標題: 基佬我怕你! 80年代本港傳奇樂隊 - 皇妃專輯Lady Diana再度發行 [打印本頁]

作者: fatchaikwok    時間: 2006-10-17 10:20 PM     標題: 基佬我怕你! 80年代本港傳奇樂隊 - 皇妃專輯Lady Diana再度發行

近排有不少80年代樂隊專輯再度發行, 好似 “凡風”, “小島樂隊”及 “Raidas”等, 其中不可不提有 “皇妃”呢隊樂隊, 宜家D人開口埋口講基佬, 好似無乜嘢咁, 但回想嗰時(廿幾年前呀大佬)經已用嚟做歌曲題材就真係好勁(高唱 "基佬我怕你, 基佬我怕你 !" 仲話要讓性愛解放!), 老實講, 我對呢隊樂隊嘅曲風係點樣真係無乜印象(因為電台禁播), 但如果有興趣想了解一下本港樂隊歷史文化嘅朋友, 不妨買番一隻聽吓 ! (我諗我都會買 !)

[ Last edited by fatchaikwok on 2006-10-17 at 10:23 PM ]

圖片附件: 001.jpg (2006-10-17 10:20 PM, 39.9 KB) / 下載次數 214
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=987123&k=e53f3340aebba0a3968439f2d784b844&t=1719752420&sid=zQrLC0

作者: vv1668vv    時間: 2006-10-18 04:43 AM

果震時。。。。
80年代。。每逢星期五晚,好中意聯群結隊。。
摞住架。。聲寶牌777  唔系 就 小路寶 去沙灘過夜 “爆機”

大部分 。以前D Band 很注重創作風格。
有時聽翻哩D歌, 大都市,小文化,都覺得好鬼過癮。
作者: 芋頭仔    時間: 2006-10-18 09:43 AM

好似好有趣喎, 我從未聽過呢隊band,
有冇朋友可以整一隻俾我聽聽呀??

作者: 費事高    時間: 2006-10-18 06:09 PM

"基佬我怕你"呢首歌,我成日都想搵返黎聽,好過癮架,我仲記記開頭幾句點唱:

基佬我怕你、基佬我怕你,兩個男人係屋企..........
作者: 費事高    時間: 2006-10-18 06:11 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-18 04:43 AM:
果震時。。。。
80年代。。每逢星期...
當年係沙灘狂爆兩首歌:愛情陷阱v/s蒙尼卡(哥哥首名曲,小弟不懂點串首歌名)
作者: abcdef123    時間: 2006-10-18 06:47 PM

Which other 80's bands (including foreign bands) do 26FUN people like?
作者: qetuoadgjl    時間: 2006-10-18 06:52 PM

Originally posted by 費事高 at 2006-10-18 06:11 PM:

當年係沙灘狂爆兩首歌:愛情陷阱v/s蒙尼卡(哥哥首名曲,小弟不懂點串首歌名)
Monica
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-18 06:56 PM

Originally posted by qetuoadgjl at 2006-10-18 06:52 PM:

Monica
哈哈。。仲要系無限長,亂曬龍 REMIX 版   哈哈。。。
作者: 費事高    時間: 2006-10-18 07:14 PM

哈~回想當年,真係開心^0^
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-18 08:26 PM

Originally posted by 費事高 at 2006-10-18 07:14 PM:
哈~回想當年,真係開心^0^
講時講。。。餅帶。。唔知道仲系唔系到。。
有既話,容許小弟同大家分享下。。
作者: 費事高    時間: 2006-10-19 12:22 AM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-18 08:26 PM:

好呀
作者: lostchild_d    時間: 2006-10-20 12:47 AM

基!基!基! 生仔疴篤屁!
作者: 費事高    時間: 2006-10-20 09:34 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-18 08:26 PM:

你搵唔番餅帶
作者: lv123    時間: 2006-10-22 01:01 PM

誰叫現在歌手買碟的情形太慘不忍睹,唱片公尺惟重出舊碟及cd 化。但都好事來,另外也見以前作品好過現在。
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-23 01:46 PM

Originally posted by 費事高 at 2006-10-20 09:34 PM:

你搵唔番餅帶
SORRY…
唔知 餅帶 去 鬼 左 邊 添。。。。
不如。。就 系 26fun 唱比你聽 啦。。。。哈哈

我墮入情網,你卻在門外看。。。
始終不不不 不不不不不釋放。。。恨(恨)。。愛(愛)。。。心。。中。。。激蕩。

這 陷阱。。。這這這。。這陷 這陷阱。。。這這這。。。這陷阱。。。阱阱。。
偏偏偏..偏我與上(上)(上)。。。

有無少少當年REMIX…feel? 哈哈哈
作者: fatchaikwok    時間: 2006-10-23 08:42 PM     標題: 今日終於喺信和買到隻碟 !(23/10)

今日終於喺信和買到隻碟 ! 返到屋企即刻放嚟聽, 順便睇吓內頁嘅唱片資料, 嘩 ! 原來全隻碟都喺美國錄音及做後期制作, 仲搵到 美國洛杉磯大師Bernie Grundman監制錄音及Mastered, 隻碟嘅錄音絕對有水準, D歌亦唔係全部都有露骨題材, 有3首慢歌聽落都幾OK(都有少少流行完素), 快歌風格有D似外國樂隊 SEX PISTOLS(經典大碟有 "GOD SAVE THE QUEEN")及 The CLASH, 聽落都幾過癮.  有樣值得一提, 樂隊入面嘅創作大腦安格斯係前玉女歌手黎瑞恩出道時候嘅唱片監制(首歌好似叫發誓).
p.s. 隻碟有三級題材, 但係我買嘅時候封套完全無加警告字眼 (黃秋生出D碟都有啦), 有關嘅政府部門係咪應該要檢討吓呢 !

[ Last edited by fatchaikwok on 2006-10-23 at 10:18 PM ]
作者: 費事高    時間: 2006-11-12 05:47 PM

Originally posted by vv1668vv at 2006-10-23 01:46 PM:

SORRY…
唔知 餅帶 去 鬼 左 邊...

作者: 芋頭仔    時間: 2006-11-15 03:16 PM

Originally posted by fatchaikwok at 2006-10-23 08:42 PM:
今日終於喺信...
可唔可以整一隻你覺得最特別0既黎分享下呀?
作者: 費事高    時間: 2006-11-15 06:46 PM

Originally posted by 芋頭仔 at 2006-11-15 03:16 PM:

可唔可以整一隻你覺得最特別0既黎分享下呀?
同意就整"基佬我怕你"
作者: 阿感    時間: 2006-12-8 11:21 PM

尋晚入唱片鋪,本來諗住買方皓玟,見到唱片架上放左哩隻碟,記得有網友推介過,買左隻返屋企
聽返以前d唱腔好似怪怪地,不過d歌真係幾過癮
作者: 2210777    時間: 2006-12-8 11:34 PM

呢個網有很多舊資料, 幾齊.....................
http://robokon1234567.hp.infoseek.co.jp/5080.htm

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0