標題: 大家會唔會去投訴~!! [打印本頁]

作者: tsoi03094    時間: 2006-12-31 11:26 AM     標題: 大家會唔會去投訴~!!

因為地震關係,搞到上網大受影響,好多網都上唔到,一係就好慢3 C! |& F% c: i
但係錢就照俾,大家會唔會去投訴呢???唔收呢個月錢咁呢???
作者: 卡娃兒    時間: 2006-12-31 11:30 AM

投訴都冇用~唔通網絡供應商會遂個賠~佢地先唔會咁蝕底€
作者: alan1984    時間: 2006-12-31 11:31 AM

天災呢d野冇得講,在我以言,電腦只係作玩樂用途,所以唔會投訴
作者: 彤b    時間: 2006-12-31 11:43 AM

今次既事件唔係因為網絡供應商的問題
* X3 y; @) c9 @! N8 `4 i所以要佢地賠
% Z% L; i/ V- g( n% P& r" A5 y佢地彩你都傻
作者: 火炎    時間: 2006-12-31 12:13 PM

睇報紙講過
3 o# H3 x1 _( [$ w$ `因為天災既關係) A, S* b* }) [. ~
我地唔可以投訴網絡供應商
6 Y. p+ |' J+ |1 V6 h6 _而網絡供應商亦唔可以因為呢件事既修復費用而向我地加收費用
7 T7 t' W1 u% m% T所以天災無最恐怖既= =
* |4 h, G9 O1 G) k- h3 e
! Y- U& O+ U& M5 p5 X==========
, s6 Z5 f+ L0 N% ?! V0 y7 u) _1 d8 f; _# ^) V$ n$ I
搵番段報紙新聞啦- Y6 j, R3 J. g2 S' ^
* r; k& J5 N4 q0 l- d5 j
==========, s0 W) \7 v) i2 c- b( n! I

- S/ q. a: h9 f$ ?) A7 U  S6 ]% A& }網 上 服 務 經 搶 修 後 情 況 雖 大 有 改善 , 但 律 師 謝 連 忠 說 , 在 普 通 法 及 民 事 法 中 , 任 何 人 皆 不 能 因 發 生 不 可 預 測 的 天 災人 禍 而 招 致 的 損 失 向 服 務 提 供 者 索 償 , 或 提 出 解 約 要 求 ; 同 樣 服 務 提 供 者 亦 不 可 因維 修 費 高 昂 而 在 合 約 期 間 向 客 戶 徵 收 額 外 費 用 。2 b: [3 }) P. |* E
國 際 專 業 保 險 諮 詢 協 會 會 長羅 少 雄 指 , 如 依 靠 電 訊 網 絡 做 生 意 的 行 業 , 有 購 買 商 業 保 險 中 提 供 的 生 意 中 斷 保 障, 即 使 遇 到 天 災 或 非 人 為 控 制 而 造 成 的 故 障 , 仍 獲 保 障 , 「 好 似 海 鮮 店 買 呢 個 保 險 , 如 果 因 停 電 而 引 致 損 失 , 都 可 以 索 償 。 」) [. d0 R6 I( P1 q/ {4 X
不 少 網 民 慨 歎 生 活 大 受 影 響 , 有 人 揶 揄 「 電 盈 用 晒 錢 投 英 超 」 , 所 以 修 復 速 度 較 慢 。 更 有 人 指 繳 交 上 網 月 費 卻 得 不 到 服 務 , 應 向 服 務 供 應 商 索 償 : 「 上 唔 到 網 又 要 畀 咁 多 錢 , 真 係 食 我 隻 車 咩 ? 」 由 於 預 計 需 要 幾 日 時 間 修 復 , 不 少 上 不 到 MSN 及 Xanga 的 網 友 在 討 論區 大 吐 苦 水 , 寒 冰 幻 影 說 : 「 成 個 假 期 就 咁 冇 晒 , 日 日 都 溫 書 。 」# ~- ]& f6 I7 W% H, j7 U

: G' m. W; F, x) A$ k, lhttp://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=6665774
% e; G# N) }4 N  H. u2 r7 W
" `( N' L- B, `/ j' c7 K; \[ Last edited by 火炎 on 2006-12-31 at 12:15 PM ]
作者: 大優勢    時間: 2006-12-31 12:35 PM

Originally posted by tsoi03094 at 2006-12-31 11:26 AM:
! {, T8 o; a2 C3 x! D因為地震關係,搞到上網大受影響,好多網都上唔到,一係就好慢
% B  [: O' ^" v+ A. X7 c0 A但係錢就照俾,大家會唔會去投訴呢???唔收呢個月錢咁呢???
' ]6 t, q, o3 R2 [, @1 {

( J- |4 N$ r- W% \天災死人都無得陪嫁
作者: em610610    時間: 2006-12-31 03:59 PM

一定唔會!!!
作者: J.David    時間: 2006-12-31 08:12 PM

好心吾好咁吾成熟啦
作者: hklady    時間: 2006-12-31 11:49 PM

just a month , forget it la ... ^_^
作者: 155220    時間: 2006-12-31 11:50 PM

地震會死好多人,人地又有得投訴咩?
作者: cristiano3156    時間: 2006-12-31 11:51 PM

佢地會天災,唔關佢地的野
作者: pigcat    時間: 2007-1-1 12:19 AM

咁邊個賠比d公司..??
0 Z* `) ~5 f/ o5 c5 w' C相信佢地ge損失比我地慘重n倍...........................
作者: 柏林@清雲    時間: 2007-1-1 01:08 AM

唔會~呢d都唔關任何人事既=.=
作者: sky308    時間: 2007-1-1 02:42 AM

上面好多話都講哂我既睇法
, J6 {: D6 T' ]  z, j天災依d野真係估唔到...網絡供應商都估唔到,亦都唔想(佢地都要用錢去維修)+ `% v. _/ N6 v- b; I& t
如果係佢地內部人為問題搞到咁既話就有可能投訴既
作者: saviola    時間: 2007-1-1 03:10 AM

緊係唔會啦....
9 p& W7 W$ `- s. h我諗天災既野無人想的...
作者: yuri    時間: 2007-1-1 03:56 AM

今次都唔可以話係ISP的錯 不過希望可以快D整返好
作者: 屎高斯    時間: 2007-1-3 12:19 AM

天災既野冇人可以避免,人地做生意果d都未出聲la+ v( o% t+ X: U0 f; V
上少陣網唔駛死掛..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0