標題: 在坐有無人失緊業而且讀書成績又唔好既人 [打印本頁]

作者: 香港變形人    時間: 2007-3-6 10:32 PM     標題: 在坐有無人失緊業而且讀書成績又唔好既人

在坐有無人失緊業而且讀書成績又唔好既人?我已經好幾年無讀書,而且會考成績好差好差好差/_\而家好鬼難搵工...
, \1 F3 E5 G) w* l我想讀返書,不過又申請緊綜援/_\成家人都反對我讀毅進,我就快20歲了,呢個年齡讀會唔會俾人取笑?9 S0 s- T, `1 `& K; W+ V- k; Q# d
我阿媽話如果申請緊綜援好難幫到入讀毅進,但係我既成績IVE就Impossible,好想讀d有力既dip或cert,& z. E. o" v( ?, o, {  @
但又俾綜援阻住晒>_<進退兩難+_+我真係唔想將來無成就而俾人取笑>_<社會上根本無人認同我>_<
# g2 M" X  o& H- }2 g$ r2 }6 [. Q" ~而家搵工成功率只得5%,更可能係Impossible/_\
" F- ~( J6 U( M( X6 l/ E我之前做過三份工…但我發覺咁樣係1d幫助都無/_\有工作經驗根本1d用都無/_\, p# n  j( W) `1 x0 M
全都是成績、cert、dip既問題>_<
作者: mayin    時間: 2007-3-6 10:39 PM

拎綜援同毅進係冇關係 毅進係for15-24歲人讀 你合晒資格 如果佢真係因為你拎綜援而唔比讀 你可以complain佢 lee個行為絕對係歧視
8 R9 s1 \6 N# T2 C" j2 Pps:如果你會考有5科合格就唔好讀毅進 直接去ive讀fd仲好
作者: vv1668vv    時間: 2007-3-6 10:46 PM

以前 話 返學 可能真系會比人笑。。
9 I# m+ p0 H8 R9 M; m+ A6 H& R現在 終身學習 已經 成為潮流。。
6 n8 C8 U+ \1 P% B$ z. S大把朋友超過30,40歲 仍在進修。
7 A# T, \( b! ]% M' }8 X6 ^所以20歲 算得乜野呢?   仲有大把機會
; j# ?( n6 E0 y# Q8 p" |
/ S4 m3 M3 r. ^3 X, u6 P  J老土D 講句
% m+ }7 j1 j* b9 v都系 睇自己。。。  C" p& |2 F1 o# a6 ?: F' K
比人地走多左少少路姐。。揾番條0岩自己,又鐘意既路 籮。
/ D' y  L; Q. h  v/ z8 F最重要系 把握機會 同埋 堅持到底 ,
* I4 _0 ~  n4 u: V2 _/ J
0 m; G" X) p! U- q5 E0 w比D信心!一定得既 !
作者: 幸運草    時間: 2007-3-6 10:47 PM

年齡唔係一個問題..20歲都唔算好老姐
& v8 y$ g/ D/ o) W8 J; \如果你申請緊綜援就讀毅進啦,好似仲會平d添,無ive咁貴
作者: littlepig    時間: 2007-3-7 01:46 AM

知識永遠係脫離窮困既最好方法,讀書進修係你唯一的出路
. d  K2 v  p1 @. ^' D  Y0 {
" j( Z, C2 c; i  y# Q* v$ [1 X家人反對你進修,你應同佢解釋清楚,要為將來打算,特區政府已經放棄左班低技術勞工,佢地失業只會由得佢地自生自滅。你得20歲,大把世界,自問讀書係一件好事,唔好理會人地點睇,年青人應該有自己既想法。8 ]6 p# r' f6 X2 p. r! n, f
8 E( j% C* R  \1 k+ P: U# O
香港既競爭好劇烈,當你日後踏足社會你會有更深體會。唔提升自己既能力,要搵份好工難過登天。讀左書唔代表即刻搵到好工,但係唔先裝備好自己,有機會黎時就把握唔到。911果年我剛辭職,打算轉工,點知俾拉登攪一攪,成年都搵唔到野做,受盡家人白眼,我個妹仲叫我去做麥記。但係我都繼續進修,...修畢課程後工作一兩年,拿張証書再轉工,因緣際會下接了被炒的同事的工作,深受上司賞識,做左半年已經有職升。如果我冇咁既學歷,我根本不會入到呢間公司。機會係唔知幾時有,但係記住要先裝備好自己,先至把握得到。3 _9 Z4 k8 x2 m
2 U8 r) j# f# \/ U2 K& U# X
我既格言係,人地睇小你唔緊要,最重要係自己唔好睇小自己。
作者: boyco    時間: 2007-3-7 03:32 AM

if you work hard, be a good person, you must get your reward, good luck! don't give up.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0