標題: 極不愉快既買野驗歷(HPComqaq NB@豐澤) [打印本頁]

作者: ASPP    時間: 2007-5-13 12:00 AM     標題: 極不愉快既買野驗歷(HPComqaq NB@豐澤)

我以後一定唔會買hp/compaq 既話.....你家可以參考一下..日後買hp/compaq產品時都會有機會遇到同一問題  x( Y: E: `# t5 \: J0 {! D
0 e! j3 w1 X, L$ Q3 ?7 r
自己本身有部.但係俾家姐拎去外國做功課
* l+ k  S( h2 d# |/ H- d我自己又要做功課同埋預備考試 (下星期三科考試)..2 Y3 L- X8 S2 c0 ^
我好急用部notebook. 琴日去豐澤(時代廣場)買左部HP Compaq Noteook B19008 `3 k* N) d1 S! M& e2 c

5 J" G0 u) X: P1 W豐澤sales即場同我試機, 但係原來部機第一次試機, 要intall成個os,4 p  `$ n( q' H* b! R/ E) B
要成個幾2個鐘既..我等左半個鐘頭等唔切la> (因為約左朋友尖沙咀食飯).
9 J# N9 y1 [6 j" Q( Y3 F, P3 a所以我唔拎部電腦住,去左尖沙咀食完飯先,之後再返去拎返部電腦
6 D, x2 A9 q7 E; M% s搞到我遲大到....仲要拿拿林食完即刻過返去cwb.因為佢地要收鋪. b& ?  o# }/ V# G) E8 V
+ G* [% l5 u& h' Y! r# d
拎到部電腦返屋企, 先發現部電腦dvd-rom有問題..搞到我琴晚做唔到功課  l$ o9 g7 U' L% o
今朝打電話去問..豐澤......佢地話如果代理hp...係唔可以一換一
+ Z* v9 k# Z; ]* {9 M要拎返去hp 維修中心" V3 K* z& N8 I1 T  D
  h" q0 q0 _* @+ w9 A+ `7 C! F3 n
打去維修中心. 開頭個cs.都好聲好氣同我remote check..發現部機真係有問題0 ]" p4 O6 x! d9 U; C
一定要拎去整 (今日要去尖沙咀. 仲要四點前.同埋check左都未必今日拎得返)
1 D5 {& w+ N. v0 C) ]8 f& K我話部機新買可唔可以一換一新俾我)
8 {# y3 C7 S& B. I4 y1 o- B( [& I# C) P! `* k3 J
跟住有個姓陳既女經理以超級無禮貌既語氣同我講唔得. 全程單單打打  v& S9 ^8 X. q1 w0 ~& W/ I% a( T* c  \& U
以下小部份內容
, U+ E; t. T; u. Q6 e, F1 i6 {9 C9 a8 o: ]
我: 我新買部機, 用都未用過.你可唔可以一以一, 換返部新俾我/ {8 _2 \) {8 j% Y; w- B& ]2 I
陳: 當然唔得la, 我要地check左部機先, 有咩問題我地會整俾你, 如果個個人客,自己搞壞部電腦,
6 q: T+ w! L; P- z" F又拎黎一換一, 咁未唔掂......我唔係話你搞壞部機......只不過係lee個情況發生/ L! Z9 z' ~* T/ @+ ~
' [) @2 c( ?; e9 q
我:星期一我拎部機黎.尖沙咀, 你又唔可以即刻俾返我...咁要又返公司先,
6 X! O. @& Q/ v5 V& ?6 w根住又再黎過拎返.我唔想哂咁多時間.....唔通我呆坐你地公司等你地check 完先拎走丫?1 j4 x# K8 r* Y1 X2 u4 ]; N6 ~
陳: 係....你鐘意都可以呆坐0係我地公司.....我唔理你撘咩車, 去邊度, 2 V8 ?# t9 [5 V! u
總之我地check 完就會俾返你...一般我地尖沙咀可以一日內check 好.......
! S) A9 q: f. z# n! w
0 q- D: c( d, r7 |我唔滿意既地方2 S& `8 T  Z" D  I' t% x
1) 豐澤sales其實知部第一次試機時, 要用2個鐘setup..佢應該之前問定我有冇時間check.......% c7 }( C) n9 Z
如果我趕時間唔check.最多我自己返屋企先慢慢restore.佢install到半個鐘後話我知..白白浪費我時間.actually 我好趕時間0 f! S% M- O- l" b; I
2) hp 個陳女經理態度非常惡劣...另外, 完全站於公司坐場...無為客人想辦法解決問題
  S; ]/ x( I0 o3) 為部機.我己經浪費左好多時間. (由尖沙咀撘車去cwb 拎機),
; m# Z" m. V  D(試返部機點解用唔到). (之後仲要拎返部機去維修中心,再由維修中心拎返部機).) d6 q; K8 y; r% L
實我係急住部機用而買機既......而家反而因快得慢...搞大一輪仲未用到部機......
作者: 極樂    時間: 2007-5-13 12:11 AM

嘩~~~~~~~! R8 I9 i2 z  `) T
真係乜野態度丫!!
: O1 E/ E  z# Y5 z, J, }果個"陳經理"完全唔掂丫~~
4 U( f( u+ r+ S2 [投訴佢, 玩大佢啦~~
9 C, a6 m) ]* A身為一個客戶經埋, 無可能咁樣講野法....
6 o& G3 W8 n; W! T
6 C- F- X- s! t! w  ?2 l5 P3 r
* ?2 I$ e$ r0 `另外, 係豐澤買野, 7日內唔係有壞包換架咩?2 m0 T; S$ z" l3 H4 Y% d7 L, o7 `( a+ ~
平時去買野都可以架.....@@
7 u8 o. a9 k; V, V
4 H& a# n3 V7 d9 S9 p$ j唉~~你真係黑仔都爆!!
作者: Tokyo2040    時間: 2007-5-13 12:22 AM

唉, 又關李生事...... 香港人真係要用吓腦, 少d幫嚫李生.
作者: 勇勇    時間: 2007-5-13 01:00 AM

豐澤D售貨員都OK有禮貌丫,不過D野就超貴,一隻MOUSE都要成2舊水!咁貴.....嚇死人咩!
作者: jimjim12    時間: 2007-5-13 04:11 AM

估唔到豐澤都係黑店
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-5-13 09:06 AM

豐澤?﹗ 佢地都好有禮貌的說, 至少對我.
作者: ming8964    時間: 2007-5-13 02:47 PM

電腦不同其他產品, 用家犯錯, 好機當壞機非常普遍, 如果唔CHECK就換機, 可能於事無補, 引起更大爭執!!!
* e- F% q% S. ?假如一切正常, RELOAD  OS 很少要兩小時, 豐澤SALES可能老點你, 根本唔知RELOAD OS 要幾耐!!!
作者: PG-13    時間: 2007-5-13 02:59 PM

You should return in fortress...
/ N$ l% @' q% A0 Q4 U0 {6 I. F2 r1 q! c5 o
10天退款保證
2 j6 Z9 G( {+ Y8 R4 ^7 g1 }- F9 f; a! I
如購物10天內發現產品品質不合符生產標準,豐澤保證更換或退還。當產品在廠方保用期內,顧客亦可享由代理所提供之保用,請自行把產品交回代理商維修。0 q1 s& n1 L0 L; L

- Y+ C8 q$ B; h2 a    * 條款及細則

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0