標題: 胖女失足「愛情隧道」 累23人被困12小時 [打印本頁]

作者: nono_comdan    時間: 2007-1-4 09:51 PM     標題: 胖女失足「愛情隧道」 累23人被困12小時

胖女失足「愛情隧道」 累23人被困12小時
( N* m: A5 R6 d$ G  m (明報) 01月 04日 星期四 05:10AM ( y+ @% N- W* c* i6 R$ g
【明報專訊】誤墮情網與失足於「愛情隧道」,同樣令人進退維谷!一名胖女人隨團到南非西岬的地下鐘乳石洞遊覽時,一時失足,卡在一條名為「愛情隧道」的洞隙中動彈不得,其後的23名團友亦因她阻路,被困地底12小時。
: }3 I' H8 ]" B/ i* I0 R
) H5 ]' |* r! m; G洞穴的職員於中午向附近兩個鎮求救,當局派出多部直升機及救護車營救。救援員在洞隙及胖婦身上塗上滑潺潺的石蠟液,直至深夜11時半才以滑輪將她拖出窄縫,送往醫院檢查後出院;營救費用達3000鎊(約4.5萬港元)。- B4 V. h& U  L5 R) \, N, E5 v

- O, L, k$ \- G4 w( B+ V曾被警告難穿過隧道
+ Z( Q3 j3 J" Q$ W2 S1 n  c' K0 ~, k* k. Y. m
「愛情隧道」的經理格斯特納說,若不能以滑輪救出婦人,他們將會劈山救人,但這是最壞的打算。由於被困的團友包括一名糖尿病人及兩名哮喘兒童,當局派出救援員爬到胖婦身上,從狹隙中遞送藥物,並為眾人提供毛氈、朱古力和食水等。格斯特納說﹕「她身形頗為龐大,售票處曾警告她可能難以穿過狹窄的洞窟,但她為此十分憤怒,與丈夫堅持入洞。」
: v! P. u! u  N
3 m$ c  Q3 ?7 p7 L2 N6 u9 o, t7 x格氏解釋,他們不時都有遊客被困洞窟1小時,但經營40年來從沒發生如此嚴重的事故,當局以後對遊客身形會有更嚴格的規定。
# ^) q- p" t4 @9 J: z! X8 x* m& G7 l
作者: 自護    時間: 2007-1-4 09:53 PM

咁講真,個女仔其實都幾無辜既,唔通去到入口先入唔入去咩?
作者: jublio    時間: 2007-1-4 09:58 PM

這故事教訓我地做人應有自知之名
作者: jublio    時間: 2007-1-4 10:02 PM

Originally posted by 自護 at 2007-1-4 21:53:1 m/ \0 o( ^8 b; c0 u1 N4 N) y- m, G
咁講真,個女仔其實都幾無辜既,唔通去到入口先入唔入去咩?
" |) I+ x. {% H& g& w
0 Z( a6 U5 q/ K6 ?3 `
同行班人仲無辜啦。
作者: beingkilled    時間: 2007-1-4 10:03 PM

真係累街坊!!
作者: yuri    時間: 2007-1-5 03:41 AM

又係一個唔聽人講的故事
作者: hwkeung    時間: 2007-1-5 04:38 AM

睇完笑到我肚痛
作者: Mr.kin    時間: 2007-1-5 08:12 AM

人地都同佢講可能過唔到- -佢仲要過- -真係害己害人- -
作者: 卡娃兒    時間: 2007-1-5 12:09 PM

一早聽人講咪唔洗咁辛苦自己又唔洗累人喇~
作者: pppqqq    時間: 2007-1-5 05:56 PM

真係經典啦
2 Q' e$ X2 v9 a$ z( ~1 A同佢一齊果d人就真係黑仔
作者: KoBe~8    時間: 2007-1-6 12:30 AM

胖女失足「愛情隧道」1 p5 V0 f: F9 i) b- x, C
ahahahahaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: new_hp    時間: 2007-1-6 02:43 AM

唉!! 真慘.........分分鐘人肥真係被人歧視
作者: cristiano3156    時間: 2007-1-6 03:30 PM

肥........真係有罪嗎,係有錯嗎??
作者: Nucks    時間: 2007-1-6 05:28 PM

累街坊!不過段報導寫得幾好笑
作者: 長飛丸    時間: 2007-1-7 01:58 AM

肥唔係錯,錯在唔自量.........

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0