標題: 問題慳電膽可否放在厠所用 [打印本頁]

作者: 大優勢    時間: 2007-1-1 11:31 PM     標題: 問題慳電膽可否放在厠所用

慳電膽可否放在厠所用
) S( Z$ y& N* z- \! O+ S' A- J
- Z, z3 E, d; u  H, w. d我要換不過好似聽人講過( X- E  r2 h4 ?: e. m
吾放得係.潮濕地方
作者: OYES    時間: 2007-1-2 12:15 AM

買個好D就無事,我現在都用緊,無野喎!
作者: tkc314    時間: 2007-1-2 12:25 AM

我屋企都係用慳電膽# s$ {+ [6 a! h& D$ O' E

2 s8 C+ w( A. \4 \, X; a0 H用左咁耐都冇事..
作者: cyc1    時間: 2007-1-2 12:53 AM

絕對冇問題,我宜家厠所都用緊,放心啦
作者: 衰貓    時間: 2007-1-2 01:08 AM

我屋企廚房同厠所都用緊,無問題啵‧‧‧‧‧
作者: 1a215    時間: 2007-1-2 01:23 AM

我都用緊呀...冇問題
作者: new_hp    時間: 2007-1-2 01:34 AM

放心, 本人既厠所都用緊!! 完全無問題
作者: yuri    時間: 2007-1-2 04:06 AM

我未聽過慳電膽唔可以係厠所用 無問題的
作者: blueflow    時間: 2007-1-2 04:33 AM

小弟係讀過一d機電課程& n& I( g/ s9 i( p% g; X3 P- V
本身都係做d有關東西
8 D5 E. x4 }: d; \舊式慳電膽如果係潮濕地方用係好快玩完
  {8 h- N! P) g因為舊式慳電膽同光管原理差不多,/ K8 Y& K. A% \& O$ c& L* |
如果你有d壞左的光管,你又唔怕死的話
" i5 X: Y* O0 ^7 }可以打碎(開)小小枝光管,就會見到裡面係一d粉來
, P  X4 v; v2 ~$ |不過現在新式的慳電膽已經唔係,潮濕地方都ok,
% Z5 a4 H0 F9 Y, k$ e5 O1 @不過有d人覺得始終有dd影響
$ d) n- x' D# c: B: v
( T. S7 ~  C/ E* o% {如果厠所燈唔係長開,個人覺得用普通已經ok# G' _% `$ |0 x8 v( @5 j' b1 ?
因為唔係長開慳唔到幾多,雖然現在的慳電膽平左好多
作者: specificness    時間: 2007-1-2 10:27 AM

小弟全屋都係,無問題,ok!
作者: pigcat    時間: 2007-1-2 12:16 PM

睇黎大家都好慳
作者: 大優勢    時間: 2007-1-2 01:16 PM

Originally posted by blueflow at 2007-1-2 04:33 AM:
. w8 k  ], o% c& q7 `小弟係讀過一d機電課程2 E7 V4 f* w6 O2 t9 n/ R. b
本身都係做d...
# N8 C( Q; n" J4 g4 q* g8 t, N% o

* l  ?; x$ _0 ^我自人俾個叻你
作者: 卡娃兒    時間: 2007-1-2 01:33 PM

我都用緊呀...唔覺得有問題...
作者: hklady    時間: 2007-1-2 05:19 PM

我用緊光管 , ok 嗎 ???
作者: abcdotdef    時間: 2007-1-2 05:34 PM

得ar- M/ I9 v; E8 P  l
i am using
1 ^% n8 R! o8 P8 Bthe most important point is u should not 又開又息
作者: 自護    時間: 2007-1-2 05:46 PM

一定得啦,我諗冇話邊度唔可以用得,只要有電線的話…
作者: singleung1956    時間: 2007-1-2 06:55 PM

慳電胆  唔可以用光暗掣,
作者: 大優勢    時間: 2007-1-2 07:39 PM

Originally posted by 卡娃兒 at 2007-1-2 01:33 PM:% s& n- l6 _% N5 G  ^  l$ J1 {0 g
我都用緊呀...唔覺得有問題...
/ [$ `9 o; o! o/ ]* [
1 W4 H/ Y1 `+ k
但係啲人話潮濕地方用會
9 _5 G, Q/ n: Z% w壽命會短左
作者: lizard    時間: 2007-1-3 02:25 AM

Originally posted by singleung1956 at 2007-1-2 06:55 PM:
/ i3 b$ R! Q; d' w) {* `. }慳電胆  唔可以用光暗掣,
( f4 Q4 `* Y: N# f* ^  D0 J, k& {
5 a/ R# H& H/ O7 T而家有隻慳電胆,只要你連拍開關制兩次,就會轉暗一d
% D) z+ N/ c* w' d$ O兩拍多兩下,又再轉暗多d。
  D* s9 j# |9 l( E6 e  P) w想佢復完最光,就要關制幾秒再開。8 u8 p7 @7 t$ @1 a- C
根本已經無需要用到光暗制。
作者: alecma    時間: 2007-1-3 03:17 PM

我全屋都係用緊慳電膽
2 L: X; l1 `. o: M$ J! k5 z& E咩事都冇.. 放心用啦

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0