標題: 岩岩睇完插翼難"逃",有感而發!! [打印本頁]

作者: shanlinlla    時間: 2007-1-31 12:06 AM     標題: 岩岩睇完插翼難"逃",有感而發!!

我間中學一向唔係太好,成日都有人打架,
. a' U' n, p7 {/ Y' K4 `最甘嗰次係球埸,一班人自稱"14x",另一班係"老新",
/ J  M% Z& F5 ["14"嗰面十幾人圍著"老新"嗰面四,五個係咁打,之後放學門口就有四十幾人啦(大家都知咩事啦)# ]4 r- d! N8 c# }
" b- _/ K, L/ ]! ~5 f
插翼難"逃"都係講黑幫打鬥,不過係監獄!!!!7 L5 ]6 r! E) v+ K* a; A
# j  ~0 ?. C1 Z
其實依家d人點解咩都講打講殺,一出事就"吹x",暴力係咪真係人人都有,& Z  k6 W: K* s- U! v
我都比人"兇"過,我都忍左,當無事發生過,咁有咩唔好,忍一下風平浪靜!!!. G) d: O4 n6 D  D" L2 O& V( Y( o

% v- I2 |' a( Q' ~- l7 r. }7 Z6 l我真係好想知道d社團人士點諗,好型咩?我唔係好覺!!
% A+ u5 j+ s; B' z5 |) }( s咩事都靠暴力解決,同原始人,野蠻人有咩分別??????
- w! d# ^* ^0 U1 S7 }6 _7 Q3 ]4 J0 [) Y* B# n
真希望呢個世界唔會再有黑幫,人人講道理,講智力,不講暴力,世界和平!!!!!9 D( o6 u4 ~/ j: y+ h( x
像歌手側田歌曲"頭條新聞"中的..
- Q8 _7 c# Q8 K2 [  `& q"看看鐘擺 來回很快6 p& T2 ]1 m- p& f$ g9 w2 @# w5 p
還隨意浪費分秒 光陰你怎買"
$ b" G5 f4 M. [  J  T1 S7 L' h( L8 x9 e4 ~. C
讀多一點書,為社會出力,貢獻社會,總比做社會的害虫好!!!
* a- R- N: I1 q  F: X4 a% c# ?% |3 s% h+ z* D1 U
只是有感而發,如有文言不通,請勿見怪!!!!!
作者: kuru    時間: 2007-1-31 01:08 AM

呢d野通常都係讀書多d發生,/ i% H# c! H" m7 S" J* ]) c
出左黎做野就會冇左呢d野係你身邊~
作者: pigcat    時間: 2007-1-31 02:15 AM

Originally posted by kuru at 2007-1-31 01:08 AM:
6 X/ y; m: O% _呢d野通常都係讀書多d發生,
1 o) N8 J7 p9 z3 o出左黎做野就會冇左呢d野係你身邊~
6 H' P* L/ H3 U! j+ P, f
yes
. s9 |6 H  r: ]2 w3 w# v
2 ~1 L% w( D9 R  g3 d/ e係球場果d..
7 H# D' A) M1 [9 |咪係得果d..
- ^" s6 p; g, y5 h/ B2 Z1 r只係識認屎認屁ge死o靚仔...
) Z( S" ^. Y8 @+ d) [) r7 a. p9 {只係識恰d學生...細佬
. K2 U7 ?3 `/ u6 {白痴仔
作者: sakura310    時間: 2007-1-31 06:15 AM

簡單d,學校暴力哥d,捉到ge,唔理幾多歲,同佢留個案底,之後屈佢做心理檢查( u% l5 |2 m) b
然後寫佢心理有d咩問題,仲要個個ge心理病都唔同8 I5 R9 j3 y8 A0 h- S7 c( U
一兩個唔驚,當成班人都俾人咁搞法
' J) T# O6 n" O6 {1 H5 h3 M9 A- y自自然有人驚
2 h, y4 T, g# M, i0 W1 z- l" ]再唔係重手d,打傷人哥d,即刻去坐監: J2 ]0 Q5 H, P- o
睇下仲有無人敢生事
0 G! X8 q8 r0 G7 S* J, K. {9 z- e0 T
(我又在語無論次,請見諒 XD)
作者: 奇    時間: 2007-1-31 05:07 PM

Originally posted by shanlinlla at 2007-1-31 12:06 AM:6 O1 F+ q& J% b
其實依家d人點解咩都講打講殺,一出事就"吹x",暴力係咪真係人人都有,
- |" v3 y. b7 P+ X+ A8 A7 E我都比人"兇"過,我都忍左,當無事發生過,咁有咩唔好,忍一下風平浪靜!!!
3 K: J( x' [; g( Q6 d4 t2 |
' V  i, j6 [" ^2 |+ v7 h! ~' _
我小學5,6年級和中一被人恰得最甘果時都係武力行先唔夠打就係弱者
  W8 `4 T% o! f, r但再大d,大家最多串下你/玩柸葛,始終呢個係法治社會,如果唔係我都以暴易暴
作者: shanlinlla    時間: 2007-1-31 05:44 PM

我其實係想講...暴力係咪真係可以解決問題先?
* g# W' l* z1 i; f7 [- o% |- r/ R今日你打我,我聽日打番你,根本唔會停..... C- {# g. n4 h  F. o$ a- \  V
點解大家唔可以忍一下,忍下又唔會死....( c# Q5 j. z2 a* l8 p% p  _$ d
就算真係好唔鍾意對方,都可當面4466咁講,拆掂咪好囉!!!!
* x8 m2 L1 y& D  \" D% m; J( i好似我咁,比人兇,同人地講句"唔好意思,比我走啦",咁又點呀?又唔會死嘅!!!!
. V- _# p5 r0 l) V希望世界嘅人都會明白"忍一時風平浪靜,退一步海闊天空"這個道理!!!!
' V+ E- K* O. D咁就可以減少爭執嘅發生!!!!!!!!!
作者: lywv5    時間: 2007-1-31 07:49 PM

暴力係咪真係可以解決問題先?# K2 S7 w4 f, v* \, A1 z' b% A
: l! g% s% {0 ]! H* d! S
yes.. e/ O  I" ]; X5 s3 ?2 Y
just like america
作者: magic    時間: 2007-2-1 02:33 AM

Originally posted by kuru at 2007-1-31 01:08 AM:
4 H& @5 n& |) c/ c+ s呢d野通常都係讀書多d發生,
$ p& ?" ^( T) R! x# t出左黎做野就會冇左呢d野係你身邊~
: q, g, g! x9 X* [
agreeeeeee通常都係讀書多5 o; ?9 C6 n/ F! j/ e

5 ^, q7 L5 I- u& A- n9 c[ Last edited by magic on 2007-2-1 at 02:35 AM ]
作者: jennifer    時間: 2007-2-1 02:18 PM

难,没有黑就看不出来白的,杜绝基本是不可能。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0