標題: 我們可否告「方向日報」? [打印本頁]

作者: eric911    時間: 2007-4-26 01:19 AM     標題: 我們可否告「方向日報」?

自從《大便》無罪後,《方向日報》已連續兩星期用上不同篇幅報道她們(或所屬集團)的所謂惡行。喂,人哋甩罪你又唔抵得,日日鬧人,你們有甚麼恩怨是不關讀者事的,點解要市民用6元來強迫性地看你們去鬧人?其實政府有甚麼機關可告《方向》?好似是有的,但一時記不起﹗有FUN兄弟知道嗎?
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-4-26 01:50 AM

Originally posted by eric911 at 2007-4-26 01:19:$ Z% C* C+ C% @) t1 Y
自從《大便》無罪後,《方向日報》已...
6 V$ Z6 B1 L% U0 I: }  X' K
點解你會買?我上次因為咁買咗一次:
8 Q; z- N/ A5 m( |3 x點解昨日生果報頭條"殺霞姐案"日出報會隱形? % V3 H* {- v' o% ~7 v8 |
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=145112&fpage=4
/ N' y$ U. N% Z  W& K+ E俾個friend咁樣鬧咗一日:捐$6比宣明會好過.
作者: super123    時間: 2007-4-26 02:42 AM

d 野就係噤ga la
作者: eric911    時間: 2007-4-26 02:42 AM

我唔想買架,屋企人要睇,無法啦﹗
作者: 支持者    時間: 2007-4-26 10:26 AM

方向報 ... 我一路都唔鐘意佢o既style....
+ b) ]  N9 A8 a  f2 i2 Y  e& C+ ~又唔係好合邏輯...1 G$ ]$ ^) Z; w' b
看報紙, 目的是想知道世上的事
, l( c/ G/ G( O3 f" T3 F2 v- g: |. @並不是看報紙如何罵人!
& O$ V4 o+ T% J- C& X; ^3 O' ?( N) M' G' Q8 W  C2 [9 @
不如一齊杯葛方向報吧!!!!
作者: ronja    時間: 2007-4-26 12:45 PM

罷買「方向報」同「月亮報」
作者: 支持者    時間: 2007-4-26 01:59 PM

Originally posted by ronja at 2007-4-26 12:45:
6 E# j1 c9 _% ^7 _& U7 P) Z罷買「方向報」同「月亮報」
( ?8 @* B1 M9 U8 f0 ~- ]) \

. U7 B, E) @* i5 p+ R* R' J) u贊成!!!!
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-4-26 02:07 PM

Originally posted by 支持者 at 2007-4-26 13:59:
/ m8 H- X# p6 O: f- F# y) c4 H: ~4 ^! t$ f# U( l0 E

( S0 k1 y8 Y) S! A贊成!!!!
6 J+ ]8 {% d+ W1 T8 ?我罷買咗十幾年
作者: 阿域    時間: 2007-4-26 04:56 PM

罷買是一件事,但請問如何告他呢??是你自己每天付出6元去買的你怪誰?' u6 Z8 q$ c; E+ c3 \2 V
( ]( K. Z7 a( j2 C
你不喜歡大可不買,那份報章從來沒有強逼或強制性要你去買,是你自己去買的,如果你說你買的原因是因為你的家人要看,那這就是你家人的問題,你應該跟他們說不要看,如果硬是要找個人來告的話,也只可以告你的家人而已,明白嗎??
作者: yorker    時間: 2007-4-27 04:46 AM

Originally posted by 阿域 at 2007-4-26 04:56 PM:
/ N+ U: N9 ~0 x) _罷買是一件事,但請問如何告他呢??是你...
* W8 l2 Q* X/ b, x$ L$ L  Z1 q! `% z; R7 u
1 c! s( F1 W" m( i6 r: L
佢講果個意思同你講果個有d出入.....
: m4 W- T+ `8 w# A" ~3 w+ c" K6 N: h
你意思係無人強迫d人去買果份野,* ^/ K# z8 ^' @1 M7 ?
咁呢層當然啦, d錢係我地度~/ t2 x! o; K- M6 ~2 C! i
但佢意思應該係話我地買左份野,
2 v2 s' A  a; Y8 w/ v就無可避免地睇到佢地鬧人....' i  `) n9 t0 |

: F$ Z" s/ [- u$ k/ ?強迫性係指睇, 唔係買~
作者: ch4    時間: 2007-4-27 07:31 AM

Originally posted by 阿域 at 2007-4-26 04:56 PM:8 g3 j1 n0 X  x/ ^( e
罷買是一件事,但請問如何告他呢??是你...
3 ?9 C4 m, K2 y, w* w+ b我十卜你的意見
作者: 阿域    時間: 2007-4-27 09:08 AM

Originally posted by yorker at 2007-4-27 04:46 AM:
/ P; P7 f* W/ I2 m6 d
) w# R9 }" R* P4 Z/ W5 H
# w+ i% }7 H+ {
* j# t+ M8 o/ v4 G1 E佢講果個意思同你講果個有d出入...
$ M; q! x6 c5 I3 M: G, b6 L0 {! l  y5 e& Z5 U
試問如果你不主動去買來看的話,又怎麼可以強逼你去看到他的內容呢?7 Z( t( T# w) z% o6 E: h

) J5 ^0 {4 d3 j) {6 X; r/ M而且這位樓主也說明,方向報已經連續兩星期都在報導生果報的消息了,換句話來說,當樓主去買這份報紙之前,就已經有了心理準備它今天仍有可能會報導有關生果報的消息,而樓主仍選擇去買這份報紙,這就是樓主自己的問題,他憑什麼去告人呢??' h" @% P8 Y6 e4 O. B5 I

- ]+ o" Y( B# A2 }如以上眾位大大說的一樣,不喜歡的話大可罷買,你明知這份報紙的內容令你反感,而你又偏偏要繼續去買,這就是你自己的問題,若說買的原因是因為家人愛看的話,你就應該跟家人商量,痛陳利害,叫他們轉買另一份。' B' m; n; [8 w% C! ^

, l4 i, E- y" l6 g. S, I: k如你的家人堅持要買方向報,那你也可以叫他們自己去買,而你一是另買一份別的自己看,一是乾脆都不看,如你家人硬是要你看,那麼強逼你看的其實就是你的家人,而不是這份方向報,所以真的要告,也只可以告你自己的家人。
作者: 支持者    時間: 2007-4-27 11:30 AM

現在網上免費的報紙大把,
( C% E# T% V1 |! w2 o又可用wisenews,; c/ I% f# n# M* u/ z; m
所以都唔會存在"強迫性"接收資訊8 ~7 |# R: Z2 Z# N
是乎你有否去找去用這些資訊. 1 G# t: W- k6 v9 E. Y
俾6蚊買份報紙, 目的在什麼?
9 c7 ?5 h& i( e: e* f0 W1 x& G各位真的要想想.
作者: xalonso    時間: 2007-4-27 02:09 PM

i prefer sun newspaper
作者: 支持者    時間: 2007-4-27 05:21 PM

Originally posted by xalonso at 2007-4-27 14:09:
  y1 j- a  |6 J# g" v  Bi prefer sun newspaper
2 F5 B2 x$ o6 p* L& {& Y: Y1 D
有什麼原因呢?
作者: sa1412    時間: 2007-4-27 09:33 PM

我十卜你的意見

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0