標題: 香港禁煙條例1月1日午夜生效 [打印本頁]

作者: nono_comdan    時間: 2007-1-1 05:34 AM     標題: 香港禁煙條例1月1日午夜生效

香港禁煙條例午夜生效
$ T9 {. q3 N* l! i+ S2 C (明報) 12月 31日 星期日 07:50PM
: B" k9 t8 @- n# p& t* T午夜十二時開始,香港成為半無煙城市,除了指定地點外,戶內大部分公眾地方禁煙。6 k8 s" F: d8 I+ w

) c7 h; p2 }; `5 l/ E4 f
8 P" H; u; [" L9 H
  H6 h+ H0 C% h! t. z- ?0 n+ b* W元旦日零時起,香港全面實施禁煙條例,包括菜市場、飲食小販市場、垃圾收集站、公廁、骨灰安置所等室內地方,以及康文署(相關新聞 - 網站)轄下泳池泳灘、體育場、圖書館、文娛中心及大部分公園和遊樂場都將列為禁煙區。
' U6 [( F! D1 Y1 p4 T4 K8 A' N- y- l2 ~' |1 G& ^6 e/ y
條例規定,飯館和卡拉OK等大部分室內場所雖然全面禁煙,但六類「合資格場所」即夜總會、商業浴室、按摩院、麻將館、會所內指定的麻將房,以及某些酒吧可以向衛生署申請,至零九年七月一日才實施全面禁煙。
8 F8 _/ r! |7 N; b
/ M' j1 t' i  M) H( ]! H' O, o衛生署控煙辦公室收到990份暫緩禁煙申請,其中795份合資格,包括533間合資格酒吧、88間浴室及按摩院、56間夜總會、62間會所內的指定麻將房及56間麻將天九會所。7 S+ L- g$ e+ F0 B2 N, I. m. q' \
3 {& |0 h. W$ y2 b7 s1 l1 t+ R
衛生署副署長梁挺雄醫生鼓勵市民,尤其是吸煙人士,主動遵守新的法例規定,場所管理人亦應提供一個無煙環境,保障員工和顧客的健康。  ~# y5 R2 Y, I, Q# z4 M9 v* |& p

* d8 K4 r# E! ]2 h5 m% y% n9 a任何違例吸煙的人士最高可被判罰款5,000元,市民可參考控煙辦公室網頁http://www.tobaccocontrol.gov.hk/chi/images/TCOL030.pdf ,了解《吸煙(公眾衛生)條例》新增的指定禁止吸煙區。
9 a& C3 Z2 {/ l) {. s$ o' ?5 D- T  T* F2 o0 w( w( @* h! o; y* w
控煙辦人員今晚將出動執行新法,控煙辦在除夕夜及元旦日會先以口頭勸喻及警告為主,不會大肆檢控;警方在新例生效初期會隨著控煙督察到公眾場所協助執法。
* c" b1 j* k% [. G% O
# U5 U% y7 }; u! t8 o& o
作者: gn00987333    時間: 2007-1-1 05:46 AM

我支持啊8 K: N* c2 K) @7 n# y! I) i
因為我係唔食煙既
0 U5 V5 }0 o$ C8 ~0 x# `8 k所以支持
作者: tomken    時間: 2007-1-1 06:33 AM

支持還支持....; W. y0 D- o& c) c+ B" \6 j
4 P+ L! \; r2 q2 R5 N3 `3 `0 P
實唔實行到就另計
+ Z- L' E0 W. S" E
: x9 a) o: D- z) }! }我唔信可以攪得成....
作者: winglo0428    時間: 2007-1-1 08:44 AM

我雖然唔食煙,但係都想可以俾番多啲地方俾佢哋食!
作者: specificness    時間: 2007-1-1 10:57 AM

Originally posted by winglo0428 at 2007-1-1 08:44 AM:
3 n  h  w4 u) ^7 X$ j7 `3 I我雖然唔食煙,但係都想可以俾番多啲地方俾佢哋食!
' S6 u: t2 k8 ]' N' b9 e( U" R
, q, _) F; V4 H) I食煙本身危害健康,已是不爭的事實,但人當然有自由去忽略自己健康而繼續食煙;但同時吸煙也危及他人健康,一條防止(制止)人危害別人行為的法例是完全成立並應該支持的。吸煙者在不危害別人健康的情況底下吸煙,我雖感可惜,但也無可奈何;但當那地方有一個人本身不吸煙而會受二手煙危害時,法律理應予以保障。要幹比較危險 / 有機會傷害別人的活動,活動範圍當然會受限制,燒槍如是,賽車如是。既然如此,限制吸煙地方、保護非吸煙者,是最明白不過了。
作者: specificness    時間: 2007-1-1 11:00 AM

nono_comdan ; C4 ]  S, d  f/ Q* c! t
Cool Poster. @" a% S5 f* |
# z& ?' a6 @% ?2 Z8 U* s
來自 我呀媽個肚=...=0 Y: M  G& r  c: Q+ G1 Q6 J3 e
4 f  M  _/ ?& c) i
哈哈哈,寫得好!
作者: cyc1    時間: 2007-1-1 11:07 AM

我雖然係資深煙民,不過我都支持嘅,因為非煙民吸二手煙確實係好難頂同唔公平
作者: edward1906    時間: 2007-1-1 11:13 AM

Originally posted by tomken at 2007-1-1 06:33 AM:9 R9 R( o1 F7 f8 z) j% N
支持還支持....
' V  @6 D4 G3 K0 S
* j; d' s+ m* l- [+ K& p實唔實行到就另計
3 c* h3 G6 Q' f( d/ c+ X" d1 p! o0 ], J" k# v8 p# s+ E
我唔信可以攪得成....
/ `* S1 ~5 q6 s' m; I; J好快就做到啦,而家香港都冇左好多垃圾蟲
" }3 l: C, b7 p以前600唔夠阻嚇,+到1500之後d人都驚哂7 v/ o/ i# Y, j5 n) N7 ?, y
更何況禁煙條例要罰5000
作者: tsoi03094    時間: 2007-1-1 01:32 PM

絕對支持...最憎人食煙
9 I1 P: W9 ~4 T2 x1 h! v好臭==
作者: brianwpl    時間: 2007-1-1 02:17 PM

但是麻將館、卡拉OK、浴室等為何要禁?.... x0 h( z; t( c' S
去得個度的人都有8成是吸煙人士啦...
作者: pigcat    時間: 2007-1-1 02:27 PM

等左好耐
作者: 155220    時間: 2007-1-1 02:33 PM

政治應該學習北魏孝文帝漢化時的措施。
作者: em610610    時間: 2007-1-1 02:54 PM

好呀!!等我地唔駛成日吸二手煙
作者: cgdmzlam    時間: 2007-1-1 02:59 PM

雖然我都有時應酬人果陣都食煙
& g4 D, a3 O, O但我都支持禁煙# Y' t( ]" o& G. K& F3 x
因為我覺得吸煙對身體有害
/ f1 F7 c: Z! Z# F" D9 N# I7 v一定要令所有既人都唔食煙
* Y) p* D( v7 X4 J8 L6 D! ?4 Z一來做一個健康既人
& W* S3 S- z8 k二來可以環保9 M: V. e2 }+ \' U' X3 d
/ b& D8 s' S& W$ y& A$ M$ D7 _( `* P
未來係一個環保以主題既      城市     或        地球
作者: cgdmzlam    時間: 2007-1-1 03:06 PM

講開又講
. z! Q( p) ~+ ?2 L我由細到大都吸2手煙大1 h; L) H  n; R5 J+ {* \) r) i/ X
所以.....為左健康* e6 z: H! ^7 d8 h
禁煙係岩既
# H5 M- S% i2 r+ ~# S% |, E& x$ Y2 e' f& g, L7 S. i5 `
講真     禁煙好過宵禁嘛~~!!!!
作者: hugh090702    時間: 2007-1-1 04:22 PM

咁d龍頭大佬..............會唔會都咁守法規
作者: 大優勢    時間: 2007-1-1 04:57 PM

但係我做運輸' u1 b* ?3 ]' S' A  c' y
做野地方一樣啲人勁食
作者: hklady    時間: 2007-1-1 08:27 PM

沒意見 ... 食唔食都無所為
作者: koey0712    時間: 2007-1-1 08:33 PM

絕對支持禁煙
作者: hk8867    時間: 2007-1-1 10:48 PM

慘,煙都唔比食
作者: 12d3    時間: 2007-1-2 12:05 AM

我係煙民. 我支持(雖然禁煙條例有d過份).+ f, J) A8 g% |- T5 m/ l
希望條例能夠幫我戒煙, 我地下一代會更少機會食煙.
作者: delete    時間: 2007-1-2 12:05 AM

我都係好支持全面禁煙, 逼我食二手煙嘅話, 我都會覺得唔公平
作者: new_hp    時間: 2007-1-2 01:32 AM

本人絕對支持!!!!  希望更多人了解二手煙的害處
作者: yuri    時間: 2007-1-2 04:02 AM

呢條禁煙條例 我當然支持 因為我唔太喜歡煙味
作者: 卡娃兒    時間: 2007-1-2 01:51 PM

而加卡拉ok&吧都唔比食煙~我係煙民~所以冇咩特別事都唔會去~寧願係屋企或搵d戶外活動好過~
作者: jimjim12    時間: 2007-1-4 01:44 AM

其實煙有乜好食吖,食吾飽又吾健康~~~
- r6 O, T: z# H0 S; {2 ^" E1 p( M+ s# t! W2 ~, F
最慘就係你食第一支嘅時後等如食一世呀~~~
作者: Mr.kin    時間: 2007-1-4 11:34 AM

我唔食煙- -所以支持- -
作者: sysykiller01    時間: 2007-1-4 06:59 PM

非常支持 我地唔洗再食D二手煙了~~!!!
作者: pk123    時間: 2007-1-4 07:33 PM

非常支持...因本人唔食煙的
作者: 自護    時間: 2007-1-4 09:52 PM

今日機鋪都有見到有控煙小組,睇黎今次決心好大
作者: newman2005    時間: 2007-1-5 04:04 AM

大力支持!+ S4 U, L8 t: Z% u+ r, e+ l
唔駛俾人迫住食二手煙, 空氣都清新d!
作者: hwkeung    時間: 2007-1-5 04:37 AM

支持, 最憎食二手煙
作者: 長飛丸    時間: 2007-1-7 02:07 AM

其實真係冇咩人理....
作者: cmchi    時間: 2007-1-7 02:06 PM

逼晒d人響街食煙0 e& M* s% d. X% E% H" f
而家條街臭到嘔

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0