標題: 見到依家個香港樂壇,覺得好淒涼,惡性循環,抵死。[B +] [打印本頁]

作者: 約望保祿    時間: 2006-10-19 05:25 AM     標題: 見到依家個香港樂壇,覺得好淒涼,惡性循環,抵死。[B +]

樂壇一味迎合低智商人群,出產一堆唔識唱歌的垃圾偶像,就算被勉強稱為有實力的,也只不過是勉勉強強識唱幾下,但還是不夠膽保證不走音。

樂壇以為迎合青少年的品味可以救樂壇,他們沒有想到青少年在急速發育成長的同時,品味亦會隨智慧增長而不斷修正,開始厭倦即食文化和無內涵的昔日偶像,繼而變成批判自己以往崇拜癡迷的流行文化,當然這一轉變並非人人如此,智慧層次仍然一成不變的就不可能有這個改變。

依家連陳亦迅、楊千樺這類勉強識唱歌的人都可以做一哥一姐,就知道樂壇有幾淒涼,就知道香港樂壇好細好細。D頒獎禮仍然頒十大獎項,太多喇,真正紅的有幾丁人?你仲要頒10首金曲獎?再加埋D花邊獎項,直頭系獎多過人。

衛蘭、王苑芝算系超實力歌手,樂壇應該要扶持這類少有的歌手,側田唱得下但系唔好聽,佢哎得辛苦人地聽得辛苦,完全忘記了音樂的本能,就是好聽兩個字。

陳亦迅份人無乜修養,所以就算唱得都唔好聽,因為份人太囂張,心態唔好。

[ Last edited by BeachBoy on 2006-10-20 at 04:53 AM ]
作者: rongol    時間: 2006-10-19 10:08 AM

作者: Yui.i    時間: 2006-10-19 10:33 AM

衛蘭、王苑之o係女仔o個bin真係有料到.....KARY都幾有潛質
男仔o個bin我prefer 張敬軒.justin都係覺得麻麻地
根本而家樂壇攪成咁就係eeg o既錯...不斷咁吹谷偶像.檸檬都仲好d,一出twins開始,D人就好似俾人餵狗餅餵壞左,咩狗屎垃圾都聽得落.....慘情k歌就變做主流,教人無奈.日日無病伸吟.聽得多可能自殺率都會高出唔少
我好耐都冇聽can pop,都係因為twins,boyz呢d垃圾組合...淨係識得唱埋d死唔斷氣o既慘情歌...
而家聽番就係因為janice,張敬軒,kary同王苑之,題材起碼都正面好多.
唔知香港幾時會再有band sound 上到位呢.....=.=
作者: 約望保祿    時間: 2006-10-19 10:49 AM

張敬軒系得,不過唔系港產,裙腳二世祖,我對佢冇乜好感,成日阿媽前阿媽後。
kary走音。檸檬嚴重走音,份人扮野,仲囂張過陳亦迅,仲好自戀。
作者: wclchris    時間: 2006-10-19 11:50 AM

楊千樺不可說是勉強識唱歌的人, 直頭唔多識
作者: wai1012    時間: 2006-10-19 01:39 PM

最慘就係呢d所謂歌手, 仍然仲有人買碟黎聽...
作者: d228216    時間: 2006-10-19 02:02 PM

我最愛的港產歌手:

Danny Summer, 彭羚, Sam, 譚詠麟, 張國榮, 梅艶芳, 林志美, 陳慧嫻, 葉德嫻.........
作者: leungman    時間: 2006-10-19 02:39 PM

Originally posted by 約望保祿 at 2006-10-19 10:49:
張敬軒系得,不過唔系港產,裙腳二世祖,我對佢冇乜好感,成日阿媽前阿媽後。
kary走音。檸檬嚴重走音,份人扮野,仲囂張過陳亦迅,仲好自戀。
唔好理張敬軒係唔係裙腳仔啦,唱歌同裙腳係兩件事黎嫁。另外有時我地覺得係走音o既時候原來係假音黎嫁
作者: BoA.4    時間: 2006-10-19 04:02 PM

香港冇樂壇, 只有娛樂圈
作者: BugNVIDIA    時間: 2006-10-19 05:46 PM

Danny Summer......
一個字~
正~~
作者: lastwing    時間: 2006-10-19 05:54 PM

其實我覺得李克勤都唔錯

多口講多個人
張偉民
真係唔錯..........(唱工方面)

[ Last edited by lastwing on 2006-10-19 at 05:56 PM ]
作者: ronald001120    時間: 2006-10-19 11:28 PM

衛蘭?我覺得佢唔掂
睇勁歌就知
無聲無氣仲拉咪
你估你係肥媽咩
作者: 阿感    時間: 2006-10-19 11:37 PM

不滿樓主將楊千嬅同陳奕迅相提並論
作者: 自由神    時間: 2006-10-20 01:30 PM

Originally posted by 約望保祿 at 2006-10-19 05:25 AM:
樂壇一味迎合低智商人群,出產一堆唔...
算吧啦!我一早都對香港既樂壇死心!
而家除左阿Paul之外其他歌手一曲不聽!
作者: d228216    時間: 2006-10-20 01:34 PM

Originally posted by BugNVIDIA at 2006-10-19 05:46 PM:
Danny Summer......
一個字~
正~~
最近兩隻碟走下坡.....可惜
作者: 自由神    時間: 2006-10-20 01:35 PM

Originally posted by d228216 at 2006-10-20 01:34 PM:

最近兩隻碟走下坡.....可惜
老啦!
作者: iMacc    時間: 2006-10-20 01:56 PM

我睇完篇嘢完全都唔覺得樓主係聽歌之人~

嗰個咁嘅衛蘭聽碟就ok~
勁歌嗰晚真係差到呢......唔知點講....
千fa同eason相提並論更加係荒謬~
用得咁樣比就知你無乜點聽歌而去批評人~
千fa出道時我去聽拉闊嚇到我腳軟~
樓主你自己可以買返嚟聽吓~
而家已經有好大嘅進步~
講到呢度都係費事講咁多~
聽多d歌先再出post啦~
作者: 小火山    時間: 2006-10-20 06:17 PM

樓主一係話人唱得唔好聽...
唱得好聽的就話人態度唔好....

聽歌最基本就係歌好聽 !
洗咩理佢為人係點?(當然唔係麻木追捧)

我個人就覺得eason態度無問題喇 !
記得前幾年
eason響一個頒獎禮上面被眾歌手挑戰....
另外又曾經叫傳煤寫多d音樂好過寫8掛新聞...
咁樣我覺得eason呢個態度幫到hk樂壇囉
hk需要呢d人
作者: ronald001120    時間: 2006-10-20 06:19 PM

樓主係以人品係定人地音樂好唔好聽
可唔可以用音樂去聽呢
人品唔好又如何
唱歌好就得la
作者: leungman    時間: 2006-10-23 04:44 PM

Originally posted by ronald001120 at 2006-10-20 18:19:
可唔可以用音樂去聽呢
人品唔好又如何
唱歌好就得la
嚴重同意,你睇好多歌手D新聞都係負面居多,但係佢地唱功真係唔洗多講。鄭中基、許志安呀咁。
作者: stockman    時間: 2006-10-24 04:35 AM

Originally posted by ronald001120 at 2006-10-20 06:19 PM:
可唔可以用音樂去聽呢
人品唔好又如何
唱歌好就得la
Agree 110%.  To me singers & actors are no different from businesses selling their products.  I only care whether their products (music, songs, acting) are good or not.  I like Eason because he sings well, and I don't care he's a crazy guy, arrogant, whether his wife spends a lot of money shopping as the media report, or if his dad is convicted of corruption.
作者: kantang4910    時間: 2006-10-24 09:11 AM

Originally posted by iMacc at 2006-10-20 01:56 PM:
我睇完篇嘢完全都唔覺得樓主係聽歌之...
除咗衛蘭難定外,at17夠話甚麼實力派.在勁歌中的表現我覺得同twins無分別
香港再無樂壇,祗有娛樂圈
作者: 小山山    時間: 2006-10-24 11:32 AM

對啦..香港樂壇真的很淒涼...而且所謂當紅的又商業到嘔.....

反觀依家既華語市場..倒很捧喔....有很多出色的歌手..音樂人.....

由其是台灣的.....真的很捧...

蔡依琳..周杰倫....S.H.E....王力宏...吳克群...小豬...楊丞琳...

新進的一班新人也是很有才華.....蔡昊佑...飛輪海.....
作者: vv1668vv    時間: 2006-10-24 09:47 PM

覺得好淒涼又好,惡性循環又好,抵死又好。。乜野都好啦。。。
其實 點解會有個 0甘 樣 既 樂壇?
會唔會系 因為有市場 所以 先至令 哩類 人 存在系 哩個 樂壇 呢?
作者: wai1012    時間: 2006-10-24 11:23 PM

依個樂壇太多情歌啦, 講來講去都係離離合合, 歌詞講到要生要死咁, 完全將愛情呢樣野扭曲晒!!
作者: 甘國武    時間: 2006-10-24 11:27 PM

Originally posted by 小山山 at 2006-10-24 11:32 AM:
由其是台灣的.....真的很捧...

蔡依琳..周杰倫....S.H.E....王力宏...吳克群...小豬...楊丞琳...

新進的一班新人也是很有才華.....蔡昊佑...飛輪海.....
絕對同意!!!
作者: seanjohn    時間: 2006-10-24 11:39 PM

Originally posted by 約望保祿 at 2006-10-19 05:25 AM:
衛蘭、王苑芝算系超實力歌手,樂壇應該要扶持這類少有的歌手
果個衛蘭成鬼日申條死人脷出黎我真係想剪X左去
雖然以貌取人唔岩﹐但係衛氏兩姊妹一望就知唔係好人
作者: man2    時間: 2006-10-28 03:51 AM

雖則j氏姐妹明知佢地唔係好人..但佢地唔呃人嘛..你岩就like..唔岩就唔好like.

但都好過個d扮玉女既女歌手囉...

明明係衰..仲要扮好...咪係呃人..
作者: 155220    時間: 2006-10-28 09:29 AM

Originally posted by d228216 at 2006-10-19 14:02:
我最愛的港產歌手:

Danny Summer, 彭羚, Sam, 譚詠麟, 張國榮, 梅艶芳, 林志美, 陳慧嫻, 葉德嫻.........
永不放屁
作者: 155220    時間: 2006-10-28 09:31 AM

Originally posted by lastwing at 2006-10-19 17:54:
其實我覺得李克勤都唔錯

多口講多個人
張偉民
真係唔錯..........(唱工方面)

[ Last edited by lastwing on 2006-10-19 at 05:56 PM ]
係咪張偉文阿?
佢唱功的確唔錯
仲住我樓下添(真的)
不過屬於佢自己既歌始終唔多...

圖片附件: CheuWM1A.jpg (2006-10-28 09:31 AM, 12.8 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=991534&k=f299b75834fc8e2ff8e26c7b9e9afcbd&t=1727623869&sid=3rw017

圖片附件: CheungWaiMan_Goodbye.jpg (2006-10-28 09:31 AM, 6.2 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=991535&k=cb52416e2d1d61d6d67ecfa7314567ba&t=1727623869&sid=3rw017

圖片附件: CheungWaiMan_Goodbye_My.jpg (2006-10-28 09:31 AM, 14.3 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=991536&k=37b77d2324d751d970fbc645eb3aeadb&t=1727623869&sid=3rw017

圖片附件: CheuWM1C.jpg (2006-10-28 09:31 AM, 13.9 KB) / 下載次數 0
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=991537&k=7b4df5c2a4d558164a32a297ae7fa6bc&t=1727623869&sid=3rw017

圖片附件: CheuWM1D.jpg (2006-10-28 09:31 AM, 10.9 KB) / 下載次數 1
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=991538&k=438a3cd7ba370a9e0379222f746571c4&t=1727623869&sid=3rw017

作者: hillLam    時間: 2006-10-28 10:26 AM

本地錄音水準根本就唔掂....
作者: hillLam    時間: 2006-10-28 10:30 AM

Originally posted by 155220 at 2006-10-28 09:31 AM:

係咪張偉文阿?
佢唱功的確唔錯
仲住我樓下添(真的)
不過屬於佢自己既歌始終唔多...
離別 - 再 - 叮嚀
作者: Jerome    時間: 2006-10-28 11:00 AM

除左歌手屎之外, Studio 一樣咁屎, 都唔知點解d 樂器聲咁差, 都唔知佢地係咪盜外地d mp3 擺落去.  所以聽低 bps mp3 同聽CD 無分別, 根本唔洗買 CD 啦.

d 歌都唔好得去邊, 我都唔知點解d人話要支持原創, 一樣咁屎, 整埋晒d垃圾 k 歌. 做歌手等如唱k.  如果d原創唔惦, 就唔好比咁多獎佢地, 等佢地反醒努力下先, 唔係佢地以為自己好惦.  我諗應該最少要有一半改編歌, 先至聽得下.
作者: lv123    時間: 2006-10-28 11:41 AM

記得以前劉美君的靚妹仔主題曲,個 幾句"jane 歡場裏面無真心,誰願意身體任撫摸等,現在有無咁正歌詞,來來去話失戀點痛苦。好乏味耶。
以前陳雅倫,葉玉?又看得又唱得。現在d mv 都不明做mud 。
又好像鄺美雲有支讀白﹐"未曾深醉以清醒,未曾深愛以無情",真會發人深醒。
http://www.youtube.com/watch?v=GjooFMOy5IE

http://www.youtube.com/watch?v=7I2v1QOrW-Q

試問現在無記生日有無正的場面?

http://www.youtube.com/watch?v=EbILPaU6QHw

午夜情 - 劉美君
     曲︰李世健
     詞︰劉美君

JAY 一張醉臉傻痴痴
     JAY 不喜說話像冬天
     我 我甘愿長相依
     決意 一生跟你

JAY 這幫事難啟齒
     星 星閃過漸漆黑
     愿 愿追逐無止境
     隨便講 心裡沒你

*JAY 不得已作段落
     往日 是命裡安排
     我 賣醉後是玩物
     滿面 淚踐踏的傷
    誰愿意身體每處任撫摸
     愿 半點朱唇吻千個

#JAY 歡場裡無真心
     JAY 不肯相信亦應知
     但 每次見你傻痴痴
     我甜絲絲 輕吻〔深愛〕著你

[ Last edited by lv123 on 2006-10-28 at 11:56 AM ]
作者: 新經濟學巨人    時間: 2006-10-28 12:29 PM

關正傑,I miss him
作者: 唔識    時間: 2006-10-28 01:36 PM

Originally posted by iMacc at 2006-10-20 01:56 PM:
我睇完篇嘢完全都唔覺得樓主係聽歌之人~
.........................................
千fa同eason相提並論更加係荒謬~
......................................
聽多d歌先再出post啦~
絕對同意!  個人對樓主極反感不滿!!!!!!!!!
陳奕迅都叫 勉強識唱歌?????????       wtf ???
咁點樣先叫識唱歌先...........唱出感情??唱功??? e2方面佢都係無得頂ge
eason上到去台灣[康熙來了],,,人地都要叫佢做 [歌王]...............
仲有, 你連 陳奕迅都打錯,,,,就出黎亂批評一餐,,,好似好有見地咁=..=我諗你連eason唱live都未聽過 ,,,,
你先至真正係  [ 無乜修養 ,,,,份人太囂張]      

番屋企, 聽多幾年歌先出post  啦
作者: 155220    時間: 2006-10-29 08:30 AM

Originally posted by hillLam at 2006-10-28 10:30:

離別 - 再 - 叮嚀
仲有再會了 野茉莉
作者: lv123    時間: 2006-11-1 01:44 PM

但感覺上97 年前d 歌仲聽得下,但自從英皇出現,個樂壇漸漸死去,大家記梁b浩比打事件,因扮祖兒,就比打。以前歡樂今? 成日扮小鳯姐,羅文,張國榮等。因為他們都有特色的,但扮現在歌手,好難﹐因為個個都倒模出來似的。
作者: 約望保祿    時間: 2006-11-29 03:07 PM

這是一個最容易上位的時代,你稍為唱歌唔走音就會被稱為『實力歌手』。你稍為識少少樂器,就會被稱為『多才多藝』。你稍為識寫少少曲,唔理你合唔合格,你都會稱為『唱作歌手』,你稍為將幾粒押韻字填落首曲到,唔理你狗屁通不通,都會被稱為『才華橫溢』。

包你一出道就可以擠身各頒獎禮的十大,更加唔使講咩『新人金銀銅』獎,『最有潛力新人金銀銅』,『國語新人金銀銅』,『最佳MTV演繹金銀銅』…… 包你有獎攞,永不落空。

年尾又到總選季節,依家一聽到電臺講咩『我最喜愛男女歌手』的投票的前十位,就覺得好好笑,我諗,有幾十票果個都可以入到前十位。

目前依D頒獎禮純粹為撈廣告贊助,各主辦單位只為有錢賺,其實已經唔關歌手咩事,只不過是一臺SHOW。

最可憐的是被愚弄的歌手,以為自己好掂,攞個垃圾獎都激動到眼淚鼻涕一齊來,以為自己上位喇,前途無限。點知一眨眼就在樂壇消失,系咪好諷刺?

[ Last edited by 約望保祿 on 2006-11-29 at 03:16 PM ]
作者: cmm    時間: 2006-11-29 05:31 PM

雖然話音樂係一個個人喜好差異好多既野,但係呢班無咩實力既歌有仲有市場,唱片公司就係咁幫呢班人出碟,出黎出去都係呢班人既碟,我地又係買睇買去都係呢班人既碟,所以唱片公司就只係出呢d歌手既碟,所以一d所謂既"有實力"的歌手無法比人認識,不停循環,我地先由自己作出改變先得,其實最主要原因可能都係流行歌變得商業化
作者: abccw    時間: 2006-12-6 09:24 PM

我除左學友.....eason.....
好少聽其他....
作者: fderek    時間: 2006-12-6 10:03 PM

香港樂壇差,主因在於編曲同填詞既人水準急跌
語文教育差成其中一個重要因素,另外,因為每件要求既產量比起以前多左好多
但係係呢方面投放既資源又少.....又冇咩正規既課程去教育.....自自然然水準慢慢跌~
作者: kwong man yeung    時間: 2006-12-7 12:34 AM

近年歌詞水準其實絕對唔比八,九十年代時差,只係真係有水平既好似得番林夕同黃偉文兩個人咁,至於語文教育差呢個論點,個人就不敢苟同,皆因個人語文水平有番咁上下,都唔代表寫得出好既詞,始終創作係要講天份,況且大部份公認寫得好既歌詞,好多時唔係用字艱深難懂,而係用簡單既用詞表達出深遠意境,呢樣嘢唔完全同語文水平有關。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0