標題: 香港政府紀律部隊隊員下班後可繼續穿制服? [打印本頁]

作者: join6471    時間: 2007-4-20 05:02 PM     標題: 香港政府紀律部隊隊員下班後可繼續穿制服?

點解我咁問?
0 e5 q( e9 _3 \) Q- C+ G
1 [) u3 }+ X, r/ [因為小弟有一位鄰居係醫療輔助隊隊員。有晚見到佢著住制服番入佢屋企,果一刻我響度諗,乜香港政府紀律部隊隊員收工時唔係換番便服先走既咪?
作者: choristes    時間: 2007-4-20 05:35 PM

醫療輔助隊不是香港政府紀律部隊,只是制服隊伍而已。至於其隊員收工時可否仍穿著制服,則要看其守則是否有所規定。
作者: -仔仔仔-    時間: 2007-4-20 05:40 PM

Originally posted by join6471 at 2007-4-20 05:02 PM:
, X) `. K) ~8 r點解我咁問?) o" g" [! I- K

% t4 q/ {& M1 _7 L( ^因為小弟有一位鄰居...
4 c4 I/ U. q" Q. o
我諗醫療輔助隊唔係一份正職,情形就好似民安隊咁
作者: capicapi    時間: 2007-4-20 06:14 PM

制服隊伍同紀律部隊係有分別的~
作者: pigcat    時間: 2007-4-21 12:43 AM

醫療輔助隊並唔係政府ge紀律部隊
6 _( ]7 R$ r" x$ L3 _佢只係一支民間(or半官方..唔sure)ge制服隊伍...6 V1 H6 O! A. K
7 |& ^" D) k5 }% r' `4 Z
如果你見到果個係警察or入境處等ge人先至奇怪
作者: cheapcheapcheap    時間: 2007-4-21 02:05 AM

看更放左工都著制服la~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0