標題: 大家話我冷血都咁話... [打印本頁]

作者: pigcat    時間: 2007-5-4 02:29 PM     標題: 大家話我冷血都咁話...

我覺得抵死.....
" h, M( {7 z9 e$ q, A11歲...9 b" h6 g- j6 B9 `) S
有咩問題要咁呀??0 \% K# B5 L; |3 f2 T3 S
好難想像一個小朋友有咩問題大到要去跳樓...8 {( [3 _8 t) E7 C
大家話我冷血都咁話' F6 {4 p8 S' T/ P
而家左算
; k8 z3 T7 Q& t  }) a  P  f: D. ]" J而家先11
* `- Z) |! A" ^0 q- r1 t將來日子咁多..8 g  Z9 L7 R( R# T% w% a' p
如果真係咁脆弱..總有一次會去死
7 M' K* r- q* p8 c: R/ e不如而家早死早著...- n! x7 M' h7 t$ F* t
4 s2 i5 H) m( \# ^) D8 S0 @
& _( x( B+ f! O7 t

: I0 |3 Q) I* M: d! v, o( \
7 f" \0 C& V. K1 F1 F
, D3 O, i% Y' L' e
+ r# R8 b5 a; _; [被罰寫悔過書 11歲童跳樓亡 功課問題 被母罵打4 t! ^6 d4 X! l
(明報) 05月 04日 星期五 05:10AM ; e) v0 Y1 y, E1 U7 D
【明報專訊】粉嶺昌盛苑昨午發生11歲男童墮樓身亡案。小五男生疑因功課問題被罰寫悔過書,前晚又再因功課問題被母親責罵,昨中午離家時,特別將悔過書攝在門縫留給父母,但之後並沒有到樓下登
! x3 P* s: g/ ~6 w廣 告
9 X0 _- K3 d: f4 P8 {) R/ X$ B  \8 \ 2 ]. H; ~8 W6 ]$ e! o3 M
上保母車,反而跑上天台一躍而下,當場身亡。其雙親得悉噩耗後趕至現場認屍,哭得死去活來,激動大呼﹕「阿仔呀……」
1 z& |0 L; h# E: i: i# I" Z3 ~: @0 y
校長:校方沒要求寫悔過書
+ }) y- h6 t, @0 F$ G- q9 K! Z
: S% w( I( f8 D7 U學校校長馮展財回應悔過書一事稱,校方並沒有要求軒仔寫悔過書,他亦無聽過軒仔母親私下要求他寫悔過書,他不知悔過書是誰人主意,亦不清楚其父母對他的管教是否嚴厲。馮續稱,軒仔前日表現一如往常的活潑開朗,未有異樣,在普通話課看圖說故事的表現非常出色,更獲老師稱讚。
+ C% W5 V/ i9 i0 @. G  b
% \) J$ i) S  H- l( w, w+ U門縫攝紙張 寫「對唔住」
( s& W( L. }! Q; i9 `" h
& K& _( W1 x8 O0 Y5 I1 z跳樓男童11歲余卓軒為家中獨子,與父母同住粉嶺昌盛苑昌潤閣一單位,生前就讀上水東華三院港九電器商聯會小學下午校。警方在上址天台發現軒仔的書包,並在其寓所門縫發現寫有「對唔住」的紙張,經調查後認為事件無可疑,列作有人從高處墮下處理。
/ R/ k* |5 C+ `4 z0 {3 g/ v9 H7 b/ s% m
! \2 U1 g7 e  x7 w硬頸多嘴 近日突變沉默
! A2 ]" z: m! s+ U9 [& ]$ o& r- r+ v6 d0 q
據知,軒仔每天都會乘保母車上學,他是學校泳隊成員,去年更曾獲得澳洲    新南威爾斯大學2006國際聯校學科評估(數學科)獎項。家人形容軒仔為人「硬頸」、頗「為食」;而校車女保母亦認為他醒目,但比較「多嘴」及喜歡「駁嘴」,上車後就與其他同學講不停,但近日卻突然變得沉默,保母對軒仔猝逝十分難過,暗暗落淚。
/ F; N& A+ r+ Y1 c( G, D
+ b& U7 Z! i2 F/ {9 O, E軒仔伯父透露,軒仔最近因功課問題,被要求寫悔過書,前晚母子亦因功課問題拗撬,他亦被母親「打幾下」。昨早軒仔家中無人,伯父相信他在離開寓所前將悔過書攝在門縫,然後走上天台跳樓輕生。- b8 l6 ~' b! c* W8 M
4 v. h' I" U! ^! S* Z+ N6 g
馮校長表示,全校教師對於軒仔輕生均非常愕然,對事件表示惋惜,事後校方已致電慰問軒仔父親,並會為其家人提供合適的協助。校方亦已啟動危機應變小組,並將事件通知教統局    及東華三院。當局亦派出數名教育心理學家到校,輔導有需要的師生。+ O4 x: n4 E( B( r' g

; B% H& w0 K2 N# h事發昨中午12時16分,有人聽到一聲巨響,赫然發現身穿體育校服的卓軒倒臥昌潤閣對出,面向地下奄奄一息,並壓數部單車,於是報警。救護員到場證實軒仔當場身亡。警方調查後,在上址40樓天台發現軒仔的書包,並在其寓所的門縫發現悔過書,遂將噩耗通知其家人,軒仔父母到場認屍後一度情緒激動,需由其他親友攙扶。警方認為事件無可疑,遂召仵工將屍體舁送殮房。
作者: CxRonaldono7    時間: 2007-5-4 02:49 PM

大把人成績差過佢都堅強做人la....唉
作者: verywai    時間: 2007-5-4 03:03 PM

唔理亞媽懷胎十月,養左佢十一年,之前幾叻都冇用,正一讀屎片
作者: Platina    時間: 2007-5-4 03:20 PM

唔係話佢唔識諗唔諗呢個問題...
/ x. |' c: }7 t* l" ]$ V+ U7 i; q! p5 `5 W
11 歲跟本仍然係一個小朋友... 正式腦筍都未生埋, 邊會識得諗咁長遠, 同父母既感受6 H! v+ R4 D6 j, {' u( i7 f
2 \9 S# \' _- w, ~
唉..
作者: sakura310    時間: 2007-5-4 04:13 PM

車~
9 E1 ~' x' ~9 N. r: _% F- v功課差就去死
/ i4 }) f' U: C咁我呢d算咩?
) @" S) k, {* p& i. D1 v再者,大把人俾我遭遇則差,佢地都依然堅強做人3 R$ U% W& Z+ p$ J7 G# n9 D& }6 _1 O9 l
% C, b- u; E4 d# i9 _
枉佢lor到  澳洲    新南威爾斯大學2006國際聯校學科評估(數學科)獎項
8 \: V" m- `1 c- Z3 _6 \d logic可以咁差,話死就死~唉唉
作者: 12d3    時間: 2007-5-4 05:20 PM

成績差點會令到個小朋友自殺丫!!
+ i$ {- l: G) {& N: c$ k- [% O* n6 P" ~2 u6 D4 o* u
大家有冇諗下個媽媽有冇問題?
作者: Lung    時間: 2007-5-4 05:55 PM

如果小朋友會諗野似大人就唔係問題..就係而家d人唔識諗加上而家太多呢d新聞..小朋友有樣學樣都唔奇
作者: pigcat    時間: 2007-5-4 06:01 PM

Originally posted by 12d3 at 2007-5-4 05:20 PM:
7 R. V9 ]. k6 {! `8 ?! K/ S成績差點會令到個小朋友自殺丫!!
- ~1 g5 T. n8 w* i8 C* a: l
  f7 O  U+ a3 H4 S大家有冇諗下個媽媽有冇問題?
# U/ K3 h5 B! @  i# ], D4 k/ _5 U就算個媽咪有問都唔洗自殺...
作者: 奇    時間: 2007-5-4 07:05 PM

Originally posted by Lung at 2007-5-4 05:55 PM:
( s1 {1 B' A- G如果小朋友會諗野似大人就唔係問題..就係而家d人唔識諗加上而家太多呢d新聞..小朋友有樣學樣都唔奇
5 h4 O) T$ T0 j% Z* Y; H3 V; D
家下無大人自殺咩?自殺就=細過唔識諗?
* [% d! f/ e" q# S6 Q% F都唔知有幾多天才自殺,都係佢地太多野諗,當然我唔係估吹自殺
, g+ C( Z5 e7 R* o& h& q! d* Q2 @不過單方面將自殺歸類為唔識諗會唔會有d以偏概全
作者: 但丁    時間: 2007-5-4 08:17 PM

自殺可以唔需要理由, 只需要一剎那衝動...
# F- S9 z& Q% Q2 Q' B  r6 S你地太理性去分析成件事啦....
作者: easy_man    時間: 2007-5-4 09:00 PM

樓上講得啱 ~: w' A/ z4 [0 g9 ^" v& g( C5 p
可能只係因為一剎那既衝動 ,$ ]% c% }; R* N! U0 F0 m* ~3 {
但係導致呢一剎那衝動既 ,
( D8 F. x7 w. k2 x) _  r會唔會又係大人既問題呢 ?( s: S, v( F  q
父母過份溺愛 , 傳媒報導手法 等等 ...
8 }/ x  ?$ F7 T9 M% [小朋友本身當然有問題 ...
( n- U' f; B8 m9 f但唔會只係得一個人做錯 ... "
作者: hungchunlai    時間: 2007-5-4 09:23 PM

呢d人未見過世面..郁d就話死
作者: loklok117    時間: 2007-5-4 11:04 PM

我都曾經好衝動,林過自殺# L: t4 M/ o. `# |3 _) i. z1 K
依首歌改變左我既林法
0 ^, g+ D4 A* v8 b. u) @http://www.youtube.com/watch?v=zXaEF5NCwJ4
作者: 奇    時間: 2007-5-4 11:07 PM

Originally posted by hungchunlai at 2007-5-4 09:23 PM:) }0 l2 ^; m0 V2 V: D
呢d人未見過世面..郁d就話死
# a+ N$ l1 d/ `& r( R: n4 Y  k係咪見過世面就唔會自殺?
作者: loklok117    時間: 2007-5-4 11:19 PM

Originally posted by 但丁 at 2007-5-4 20:17:
& I$ \2 ?/ A+ W" ]9 j$ `自殺可以唔需要理由, 只需要一剎那衝動...
0 X5 q" i1 b8 B你地太理性去分析成件事啦....
8 f$ a4 G: N5 b( @4 f& l  m
& b# f- H! P1 M* x
無錯: o3 u7 c1 ^2 V
好多時自殺既人都係一時衝動
3 O6 ~* p: _7 h& x) Y( I個小朋友一時林唔開所以....
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-5-5 11:14 AM

最大問題係家長教得唔好,第2係學校,
) v  |0 G- X+ ^# G1 {6 c6 d個細路仲讀緊小學,根本唔識諗~  b% W0 Y2 N  V0 T/ j- S# p
如果大人走去自殺唔係咩低死,係自私!!!
+ z! F; z% C+ r自殺對唔住父母,朋友,有幾多人為你傷心,就算無,
4 _1 d6 N2 i0 b) a3 c, n你跳樓分分鐘"紮"死人,仲有同你有關既人都會被調查,
- G" l# \; y( u3 L4 L% v3 h果到變左一個"吉"既地方,無日安寧......
作者: loklok117    時間: 2007-5-5 08:02 PM

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2007-5-5 11:14:9 S+ g% y4 H8 q3 d: Z8 m4 O
最大問題係家長教得唔好,第2係學校,; F$ H6 }1 K. b) V# U1 r
...
; ?& o8 Y% B' a8 h  l# X$ h& v
你跳樓分分鐘"紮"死人$ \( I; c7 Q4 `7 f7 i2 `* V
重大獲過比雷劈中
作者: h014    時間: 2007-5-5 09:03 PM

children nowadays are useless, always talk abt suicide ~~
作者: kaixinren    時間: 2007-5-5 09:14 PM

传媒对自杀的描写太多了,搞到D小朋友有样学样。
作者: jimjim12    時間: 2007-5-5 09:39 PM

唉......我今期六合彩又唔中,我都要去自殺囉......
作者: PG-13    時間: 2007-5-5 10:24 PM

I think the adult shall take the most responsibility of this incident....
# s+ E: E8 B" \" \& rI still dont know why you guys keep blaming for the child...
4 Y* d- Q$ z  z' vChild always presume lesser mental capacity than adult... and thats why we have to take good care of them....
作者: kittt8    時間: 2007-5-5 11:22 PM

個小朋友一時林唔開所以....
作者: pkfuck    時間: 2007-5-5 11:32 PM

而家咁細個d 人仔,已經諗死呢d事情,大個左點算?社會風氣已經變成咁,唔知有冇得救
作者: 奪命老妖    時間: 2007-5-6 12:00 AM

社會風氣問題,加上被父母過份寵愛,所以搞到咁
作者: head    時間: 2007-5-6 01:50 AM

Originally posted by jimjim12 at 2007-5-5 21:39:
" J7 _) A' p- \# ?  f/ H唉......我今期六合彩又唔中,我都要去自殺囉......
% H) {! w$ f5 c' [& p% J" |
  3 s' o9 H/ M6 n: |% V  t2 U
  " v6 L  Z5 V6 o* Z5 E
我買左n咁多期六合彩都無次中頭獎咁我都要去死
作者: 勇勇    時間: 2007-5-6 02:18 AM

11歲就諗死,不過佢重係細唔識諗,到21歲可能就唔會咁做!!
' }7 F2 k# q1 z" t9 d不過佢都唔知等唔等到21歲=.=
作者: 勇勇    時間: 2007-5-6 02:38 AM

Originally posted by pigcat at 2007-5-4 18:01:7 ~: G. j6 L0 M  m  q
+ \6 ^# _8 s# C$ [6 w: e/ o
就算個媽咪有問都唔洗自殺...
7 S2 D$ S0 R5 U% `係囉
! F6 x- K) k$ \; p+ x! n( d& ?係都係個老母去死啦,小朋友真係小朋友
作者: wind69    時間: 2007-5-6 03:11 AM

點講呢....唔理從什麼角度看.....可悲、可笑、可恨、可惡...這也是個悲劇。% ^; O$ q/ E) h7 q- T% M9 {8 o
) \9 N& a! b6 C0 J6 ~0 R  m
...希望活著的人會堅強一點,也希望死者早日安息
7 D8 S. `6 n- G/ g: ~7 C
% N7 u; T. A' S4 r. h3 s1 H( f) H唉...
作者: 卡娃兒    時間: 2007-5-6 06:26 AM

又一個悲劇~ "1 Y' [5 m4 \( S
願他安息吧~"

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0