標題: 劉德華應否續參加頒獎典禮 [打印本頁]

作者: hkpoonki    時間: 2006-12-29 09:44 AM     標題: 劉德華應否續參加頒獎典禮

因為同期三天王已經沒有參加, 再者電視台同電台俾面劉德華, 先頒獎比佢
作者: leonki    時間: 2006-12-29 09:49 AM

人地有料仙有人頒
作者: hin0112    時間: 2006-12-29 10:23 AM

其實講真

如果唔係而家d歌星 只係香港紅

佢都唔會拎到d 咩亞洲大獎  講真  佢唔拎呢d獎可以取消架啦
作者: specificness    時間: 2006-12-29 10:27 AM

有無料要視乎那是甚麼料,姑且不談;他的而且確受歡迎,而且有地位有人脈,當然會有許多人比面。那也可視作是實力的一種。不過,關鍵不在同期三天王是否引退,而在於他是否志在那些奬。好明顯他是志在的(志在是否好事是另一問題);既然他志在,又有某方面的實力/影響力,則沒有理由拒絕他入場玩遊戲。反正只是遊戲。
作者: 2003    時間: 2006-12-29 10:47 AM

Originally posted by specificness at 2006-12-29 10:27 AM:
有無料要視乎那是甚麼料,姑且不談;他的而且確受歡迎,而且有地位有人脈,當然會有許多人比面。那也可視作是實力的一種。不過,關鍵不在同期三天王是否引退,而在於他是否志在那些奬。好明顯他是志在的(志在是否好事是另一問題);既然他志在,又有某方面的實力/影響力,則沒有理由拒絕他入場玩遊戲。反正只是遊戲。
完全同意!!!!
作者: achan87    時間: 2006-12-29 11:00 AM

講真而家有邊個男歌星好過華仔
作者: gaye    時間: 2006-12-29 11:03 AM

既然人地依然係娛樂圈發展, 又一路都有出品, 點解唔可以繼續參加頒獎典禮?
作者: cwc_tkd    時間: 2006-12-29 11:08 AM

Originally posted by achan87 at 2006-12-29 11:00 AM:
講真而家有邊個男歌星好過華仔
唱歌好過華仔有好幾個,
但論受歡迎程度佢一定係最強
作者: JE    時間: 2006-12-29 11:14 AM

支持劉華大帝~!
作者: qualitychan    時間: 2006-12-29 11:52 AM

Originally posted by cwc_tkd at 2006-12-29 11:08 AM:

唱歌好過華仔有好幾個,
但論受歡迎程度佢一定係最強
Eason,學友
作者: qualitychan    時間: 2006-12-29 11:53 AM

不過佢年年係咁拎
都唔知為乜....
作者: chong2002    時間: 2006-12-29 12:05 PM

講真
佢d 創作唔差...
佢今年既聲音真係好掂
我到依家都重聽緊
d 詞好有啟發性
佢重囉獎都係應該架

唔同你到4x 歲就唔俾你考會考?
囉獎有限年齡?
作者: leonki    時間: 2006-12-29 12:40 PM

Originally posted by chong2002 at 2006-12-29 12:05 PM:
講真
佢d 創作唔差...
佢今年既聲音...
完全同意
作者: SPACE2007    時間: 2006-12-29 01:49 PM

我都認同, 電台, 電視台有權覺得佢唔夠資料唔俾奬佢, 但冇理由阻止人參與,
作者: soso123    時間: 2006-12-29 01:56 PM

support 劉德華~~~
作者: askalpk    時間: 2006-12-29 02:00 PM

hk有邊個歌手可以同劉華爭霸?
佢真係全能藝人而家樣樣都精.
仲做埋老板開公司,佢拎每一個獎都係有付出,所以拎係應該!
作者: initial    時間: 2006-12-29 02:20 PM

好似只有 leon 講過話唔 law 獎咋~ 學友 and 城城都冇公開講 喎~
講真, 講唱功劉華一定唔係最好, 但講受歡迎而家係 hk, 有邊個可以同佢爭?? 佢而家係亞洲, 再遠至美加都有叫坐力woo~
而家佢年年都 keep 住出一張唱片, 如果有質數點解唔可以頒獎比佢~
如果你地唔like 佢唱歌, 我建議你地可以 search 下 "聲音" 大碟入面o既歌 d 歌詞~ 睇下都好, 真係好有意思~
作者: 未來使者    時間: 2006-12-29 02:31 PM

Originally posted by askalpk at 2006-12-29 02:00 PM:
hk有邊個歌手可以同劉華爭霸?
佢真係全能藝人而家樣樣都精.
仲做埋老板開公司,佢拎每一個獎都係有付出,所以拎係應該!
同意
作者: hoyiu    時間: 2006-12-29 02:37 PM

他拿唔拿獎對大家又冇影的  其他歌手拿唔到獎 怪就怪自己唔夠努力
作者: tybuffon    時間: 2006-12-29 03:29 PM

完全support 華仔
宜家娛樂圈邊個有華仔咁勤力又顧家
典範!!
作者: 愛怡仁的我    時間: 2006-12-29 03:33 PM

樓主你係咪有病呀??????
點解唔應該參加????其他3個天王冇份又關佢乜事????
宜加都冇乜邊個男歌星好過佢啦
作者: hamsub    時間: 2006-12-29 03:38 PM

唔好停~~破紀錄
作者: sflo2    時間: 2006-12-29 04:42 PM

唔好攞嗱,畀機會其他人啦
作者: axe    時間: 2006-12-29 04:53 PM

why not?
作者: kengaroo    時間: 2006-12-29 05:11 PM

劉德華已經屬於殿堂級藝人, 只要佢肯拎獎又有邊個機構夠膽唔俾佢丫
佢差不多乜野殊榮都拎過, 好多獎項對佢只係錦上添花, 但對其他後輩可能意義深遠, 咁何苦仲要跟一班後輩爭獎
而劉德華近年經常出錢出力提攜好多新人, 又成日講到自己咁豁達, 點解唔行多步, 將得獎機會留俾其他人
好似四大天王年代, 每個天王拎兩首金曲, 其他歌手已經冇得獎機會, 咁又係咪一件好事?
作者: alantai    時間: 2006-12-29 05:30 PM

因為樂壇仲未有一個巨星(唔單只唱歌)
所以仲需要佢喺度撐場
作者: tony1000    時間: 2006-12-29 06:44 PM

其實劉華攞獎項與否,都唔係佢自己話到事,他背後都有一班工作人員希望佢可以長攞長有,同埋大家請睇清楚小小,一首歌能夠得獎,對背後做呢首歌既好多人都係一種鼓勵作用,得獎其實並非所有得益都是歌手.劉華明白,所以先仲攞緊.
作者: specificness    時間: 2006-12-29 08:23 PM

Originally posted by kengaroo at 2006-12-29 05:11 PM:
劉德華已經屬於殿堂級藝人, 只要佢肯拎獎又有邊個機構夠膽唔俾佢丫
佢差不多乜野殊榮都拎過, 好多獎項對佢只係錦上添花, 但對其他後輩可能意義深遠, 咁何苦仲要跟一班後輩爭獎
而劉德華近年經常出錢出力提攜好多新人, 又成日講到自己咁豁達, 點解唔行多步, 將得獎機會留俾其他人
好似四大天王年代, 每個天王拎兩首金曲, 其他歌手已經冇得獎機會, 咁又係咪一件好事?...
同意奬對現在的他來說應該只是錦上添花(佢自己唔一定咁睇,我唔知道),不過是不是為了「將得獎機會留俾其他人」而決定唔攞奬,個人覺得就有商榷餘地。的確如果他退出的話,是多了quota給其他人,但這是否太消極的看法呢?如果成個市場是進取、求進步的話,參與者會因為奬項而希望居上位者退出嗎?積極的參與者應該想,怎樣才可在上位者手上將奬贏過來!這種積極的參與者反而不希望上位者退出,他的退出會令自己所得的奬不夠「實至名歸」,而自己也會因為未能從上位者手上將奬贏過來而感到遺憾,並會失去(減少)進取的動力。「將得獎機會留俾其他人」對我來說,是上位者因為怕長江後浪而退出的下台階,又是消極參與者想混水摸魚的心態。所以雖然每年都見他拿奬,有點悶,但是我從來沒有覺得他有必要退出(除非他自己想)。就讓大家一起進步罷!
作者: chanbc    時間: 2006-12-29 09:09 PM

佢都應該讓新人啦~~~~急流勇退,好過被人淘汰~到有一日咩獎都冇呀!!!!!又點見你呢?
作者: boy1420    時間: 2006-12-29 09:28 PM

冇新聞的明星結果會係點..........你估劉華蠢的
作者: bchoihs    時間: 2006-12-29 09:35 PM

我想請問下劉德華係咪同商台唔0岩, 商台好少播佢d歌, 有乜理由而家叱吒男歌手都入唔到圍.
作者: 靚仔無罪    時間: 2006-12-29 11:27 PM

佢一日未得到無線金曲金獎佢都會繼續參加
作者: 艾奧羅斯    時間: 2006-12-30 01:36 AM

Originally posted by tybuffon at 2006-12-29 03:29 PM:
完全support 華仔
宜家娛樂圈邊個有華仔咁勤力又顧家
典範!!
您講既都好有道理..但係同拎歌曲/歌手獎有咩關係
作者: 當少    時間: 2006-12-30 01:42 AM

睇佢自己喜歡啦
作者: sniper    時間: 2006-12-30 01:44 AM

佢冇實力就唔會拎到
作者: silveryuki    時間: 2006-12-30 01:45 AM

支持劉德華參加頒獎典禮
作者: little boyboy    時間: 2006-12-30 01:56 AM

Originally posted by tony1000 at 2006-12-29 06:44 PM:
其實劉華攞獎項與否,都唔係佢自己話到...
tony1000講得好好,攞獎有時唔係只係個人榮譽,亦同時係對佢背後一起合作的工作人員的一種鼓勵。既然佢有能力攞,為何不可以攞?有實力的,如Eason,基仔,一樣上到位,鬥贏劉華仲威水。係外國時時都有D好老既前輩級歌手突然又發威攞幾個獎,係香港樂壇古古怪怪,得D年青歌手受人注意。
作者: du6323    時間: 2006-12-30 05:59 AM

劉華話人地都無話比個獎你,做咩要事先同人講吾要.~! 哈哈....好正..~!
作者: locklock    時間: 2006-12-30 01:41 PM

黎明自己開公司,做老板,唔通佢自己比錢買個獎比自己攞?

張學友唔係唔想攞獎,只係佢無新歌新碟出,又小露面,好似半退休狀態咁,只係靠
迪士尼供養。(我去卡拉OK都係唱佢D歌,所以依家可以唔洗去!

敦富城都不知幾多獎攞,不過唔係歌壇,係電影咁解之麻!

劉德華本是電影中人,但偏偏他拍的戲大多無獎攞。
當年佢見倫伯話唔再攞獎,佢就搏一搏,由電影踏過界兼賣唱歌仔,咁咪開始踏上佢攞獎
之路。他到現時仍然是多產歌星,走勢十分平穩!

[ Last edited by locklock on 2006-12-30 at 01:42 PM ]
作者: cmchi    時間: 2006-12-30 01:44 PM

無話應唔應該
佢只要一日仲肯上台
佢一日都依然會有獎
因為觀眾鍾意話題....
作者: mayi    時間: 2006-12-30 01:46 PM

其实他早不在乎这些了吧。谭校长当年不久不参加嘛
作者: 我愛章小慧    時間: 2006-12-30 01:52 PM

Originally posted by mayi at 2006-12-30 01:46 PM:
他不在乎?!?不在乎就不會死不放手啦~~
作者: specificness    時間: 2006-12-30 05:44 PM

Originally posted by mayi at 2006-12-30 01:46 PM:
劉生佢十年不變,從一開始唱歌他就很在乎奬項的,跟他所填那些叫人放開襟懷的歌詞並不一致。不過,在乎、好名也沒甚麼不妥,也表示他是一個進取的人。
作者: cristiano3156    時間: 2006-12-30 08:55 PM

要,
如果劉德華都冇左,仲有咩人理香港d藝人呀
作者: qualitychan    時間: 2006-12-30 10:01 PM

講真
最有叫助力係佢
作者: 艾奧羅斯    時間: 2006-12-30 10:37 PM

Originally posted by cristiano3156 at 2006-12-30 08:55 PM:
要,
如果劉德華都冇左,仲有咩人理香港d藝人
香港還有很多比劉華更出色的藝人
作者: eric1874    時間: 2006-12-31 10:29 AM

佢參唔參加係佢ge權利,蔡風樺有新歌派台ge話佢都可以參加,應該問d頒獎禮應該繼續"隔硬"頒獎比佢
作者: kk33    時間: 2006-12-31 03:49 PM

佢而家寫d歌又真係唔錯喎~~~~
繼續參加啦可以~~~~
作者: Ronno    時間: 2006-12-31 03:56 PM

同埋攞獎唔係歌手自己威哂,背後果D工作人員都有份,亦間接保住佢地飯碗

如果呢個歌手成日冇獎攞,又冇錢賺,佢自自然被公司遺棄,連帶背後幫手果D工作人員都有可能被炒
作者: bobhongkong    時間: 2007-1-4 11:55 PM

梗係要攞啦, 你睇城城...口水都流乾.
作者: eliyuen    時間: 2007-1-5 01:48 AM

Originally posted by hin0112 at 2006-12-29 10:23 AM:
其實講真

如果唔係而家d歌星 只係香港紅

佢都唔會拎到d 咩亞洲大獎  講真  佢唔拎呢d獎可以取消架啦
同意,佢真係好努力,image好好
作者: tung80002000    時間: 2007-1-5 02:50 AM

做歌星姐,佢又冇做錯野,點解唔參加?
作者: gigg11    時間: 2007-1-5 04:34 PM

我自己就唔太鍾意劉華~
我唔覺得點解佢哩幾年可以做到男歌手得主咯... ...
作者: gigg11    時間: 2007-1-5 04:39 PM

Originally posted by eric1874 at 2006-12-31 10:29 AM:
佢參唔參加係佢ge權利,蔡風樺有新歌派台ge話佢都可以參加,應該問d頒獎禮應該繼續"隔硬"頒獎比佢
絕對同意~
d頒獎禮格硬頒咁多獎畀劉華~
令到真正有表現既歌手無獎攞~
真係令人有點氣結咯... ...
作者: garyfai1029    時間: 2007-1-5 05:08 PM

劉華係一個有地位o既歌手
佢當然有資格去攞獎
只係我覺得要繼續受歡迎唔一定要靠攞獎
好似譚詠麟咁,佢開show一樣場場爆
劉華根本無需要再咁執著d獎‥‥‥
作者: davidchan701    時間: 2007-1-9 11:19 AM

不支持劉德華參加頒獎典禮
比機會新人
作者: nic51    時間: 2007-1-14 12:16 PM

絕對唔應該,好老喇,仲同d後生爭
作者: kgkgkg212121    時間: 2007-1-14 12:20 PM

Originally posted by bchoihs at 2006-12-29 09:35 PM:
我想請問下劉德華係咪同商台唔0岩, 商台好少播佢d歌, 有乜理由而家叱吒男歌手都入唔到圍.
好似好耐之前已經係唔o岩
作者: kinz    時間: 2007-1-14 12:50 PM

劉華阻人攞獎?
一個有本事(實力)的歌手會怕什麼人阻礙攞獎
做到好成績自然有人認同你識俾個獎你

唔通規定你攞過唔准你再攞
唔通因為無曬人玩所以先分個獎俾你
或者你做得唔好都要人塞個獎俾你
俾你攞到d人都柴你台

況且d頒獎典禮由頭到尾只係一場遊戲,邊個有邊個無什麼所謂
最重要係d唱片賣得好歌藝有人認同又搵到錢
作者: yukason    時間: 2007-1-14 11:55 PM

I think he should, for prize and for showing he is still fighting for the best
作者: join6471    時間: 2007-1-15 12:06 AM

在十大勁歌金曲頒獎典禮的歷史裡
只有張學友曾經奪得「最受歡迎歌手」、「亞太區最受歡迎歌手」、「金曲金獎」。

我猜測這個是劉德華最想奪得「金曲金獎」的原因。

作者: tony1000    時間: 2007-1-15 06:29 PM

Originally posted by join6471 at 2007-1-15 12:06 AM:
在十大勁歌金曲頒獎典禮的...
其實劉華最想攞金中金(金曲金獎)
作者: eidosyeung    時間: 2007-1-15 07:22 PM

如果劉德華唔參加十大勁歌金曲,亞太區最受歡迎男歌手都唔知畀邊個
作者: join6471    時間: 2007-1-15 07:29 PM

Originally posted by tony1000 at 2007-1-15 06:29 PM:

其實劉華最想攞金中金(金曲金獎)
我估佢想平張學友既紀錄(亞太、最受歡迎、金曲金獎都攞過)
作者: 小龍04    時間: 2007-1-16 01:13 AM

好坦白講,攞唔攞獎係佢既自由
不過以現今樂壇,的確有d無聊,來來去去只有那幾個人
不似以前百花齊放!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0