$ T8 N0 L
87年開放以後,當中有的,亦只是“雷聲大,雨點小” 形同虛設沒真正效果。
0 Z  v- [! i6 g6 Z) X' h" j  m+ I2 E! {3 c
中國開放的同時香港要承擔的壓力就越來越大。2 V7 b$ ?2 ]3 n) I+ k! C( Y
要保持競爭力,除了政府的政策外。
6 C* N* l3 @+ R% |& [% n人 的 質素 能否 培養 會不會也是重大因素之一呢?0 ~1 l0 e( Q! K# m' x) E
不過現時 香港的整體結構問題是什麼?是不是 被無斷入侵 ?
1 s5 Z" n7 S1 @; Z8 d0 \香港人 跟 大陸人 通婚。。亦 唔系今時今日 的 話題。$ v  w; E$ o  W  }# P* @
大陸人教自己的交孩子的方法,自己的大陸文化也帶到香港。+ G! D, \) h4 H, y5 m
比例越來越大,他們的孩子也長大。從今以後
8 a& ^3 M4 k" `4 f% I! g- A以前香港人辛苦建立被公認的“香港人質素” 究竟 變成點 呢?
( I" @$ B& l4 c& i6 D+ {真正的香港文化亦可能隨之消失。
8 n+ F% {6 B; F) Z# l
$ k" y) y" o' A  Z, F3 F% ]: W1 Q[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-6 at 06:11 PM ]
作者: magic    時間: 2006-10-7 01:03 PM

Originally posted by leungman at 2006-10-5 12:25 AM:7 Q! h6 I4 X: j9 L5 X
班暴發戶講野真係唔經大腦
6 P% @% _$ I' y! i8 c1 F( h
agreeee
作者: memberdl    時間: 2006-10-8 12:15 AM

Originally posted by magic at 2006-10-7 01:03 PM:8 o; E8 o9 `1 ^/ j' [, s2 W

7 b( {1 l# f5 {agreeee
; P: w5 P% ~' @2 z+ V$ j6 ?3 P- G
that is right.
作者: 155220    時間: 2006-10-8 01:09 PM

Originally posted by 12d3 at 2006-10-5 22:55:
& e7 O( h# i5 h% p7 s8 I7 w  f% ^1 [# `2 U2 t
/ v4 s3 s6 V$ [3 q! p

3 A0 L4 O' A" J  S鬼佬都唔見得個個好, 大陸人都唔見得個個差
3 \2 e  s+ z% R
3 ?' ^2 U1 P* o% fagree
作者: 155220    時間: 2006-10-8 01:11 PM

Originally posted by ronald001120 at 2006-10-5 23:29:, {8 m/ @& T( D9 B# W) d" h2 Y
不過大陸人真係好多都好衰* u; ]$ }( C2 @# O
我搭試過搭mtr% o! |# A6 I6 Y% k- b( g4 N
有幾個大陸遊客入左車廂5 O/ j/ o2 l! l
唔該都唔講就推開我過果條通道
: q& Z: K3 n2 s. D7 I仲有去海洋公圚
. t3 G" \+ \& g果D大陸人又係好鍾意推人
! k+ g5 P, |  n) i) \/ k+ \' r' y: H
講到讓座的行為,我在香港好少見,但在大陸就比較多見。) [8 G2 b( x1 A; l, p% O
果次我,父親和弟弟三人坐地鐵.有個5張野既阿嬸讓座俾我細佬,但我在香港則未見過類似的情況。(純粹個人經驗)
作者: 155220    時間: 2006-10-8 01:12 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-6 17:05:1 R  B8 N+ I; o
其實,發生有這樣的情況,原因實在有...
4 g( [' H, C3 r& k/ R

x. O0 n" [6 x3 s9 W# s4 x香港文化有幾好?
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-8 04:41 PM

Originally posted by 155220 at 2006-10-8 01:12 PM:
  v1 D! y8 b# W* a+ I6 P; B7 [# q' W6 _! O
9 U/ j4 |4 G4 {" F) D9 }
香港文化有幾好?
5 p* E) F. \: f! H# v0 \7 D4 y4 I/ i( U; |/ x
懂得分辨的人,總會知道的。/ B0 N1 H" n1 M9 _
; ]2 l$ Q4 G# L; J/ X
[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-8 at 04:45 PM ]
作者: Dolly!Sit!    時間: 2006-10-8 07:56 PM

大佬呀,科技,人權,自由城市發展,規劃,外匯儲備,國民生產總值都比上海高  又點? 中國唔止上海一個城市架!大家都係中國人,有必要分得咁仔細嗎? 有幾多個所謂既香港人係原居民呀? 咪又係大陸打仗既時候,祖先們走難落黎.同意乜野地方 都會有好有壞,講冇文化,D "香港人"當街食煙唔洗埋其他人健康,通街講粗口以為好型,咁叫做有文化?
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-8 11:02 PM

很明白你的感受。如果你知道,能分別好壞,已經有福氣了。
( h/ d, E/ B# A4 ^: Q" }1 b- C& {# J, y7 e% M* q! K
回歸前後,好壞的差別比例確實越來越大。
+ J" r8 A6 `& z不知道你 在回歸之前是幾歲呢?5 e  J# O3 A+ j5 l0 F) A* q
有經過回歸前後的,總會知道分別之處在那裏。* }! d* r/ L. m' \- \
(我指的是,在回歸前已經踏足社會工作的人士。)7 U/ ]% _& q0 ~9 o9 Y4 h
6 K, _$ i5 e; x' X; k$ {8 g" e' Y
[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-8 at 11:22 PM ]
作者: bigfish    時間: 2006-10-8 11:44 PM

希望港府採取政策, 所有未去過外國讀書o既中國人都唔俾入境啦
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 12:10 AM

其實呢。。。大陸客爬鐵門事件。。
( q$ Q  f) O( Y" W* u" N" l3 \迪士尼與旅遊公司互相安排失誤應該要負上很大的責任。6 Q1 S! N9 y% M
沒有迪士尼公司發出的“關門指令”,大陸客可能未必會有那麼樣的舉動。6 E! j5 f% k8 y! o
辛辛苦苦辦了證件, 千山萬水花了那麼多時間,花了那麼多旅費,
% _# k4 v# F0 M. S: j3 F老遠 跑到來香港來。。被拒絕入場的心情不難理解。。- n" g/ X) ^! ^' ^2 T
不過,爬鐵門的行動的有沒有考慮過安全問題? 這樣的儀態不覺得羞恥嗎?; T! w; d, q0 r5 M% f( y* y: D9 p
有沒有想過蠻不講理的舉動會帶來什麼問題?5 h) U* f0 ]" L' E
大陸客來香港的種種行為,在園內發生的一切一切,有沒有理會香港的死活呢?, R/ Q+ Y$ x# i4 F" F9 x  ?+ g
, y2 j% n7 \5 L
多國傳媒對該事件的批評與嘲諷。對香港構成的影響是怎麼樣呢?' K7 [3 O1 `3 C; B/ L6 S/ A
是不是已經令香港及香港迪士尼的形象蒙上難以抹去的汙名呢?
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 12:19 AM

Originally posted by bigfish at 2006-10-8 11:44 PM:
3 x, _+ ~. r$ n, `希望港府採取政策, 所有未去過外國讀書o既中國人都唔俾入境啦
' H3 v/ f6 y; b$ v
- ~5 k3 N$ o" d  E
. x' j6 h( S% g, W4 MHello BIGFISH
5 o& H+ y3 ^% x
' N" r% L* r- Z( z/ Q; ]& ^' g好有創意 播。。。不過點樣CHECK 有無去過外國讀書 呀?
& G5 {2 p8 Z% m8 ~2 L+ _  h4 u
作者: leungman    時間: 2006-10-9 12:35 AM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-8 23:02:
4 @$ n1 ]  f6 ^' R# Y0 w! j; F* f很明白你的感受。如果你知道,能分別...
+ {2 H2 z: D/ A7 j跟本依家成個社會都變左,變差左,好多人都以為只係有錢就得啦,冇理過其他道德上o既野,就好似講粗口咁,周街都有人講,但係冇人會覺得自己係錯o既,覺得自己錯左就會改啦,知錯而唔改就另外講法啦。總之唔好理大陸落黎玩果D先,鬧人之前最緊要睇下自己有冇做緊D你想鬧o既野先
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 12:40 AM

真很有道理3 K. R6 J9 S1 l* {
有人去你 屋企 搞亂檔 你會唔會 坐視不理 呢?1 I8 y+ E- Z5 u
可能將這句話勸道給( X5 y1 I: k- t1 [. W
白食香港,還猛鬧香港人的大陸人聽聽。效果會不會更好?6 e- d  f/ Q/ G5 H. p  X5 G
. M' O  i0 Y) e9 |. {: i
[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-9 at 01:26 AM ]
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 12:44 AM

版主 唔好意思。又按錯了。。
+ h0 f, j6 R# v5 G0 S' l  P如果可以的話,麻煩你  刪除哩倆個POST。0 G# U& W6 l, _' W
唔該曬
2 e; i6 C/ d1 b6 q/ s7 x) A
" c1 m5 X) _& F! [/ d- e[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-9 at 01:12 AM ]
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 12:53 AM

# X7 ]8 X$ I- u0 [7 ]$ I! d

4 q; a1 V, O: t' T$ c! z+ v& G[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-9 at 12:55 AM ]
作者: 155220    時間: 2006-10-9 06:20 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-8 16:41:
8 U9 r8 t' N2 L& N, q( O: N- r0 Y, e! E

* b1 g% Y, d. I懂得分辨的人,總會知道的。
% x! M% j0 D/ s0 z* ]
2 N2 h2 e: l6 B1 K[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-8 at 04:45 PM ]
( k+ L7 Y3 E: v% b5 T' D3 a4 N" ]7 \

$ |) \% B# @. Z  k請vv1668vv兄賜教
作者: 155220    時間: 2006-10-9 06:21 PM

Originally posted by bigfish at 2006-10-8 23:44:
: z- Y5 R  F8 O* ]( L0 N! w9 [希望港府採取政策, 所有未去過外國讀書o既中國人都唔俾入境啦
, w# T( M! X; c; o2 `

3 P+ ?- k4 U( r去過外國又點???
; Y1 o1 \% n$ V; O# _" C7 }2 {4 o- L外國指咩野國家先?係所有國家,定係指1,2個國家呢?
作者: Dolly!Sit!    時間: 2006-10-9 06:38 PM

未去過外國讀書o既中國人?咁只會引申另一個問題--- 歧視 ,E.G.因為細個冇錢去外國就唔可以去香港? 冇去過外國讀書就一定冇禮貌?係外國讀書我唔覺得一定有禮貌囉!!  最重要既重點係,香港天然資源勁少,勝在其中轉站既優勢先發展到今時今日!現今好多其他中國城市都可以代替到香港,唔該個班"高傲"既"香港人" 唔好再以為人地冇左你唔得,而家係我地冇左人地唔得,唔該講野時留一線!
作者: 155220    時間: 2006-10-9 06:39 PM

Originally posted by Dolly!Sit! at 2006-10-9 18:38:
+ d& E: q1 ~7 o未去過外國讀書o既中國人?咁只會引申...
( {9 _3 Z% w! e* d0 s. [. Q

% n( ]% r" r( E! A9 ?& O1 }4 j0 h6 @1 E, f. k$ L$ r

0 D& e2 i) S! M! Z' l外國人好有禮貌咩?
- M9 w( W( H( i9 @9 a% B) Y4 P1 n唔少外國老師講書時講粗口
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-9 10:33 PM

Originally posted by 155220 at 2006-10-9 06:20 PM:; t$ \! T. Z' ~5 y4 @8 W
* p8 F- H# l; ~: b- f

6 d4 Y- h$ z" y請vv1668vv兄賜教
) N- S, v/ R" Y9 I6 }" ^, e
3 W" B% n" `- b3 i7 Y" F. @6 r別客氣) a4 l2 o- W" b$ }2 I( n# P) O+ y
要說的已經說了。。。要明白的總會明白。
7 c, N/ z) y6 s* B9 ~8 n7 L. f
2 |! f+ B! @9 P7 `7 N7 i[ Last edited by vv1668vv on 2006-10-9 at 10:34 PM ]
作者: feuosma    時間: 2006-10-9 10:43 PM

唉...請聽在下一言...' @: ~' S, f9 z+ L8 K3 ?- ?$ l- W4 \0 r
依家已是2006了...實在冇謂再分大陸香港啦....; L6 y2 J2 `$ `: @; R" f  f) y3 |
樓主所引述既都只係一些偏激既言論...不應過份睇重...
" K% A; }+ K. _5 O4 \! b: j聽完笑下算啦....一陣比d假洋人入黎睇到我地咁...咪重比佢地笑死....
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-10 06:54 AM

除了先天(天賜)的條件以外,一個生命的誕生(姑且不論什麼國籍種族,
2 I6 v! Z& M9 ~什麼膚色,什麼身分地位,有沒有錢)基本上是不是本來人人平等 ?2 H5 v0 p0 X- ^6 D, f  n
為什麼會出現歧視呢?: Y# F) i; ]! \( @% I  E2 |% w' q
會不會就是因為社會存在著“比較”,行為的差異被劃分了不同的檔次?
8 \, t* y8 O$ F6 p" z2 v是不是由於差別的距離極端化產生歧視的觀念?
作者: bigfish    時間: 2006-10-10 01:00 PM

Originally posted by Dolly!Sit! at 2006-10-9 06:38 PM:
" C2 M3 t5 g' O未去過外國讀書o既中國人?咁只會引申...
7 t, x  }; e. n& m$ o* C大陸咁本事搵到城市代替香港咪搵囉, 最好叫晒d 大陸人去該"香港代替品"自由行, 唔好落黎香港阻頭阻世
2 k3 b  E9 y6 Y/ K- ?/ @, _0 G去過外國讀書o既大陸人至少文化上較接近港人, 唔會隨地吐痰, 小便, 放屁咁啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0