標題: 「改機王」謝利記罪成罰款 用盜版軟件改裝手機 (明報) [打印本頁]

作者: koey0712    時間: 2007-2-1 07:08 PM     標題: 「改機王」謝利記罪成罰款 用盜版軟件改裝手機 (明報)

「改機王」謝利記罪成罰款 用盜版軟件改裝手機 (明報) 02月 01日 星期四 05:05AM

【明報專訊】被稱為「改機王」的旺角手機商謝利記,近年因成功破解水貨手機密碼而在業界走紅。公司及兩名員工由於使用翻版手提電話軟件,早前被海關    檢控,謝利記昨日在觀塘裁判法院認罪,被罰
廣 告

款1萬元,被充公價值8萬元載有盜版機件的3G手機,成為首宗使用翻版手機軟件被定罪的個案。

謝利記有限公司與兩名職員林振威(36歲)及陳麗霞(33歲),原被控兩項侵權罪。案件昨日提堂時,謝利記承認控罪,兩名職員獲控方不提證供起訴。

案情指位於威達商業大廈的謝利記於去年12月29日,藏有12部Sharp 703SH及16個Sharp 903SH手提電話,手機全部安裝了翻版軟件。

引入日本版手機 改中文界面

近年水貨商大量引入日本版手機,在本地改機後加入中文界面、上網、下載歌曲等功能,價錢亦較行貨廉宜,深受青年歡迎。被譽為「改機王」的謝利記負責人謝利,洋名Jerry,最初以賣手機電線為主,其後轉為替客人做電話升級,打出名堂。海關去年底收到3G手提電話網絡商的投訴,指集團在港獨家銷售的多款Sharp 3G手機,有「日本版」充斥市面,海關於案發日採取行動。

【案件編號:KTCC7095/06、KTS16203/06】
作者: koey0712    時間: 2007-2-1 07:11 PM

弊na, 搞到以後冇得改機
想用日本機都唔得
作者: 1989    時間: 2007-2-1 07:21 PM

支持正版啊.....不過....無呢D 咁好既商人....社會哪會平衡XD.........
作者: koey0712    時間: 2007-2-1 07:32 PM

Originally posted by 1989 at 2007-2-1 07:21 PM:
支持正版啊.....不過....無呢D 咁好既商人....社會哪會平衡XD.........
我覺得都唔關正唔正版ge 事
佢只不過係將手機的 fw 由日文改中文都有罪
作者: PKTung2    時間: 2007-2-2 02:27 PM

Originally posted by koey0712 at 2007-2-1 07:32 PM:

謝利認了個條罪係 "用盜版軟件改裝手機",佢係偷了屬於 數碼通的 軟件 用黎改機出售搵錢

咁都唔算犯法仲有天理

假如個 中文軟件 係謝利 自己研發就無問題
作者: AWU    時間: 2007-2-2 02:41 PM

Originally posted by koey0712 at 2007-2-1 19:32:
Originally posted by PKTung2 at 2007-2-2 14:27:

...
人地數碼通出錢出力代理部機返o黎, d水貨佬改少少野就一個double,
呢個世界邊有咁便宜o架.
作者: jamesleung2667    時間: 2007-2-2 05:20 PM

正所謂人紅咗就要低調, 佢接受全世界訪問......

你估海關死咩
作者: 阿域    時間: 2007-2-2 09:24 PM

Originally posted by jamesleung2667 at 2007-2-2 05:20 PM:
正所謂人紅咗就要低調, 佢接受全世界訪問......

你估海關死咩
對呀,人怕出名豬怕肥。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0