標題: 百佳好低能.... [打印本頁]

作者: ASPP    時間: 2007-5-8 01:02 AM     標題: 百佳好低能....

呢二日去百佳買野,收銀都問我要唔要膠袋。我習慣係唔要膠袋會出聲,唔出聲就唔該快快放入膠袋比我走,唔好阻我時間。今日仲離譜,我買一盒飯同一盒小菜,盒小菜的汁已經漏緊出來,我本身又已經拎住一個公事包同一個紙袋,佢仲要問我要唔要膠袋,我即刻話‘咁樣我無膠袋點拎走呀?’咁岩百佳有個經理係隔離,佢就話‘唔好意思,佢想你可能有環保購物袋帶黎’,聽到咁我仲慶,即刻小多次個經理,我話‘環保袋都要洗架,我得憪洗乾淨個環保袋不如煮個公仔麵食,駛鬼黎呢度買飯盒呀?’ 3 S; e) z3 d5 A' b- V5 |" O
好心個經理做生意就用番做生意既腦袋想野喇,咪鬼聽那些對樹木動物多過對人既白痴講野喇!
* r2 F2 }- u- |5 `* v8 @; V. `6 o9 h* E% D' g, o
仲有,唔比膠袋我都唔介意的,不過最好早些通知,到時咪等我得憪洗番乾淨個環保袋至再去佢度買野o羅!
/ M5 _& J: U/ B9 d$ \6 g5 H0 B: C' g4 v. D7 z
你地點睇
作者: msv    時間: 2007-5-8 01:07 AM

咁下次你答<<要>>咪得lo=.=''
0 S8 D# h7 S+ v7 P2 i% n
3 N3 ^3 v" A; U# q5 k佢果d係要冷係有禮貌架la...冇辦法
作者: foto188    時間: 2007-5-8 01:09 AM

我覺得佢地無錯播,佢問完你,你即答要咪得囉。個收銀咁醒就唔會係果度啦。你會唔會o係老麥鬧個收銀點解飲筒要自己囉?
( P& o! S) O2 g" L/ n6 @7 h( o- M8 W/ A- T! v! R
no need to be upset, just relax. it makes your life easier.
作者: laikwoklun    時間: 2007-5-8 01:21 AM

你仲低能
: x1 T1 Z; K/ a* G5 k( n$ c收銀員問人要唔要膠袋係為左環保,佢q知你唔要膠袋會出聲呀
: n# v. ~/ J7 F- Y+ w! f# Y你答句要好辛苦呀??) i( ]- F9 j' K7 g
小菜d汁漏緊出黎你咪奶乾去囉
. s1 A) a+ v* J- ]+ ]個經理同你講唔好意思已經比面你啦,你仲要小佢
" s1 c, \; y  n0 g6 \5 w! e9 Z你唔得閒洗環保袋你又得閒上網
" p# G" C8 c/ u* `: n% W% B你咁巴閉你咪唔好去買野囉
0 v6 m  `2 w( w& Z0 l. C你自己低能到咁枉你仲好意思去小人
作者: kingsun2433    時間: 2007-5-8 01:22 AM

放鬆d啦~爸打
作者: 王晶    時間: 2007-5-8 01:25 AM

Originally posted by laikwoklun at 2007-5-8 01:21 AM:
! e) X3 o7 M. }6 O7 I; _你仲低能  s9 t- c4 |/ F3 {) B
收銀員問人要唔要膠袋係為左環保,佢q知你唔要膠袋會出聲呀3 Q/ Y: q" ]" w9 _* Q
你答句要好辛苦呀??
& U! R5 S$ ~* U. G小菜d汁漏緊出黎你咪奶乾去囉1 i5 e) {3 @& d
個經理同你講唔好意思已經比面你啦,你仲要小佢1 g. e# @- b9 D
你唔得閒洗環保袋你又得閒上網你咁巴閉你咪唔好去買野囉& f7 W3 }- q- G) c! I3 ~' \9 s
你自己低能到咁枉你仲好意思去小人
) Q9 P0 u* X9 [7 G& P5 j( A
6 s9 y# w) x- x, I" ^' s你呢句真係幾金句7 O/ n( L6 J' Z- m
不過好易撻著火頭
作者: molalal    時間: 2007-5-8 01:48 AM

香港人多數有屈燥症2 Q+ a3 O3 K6 x: K" ^
有病記住睇醫生喔
作者: loklok117    時間: 2007-5-8 01:51 AM

Originally posted by foto188 at 2007-5-8 01:09:9 D0 c  t9 j4 z; p. U. u
我覺得佢地無錯播,佢問完你,你即答...
' c$ j! A/ k+ M( ]! }7 [; E- c: ~7 n. I4 L9 |
收銀:要唔要膠袋?6 m, K# h. B0 _/ e# P5 ~
0 F- [3 Y* V0 j6 u
ASPP:我習慣係唔要膠袋會出聲
- K# ]3 _* j& _8 {9 p/ N2 F0 C; c8 l唔出聲就唔該快快放入膠袋比我走,唔好阻我時間(差d羅刀斬人)
- E% _/ V9 d: y, J3 f
* F: P2 r9 k. v, H3 F/ H收銀心林你都痴痴地,唔出聲鬼知你要唔要AR,同你好熟AR
& o0 W2 F0 e+ M* a0 o1 f; r  ?6 c如果一陣幫你入左膠袋你話唔要ga話,又比你
7 j+ A3 z8 Z2 S& _& Y公司要求我地問ka炸,你估我想ka,我都係打工ka炸): l) p: s  o0 C" o# v0 h1 ^/ D

* a' B0 w9 K3 \# y( z( G其他在場僱客見到:條友斯斯文文咁野蠻woo....拍低佢放上youtubr先
作者: loklok117    時間: 2007-5-8 01:56 AM

Originally posted by 王晶 at 2007-5-8 01:25:7 n$ O( k  j5 S/ W8 T8 Y

) j; z4 L, s1 I  l8 W0 r% X" e
3 G' F/ {; y6 N; }0 m$ J2 {5 A( E你呢句真係幾金句
  _  u- s* @0 I不過好易撻著火頭
9 d% u7 g7 J( m* O/ Y! B) E+ `9 U: Y. I8 `. {
有時有d人係要至得ka
# ?; N  E) F4 g9 }/ p; ~一時工作壓力大就下佢姐
! A% Y8 g: T) c7 f+ g$ _8 i% ?發脾4重要當秘笈分享比人睇ga wah0 |+ q0 L% b1 _- k. P
就要下佢la
作者: francisa    時間: 2007-5-8 02:01 AM

香港太多大聲夾惡既契弟。巴士阿叔後又黎百佳阿哥!
作者: hold_find    時間: 2007-5-8 02:01 AM

都唔係既,佢一日咁多個客,點顧得邊個客有冇環保袋,再決定問唔問
. y& p* F6 |8 \  R4 r2 N佢只係循例問一問,要咪要,唔要咪唔要囉
作者: 阿感    時間: 2007-5-8 02:09 AM

Originally posted by hold_find at  02:01 AM:
; |6 J# W8 _* g( h/ K都唔係既,佢一日咁多個客,點顧得邊個客有冇環保袋,再決定問唔問
. r# M3 _$ K% B% f& R佢只係循例問一問,要咪要,唔要咪唔要囉
& D7 [1 O6 R& G  z- B/ Q( x0 G8 K" w
不過真係好煩,問完要唔要袋,又問使唔使加錢要呢樣o個樣,又問有問儲百達通積分  V/ k6 M  k7 P& V
問成十九幾樣野,都唔知佢係審犯定查家宅5 [9 O# E5 |1 ?. u
1 a" E* @& c2 p' l  m1 h' i
當然,又唔使話去到小人地咁離譜
$ n' z4 O$ J0 @5 P% p4 N  ^/ [  ~* @7 }
[ Last edited by 阿感 on 2007-5-8 at 02:11 AM ]
作者: y2h    時間: 2007-5-8 07:24 AM

你只要答'要'就得喇,都唔明使乜咁火
作者: y2h    時間: 2007-5-8 07:25 AM

del.....
. U4 U: @% {' u
3 R- S0 [' T: y8 `6 x8 b[ Last edited by y2h on 2007-5-8 at 07:28 AM ]
作者: 雷鳴仁    時間: 2007-5-8 10:02 AM

Originally posted by francisa at 2007-5-8 02:01 AM:* t: ~4 x' S0 P5 R) s
香港太多大聲夾惡既契弟。巴士阿叔後又黎百佳阿哥!
2 i' [* J9 ]% W2 _$ d
( Z, E/ m1 J' s5 o好鬼精警ar !!!!
作者: yorker    時間: 2007-5-8 10:23 AM

雖然我都覺係有d多餘, 有時仲有d煩,
# ?  |0 {( e( A7 {& w但人地打份工姐,$ K: X5 ]: @6 d4 z4 e% _; E
唔想答話"要"咪up頭囉~; F3 B/ ~" S! B  t  [" {' b! s% b
; `6 T6 W! L9 ?& `- ?; G
% R: [7 _2 e6 p7 l( @7 c  w
keep住躁底對身體唔好~XD
作者: 釣魚王    時間: 2007-5-8 10:25 AM

禮貌上係要問你1 S6 \9 M/ U8 ?# M: `. B. R8 L" F
好明顯唔係百佳錯
; z$ w( r' z8 Q# w  s係你# w* d* ]! ^- b3 h5 p' H
係你有燥狂症
, ?6 ^& |5 N# d+ v" l7 j睇醫生啦
: a" G0 }% l: X! X咁多嗲
作者: zuku    時間: 2007-5-8 11:17 AM

唉...都冇咩人認同你架啦...
0 I. h" v$ W0 ^* g+ Z: w+ O: g3 Z俾d耐性啦1 r: F! p  T, L. h7 j% F9 W$ G
後生仔
作者: admin    時間: 2007-5-8 12:33 PM

個百佳收銀員下次再咁問您9 L- P  d5 o* D: B! Z# s) w
6 p/ r: H' l0 s% q" W& G2 R
可以用命令語氣同佢講( _& P' f; f' x( \! M

5 Y- E+ D: l' j% Y& h+ l: U2 K相信比佢煩到的兄弟條氣一定會順的
作者: 浪子    時間: 2007-5-8 12:47 PM

我都比佢煩過# ~! M  M' l/ E. x
當時兩手冇野羅住, 跟本冇可能收埋d乜環保購物袋,
" M5 K1 {! M5 N: A8 L7 y" S成籃十幾件野, 當時又好累唔想講野連頭都都唔想肉,- u9 _" U- z1 G1 M1 Y: ~
個收銀又係咁問要唔要袋...吹佢唔漲
. x; E  }: E2 D) s6 N( d+ S8 T; [( U1 w$ D8 s$ R0 ]
不過收銀呢d small potato都係聽上司要求做, 火都晒氣...
- s5 t0 R3 v( I$ C; v! m% D
6 I: |. L2 a$ h% _7 t& Z0 {( T6 I其實不如咁唔好煩...要袋每個幾毫, 唔要先出聲好過.
) Q$ S( _# M7 e9 I# b. e煩我答要袋答完重要收多我幾毫, 真係有d火
作者: KLF    時間: 2007-5-8 03:03 PM

Originally posted by ASPP at 2007-5-8 01:02 AM:% i' c7 U$ U6 j' O8 Y* n$ j' }) ]
呢二日去百佳買野,收銀都問我要唔要膠袋。...
) q7 G  K- N, h

u, \5 M5 p) l7 }4 X唔好咁話人地啦,收銀咁問,除左環保之外仲有原因既!
2 l! ^0 z0 v, M6 D& t6 j( y5 f係百佳同惠康度買野,滿五十蚊而唔要膠袋係有回贈既!8 |5 d$ r) J) L& ]" [% t
每買滿五十蚊就好似有幾毫子回贈,不過華潤超市就冇!
% U/ T6 e7 J' R收銀之所以要問,皆因佢要將回贈條數打埋落張單度啫!# o% ?  L0 V7 l; T1 Q: I& R
幾毫子你或者唔至在,但對好多窮人嚟講都幾有用架啦!, e% N+ e$ y# N
體諒吓人啦,答一聲要唔要啫,應該唔會阻各位好耐卦!
作者: KLF    時間: 2007-5-8 03:16 PM

Originally posted by 浪子 at 2007-5-8 12:47 PM:
7 K$ ?8 E) q, x* E我都比佢煩過
4 L, }! A1 P2 o& }6 ]當時兩手冇野羅住, 跟本冇可能收埋d乜環保購物袋,9 C6 f! d! a8 m# ]6 R9 U) x9 [+ F
成籃十幾件野, 當時又好累唔想講野連頭都都唔想肉,# o+ T8 ?% @+ l. L+ n
個收銀又係咁問要唔要袋...吹佢唔漲$ R' t& X! M6 `* y( K& F9 Y
# o) s0 e) L7 e
不過收銀呢d small potato都係聽上司要求做, 火都晒氣...
: y6 j, K  c7 \& [( N/ i% {5 s( g$ U7 u/ Q
其實不如咁唔好煩...要袋每個幾毫, 唔要先出聲好過.4 j: y$ A- }  ~* {- e+ n
煩我答要袋答完重要收多我幾毫, 真係有d火0 t6 \/ t- g. x4 i; y
5 v! R3 y) L$ h8 f, O' z5 S8 M0 j* E( U7 ~# r+ e5 ~* \( e, |
祇係每逢星期二無膠袋日至要俾,5 f0 Q( W- G% z5 v1 U
每膠袋收五毫子嚟作為慈善用途,
: ^$ W- g* r1 N/ }! [大家可以當係星期六賣旗籌款囉!) ~& h# [( a7 ]3 ~, U
如果唔想俾就唔好係星期二去啦!
作者: ponglun    時間: 2007-5-8 05:17 PM

而家做收銀呢類工作好慘架,一定要講足咁多句金句,如果無講俾人捉到就要收警告信,收兩次就要返屋企,咁您話人地問唔問您好呢?將心比己,為搵食幾煩都要做啦,您估人地好開心架,您一個客就話聽一次者,佢一日收百幾個客錢,即係要講百九幾次,日日講佢仲慘啦,但係為搵食無法者。
5 q0 q1 i, ?: a$ T$ @  k不過呢件事掉返轉頭如果佢無問您要唔要膠袋,您都可以少返佢仲乜唔問您啦。正所謂己所不欲,勿施於人,有時只要逆向思考,好多問題都好易諗通。香港人放輕鬆點吧!
作者: a13670    時間: 2007-5-8 07:54 PM

原來e家d後生,咁易發老脾.....我去親買野,都會同d收銀講'唔該'ga,唔好以為人地打工就一定要受你氣
作者: BBNN    時間: 2007-5-8 08:52 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-5-8 02:09 AM:; g3 v) P; U$ Z7 W8 [' Q2 O

4 e! Z9 O7 Q& B/ T
' ^( d; ?1 F& i6 w+ H- }不過真係好煩,問完要唔要袋,又問...
( v) Q" S  {% J6 V* D$ V* o* p
問多句,幾粒字姐,又唔係多
6 `" G8 m% {5 s+ a, y, W; ^有d人會唔記得架嘛,咁佢問多句,咪即係等於提醒d人) p9 `2 A9 D( V) H" y$ m; ?
如果唔問,一陣d人又嘈到拆天咁1 C' J2 y+ O" @5 {
可能話:"XX,我買咁多野,呢度已然有唔知幾多分喇,過左機就無得返轉頭!XX丫"
作者: franken    時間: 2007-5-8 10:09 PM

ASPP,你真係超低能...講咁多做乜呢?
* o/ N% C  X8 W2 \/ J' {0 f% o要/唔要...輕鬆...' S: r2 s4 A! ?
人地鬼知你身上面有無環保袋呀?8 u7 R+ u0 _5 }8 }. y4 u" o0 i
你去買外賣唔記得拎個環保盒唔得呀?! m! q' i/ N0 {5 Y7 y+ _
唔俾你係o個d支持環保人士,但係又唔支持得晒,去得咁盡呀?6 G' |6 j. ^+ }5 F0 T+ p
頂...睇見你都把幾火......
& q- y" T5 m& M9 O/ e8 o
6 n0 r: u+ H& K# W* C難得版主仲加你分...呢個仲奇怪......
作者: admin    時間: 2007-5-8 10:43 PM

Originally posted by franken at 2007-5-8 10:09 PM:7 u. D2 g- B: w2 J5 e
ASPP,你真係超低能...講咁多做乜呢?...
3 }  D& d% ~4 y1 \& R' B/ F
$ r+ Y4 v$ Q6 `+ X' p# J% k. A+ u! r請勿使用有人生攻擊成份字眼
作者: 浪子    時間: 2007-5-8 10:58 PM

今日又去左百佳買野, 冇辦法佢獨晒市...* Z0 L% c8 c  g. F
今日冇問膠袋, 不過又問什麼易賞錢卡,6 f3 U% ^) I' O2 N+ h
而家做收銀真慘咁多野問...
2 H8 G6 |- q0 X/ Z$ t$ v8 \; a- W5 _) ?9 F9 L2 j3 x1 i( v$ g
去超級市場買野又要答佢d問題& b* W( M! H# t6 g( X: E
一個字"煩"
# ^8 \% L; X8 i4 z* L' f* o% {9 }9 T2 Q1 ^; @  g. a
咁攪法佢再問多幾樣野先同您收銀都得6 K) o* v% u, R% T" |
先生上唔上和記? 即時有20元回增+ d( W) ^# n( i( L
先生裝唔裝收費電視? 即時有20元回曾/ _5 L3 g$ d2 q* t. ^. z
先生買唔買...
作者: Tokyo2040    時間: 2007-5-8 11:08 PM

李生金句:
: L3 W% l" ?! `+ o1 L" C2 ?  o" v% E; o) F: M9 B. Z3 V
香港人呢, 要用吓腦......
作者: franken    時間: 2007-5-9 12:39 AM

Originally posted by admin at 2007-5-8 10:43 PM:* |5 P' I4 }9 b1 A+ N5 z* c

5 _6 f  G8 H, X  q
) c# p/ |. t+ \) P請勿使用有人生攻擊成份字眼
+ j; L; O  y2 W1 V
對唔住...唔好意思
作者: loklok117    時間: 2007-5-9 12:53 AM

Originally posted by franken at 2007-5-9 00:39:1 B& T6 m$ U1 y) ?1 W

$ P& S  }' [/ q對唔住...唔好意思
2 Y9 L  Y$ |' x& D) P" z& S& N5 o
1 W9 e$ p" j/ c  k哈哈% q# z' m0 M" `( E
攪到阿公都出聲
作者: SUPERKANY    時間: 2007-5-9 01:19 AM

買個小小野係到吠成咁,正宗港燦,自以為是。
作者: 咖哩仔    時間: 2007-5-9 01:33 AM

haaaa~~超抵能勁搞笑囉
作者: pp20025    時間: 2007-5-9 08:58 PM

我平時甚少出post, 但係見到你咁真係把幾火, 仲以為自己好醒tim.....
. [6 a7 S1 B% s9 @- [: X不過都好ge, 你出個post 俾我地教訓下你
作者: jublio    時間: 2007-5-9 09:00 PM

你咁做係十分不禮貌行為,eq低,亦看得出你不太支持環保
% ~/ L* W8 Y, K0 d
. u% }9 Q9 V# G; E# }) x你燥底去搵醫生,唔好亂咁話人白痴低能

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0