標題: 有冇人識盧冠廷 [打印本頁]

作者: wongchimee    時間: 2007-1-4 01:26 AM     標題: 有冇人識盧冠廷

佢啲歌好另類, 去K場冇人會唱, 但我好喜歡, 同好者上嚟傾吓
作者: silveryuki    時間: 2007-1-4 01:28 AM

唔係呱~佢有咩值得你欣賞呢?哈哈
作者: hung2330    時間: 2007-1-4 01:32 AM

一首天鳥一首陪著你走就好過而家D歌星多多聲啦

[ Last edited by hung2330 on 2007-1-4 at 01:37 AM ]
作者: wongchimee    時間: 2007-1-4 01:38 AM

佢首快樂老實人編曲好好聽, 仲有好多電影插曲作得好悅耳, 你有冇聽過
作者: Chenjinnan    時間: 2007-1-4 01:49 AM

西遊記主題曲 ── 一生所愛
都係盧冠廷!
作者: Chenjinnan    時間: 2007-1-4 01:50 AM

Originally posted by hung2330 at 2007-1-4 01:32:
一首天鳥一首陪著你走就好過而家D歌星多多聲啦

[ Last edited by hung2330 on 2007-1-4 at 01:37 AM ]
仲有三人行呢!
作者: toracat    時間: 2007-1-4 01:54 AM

我最鐘意但願人長久
作者: littlepig    時間: 2007-1-4 01:54 AM

曲高和寡,搵唔到食,去左做生意
作者: Juninho    時間: 2007-1-4 02:12 AM

漆黑將不再面對,仲有 好好聽 「 泥路上」,「泥路上,懷過去,又覺愛似青苔…」
作者: BeachBoy    時間: 2007-1-4 02:14 AM

Originally posted by toracat at 2007-1-4 01:54 AM:
我最鐘意但願人長久
我都係

佢而家係咪仲係賣緊環保用品
作者: 王晶    時間: 2007-1-4 02:16 AM

阿o夏~~我要飛往天上~
呢句係金句
作者: baatkung    時間: 2007-1-4 02:18 AM

Originally posted by BeachBoy at 2007-1-4 02:14 AM:

我都係

佢而家係咪仲係賣緊環保用品
佢賣緊果D環保用品貴到嘔!!!!
作者: 費事高    時間: 2007-1-4 02:20 AM

Originally posted by wongchimee at 2007-1-4 01:26 AM:
佢啲歌好另類, 去K場冇人會唱, 但我好喜歡, 同好者上嚟傾吓
唱k時我都有搵過佢d歌唱,可惜佢真係唔多...........就連"但願人長久"都搵唔到,

反而搵"哥哥"翻唱既版本就可以搵到
作者: lks    時間: 2007-1-4 02:22 AM

I really don't know who is him.Maybe not popular in M'sia.Can someone post his pictures?
作者: 王晶    時間: 2007-1-4 02:44 AM

http://www.youtube.com/watch?v=lgzdoWzLU3Y
天鳥
作者: BeachBoy    時間: 2007-1-4 03:20 AM

Originally posted by lks at 2007-1-4 02:22 AM:
I really don't know who is him.Maybe not popular in M'sia.Can someone post his pictures?

http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat/010444/people.htm

作者: 未來使者    時間: 2007-1-4 07:29 AM

Originally posted by Chenjinnan at 2007-1-4 01:49 AM:
西遊記主題曲 ── 一生所愛
都係盧冠廷!
正呀 我都有呢首歌
作者: eric1874    時間: 2007-1-4 07:55 AM

幾好聽丫~~我廿歲only都咁覺得,不過唔係lee個年代lu~~~~無咩好講
作者: audigy    時間: 2007-1-4 08:43 AM

佢有病先唔唱得歌架!
作者: hillLam    時間: 2007-1-4 09:16 AM

快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,
快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,快樂老七人,
作者: hillLam    時間: 2007-1-4 09:17 AM

Originally posted by audigy at 2007-1-4 08:43 AM:
佢有病先唔唱得歌架!
何病有之...請解說...花柳上喉
作者: hillLam    時間: 2007-1-4 09:19 AM

Originally posted by 費事高 at 2007-1-4 02:20 AM:

唱k時我都有搵過佢d歌唱,可惜佢真係唔多...........就連"但願人長久"都搵唔到,

反而搵"哥哥"翻唱既版本就可以搵到
但願淫長撚
作者: PKTung2    時間: 2007-1-4 10:03 AM

最深刻印象 1989年民運歌曲 "愛自由"
作者: qetuoadgjl    時間: 2007-1-4 12:17 PM

〔過路人〕首歌歌詞同旋律都好好 ...............
作者: boyboy_17    時間: 2007-1-4 01:17 PM

佢以前係歌星黎??
作者: cifukaw168    時間: 2007-1-4 01:20 PM

張學友.天變地變情不變.都係佢作品.仲有首老年時都幾好聽嫁..
作者: bobhongkong    時間: 2007-1-4 01:34 PM

他大部份作品, 都是旋律優美, 大師級傑作. 比起現今樂壇班蛋散之所謂音樂, 唉..............
作者: tsoi03094    時間: 2007-1-4 02:44 PM

咩年代呀e+==
作者: boy1420    時間: 2007-1-4 04:24 PM

盧冠廷是個好特別的歌手/創作人,可惜近年已少有新作....好懷念"天鳥"時代
作者: peikasiu    時間: 2007-1-4 04:29 PM

Originally posted by tsoi03094 at 2007-1-4 02:44 PM:
咩年代呀e+==
if u dun like, dun come in and dun write anything here
respect urself, respect 盧冠廷
作者: audigy    時間: 2007-1-4 05:02 PM

被一種名為「多元性化學敏感症」折磨了10年的盧冠廷,對所有化學物質、農藥、色素、味精等統統都要避之則吉。回想當年由於沒有醫生能查出病因,有的甚至叫他去看心理醫生。但沒有因此而令他放棄,於是靠自己去尋找答案,完全改變自己的生活方式,從此重獲健康,亦徹底過綠色生活的人,到處宣揚環保的重要性。
作者: aerodusty    時間: 2007-1-4 05:22 PM

he was 1 of the best singer i like also....but.... not popular..
作者: Norman Chan    時間: 2007-1-4 05:22 PM

你們 怎麼 忘了 他的  "世事何曾是絕對".
作者: Norman Chan    時間: 2007-1-4 05:25 PM

要知歌星 有分 偶像派 和 實力派.  有很多他的歌都是他自己作的。
作者: eidosyeung    時間: 2007-1-4 07:56 PM

天鳥,但愿人長久,陪著你走 都是盧冠廷的首本名曲
作者: kantang4910    時間: 2007-1-4 08:36 PM

從前在鬥氣都算樂趣.........
再找不出風雨中,逝去的心如此的悲痛...

呢首最正
作者: sucker    時間: 2007-1-4 10:04 PM

ar吓..我要faye往天上..........
作者: tomken    時間: 2007-1-4 10:06 PM

Originally posted by 王晶 at 2007-1-4 02:16 AM:
阿o夏~~我要飛往天上~
呢句係金句
跟住唔知咩溫暖太陽...
細細個果時聽過

都ok
作者: zakuland    時間: 2007-1-4 10:09 PM

天鳥同快樂老實人好聽
作者: lee ba ba    時間: 2007-1-4 11:20 PM

Originally posted by kantang4910 at 2007-1-4 08:36 PM:
從前在鬥氣都算樂趣.........
再找不出風雨中,逝去的心如此的悲痛...

呢首最正
逝去的心
作者: cristiano3156    時間: 2007-1-4 11:31 PM

佢可以為自己的理想(環保)堅持
都好值得比大家讚的
作者: hugh090702    時間: 2007-1-5 12:15 AM

完全地唔識....
作者: cyc1    時間: 2007-1-5 12:19 AM

電影"秋天的童話"主題曲"別了秋天" 呂方主唱,盧冠廷作曲;套電影都係由盧冠廷做配樂
呢首歌配合埋套電影,簡直係經典中嘅經典;尤其是片末"船頭尺"追住"十三妹"架車,跟住用小提琴奏出"別了秋天",完美地配合個電影畫面,絕對係香港電影史上其中一個最難忘嘅片段
作者: gcgoobi    時間: 2007-1-5 12:34 AM

Originally posted by lee ba ba at 2007-1-4 11:20 PM:
逝去的心
我最喜愛這首歌,歌詞十分入肉.......
作者: 費事高    時間: 2007-1-5 12:58 AM

Originally posted by tsoi03094 at 2007-1-4 02:44 PM:
咩年代呀e+==
我唔知道你今年幾多歲,但我就肯定一句,再過肯多年,你咪又係鍾意聽番而家既歌,

我就唔信到2046年你都會聽當時最hit既歌........
作者: s_mon    時間: 2007-1-5 12:58 AM

佢既果首一生最愛同埋世事可曾是絕對都好好聽,不過都係鐘意睇佢以前搞笑既戲多d囉,真係好好笑架佢做得
作者: s_mon    時間: 2007-1-5 01:04 AM

Originally posted by 費事高 at 2007-1-4 04:58 AM:

我唔知道你今年幾多歲,但我就肯定一句,再過肯多年,你咪又係鍾意聽番而家既歌,

我就唔信到2046年你都會聽當時最hit既歌........
我支持你呀,你真係講得好好呀,同埋我覺得好聽歌係唔應該同年代掛勾囉,係好歌既就算幾時都係咁好聽,唔會理佢係咩年代囉,只係有d人唔識欣賞啫
作者: 費事高    時間: 2007-1-5 01:10 AM

s_mon 多謝支持,我都係講出自己心聲,真係唔知點解?而家d人聽歌都要分年份?我而家自己部mp3著咗8成以上都係80年代舊歌!
作者: initial    時間: 2007-1-5 01:23 AM

劉華首 "情未鳥" 都係佢作曲~
作者: loglog    時間: 2007-1-5 01:34 AM

He is very talented but unluckily hk market is too narrow, too small. No marketing, no prospect !
作者: eliyuen    時間: 2007-1-5 01:44 AM

佢把聲好正.....
作者: little boyboy    時間: 2007-1-5 02:54 AM

Originally posted by 費事高 at 2007-1-5 01:10 AM:
s_mon 多謝支持,我都係講出自己心聲,真係唔知點解?而家d人聽歌都要分年份?我而家自己部mp3著咗8成以上都係80年代舊歌!
因為世上太多無腦的人,無謂動氣。
作者: gcgoobi    時間: 2007-1-5 03:51 AM

Originally posted by 費事高 at 2007-1-5 01:10 AM:
費事高大哥,果然係同道中人,我部mp3機大部分都係80年代舊歌..............
始終舊歌都是百聽不厭,唔會好似而家d新歌唱一陣o甘快比人忘記,
而且問人地咩年代,我覺得佢只係沉迷偶像,而不是真係欣賞歌曲的人.......
作者: Nucks    時間: 2007-1-5 05:40 AM

glad to see so many adult members here, 盧冠廷既首本名曲一定係陪著你走,天鳥,但願人長久
但最多人識(age 25以上)既必定係89民運以作既〔為自由〕,數百萬港人遊行集會汗淚下唱過的歌,永遠不會忘記
http://www.youtube.com/watch?v=Qch7m8rACT0
http://www.youtube.com/watch?v=iuE5x-qpJiU
作者: Nucks    時間: 2007-1-5 05:47 AM

Originally posted by boyboy_17 at 2007-1-4 01:17 PM:
佢以前係歌星黎??
亳無疑問係八十年代最有代表性(唔係指最紅)歌星之一
作者: stockman    時間: 2007-1-5 08:21 AM

How about this one:

林子祥 - 最愛是誰 電影《最愛》

http://www.youtube.com/watch?v=c7zuzzYZ_Ew

林子祥 《最愛是誰》
曲: 盧冠廷 詞: 潘源良
電影: 最愛 Passion 『電影預告片』
導演/Director: 張艾嘉
演員/Cast: 張艾嘉 繆騫人 林子祥
年份/Release: 1986
Hong Kong Movie "Passion"
作者: FUWING    時間: 2007-1-5 08:47 AM

佢D歌係好正,我都鐘意聽。
作者: leungfw9872    時間: 2007-1-5 11:40 AM     標題: 有冇人識盧冠廷

仲有一首電影 <望夫成龍> (周星馳同吳君如主演) 主題曲
作者: lv123    時間: 2007-1-5 01:15 PM

反而最印象深是佢拍過一個單元鬼劇,是人鬼戀,最後同隻鬼雙宿於陰間。
作者: twclub    時間: 2007-1-5 01:26 PM

He is good composer as well as singer, however, he disappeared for a long time without his news... Any update pls.
作者: today2028    時間: 2007-1-5 02:02 PM

識, 唱"文"歌ga ma
作者: 風塵中人    時間: 2007-1-5 02:12 PM

唔識佢.睇過下
作者: Nucks    時間: 2007-1-5 05:10 PM

Originally posted by twclub at 2007-1-5 01:26 PM:
He is good composer as well as singer, however, he disappeared for a long time without his news... Any update pls.
賣環保產品前排鬧到上港聞版,可以試下去hkyahoo search news
作者: 費事高    時間: 2007-1-5 06:18 PM

Originally posted by gcgoobi at 2007-1-5 03:51 AM:

費事高大哥,果然係同道中人,我部m...
你既一句"沉迷偶像"可能我地不大懂得欣賞現在既所謂歌手本人現在只係30出頭,

並非阿伯一族,但我真的接受不了現在的歌曲
作者: loklok117    時間: 2007-1-5 10:16 PM

哈哈,你班死老野
64果時-漆黑將不再面對
西遊記-一生所愛
作者: gcgoobi    時間: 2007-1-5 11:50 PM

Originally posted by 費事高 at 2007-1-5 06:18 PM:

你既一句"沉迷偶像"可能我地不大懂得欣賞現在既所謂歌手本人現在只係30出頭,

並非阿伯一族,但我真的接受不了現在的歌曲
費事高大哥,其實我都係30出頭.......
作者: 遮神    時間: 2007-1-5 11:52 PM

佢唱歌其實都好好聽啊.
作者: Nucks    時間: 2007-1-6 06:12 AM

Originally posted by loklok117 at 2007-1-5 10:16 PM:
哈哈,你班死老野
64果時-漆黑將不再面對
西遊記-一生所愛
仲有首我未能忘掉你 記得都係同64有關
作者: net169    時間: 2007-1-6 10:16 AM

佢細個有自閉及讀寫困難,如係香港讀書就死左好耐.

但佢過左美國讀大學,人地容許佢用唱歌黎表達,因此佢發掘到自己的潛能.

起碼叻過我地好多,I like "逝去的心" also...........
作者: 誠    時間: 2007-1-8 02:48 AM

他是我最喜愛的本地歌手, 當年看過他的演唱會覺得好正.
作者: L~    時間: 2007-1-8 04:13 AM

盧冠廷..好野黎架~~好有個人風格..仲作埋曲.

必聽歌.記憶中有..

是否~好似黃老霑填詞tim...
一雙破鞋~
天籟~
泥路上~同盧業瑂合唱..
天鳥~
陪著妳走~同劉天蘭合唱..
但願人長久~
漆黑將不再面對~
快樂老實人...等等..好懷念~
作者: loklok117    時間: 2007-1-23 12:19 AM

Originally posted by Nucks at 2007-1-5 05:40:
glad to see so many adult members h...
勁!!好片
作者: miomio    時間: 2007-1-23 01:01 AM

his songs very nice, i wanna buy his cd. who had buy his cd?? is it ok??
作者: seanjohn    時間: 2007-1-23 02:01 AM

i like him very much also
作者: LoGG1    時間: 2007-1-23 04:50 AM

早幾年佢出山作左首"遙望"俾譚校長,OK架! 冇記錯既話,舊年郭可盈"更上一層樓"都有訪問佢,環保怪傑ma

佢既歌...我反而鍾意後期冷門D既"人之初",仲有佢作俾校長既"愛是這樣甜"同埋學友既"天變地變情不變"

[ Last edited by LoGG1 on 2007-1-23 at 04:55 AM ]
作者: smjc    時間: 2007-1-27 10:40 PM

大家不要忽略了他背後的太太 "唐書(琛),也是當年的著名填詞人啊!
好像『陪著你走』就是他太太填詞的,而且還有一段浪漫的故事呢!
話說當時他們在冷戰中,後來他作了一首曲,有一天早晨發現他作的曲已經填寫了歌詞,
就是『陪著你走』,他看後立即與太太和好。

誰說時間片刻變陳舊,陪著你一生到白頭,
因我身邊有你緊握我的手,
........................
陪著你走,一生一世也不分,天天牽出兩雙足印,過千山,過千海,
如果,走到這世界邊端,我倆已是無力前行,跟我一起飛去!
請你伴我同....路....去!

多美的歌詞,有多少男人會收到自己所愛的女人,寫如此說話給自己而亳不動容呢?
作者: D_Boy    時間: 2007-1-27 11:20 PM

Originally posted by toracat at 2007-1-4 01:54 AM:
我最鐘意但願人長久
me too~ but this song so sad...
作者: jennifer    時間: 2007-1-29 02:26 PM

卢冠廷的声音是很适合演绎悲伤歌曲.
作者: kaka098    時間: 2007-2-6 01:25 PM

haha佢搞笑的 lol
作者: vcrcan    時間: 2007-2-6 01:36 PM

仲有一首金曲中的金曲,”憑著愛”係盧冠廷寫比蘇芮唱既
作者: mylam    時間: 2007-2-6 02:22 PM

yes he made lot of good music for movie, he is good
作者: c神    時間: 2007-2-7 06:16 PM

我最近響街見過佢,不過佢份人好靜
我就覺得但願人長久最正!
作者: 費事高    時間: 2007-2-7 08:14 PM

Originally posted by vcrcan at 2007-2-6 01:36 PM:
仲有一首金曲中的金曲,”憑著愛”係盧冠廷寫比蘇芮唱既
憑著愛....我信有出路,憑著愛........情懷不老.......
作者: alienck    時間: 2007-2-7 08:25 PM

呀下~~~~~
我要飛往天上~~~~~~~~~~~
作者: johnhiggins    時間: 2007-2-7 09:13 PM

咩年代呀e+==
契弟細路,返屋企聽兒歌啦
作者: below6cm    時間: 2007-2-8 05:23 PM

聽各巴打一說,立即發現自己的抽屜中有一隻陳年的盧冠庭mastersonic的精選

1. 但願人長久
2. 快樂老實人
3. 陪著你走
4. 世事何曾是絕對
5. 天籟
6. 過路人
7. 我未能忘掉你
8. 漆黑將不再面對
9. 坭路上
10. 最愛是誰
11. 憑著愛
12. 天變地變情不變
13. 舊歡如夢
14. 愛是這樣甜
15. 失戀的海盜
16. 天鳥

呢隻碟裡面有晒各位巴打在這3頁裡所提到的歌曲,估不到家中有此一「老」,竟然不知這是「寶」,一聽之下,每一首都很有味道,喜歡盧冠庭又未有這碟的朋友,值得買來一聽,因為現在這些碟價錢應該不是很貴。
作者: 費事高    時間: 2007-2-8 05:42 PM

Originally posted by below6cm at 2007-2-8 05:23 PM:
聽各巴打一說,立即發現自己的抽屜中...
其實以前既歌曲,所用既文字都好靚及十分有意思唔似得而家既新一代作詞咁,好多歌曲都係十分口語化
作者: seanjohn    時間: 2007-2-8 05:47 PM

anybody know how old he is now?
作者: below6cm    時間: 2007-2-8 05:55 PM

其實口語在以前的歌詞裡比現在更多,君不見許冠傑之歌?

就以上述盧冠廷的碟為例,愛是這樣甜、過路人等都有不少口語。

所以我很同意費事高兄所言現在的歌詞每況愈下,但本人又認為未必與口語有很直接的關係,我認為關鍵在於現在的歌曲為了迎合所謂的「大眾口味」,歌詞淺白之餘更是毫無「意境」可言。我認為「意境」正是現今流行曲歌詞的致命傷,一首歌的詞,完全不能讓人思考細味,句句用字通俗就以為可以引起「大眾共鳴」,對不起,一首真正填得好的歌詞,並不是這樣。

如果大家一聽黃老霑的作品《忘盡心中情》與現今很多人都說填得很好的《愛得太遲》相比,立即高下立見,無論從文學上或意境上,《愛》明顯是比了下去了。值得留意的是,現今林夕先生自稱是一個多產詞人,但仍有不少天真的人相信所有在作詞一欄中填上「林夕」的,就是林夕的作品。錯了,在林夕眼中,填詞只是一盤生意,絕大部分(我不敢是說是全部)都是林夕用錢請回來的員工的手筆,情況就好像什麼表面上的才女要請槍找人出書一樣。

如此歪風,香港詞壇還有希望嗎?
答案,留待時間去證明了。
作者: 費事高    時間: 2007-2-8 06:29 PM

Originally posted by below6cm at 2007-2-8 05:55 PM:
其實口語在以前的歌詞裡比現在更多,...
同意就以買歌詞為例,大家記唔記得"古惑仔"裡其中一首曲,"刀光劍影"即係呢首:

灣仔一向我大晒我玩晒,洪興掌管一帶,波樓雞竇与大檔我睇晒,陀地至高境界.............

都係我個朋友作詞,之後"文俊"(唔識打個個"文"字)用幾舊就買咗呢首改篇歌詞(我無記錯,應該好似係"文俊"
作者: below6cm    時間: 2007-2-8 07:05 PM

費兄:

是文雋吧
作者: 費事高    時間: 2007-2-8 08:17 PM

Originally posted by below6cm at 2007-2-8 07:05 PM:
費兄:

是文雋吧
全中我知係呢個"雋",但係唔識打出黎
作者: kantang4910    時間: 2007-2-8 10:34 PM

愛得太遲係好聽,但唔係好到咁誇張.祗不過對手弱得可以
當玫瑰遇上真愛係另一首非常欣賞的作品,但落在鄭希怡手中浪費了
富士山下也不錯,祗是太遲推出

都係一句:香港無樂壇,祗有娛樂圈
作者: abcdxyzz    時間: 2007-2-10 10:18 AM

你d taste 咁特別ge...
作者: better4422    時間: 2007-2-10 12:34 PM     標題: +___+

有廿幾歲都會識佢! 想當年真係任何類型既歌同歌手都會有人鐘意, 可以話係百花齊開.
今時今日就...... 唉.
作者: 155220    時間: 2007-2-10 02:38 PM

Originally posted by Juninho at 2007-1-4 02:12:
漆黑將不再面對,仲有 好好聽 「 泥路上」,「泥路上,懷過去,又覺愛似青苔…」
呢首連宜家既中學音樂書都有
作者: kokocheung    時間: 2007-2-10 02:49 PM

我勁鍾意"一生所愛"呀~~~~~~~~~~~~~~~~!

佢有好多歌都好好, 好正.

而家d年青人俾d所謂偶像攪到好多野都唔識分.
佢地只係偶像, 而唔係真真正正既歌手.........
作者: 得閒入泥    時間: 2007-2-11 02:58 PM

去左搞環保個個嘛.... 有無d歌聽下 ...
作者: hung_ng    時間: 2007-2-11 03:08 PM

盧冠廷的歌風獨特,很有個人風格
可惜紅不起
作者: thorgrin    時間: 2007-2-13 10:11 PM

識! 我年紀都不少

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0