標題: 屈機的唱腔------張靚穎 [打印本頁]

作者: richardx    時間: 2007-4-20 09:33 PM     標題: 屈機的唱腔------張靚穎

天下無雙
http://www.youtube.com/watch?v=i ... related&search=

Loving You
http://www.youtube.com/watch?v=2 ... related&search=
作者: gn00987333    時間: 2007-4-20 09:39 PM

太表演自己的高音了
搞到好像沒什麼特別之處
作者: voda-kent    時間: 2007-4-20 09:45 PM

Originally posted by gn00987333 at 2007-4-20 09:39 PM:
太表演自己的高音了
搞到好像沒什麼特別之處
非常同意閣下ge睇法
作者: 阿感    時間: 2007-4-20 10:24 PM

這兩個現場演唱都幾好

http://www.youtube.com/watch?v=3tOwW5FZV_s
http://www.youtube.com/watch?v=w ... related&search=
作者: PG-13    時間: 2007-4-20 10:29 PM

Hmm but i think no hk singer can sing better than her tho... her tone is very precise and firm, the thickness of her voice enhanced the powerfulness the tone...
Talk about hk singers, I can only think about 葉麗儀 who is better than her... but she cant sing this high pitch tho...
作者: ribery    時間: 2007-4-20 10:39 PM

好多人都話佢太想表現自己 (例如 Loving You 海豚音), 甚至連超級女聲既一位評審話佢自信大得太過份。但係我會覺得超級女聲係比賽, 唔表現自己咁做咩要參加呢... 呢d場合以己之長, 攻敵之短, 冇問題丫...

我由佢超級女聲第一round一直聽佢到最近一隻大碟, 其實靚穎除左歌唱技巧好之外, 對音樂既領悟力都好高; 聽過佢唱 Christina Aguilera 同 Mariah Carey 既歌, 絕對唔比兩位天后遜色; 但係唱番自己既歌, 又可以走出前兩者既影子, 呢一種天份其實係好難得架。
作者: 零界點    時間: 2007-4-20 11:06 PM

Originally posted by gn00987333 at 2007-4-20 09:39 PM:
太表演自己的高音了
搞到好像沒什麼特別之處
贊同!頒獎典禮的表演,我就不太明白她的意境ˊˋ"
作者: easy_man    時間: 2007-4-20 11:34 PM

Originally posted by ribery at 2007-4-20 10:39 PM:
好多人都話佢太想表現自己 (例如 Lovi...
兄台有見地 ~
我覺得歌手首先要做既係令人記得佢個名 ~
而我諗張靚穎o既高音絕對做得到呢一點 ~
至於更加多o既變化 or 風格o既改變都係之後o既事了 ~
最緊要佢宜家都唱得好好聽
作者: noell    時間: 2007-4-20 11:43 PM

音準而沒有感情+個性
作者: gn00987333    時間: 2007-4-21 12:14 AM

Originally posted by ribery at 2007-4-20 10:39 PM:
照你講法同睇法
咁黃菀之咪好紅
作者: iknow    時間: 2007-4-21 12:54 AM

我淨係聽過天下無雙...
作者: ribery    時間: 2007-4-21 01:11 AM

Originally posted by gn00987333 at 2007-4-21 12:14 AM:

照你講法同睇法
咁黃菀之咪好紅
咁紅唔紅, 同唱歌好唔好, 又冇咩關係既...

你提到王菀之, 其實Ivana係有比靚穎優勝既地方... 就係創作力...
作者: ribery    時間: 2007-4-21 01:23 AM

Originally posted by easy_man at 2007-4-20 11:34 PM:

兄台有見地 ~
我覺得歌手首先要...

我又唔係話好似要幫張靚穎護航咁樣樣, 只不過淨係睇佢超女既表現好似對佢唔係幾公平, 咁講到尾佢都係我其中一個喜歡既歌手...

你講到風格.. 其實佢之前出既大碟, 聽落並唔係幾好, 唔知係唔係我自己對佢有要求啦, 感覺上真係冇乜個人風格, 有幾隻歌都好鬼魚蛋 =_=" 呢d唔知係佢本身既問題, 定係揀歌揀得唔好.....
作者: wind19831221    時間: 2007-4-21 02:24 AM

對拒lee個人無意見,但D歌感覺無共鳴
作者: Nucks    時間: 2007-4-21 03:11 AM

唱得真係幾好,至於唱得有無感情就見仁見智
作者: Paul71    時間: 2007-4-21 09:59 AM

she certainly has singing talent....
that's for sure
作者: wym2007    時間: 2007-4-21 11:05 AM

Hins ... also can sing such a high key la ... but i think he sings better !!
作者: delete    時間: 2007-4-22 02:35 AM

老實講, 本身唔係咁識佢, 但聽完佢唱呢兩首歌,
覺得佢係唱得好聽過而家好多樂壇嘅偶像派歌手

可能係頒獎典禮的表演, 佢有啲出洋相
但而家我地嘅香港歌手, 何嘗唔係講野白痴呢?
作者: kantang4910    時間: 2007-4-22 02:57 AM

我諗你分唔到個key高同唱得好兩樣嘢
徐小鳳個key好低,難道有人話小鳳姐唱得差?
唔好用以前啲歌手比,單是韓紅已比她好,但肥婆一個誰會讚?
由佢比賽時已覺得她唱得不甚live,枉有人用張惠妹來比較,這是貶低了人家天后級的演繹方法
如果同王靖雯比更是差之千里,一來無個人風格,二來毫無感情投放,怎叫人引起共嗚?
唱得好係個意境要好,單是高音我去聽歌劇好過
難怪香港無樂壇,祗有娛樂圈
因大家根本唔識聽歌
有這樣的fans,才有這樣的歌星
連馮文樂,古巨基都叫唱得好,足証香港樂壇已死
作者: iamle0s    時間: 2007-4-22 03:13 AM

佢既唱功真係掂!!!
作者: ribery    時間: 2007-4-22 04:17 PM

Originally posted by kantang4910 at 2007-4-22 02:57 AM:

我諗你分唔到個key高同唱得好兩樣...
兄台我諗你攪錯左我既意思...
我從頭到尾都冇話過 hit 到 Loving You 個 High F 叫唱得好...
基本上小弟不通音律, 唔識劃分咩叫好咩叫唔好, 但係我幾鐘意佢既演繹...

其實當初 Minnie Riperton 呢個海豚音, 又有冇話佢過分呢 ?
張靚穎不及 Minnie Riperton, 呢件事可以肯定, 因為 Loving You 已經充滿佢既靈魂, 然而翻唱者一般只能要求嚮演繹方面做到同原唱者近似, 甚至超越原唱者, 但係小弟個人以為, 咁樣未必能夠達到我個人認為"好聽"既要求, 因為仲有 expression 要考慮, 呢方面我同兄台你既立場係一致既。

至於你提到王菲, 我認為王菲係一個劃時代既歌后, 然而以天后跟小輩作比較未免有點不公平, 況且二人歌路大不相同。韓紅, 一流的歌手, 我只能說不是我那杯茶。

張惠妹跟張靚穎; 早前看過一個現場節目, 張靚穎同佢既好朋友譚維維 ( 即係2006超女既第三名 ) 合唱左"聽海", 係一個 Jazz 版本, 唔知大家有冇睇過.. 我只能夠講, 硬要將阿妹, 靚穎二人分個高下, 小弟實在係唔識分... 但係我認為環顧現今樂壇, 能夠有如此水準既女歌手, 又有幾人 ?

有歌藝, 又能自成一格, 而且能合符大部分樂迷既口味, 十分難尋。尤其是香港樂迷既口味, 更加係奇怪至極。
作者: wukingtung    時間: 2007-4-22 05:49 PM

好屈機咩!?
作者: 阿感    時間: 2007-4-22 08:14 PM

Originally posted by kantang4910 at  02:57 AM:

我諗你分唔到個key高同唱得好兩樣...
王菲何嘗唔係成日畀人話佢模仿別人唱腔
作者: kantang4910    時間: 2007-4-22 08:24 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:14 PM:

王菲何嘗唔係成日畀人話佢模仿別人唱腔
叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你唔係由佢參賽而出道聽佢嘅歌
從來祗有人話別人模仿王靖雯嘅唱腔,小弟就未聽過人話王靖雯模仿別人的唱腔
當然除了你
作者: kokocheung    時間: 2007-4-22 08:34 PM

Originally posted by kantang4910 at 2007-4-22 08:24 PM:

叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你...
有家有無印象, 當年王菲都俾人話佢模仿Bjork..........
作者: 阿感    時間: 2007-4-22 08:50 PM

Originally posted by kantang4910 at  08:24 PM:

叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你...
現在還會有人叫她王靖雯嗎?大概只有你
作者: 阿感    時間: 2007-4-22 08:54 PM

Originally posted by kokocheung at  08:34 PM:

有家有無印象, 當年王菲都俾人話佢模仿Bjork..........
應該是Dolores
曲風變化
同是1994年,雖在台灣仍然使用王靖雯的藝名,但在香港她將中文藝名改回了本名「王菲」,與兩張國語專輯交錯著推出了兩張粵語大碟:《胡思亂想》和《討好自己》。《胡思亂想》是王菲音樂事業的轉折點,她放棄了港式流行樂的模式,大膽將英倫音樂元素融入到音樂之中。大碟封面也是另類風格,充滿了殘缺不全的漢字。她在碟中翻唱英倫後龐克樂團孿生卡度(Cocteau Twins)的歌曲,運用大量的音墻效果,與當時的香港樂壇風格迥然不同;即便在歐美,孿生卡度的音樂都不在主流流行樂之類。她也翻唱了愛爾蘭樂隊「小紅莓」(The Cranberries)的代表作《Dreams》(翻唱版名為《夢中人》,是電影《重慶森林》的主題曲之一),模仿了主唱Dolores O'Riordan很有名的拖音技巧。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%8B%E8%8F%B2
作者: kokocheung    時間: 2007-4-22 09:38 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:54 PM:

應該是Dolores

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%8B%E8%8F%B2
謝謝, 攪亂左......
作者: ribery    時間: 2007-4-22 09:53 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:54 PM:

應該是Dolores

Bjork 也是有.. 不過是衣著形象而不是曲風..
也只有王菲這種充滿才華的天后才能跟 Bjork 相提並論..

之前睇過一篇芝see姑bi寫既文章, 裡面講過 : 點解王菲抄 Bjork 我地覺得型, 容祖兒抄人既時候其他人有咁多負面既反應 ?

呢個問題值得深思。
作者: 阿感    時間: 2007-4-23 09:37 PM

Originally posted by ribery at  09:53 PM:

Bjork 也是有.. 不過是衣著形象...
除了個人因素,我諗係因為時代唔同o左

首先,現在資訊發達,訊息容易流傳,在網上很容易就可以發現抄襲的情況,王菲抄Bjork也是多年前的事,相對現在,當年互聯網還未算流行,就是說當年少了一個討論平台,唔似家下d人乜都會o係網上講一餐

其次,而家o既社會風氣唔同o左,相比以前而家d人越來越鐘意挑剔別人,批評別人已成風氣
作者: ribery    時間: 2007-4-23 11:02 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-4-23 09:37 PM:

除了個人因素,我諗係因為時代唔同...
同意阿感兄既意見..

好多時我都覺得好唔知點..
好似, 我鐘意食橙, 有人鐘意食蘋果, 西瓜其他各樣.. 然後當我話橙好食 ( 冇話其他唔好食喎 ) 既時候, 就有人會出黎講 : 我諗你都唔知咩叫好食。

我無言。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0