標題: 即食麵之父逝世 [打印本頁]

作者: nono_comdan    時間: 2007-1-6 08:39 PM     標題: 即食麵之父逝世

即食麵之父逝世/ D' c5 s  W  N' h6 v9 F1 j; f  {
(明報) 01月 06日 星期六 05:20PM
1 j) F( P& y3 p  c9 O+ g9 O6 a$ u, h被稱為即食麵之父的日清食品創辦人安藤百福,昨日傍晚因心肌梗塞在大阪)\一間醫院病逝,終年96歲。
) P/ j0 A: S+ G' |$ o" X. W8 |1 f# B& U0 i$ ]' T: P
安藤百福是日本籍台灣人,原名吳百福,在台灣嘉義出世,其後到日本經商,朝日新聞報導,吳百福發明即食麵,也是日清食品公司的創始人,他生於日本統治台灣時期,之後到日本經營針織品批發生意。一九三四年畢業於立命館大學。吳百福經營過製鹽業、金融業等,一九四八年,成立了日清食品公司的前身中交總社,經營貿易及批發業。並在1958年將即食麵推出巿場,受到廣泛歡迎.
作者: 七星天使    時間: 2007-1-6 08:44 PM

原來佢係台灣入,,都幾堅!' p# _% h1 k  M2 T1 V4 e8 s
不過都96歲算係咁啦~
4 `: o; ], d* u; |3 a4 W& g食多D麵支持佢先
作者: kengaroo    時間: 2007-1-6 09:03 PM

以前都睇過一D節目介紹佢點樣發明即食麵, 不過真係完全唔知佢係台灣人
作者: 大優勢    時間: 2007-1-6 09:23 PM

為左紀念佢
0 T9 F; M6 v9 _. r! B: t我毎日都食一包即食麵
% I1 @) A( U( i0 t" j,,,,,,,,,,,,,直到.....末諗) a" z5 Y) `# J. I* D( n# J6 Q

' L- ?3 ?. X8 a不過各位兄弟
# U9 {7 g  W$ Q+ B/ g( p5 e! G) _/ G* j  \) `4 p0 P$ b2 a( ^, e0 C, I
一齊..........食啦
作者: yuri    時間: 2007-1-6 09:43 PM

佢的發明真偉大
作者: mayi    時間: 2007-1-6 09:45 PM

怎么一直不知道他是华裔
作者: pppqqq    時間: 2007-1-6 10:24 PM

華人的光榮呀
作者: seafireson2    時間: 2007-1-6 11:34 PM

點解改姓ge??
作者: kempesito    時間: 2007-1-7 12:12 AM

佢既發明真係好偉大.... 我咁鐘意食 !
作者: hugh090702    時間: 2007-1-7 12:33 AM

對d唔識煮野食既人......簡直係無可代替
作者: cristiano3156    時間: 2007-1-7 12:51 AM

我今日食左一包一丁來紀念佢
作者: 長飛丸    時間: 2007-1-7 12:52 AM

好似有唔少人食到有病...
作者: mljlklmc    時間: 2007-1-7 03:14 AM

台灣人黎ga?~ 哈哈~ 食咁多年都唔知
作者: hwkeung    時間: 2007-1-7 08:37 AM

向佢致敬~~~
作者: Nucks    時間: 2007-1-7 09:05 AM

rip 即食麵發明真係開創左全新既食品消費模式
作者: michaelchou    時間: 2007-1-7 09:10 AM

我日日都食一包出前一丁先瞓
作者: 大家樂1234    時間: 2007-1-7 12:08 PM

佢可能食得太多即食麵
作者: cmchi    時間: 2007-1-7 02:07 PM

96歲!
: z1 \4 c& `) u$ H% D# K6 {都算長命喎!
作者: jublio    時間: 2007-1-7 08:37 PM

我諗你去日本住,你都長命,日本專出人瑞
作者: yyy00000    時間: 2007-1-7 09:23 PM

台灣人...原來如此
作者: boyboy_17    時間: 2007-1-7 09:30 PM

好難想像呢個世界無左即食麵會點......
作者: Raul    時間: 2007-1-7 10:22 PM

I heard of his name before, really need to thanks him very much !
作者: lizard    時間: 2007-1-7 11:27 PM

樓主叫 no no condom% v" M1 H0 y" V4 q3 T( S# f
但係將明報新聞招般過來,
8 D# Q3 ]) }) p但就無自已意見,
1 r: A) y. M$ U" |% y擺明呃分啦。2 B  _6 J; @4 l6 A0 [1 i+ N; A/ y
4 ~4 h) ]. z# a$ E7 G1 [( `
不如改名叫 paste paste news算啦。
' f- T+ A9 [" R2 }2 W8 y' b# \8 a1 o9 o* K) E" ~0 U$ H
[ Last edited by lizard on 2007-1-7 at 11:29 PM ]
作者: delete    時間: 2007-1-8 02:58 AM

食咁多即食麵都咁長命, 勁
作者: 奇    時間: 2007-1-8 08:08 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2007-1-7 12:08 PM:
3 Q0 s- i0 A+ y; ^6 r) @2 e佢可能食得太多即食麵
2 e& `7 f* p7 E食到佢咁長命又唔區
作者: new_hp    時間: 2007-1-8 09:12 PM

真係估唔到佢係台灣人.... 永遠懷念.........
作者: 風塵中人    時間: 2007-1-8 11:36 PM

可能佢就係食得公仔麵多死左

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0