標題: [轉]你認唔認罪? [打印本頁]

作者: 奇    時間: 2007-3-10 01:28 AM     標題: [轉]你認唔認罪?

假設你和我犯了法,一起被收在監裡,根據我們的律師: - Q  D1 y! ^. T) O
& d6 `) q% O5 O. t, d. o

4 J6 l3 Q& Y0 l* N 如果我們一個人認罪一個人不認罪,認罪的那個便會獲得釋放,不認罪的就會被判監十年。
& d2 T' K$ P2 ] 如果我們都認罪,每人都會囚七年。 , q- K1 ~, v8 ~8 D" [
如果我們都不認罪,就只會被判半年監。 : j# P# u' c/ K3 Q: d3 g: t

% Q$ @0 h6 n6 `1 p
' k7 c# E$ q, C( z! L: U假設我們兩人都十分精明,亦覺得徒刑越短越好。現在,我和你被分開,無法溝通,各自要決定是否認罪。 3 @  r; A) H+ V( T
我不知道你是否會認罪。不過若你認罪,我也應該認罪,因為這樣便只會判監七年而非十年。如果你不認罪,我更應認罪,因為這樣我便會獲得釋放。所以無論如何我都應該認罪。 但若你也這樣推論,最後決定認罪,我們便要被判囚七年了。這比起兩人都不認罪,判半年監,實在差得多了。何以理性的推論,引至這樣的後果呢?
作者: jimjim12    時間: 2007-3-10 01:58 AM

好矛貭的問題,不過認罪與不認罪都係判七年或十年,' V1 S, ^+ O$ `. \) I
分別唔大,不如搏你我都唔認罪好過~~~唔認罪
作者: ronja    時間: 2007-3-10 02:26 AM

this is the famous ' prisoners' dilemma '  in game theory.
% R: C9 [8 f2 O6 c$ F% X! S/ d- h0 E* z: B: u
A very useful economic theory indeed.
作者: jiansiming    時間: 2007-3-10 05:30 AM

唔認罪
5 u! X: S9 i( L2 U# V因為我覺得另外果個未必會認罪
作者: sakura310    時間: 2007-3-10 05:45 AM

數學差,只能用簡單的期望值去諗
+ h) h/ m+ o) z0 Q1 c  z+ b我認佢唔認:我坐0年
2 }5 I8 L) j! W! p6 y* e我認佢認:我坐7年
% Y/ ~/ I7 x) s- P我唔認佢認:我坐10年
' h5 w0 W( L1 `# R* N8 m! T$ S+ ^我唔記佢唔認:我坐0.5年& l' }% [& a0 m/ C* y6 _9 z, P
4 V6 p# B& G4 @& Q( ]5 L
而以上各個情況機率都是1/4
( o# h5 C3 V0 R  N; Y3 {所以在這種情況下的期望值是35/8=4.375年" Y5 c/ a$ ?1 r, |
由於想坐監坐得越少越好,所以應該該選唔認罪
* O9 m) H8 n+ U; e
- j, ~; G) W* J6 H" @, k當然,你同我講,人地可能認罪玩死你,咁都無辦法,因為呢個係機率問題8 K, `- f2 V  ^/ y7 E

% ~0 b8 f7 Z  @/ e6 |( ?* h你也可以說,對方如果想到這個,佢一定揀唔認,咁你認左就即走(陰謀 XD)$ ]: _- k, S  X! b5 {
, \7 l) E9 v; C1 Y
但如果對方有著同你一樣的陰謀,咁就大家攬住一齊坐~$ G: h$ F$ S6 P: Y# v

4 g4 y; j  Z( q, o" Z$ p5 T這個當然要看對方是個怎樣的人啦~
) i$ d7 h) U2 C* b$ Y; m
8 T, P* M7 g# C4 r1 t' b: ^0 u0 c. U[ Last edited by sakura310 on 2007-3-10 at 07:08 AM ]
作者: beingkilled    時間: 2007-3-10 10:05 AM

無論有冇做過, 老死都唔認
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-3-10 12:51 PM

竟然兩人都一樣聰明,答案應該會一樣,
3 L1 R2 l: f$ f  U" O而且大家都想徒刑越短越好,所以應該選認罪優先(最低為坐都唔洗坐)
/ `& ]! t2 T0 y) u如果選不認罪,別人選認罪,得自己坐監10年,咁就自己低死,
$ k5 T  ^+ P5 D; D# T如果選認罪,人地選認罪,最多就一起坐7年,有人陪葬,大家都咁9,8 [& i, g7 z! p3 I! T# {% C
如果選認罪,人地不認罪,就自己happy
+ K; ?$ h: M$ {; W但大家都咁精明,所以大家都認罪,; h1 T4 C/ u9 h* G: X6 |& C% Q  _
跟住大家就一起坐7年
" _, T8 ?" @9 G/ t) V& n7 k. ~7 E/ P% k6 n' J9 \0 \
用機會率來計也是應該選認罪,9 K0 s2 v% g9 e8 B" Q) ]
選認罪---1/2唔屎坐監
1 ~5 o3 K8 s, [* S/ D            1/2坐7年2 ]: N' x0 X6 `
不認罪---1/2坐半年0 P1 i! G% I4 ~( w$ p* C
            1/2坐10年5 _# g9 r0 O5 D
咁樣睇就緊係選認罪啦,
1 c3 ?8 e' K  _, q; _但大家一樣咁醒,就一起坐7年' j  [5 {0 j: _6 S
5 F1 S$ K$ r, u# e* N5 c2 |
大家一起選不認罪?大家都坐半年?
$ M: E/ d- t% F* L# [世途險惡,邊有咁便宜,忠忠直直,終需乞食呀
7 [5 I* ~7 K4 `2 R& s% s6 b6 [) t( A/ h- Q3 i) s1 I" q4 g
[ Last edited by qqwqqwqqw1 on 2007-3-10 at 01:05 PM ]
作者: 大優勢    時間: 2007-3-11 01:25 AM

應該無好橋想到對方想什麼吧
作者: guswan    時間: 2007-3-11 02:34 AM

Originally posted by sakura310 at 2007-3-10 05:45:6 Y6 a$ e, i9 V; @! j" X
數學差,只能用簡單的期望值去諗. \' M  p9 ?; f; ]$ q6 L
我認...
# ?9 M$ L) {7 ?2 A) {3 S% ]6 [: K2 r% Y1 \* w
好像算漏回報率..............
作者: 奇    時間: 2007-3-11 09:39 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-3-10 05:45 AM:1 ?9 ]' H5 ^& \! p  _
當然,你同我講,人地可能認罪玩死你,咁都無辦法,因為呢個係機率問題
+ B; J9 |0 c: [. x2 x
& E  F& k4 ?& }) u* K! U" W# ?* H你也可以說,對方如果想到這個,佢一定揀唔認,咁你認左就即走(陰謀 XD)
6 T; o- T# u8 }1 Q2 o4 f4 H3 z6 d. k6 R2 u" b# v5 H
但如果對方有著同你一樣的陰謀,咁就大家攬住一齊坐~% Z8 E: [& y* j3 r- v3 ~
* N( `1 ], U8 Y) N3 h. d# _* ~
這個當然要看對方是個怎樣的人啦~1 r9 b/ C& s; N. t, J% s: {6 p
  S* Z8 L; |, y) _" m" O
人地可能認罪玩死我???1 v4 J8 ~# H& A5 w' q  ~
仲咩要咁諗人?人地唔認要坐十年架?
' f* o/ y% H8 p8 }  ?; e
) h4 E1 ]8 `& Q9 t你也可以說,對方如果想到這個,佢一定揀唔認???. A8 f4 r5 }, ?$ O
想到這個對方還唔認佢應該諗到你認佢下場掛
+ M' J+ O+ f+ _" |8 Y你認佢唔認,結果佢坐十年,認反而少三年
$ m2 }; S# b9 _' q. N大家唔認,要坐半年,你唔認佢認,佢即走
3 |- e9 B* |# ]' Q  t明白嗎?% m- Z$ j9 c( [+ E' }4 J$ Q
你認為大家都以個人利益行先會選那個?, J  C% C0 q. A: f& @# ]; a
明顯認係著數d(但同時大家都想到這點,結果大家就會掉到一個"困境" )
# V. P( h; t4 F5 D- N. N( b4 E$ f# e/ |. C* h, j9 Y9 H; g% B

& T& V' f) w7 c: A1 [6 R+ R其實唔使諗咁複雜
. ]* M& N0 c. g6 E9 T
( B! P9 A; P7 |: _  S1 F/ @- G7 C: b. l  l) @& j% G; J
[ Last edited by 奇 on 2007-3-11 at 09:50 PM ]
作者: *零*    時間: 2007-3-13 07:47 PM

唔認罪啦!!!!
作者: 奇    時間: 2007-3-13 08:35 PM

Originally posted by at 2007-3-11 09:39 PM:" R3 p- {& j# M9 {7 b4 ^

2 Y8 z: K& ^/ e7 U. n4 \(但同時大家都想到這點,結果大家就會掉到一個"困境" )
8 H6 z$ Q1 b0 t; b' f
囚徒困境! T3 q2 ~% H, r) d/ I1 {7 O! l) `
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... A&variant=zh-tw
作者: MONKAM    時間: 2007-3-14 03:36 PM

點解次次都出d咁q難既問題~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0