標題: 應否為「港女」一詞正名為「拜金女」? [打印本頁]

作者: 余樂天    時間: 2006-12-25 09:42 PM     標題: 應否為「港女」一詞正名為「拜金女」?

我覺得有D符合「港女」定義o既女性咁抗拒「港女」呢個稱呼,佢地其中一個論據係「港女」一詞有一竹篙打一船人之虞,正如「MK仔」一詞唔係指全部o係旺角居住o既年輕男性,而係部份長駐旺角o既飛仔only。
作者: s20021097    時間: 2006-12-25 09:58 PM

我同意版主既說話
  D2 x& x9 f' a5 s9 p依家邊有港女唔「拜金」﹗﹗
作者: locklock    時間: 2006-12-25 10:10 PM

何為拜金?多有多洗,小有小洗,你無錢比條女洗就話佢拜金?0 i. M* d4 e  e! P
唔通你見到條女係度對住D金裝香?叫雞都要有最低消費,更何況係講LOVE!. h4 H" T9 R6 }& |7 I5 {! b
其實只是因為高攀不起,但又要上,最後上唔到咪氣憤說句,你個拜金囡囡無好下場!
0 [0 D* O" o' s) k/ l* B) H2 |6 j8 F5 ?
其實女尊男卑的現像是未來香港的大趨勢,因此未來好快會有拜金男的出現,等食軟飯啦!
4 X1 d5 o/ F. Q* a' ~
" C8 S% X7 P6 A) g" @" w6 S
9 q+ Z5 K( V6 r9 @
& M! l: _; M* \# H# x- w  ?[ Last edited by locklock on 2006-12-25 at 10:16 PM ]
作者: keip5    時間: 2006-12-25 10:40 PM

Originally posted by locklock at 2006-12-25 09:10 AM:
& G; f& P7 ]% D- [6 O何為拜金?多有多洗,小有小洗,你無...
( c" q' X  P' ^- _8 I+ m' U9 e
* R, a, A) x5 }( e

x0 `" _7 s+ B- i% s港女拜金我好認同!4 H& t" y; J# {; \0 [4 P: W; p
所以我等緊食軟飯!!!
作者: kaing    時間: 2006-12-25 10:41 PM

Originally posted by locklock at 2006-12-25 10:10 PM:% S% {' H4 m; o( V% r
何為拜金?多有多洗,小有小洗,你無錢比條女洗就話佢拜金?% k" H# O" x# _. H9 I$ Q7 V, T7 Y
唔通你見到條女係度對住D金裝香?叫雞都要有最低消費,更何況係講LOVE
( C$ p# }' }, s) x3 d! a其實只是因為高攀不起,但又要上,最後上唔到咪氣憤說句,你個拜金囡囡無好下場!+ b2 }2 c# Y. A9 v4 _

( m% N  B, }; \: @( i! j9 ~其實女尊男卑的現像是未來香港的大趨勢,因此未來好快會有拜金男的出現,等食軟飯啦!
3 |, n" q6 O( t: M5 m
# h7 i4 P* A$ a- j7 x$ w

2 e" ]3 A1 _* x拜金故名思義,崇拜金錢,意思還有虛榮等意思...
# }) u: o/ G3 [/ }- M. t2 }! z1 ?多有多洗同小有小洗同港女拜金女好似無咩關係...而且你又知樓主無錢比佢女朋友洗咁勁?# |/ r1 G9 O/ e0 y7 @% `
拜金既意思唔係對住D金裝香,同通話人豬扒,佢就係隻豬d 肉咩...醒小小吧...; E0 `0 L$ M- E; s5 z
而且叫雞同love 好似兩回事wo...你同你呀媽是否都有最低消費?
  @5 j' u$ V% ]- B; K人同人一向就無高低之分..大家有口有鼻...有什麼高攀不起6 k- X( C# [* X& r
最怕人就係鐘意分層面...要自高為大...就真係可怕啦...
# U; k4 q! O, r, H1 X! n. K意思就係以為買過名牌手袋就以為自己係高人一等差不多...
* A7 X3 y: r& K+ [* }( J( G. N: ]看見你既留言...令我覺得香港真係越來越小人講情...
作者: locklock    時間: 2006-12-25 10:51 PM

Originally posted by kaing at 2006-12-25 10:41 PM:5 {# x- Q: |+ v  n3 Y
拜金故名思義,崇拜金錢,意思還有...
7 [' i! Z, P9 U) K因為我係度講笑呀麻!
- o; u  }- u0 P) i' k你咁認真,你估LEE度係政治版咩!吹水版咋!

$ ?; J. ]+ h$ \$ P6 u$ v( k9 o( d. M1 l* b
我痛恨拜金女,我要發憤向上,做個拜金男- q0 R5 K7 |$ l
% V; j+ P$ M' F! G, F* P

作者: 12d3    時間: 2006-12-26 01:32 AM

唔貼切, 唔貼切% U1 _, W+ a4 N# z! o' I: D6 F
港女點止拜金, 仲有潑辣、霸道、自我中心、知小小扮代表.....
作者: bwk0317    時間: 2006-12-26 02:07 AM

no, because all asia n chicks are all the same
作者: wclchris    時間: 2006-12-26 05:57 AM

我等緊食軟飯呀...........
作者: kalos    時間: 2006-12-26 08:15 AM

Originally posted by keip5 at 2006-12-26 00:40:
( T1 V6 g6 n+ |1 d0 C( R! m( N! `+ U. A5 p- u

; r0 d6 ~, E- u& ~, t
2 u1 ?1 b9 g4 u港女拜金我好認同!! B) }% t* e0 w. D8 l# A
所以我等緊食軟飯!!!
1 ]6 h# ~$ Z" I, d$ C  e- |5 `
8 u; \7 U3 C3 ~# V5 W
Me too, let's be the King of 軟飯 la, hahaha
作者: pppqqq    時間: 2006-12-26 10:06 PM

唉...俾人標籤
作者: littlepig    時間: 2006-12-27 02:38 AM

拜金有乜所謂,一分錢一分貨,...出去銅鑼灣金鐘中環果d女仔靚得多,衣著打扮同新界區的差天共地
作者: 123+123    時間: 2006-12-27 03:53 AM

唉 ,, 呢個年代有錢就大哂...
作者: darkhunter    時間: 2006-12-27 10:19 AM

Originally posted by littlepig at 2006-12-27 02:38 AM:$ E2 s2 S  B( \! D/ @6 v* O
拜金有乜所謂,一分錢一分貨,...出去銅鑼灣金鐘中環果d女仔靚得多,衣著打扮同新界區的差天共地
$ J+ R" X5 }0 K, l
, c- Y, o8 n# V! o8 K
你有金時...條女拜金有咩所謂...
4 G9 a' h! l  a, w. z0 z0 @當你有好多金....咪又可以搵幾件拜金女..仲任你揀...有咩唔好4 J/ h% F  W: J" V' [( x5 z/ N

, ]+ F- P6 ]+ L5 I0 n1 k( r你冇金..咪搵d唔拜金囉
作者: kantang4910    時間: 2006-12-27 12:27 PM

全世界有邊個地方的人不拜金?
! Z. e) y4 A5 k( y/ a# I7 x講緊文明社會
作者: 卡娃兒    時間: 2006-12-28 02:29 PM

Originally posted by kantang4910 at 2006-12-27 12:27 PM:
; d  j$ w3 \) k% u' X, o6 U" d4 b+ D全世界有邊個地方的人不拜金?
: a  D2 b4 k6 x講緊文明社會
) g  [! f! e6 b: V; s( P- `1 h
6 P2 N9 l. n( t" P9 X3 {) C
我都認同~有邊到唔洗用錢呀~冇錢點生活~
作者: sflo2    時間: 2006-12-28 02:47 PM

又唔係所有港女都拜金?
作者: jimjim12    時間: 2006-12-28 08:48 PM

有錢大晒我同意,港女拜金我更同意!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0