標題: 支持 聖誕 正名為 耶誕 [打印本頁]

作者: magic    時間: 2006-12-13 06:16 PM     標題: 支持 聖誕 正名為 耶誕

反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...% F  o& Z# ]: P0 a9 D
0 d2 H5 y! q  F: s/ \
東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
作者: 我‧愛‧你    時間: 2006-12-13 06:51 PM

你冇野呀
作者: SCM    時間: 2006-12-13 08:04 PM

Originally posted by magic at 2006-12-13 06:16 PM:
2 W8 R; x# @+ q3 X( V9 R8 r反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
7 F( I9 R; U/ l4 j: p# a$ R/ f7 o* L6 t/ Y  x) |
東方大把聖人..他..耶穌先生...只是洋人的聖人...唔關我地事..
% p) G" [% o) f! v" E- c世界性既節日 唔好咁講
: O% \8 B! o2 L/ b7 |8 D9 Q  O香港好多基督徒 所以唔會唔關我地事( A5 E0 R% m& l3 ]2 y
如果好似你咁講既話
) a0 C* e: m4 w& _5 P0 F) Y: A耶穌唔係洋人既聖人9 {+ c$ W5 _2 e7 J! D
而只係以色列人(猶太人)既聖人  \% c8 @: H' U( u( T

# {2 U; D# c9 ?' r( R+ I# X[ Last edited by SCM on 2006-12-13 at 09:43 PM ]
作者: 朗尼囡    時間: 2006-12-13 09:18 PM

Originally posted by SCM at 2006-12-13 08:04 PM:
+ C5 m6 e2 T) @, D0 u# X
& m" c/ l6 B) w# U) S% m* D世界性既節日 唔好咁講
0 S$ x+ x* _' F  G6 o) X香港好多基督徒 所以唔會唔關得地事2 u+ l- L/ `/ H
如果好似你咁講既話 ; Y$ Q0 I  P+ Y
耶穌唔係洋人既聖人7 o, |3 I; ]- ~$ @% w
而只係以色列人(猶太人)既聖人
0 A7 {: S) j7 e9 M% I2 c
4 _  ~" ^3 A2 [7 ^0 r) w! \. g" ?4 q. q
有見地!!!
; B9 N/ G2 P# v  U: B
作者: 我愛章小慧    時間: 2006-12-13 09:37 PM

Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:
9 \, d7 A" s* _, J( n/ T5 v7 e( y

4 q1 D8 n/ [7 G" a/ s0 p/ L/ D5 _
: s  g: l; F1 B" m( s4 ?' k有見地!!!
5 b* G1 b  G2 w# Y$ b: f
, d) W0 I3 Y! ]9 Z順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
作者: SCM    時間: 2006-12-13 09:42 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:' q. j) c2 p: G" Q  j( X7 g" ?

: u, k% \- X3 |( e& J+ [" G- W順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
, r1 S' N" d/ w9 M; y  N講起好似係 我成日睇d台灣人譯既書都係叫耶誕
作者: SCM    時間: 2006-12-13 09:43 PM

Originally posted by 朗尼囡 at 2006-12-13 09:18 PM:9 r& A7 U  Z. W( [
+ N% i1 t/ c8 |/ U  U  B
8 ?+ T7 E) O" V$ t' d4 e7 y

" A; |: Q* r1 r有見地!!!
/ {) ~1 L- S  }! q# I
4 Q# q  y5 m; W$ x0 _  B' W
多謝朗尼姐
作者: 衰貓    時間: 2006-12-13 09:48 PM

Originally posted by magic at 2006-12-13 18:16:/ f5 O$ H# }& I7 h. O
反對西方 宗教 入侵  拿出東方人的骨氣..支持 聖誕 正名為 耶誕...
$ j$ {4 s! i0 v# S. D- h3 e9 X& k! a7 {* R0 M
! d# I/ \: y5 ?, T6 y: l

/ T- C' W# d6 A% z7 R如果,你真係覺得唔關你事既話,咁無論係叫聖誕節定耶誕節都好,似乎都與你扯唔上任何關係,係咪?如果,你真係覺得唔關你事既話,咁,聖誕節你就不要大事慶祝又或借呢個節日去搞任何節目喇‧‧‧‧‧在外地,一樣很多外藉人仕信奉佛教,咁又是否代表外國人無骨氣呢?& V( X! s* f4 u2 j- h6 j
這一個節日的真正意義,並不會因為名字不同了而有所改變,你個人喜歡將這個節日改作甚麽名字並不重要,但試想想,你因為這個節日而享受了幾多的假期?享受了幾多跟親朋相聚的快樂時光,在你享受的同時,是否也該對這個帶給你喜樂的節日尊重一點呢?4 E8 _" U: E0 C% c% u3 a9 I+ b: S

( z* H9 J* V+ S" D; H[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-13 at 09:59 PM ]
作者: 奇    時間: 2006-12-13 11:57 PM

坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
作者: magic    時間: 2006-12-14 01:05 AM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-13 09:37 PM:
3 O8 u, m2 t' Q; b, f, h+ \& J( W/ R& {2 n, Z" ?9 K# r
順便一提 , 台灣是叫 耶誕 的~~
( R# f& P; j% @: F( Y
是嗎??....
作者: magic    時間: 2006-12-14 01:09 AM

Originally posted by at 2006-12-13 11:57 PM:
' _4 l4 }. }1 p/ w" R坦白講果日都唔係佢生日啦!理q佢乜誕Y
+ `0 l2 ]) _% C6 l2 l* \7 {( h- \: {
...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
作者: magic    時間: 2006-12-14 01:19 AM

Originally posted by 衰貓 at 2006-12-13 09:48 PM:1 R, R- Q* n/ p' D' H/ f0 d

& I+ L' m- q$ F) K4 w/ L3 Z' r! z( T: R9 Z" Z& B
如果,你真係覺得唔關你事既話,...
: }; |1 ^- _; C! l5 |! |' j
........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫無科學根的說法(以前幾多科學家畀西人教逼死!!!!).....西人教的洗腦功要小心,我以前去過...wawa..D人畀人洗左腦..係到發晒瘋跳舞..唱歌.嚇x死人...(己經好多有識之士中招,個個月奉獻...死未.)..
作者: 衰貓    時間: 2006-12-14 01:38 PM

Originally posted by magic at 2006-12-14 01:19:
9 U( C- z9 Z7 k. {6 [/ i
9 R$ U0 @# I5 u  W( O) A4 w........借[[喜樂]]來傳西式迷信毫...
8 e1 V4 K5 @1 Z' E. y; n, L( g

. r/ I  I3 M0 x6 j8 v9 t+ ~/ L4 ]& _2 y
你最初既講法係"唔關我地事"嘛,既然你覺得唔關你"個人"事既,又何需去理會佢所想表逹既是何種思想呢?1 E3 G, Y0 Q; H) h+ E! r- F
"喜樂"只係一個簡單既詞語,就算沒有宗教信仰既人一樣可以有其喜樂既時候,如果只單憑"喜樂"兩個字就能"傳西式迷信或洗腦",咁這個宗教就真係厲害得緊要喇‧‧‧‧‧/ P& x- ~( Y% l
你覺得唔關你事,亦無謂深入去探討這個宗教既所想所思,但事實上,你又真係享受緊呢個宗教節日所帶給你既"快樂"啵,咁又代表啲咩呢,你唔喜歡這個節日,但又享受呢個節日所帶給你快樂,仲要將佢改埋名黎就你一個人,似乎好難講得通‧‧‧‧‧  M/ h  A- x  k/ P  C- }
每樣事情都可以有好與唔好既一面,就如一把生果刀,你可以用黎切生果,亦有人用黎打劫,咁你可唔可以就話生果刀係一樣唔好既工具呢‧‧‧‧‧
作者: magic    時間: 2006-12-14 02:48 PM

Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 01:38 PM:- Z. p: e8 m' B: C; T& P

- e3 e$ B9 g8 _. ~- H6 p
% r7 r( Q3 T6 p4 g  o
" v9 t6 K  s9 b6 N6 F. E5 g你最初既講法係"唔關我地...
5 x+ J, R0 U1 j
...其實衣家好多西方人..信耶x先生的比例都減退了[比以前幾乎全民信耶x.天x]....% u  ]3 D6 }- Y, e
並開始不信他們的西人教.....
+ ^4 e% R3 Y% X5 l+ B( e0 P& o所以..大家己不大想提起耶x先生..( D9 A0 [$ {5 b1 e0 _, u% L# e  e
[西人教會除外..因冇人信..就冇奉獻....即係冇$$.!!!...冇$$???..好大件事!!!!]..1 y* y3 A% F# _, Z# [, V
...大家想提的..只是強調送禮的xx老人..; c) p2 D" e! Z6 Y4 ^2 A) v
不是...耶x先生....3 E3 k! Q/ [$ A' X( u
.........不是嗎??
  i* ^. Q1 b" e如今..此節日的快樂..是建築在..送禮之上..[或派對??] 己不是...他們的耶x先生..
7 A1 i0 ?) g+ w1 b; A7 M2 m# v; J但,西人教會自然唔想咁...因而不斷負隅頑抗..成日想借此[商品節]來傳西方迷信..6 d" {/ p4 e* B5 v
.....
" C4 F8 I0 }7 n8 M% n1 E$ p作為東方人..我們最多可以接受..[商品節]....[派對節] ....
0 J6 K1 L7 r: U7 l0 zxx節???
, M5 I6 S* g6 L# E5 _7 K3 ^唔關我地事!!!
& J& }% j# c( N) V- V! ^
1 B7 y2 O  r# Y" M% J: w- A想借此來傳西方迷信..???    {想下..佢地以前害死幾多指出 x經 是錯的科學家??}
, Z+ a: m" {" p( {4 M, [0 K( e; g: C
no !!!!
! \( z1 W: w5 O3 S4 _5 F, e: Y7 h7 N. x$ O; ~
* C7 n/ Q' h2 \; I7 H
- j4 I4 K% s! A( j" q1 K" Q. ~
[ Last edited by magic on 2006-12-14 at 02:49 PM ]
作者: 衰貓    時間: 2006-12-14 04:03 PM

點解要用xx?理性討論無需要喎,無人會秋後算帳,放心‧‧‧‧‧
4 P7 l2 b1 Z& {+ N少咗外藉人仕信基督教或天主教,無關係啵,同樣多咗華人信呢兩個宗教,少咗華人信佛教‧‧‧‧‧# Z* {8 y6 X% G7 d% ^; H& B5 J" F
"聖誕老人",固名思義,無聖誕節,就無呢個送禮物既老人,你強行將呢樣嘢分開黎講,咁無得講‧‧‧‧‧2 q8 ?8 w9 `; Q) Y  [
"奉獻",佛教同樣有添"香油",無咗香油錢,典可以起咁多"金碧輝煌"既佛寺呢?有何分別?‧‧‧‧‧
* b# i! M8 a- d# s現世有幾多人仲記得聖誕節係記念乜水?相信你在聖誕假期玩得興高彩烈既時候,應該都無諗過,仲會記得呢個宗教害死幾多科學家?你開既topic似乎並唔係想講呢樣嘢啵‧‧‧‧‧而你咁唔喜歡這個宗教,應該連帶這個宗教既節日都應該唔參與係咪?咁,你係咪應該係聖誕節番工呢?‧‧‧‧‧/ {; Y+ w/ W! e- ^
講到迷信,你有何証據証明佛教並非導人迷信呢,難道你親眼見過佛祖?4 q! W! f: y% k
甚麽宗教都會有害群之馬,令用宗教名義做不義之事,就正如我之前所提既生果刀例子一樣,每樣事情既結果是好是壞都好取決是放在甚麽人手上‧‧‧‧‧
; W% D3 g9 b0 U利益申報,本人並非基督徒或天主教徒,亦非討厭佛教,只是覺得凡事都應該從多方面去細心觀察方才下定論‧‧‧‧‧佛誕假我放,聖誕假我一樣會放‧‧‧‧‧
: e& B; i3 o) t/ a* a* [3 Q6 H! {2 K. H: ?, K& g/ ~
[ Last edited by 衰貓 on 2006-12-14 at 04:05 PM ]
作者: magic    時間: 2006-12-14 06:09 PM

Originally posted by 衰貓 at 2006-12-14 04:03 PM:
) G5 ~& q6 ^6 V0 Y- y' \點解要用xx?理性討論無需要喎,無人...
4 C1 f8 t* p% N0 I......我幾時講過佛教??..
6 `% n$ S' Q. N9 S  ^5 U其他教怎樣,不關此題事..不能說其他教如何..你又如何..隔離跳樓,唔通你又跟..??
4 H9 Q  L/ a$ o! N/ ^
% ?- o6 r) \. C0 g7 b不過,東方宗教似乎冇乜逼死科學家的記錄...對嗎??# O. b& ^) |3 M7 G' D. {# G- ?
亦冇乜侵略行動..對嗎??
# b0 q$ a& @; t2 E1 E+ F% {. G) A; b
我只針對  "西方迷信"  不想他們再毒害世人....0 m) U" K* w% W

& y& ~, w+ t. K+ T2 ~還有..宗教...不能為有假放而信.../ @1 g- D; a9 o* J' I2 u+ X
所以  我會利用這假期..努力去叫人反"西方迷信"
' i# I) w3 B8 ^4 n" L& b. f: ]  V) x5 x  Y% C1 O2 f# |( P/ m8 L# ^& b
[ Last edited by magic on 2006-12-14 at 06:16 PM ]
作者: SCM    時間: 2006-12-14 09:38 PM

Originally posted by magic at 2006-12-14 01:09 AM:
+ C6 N+ H% \; w0 X( ]$ n
  [6 T' k. D( G) b6 e...(...但佢地最叻洗人腦...等你地不自覺咁信佢..入腦....wa.D洗腦手段.....
. n. e- s3 A7 ?& o  T7 W
你咁樣有少少抹黑成份wo
作者: magic    時間: 2006-12-15 12:53 AM

Originally posted by SCM at 2006-12-14 09:38 PM:  N3 _! u5 H. v  }
3 [4 |% y* E9 G( w% |$ S
你咁樣有少少抹黑成份wo
$ m! {9 J  c+ U4 g7 K, y....不是抹黑...
/ f( _! x0 m& @$ n) G6 H" Z首先..
" `3 o, \1 b9 D可去慍下料..睇下如想洗人腦..煽動群眾  ..有何方法???
2 M5 i% L8 r7 p" e' o  Q0 U; W之後..
- |* {0 {; o' [1 z# c9 Y再看 看佢地D手法...你就會明...3 H/ |$ M/ \. N- j$ K
[..東方宗教甚少咁做..冇咁XX..]
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2006-12-15 03:22 AM

宗教就是控制思想,8 l; k* A( u9 m4 U) Z% l
要統治一個組織(社會),就要有一套思想,. |9 Q2 _& m5 P0 u
我們就是被思想所控制,  T  J! G' e( }$ e% I
控制思想就只有最頭果班人(有能力的人),! L6 _6 Q& s: k$ Q% \0 {( j
你咁樣話要改人地既節日名,咁樣就係傳播自己既思想,4 [, ?" A0 H2 D4 y% `9 k, M, y( ]
咁樣又同傳教既人又有咩分別,$ ^: e7 |) j5 b: x, A$ G
而且錯既又唔係本人(耶穌),係借佢個名攪事既人,4 u7 F3 Z; ?$ s: A( V. A# Q
而且佢地都只係殺對佢地有害既人,對佢地來講係有益,- Q2 w! t& q2 k& e" q& X
真係殺人己自救,咁你殺定唔殺?; S6 V0 V2 k( k( C$ C: E
(為左自己,殺?殺人有無錯先?你話係錯,不過都係要殺我無野好講...)5 {  |. E/ \7 f* @
呢d野真係無話o岩定錯~而且殺人係錯呢個想法都只係社會控制我們既思想~
4 v# @" H% x3 r" z錯同對既定意大體上都係社會給我們的,
; P6 Y: _: ]- G* Z0 V' [衣家又無咩野,聖誕未聖誕lor,節慶來遮,中秋,重陽,清明都係迷信啦,唔通又要反佢咩~$ c, l  u; ]/ N+ Y6 O! J
一反對思想,肯定會大亂~
作者: magic    時間: 2006-12-15 10:41 AM     標題: 接受意見..改標題..

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2006-12-15 03:22 AM:5 [" u. e4 y7 U  f" e! [
宗教就是控制思想,4 P) x7 u* P) g. o5 I' M
要統治一個組織(...
3 w( e4 c7 o) I
有D道埋...
( @, r, Q  H3 H咁我要改題...
! N; o; ?8 Y6 |1 Y6 w+ J0 ?2 p; O改成....支持用 台灣 叫法...[[耶誕節]].... i. U) H  j* }: t( G; j& S

作者: 自護    時間: 2007-1-1 03:07 AM

講黎冇用,大家叫慣左
作者: bwk0317    時間: 2007-1-1 04:53 AM

If HK still have Christmas, then HK should have Muslim's holidays too!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0