標題: 特首 [打印本頁]

作者: -仔仔仔-    時間: 2007-3-25 12:29 PM     標題: 特首

曾生連任喇!!大家點睇呀??) B, X% j) p7 ^) J" ^" b: p
我覺得係好事
作者: specificness    時間: 2007-3-25 12:37 PM

係咪好事都好,重要的是讓人覺得「唔係好關我事」……我並不認為一人一票是萬能的;當日港英政府也從來沒有一人一票選過港督,但香港仍好像很好,表示沒有一人一票是「唔使死的」;但同樣的是,我們在港英政府時代從來對誰做港督不大感興趣。現在一樣,沒有一人一票不等如曾先生的政府完全沒有合法性,也不代表他做得不好;但沒有一人一票,要普遍香港市民提起興趣並投入其中,也挺困難。普選的好處在這裡(這不等如我無條件的支持普選)。$ y$ e) ]: M9 B' h

$ N) L9 E4 J, H0 T至於你話覺得係好事,那見仁見智,兄弟最好提供理據,否則你話好事,我話唔好,大家好難討論落去。
作者: leeyanta    時間: 2007-3-25 01:11 PM

小圈子選舉....
作者: iknow    時間: 2007-3-25 01:13 PM

我十分支持梁家傑~
作者: mayin    時間: 2007-3-25 01:27 PM

冇去投票既百幾人可能比何生的白票論嚇驚左
作者: FRANCISE    時間: 2007-3-25 02:06 PM

小圈子....................
作者: skimming_paul    時間: 2007-3-25 02:31 PM

一早內定左ga la=.=
) U8 c' X4 K6 K有乜好慶賀-.-
作者: head    時間: 2007-3-25 05:45 PM

有咩好喊 明知自己WIN硬
. ?4 e1 b5 |3 o3 m# W8 _睇度佢喊 我覺得佢好假
作者: motoa1200    時間: 2007-3-25 09:41 PM

邊個選到都唔到香港人話事,
3 m& `1 X. [9 u9 m2 ~好似佢地係到揀咁
作者: magic    時間: 2007-3-25 10:46 PM

Originally posted by iknow at 2007-3-25 01:13 PM:
9 Z3 n# y! P( I# T$ Q7 Z我十分支持梁家傑~
: c: v0 u9 P5 z( @4 t4 M
me too
作者: 打狗棒    時間: 2007-3-25 11:20 PM

港英時代沒有普選, 並不代表以後不能有; 以你的邏輯, 中國五千年來都是實行封建帝制, 現在是不是應該請愛新覺羅氏復位? & A( b) H( Z7 v

( y- G2 P1 W8 z$ X  f( Z  S/ Q以前英國人派來香港當總督的全是精英份子, 香港的繁榮富庶一來靠英國人有效率管治, 二來靠香港人本身的努力奮鬥, 從未聽過跟中國大陸有甚麼關係? 中國人就是不能跟英國人比, 這是事實; 反而1967年左派暴動, 四處擺放土製炸彈, 破壞香港繁榮的就是共產黨。1 t+ a) p: R# h$ i5 V- T
9 y& j( x0 f/ Y7 o
[ Last edited by 打狗棒 on 2007-3-25 at 11:55 PM ]
作者: 誠    時間: 2007-3-25 11:55 PM

有班選委一早就定咗選邊個啦, 早前在新聞報導已暗示雖然梁家傑辨論表現好, 他們仍是選曾生. 嗰d政綱, 辨論根本係做戲, 相信就算曾生無推出政綱, 辨論表現差勁, 今日個結果相信都唔會有分別. 我們唯有希望早日落實普選, 可以令個政府做得好些.
' C& l1 O& P+ J+ B; c% F& y
3 _, ^8 g, ?* d/ Y(“我會做好呢份工”, 希望他知道有一班政府合約員工想的只是 “我想保住呢份工”, 我有個朋友正在叫緊呢個口號, 不過曾生可能唔會聼到)
作者: 月月鳥    時間: 2007-3-26 12:58 PM

http://www.youtube.com/watch?v=g ... 6extra%3Dpage%253D12 G- I3 C' X$ X! J. S

. r  I* I( L  v4 ?勝利宣言, 但寫定稿既
作者: 9966    時間: 2007-3-29 12:15 AM

好事泥ga
! y. o) f. o  Y% }0 M$ T# ~- J如果梁生做左就...唉......
作者: Nucks    時間: 2007-3-29 06:07 PM

無乜感覺,咪係佢點繼續做戲點派”餅仔”比班民建聯自由黨
作者: terencey    時間: 2007-3-30 02:39 PM

如果宜家有普選, 我都會投曾生, 始終佢俾人既信心大d, 袋巾口才係好, 但內容唔夠實在同深度. 特別教育, 經濟問題方面明顯係佢弱項 ......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0