標題: 抗議有淫亂成份的刋物以宗教值口在香港流傳!! [打印本頁]

作者: magic    時間: 2007-5-17 08:16 PM     標題: 抗議有淫亂成份的刋物以宗教值口在香港流傳!!

教會勢力超級大...冇王管
! @9 `9 \. I$ O
, ^2 x) _. g( M聖經有嚴重不雅文字...政府卻不敢動!!!
# L/ K3 J2 ?7 m" y. D
6 r+ i0 T9 E% \- e% K. ?[佢地投泝人地套電影..2個粗字都要人删..自己本聖經就セ都得..]9 @2 r9 e! \% s* J
香港政府双重標準...!!!!
8 r2 [  N, ?& I8 n# O  p有宗教包裝就大哂?????????" E! S/ S2 b! p" u6 Z! j1 m' \
2 H6 ?& e$ G, v/ e3 d, |" K
抗議!!!: D, u/ F; e5 `" n4 n" g5 `

6 B1 |+ o3 f' p* z我們不要有淫亂成份的刋物以宗教值口在香港流傳!!!!!!!!
" v6 n$ [( K/ |* Z6 r  y, j4 s# N8 U/ i
8 @$ c# T6 w' N0 Q
[ Last edited by magic on 2007-5-17 at 08:25 PM ]
作者: artta    時間: 2007-5-17 08:18 PM

10 port
作者: magic    時間: 2007-5-17 08:22 PM

Originally posted by artta at 2007-5-17 08:18 PM:
4 j2 s' B" K1 e" C10 port
  o' g2 G; E# B/ O. J- Y! p
...其實..教會可把有問題的東西cut去..出過本勝徑..就ok了...4 `" r4 D9 X/ c
[不過..佢地多數認為x徑係神聖...不 cut 得]
作者: iamkaka    時間: 2007-5-17 08:48 PM

而家本聖經都唔知edit左幾多次啦.....原文一定唔係而家d人睇既version....
) j1 i" i+ V. ]; _仲有...我覺得只係資本家o係度玩野.....而家教d學生批判性思考....資本家梗係唔gur啦
& F  h! N" e, \教育=資本家想繼續控制低下階層思想.....繼續幫有錢人搵錢而冇錢既人就愈黎愈冇錢3 g; }. p' f7 O4 f
你班大學生而家搞o個d野...係有錢佬搞就冇問題既....不過你地冇錢既搞就有罪喇
作者: msv    時間: 2007-5-17 09:04 PM

點解今時今日先會有投訴??
/ l# h; ~- S# O+ m$ z- p本野出左咁耐都冇既??
+ v9 y3 {& Q  N* t: E, M0 }3 Z7 i好唔明
作者: 阿感    時間: 2007-5-17 09:16 PM

Originally posted by msv at  09:04 PM:3 o* y) ]1 W0 e2 S
點解今時今日先會有投訴??! T: t% @7 u- B7 n& G$ r
本野出左咁耐都冇既??
& V) R8 J- y* S3 c! y* N6 e好唔明
- W# X$ G4 p- G! C$ q
% w2 p$ p/ V3 u" F公然與教會對抗有如拿屎上身
" X) f' e, j& ]1 ]6 f* h所以過去一直都冇人夠膽提出  r6 S! C" y+ d* ]
現在有人帶頭發起提出
1 l5 V. f" K$ b4 u. s, a& D一直對聖經不滿o既人自然會群起支持8 d5 J4 R9 v& q
一呼百應
作者: PG-13    時間: 2007-5-17 09:24 PM

Religious freedom is not a reason for double standard, it is just the same level under freedom of speech and expression. J  b- }3 E1 z7 N! E5 @+ j2 {
/ ?, s( h  r8 m8 z
AGAINST DOUBLE STANDARD!
作者: magic    時間: 2007-5-17 09:27 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-5-17 09:16 PM:. d/ c( ]# X. C& @5 V3 a$ j

$ z* W/ y4 u: R! T8 O$ z% o6 N& I& u% d: U/ K+ J1 X8 y
公然與教會對抗有如拿屎上身+ z3 i5 G% w- O7 P% U! L& |
所以過去一直都冇人夠膽提出$ u" E8 i) W& h* k' _  ^
現在有人帶頭發起提出
3 e0 v5 W: H& @5 L" w  ]一直對聖經不滿o既人自然會群起支持& H" l9 T) [; c* b" E
一呼百應
, }+ w9 I% l7 G3 V3 E

, l9 R* k' c* `9 M4 ?% F/ h, {9 N有見地..good!!!!!!!!!!# q' C) S! {) J+ Y
1 W  q; x- F4 l% j; ^; O
公然與教會對抗有如拿屎上身6 D, U, U& q' @$ P6 e6 i4 B; b
所以過去一直都冇人夠膽提出2 w! D8 U9 |& k; E
現在有人帶頭發起提出* z+ v. }0 h3 B- M2 {  i- a6 p* x( A
一直對聖經不滿o既人自然會群起支持6 r4 A4 {- E2 r7 I0 ], @
一呼百應

作者: magic    時間: 2007-5-17 09:30 PM

Originally posted by msv at 2007-5-17 09:04 PM:/ H1 c) a2 t0 y! S6 |- N
點解今時今日先會有投訴??
1 i, o7 s8 h" N4 Y. L本野出左咁耐都冇既??+ _) A1 |0 M5 j% ]& C9 I
好唔明
# ?* u" U* F4 a8 c...唔係教徒不看..
4 M* U9 d$ }: n2 C% Z' V9 C...係教徒的..因己被洗腦..看了也不會出聲...明未...
作者: chicken    時間: 2007-5-17 10:51 PM

Support! - m" j6 W4 H% v% Z
The Bible should be for adult only, not suitable to read by children!
作者: shehboy2    時間: 2007-5-17 11:02 PM

一千幾百人投訴? 是但一間教會都唔止呢個數啦.
" \% R% V' S# J* B% a+ O你估幾百萬人投訴,政府會唔會轉口風?5 j. K2 T' L. a

: V" P2 ?0 T2 C  y2 K9 W0 F- c! `根本就係邊個疊友邊個話事, 是與非係無準則.
# x% N/ N* I! |5 j* X
+ @; ]0 J' d5 U3 d你話宗教自由,咁點解讀教會學校d細路一定要上聖經堂?/ z5 ~1 Z. n2 k& ]* U
公帑係比你辦學,點解可以用埋黎傳教?
作者: sakura310    時間: 2007-5-17 11:06 PM

Originally posted by magic at 2007-5-17 09:30 PM:% o* Z$ t5 y1 s% W6 U
% T  n+ r& J9 ~8 u2 I1 z
...唔係教徒不看..( Q) X/ r: A9 f
...係教徒的..因己被洗腦..看了也不會出聲...明未...
0 I# _1 Q/ F0 N1 H& u4 ]+ K& i

; v3 b; [$ m1 h同意紅字哥part
# \' t+ c9 x) ]- ]0 q. m" d$ ?! `: U1 w  @5 n* l3 H3 p+ R
講真,有d教徙真係讀經讀到上哂腦
/ V; Q0 p( u3 d5 M! [( A咩都感恩2 S/ c% r$ N5 H+ j

( K, h6 s" ]7 }- k$ a+ E唔知佢地有無諗過呢個問題
& w& D+ G1 c" K( `魔鬼點黎?
  C$ Z% `( t# {; ^4 y% }墮落的天使; o; H4 u) H8 s8 C* _8 |4 c
咁天使點黎?神創造的$ ^* P6 T$ b& ]/ e; b
話神掌管一切,即係天使墮唔墮落都係佢管啦7 T6 j6 u; Q- Z# x. }# c5 O
咁即係魔鬼都係神創造的5 n* \1 A! `3 E2 l3 U( Z3 q
而魔鬼會引人犯罪4 H3 w0 c& E2 A/ W
既然係咁,即係神令我地犯罪啦
/ d$ ~/ v, U% B% R然後話我地犯罪,又呢樣又哥樣
! W6 w* a1 p8 b. F
* _  w1 `6 ?  a神明知魔鬼制造罪惡,但又唔消滅佢wor* ?" F, V  ?! F2 ^) d5 P* o
由得佢令我地犯罪,最後受罪落地獄的卻是我地,唔係魔鬼
' |/ l: |' k! Z+ T# b' q! m有個咁樣ge神,要我信佢,好難lor9 x: [* a( J6 b# O
講到神能力咁大,有事又唔出手,到出事後先黎指責
% A8 l3 \! p; a# V4 \唔覺得好過分咩?
作者: shehboy2    時間: 2007-5-17 11:28 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-5-17 11:06 PM:
! b0 u5 ?- E9 {, G9 z5 V6 G+ k# e  o  P- M# R5 d; N8 ~/ U
+ P% |2 Q9 N' V$ }
同意紅字哥part
# T8 N( P( v& e: i1 x  w) |! x5 Z9 T1 M1 x5 k- b
講真,有d教徙...
) o7 D5 C5 N/ |5 C" P

3 L$ Y& l. b- Q" Q- F正如你開間公司,都會講到自己d貨點正點靚(全知全能),服務點好點好(神愛世人),你黎幫襯簽張contract就乜都得.' T/ N0 Y4 w! o  a: p

6 s, f! O% ]  [) X0 I8 |3 m8 {你整間教會話你個神無乜用,無乜能力,又無乜愛心,信左又唔會有得上天堂,睇下有冇生意!  ]4 {5 b5 ^" `* V, T* a* h
0 J$ w. |, O3 R0 X  z
所以教會既野根本係人為,唔係神為.
作者: admin    時間: 2007-5-18 12:07 AM

Originally posted by shehboy2 at 2007-5-17 11:02 PM:
% m4 R3 E* r3 N3 y' Z8 A  a6 J' N8 n根本就係邊個疊友邊個話事, 是與非係無準則.
3 E; t  b, p3 S4 `0 C) [$ C/ j+ G
1 N+ |& \& G% Z
勝者為皇, 敗者為寇
作者: 自由神    時間: 2007-5-18 12:10 AM

Originally posted by admin at 2007-5-18 12:07 AM:
3 ^9 R( Z+ @; D9 C. l& D" Z, O; a- v! u" |5 i
* I, w4 I- a& y7 k
勝者為皇, 敗者為寇
& n7 J) {$ ]/ D) ]: E
唔係“輸打贏要”咩?
作者: easy_man    時間: 2007-5-18 02:27 AM

嗯 ... 我覺得樓主好似有少少無謂 ...
- ]' t' z- N3 m& w  w可唔可以叫做見風使舵 ?
% B6 g7 U' D& Z當人地發出呢個投訴o既時候就係網上見到一大班人突然係咁插聖經 ...
$ n& f: I3 r" o8 o, j& \3 C8 _$ p其實, 若果你地至初真係覺得有問題o既,
2 J# L3 K6 G8 Y5 o點解唔一早就投訴 ?
. z1 z5 }" c& M6 c; s* }% p而要到左有中大校報情色版之後先投訴 ?
0 F4 |  @3 N2 V0 s2 a- [) ]/ Z; u7 H唔該各位啦... 人地諗住拖埋聖經落水,8 T; N3 m# K- x+ {
好明顯係為左使自己睇起嚟無咁礙眼...! d1 W# L2 t" Q( k( z9 _$ ^6 G
而確實地, 好多人都將焦點由情色版移左去聖經度...
' _: b, x" l# t6 \- b7 T7 E( k唔該各位... 係批評聖經之前先睇完佢 ...% u# w! |0 o8 G+ X/ V( X
批評一樣o野o既時候, 唔係只係睇佢o既某一部份,
! L' i2 p1 O2 `$ k! {* C) K5 y1 {而要理解埋上文下理, 唔好只係將有問題o既字眼or句子圈出嚟俾大家睇...! K+ `# a2 v  l: h
9 V* n' Z: f% Z  E. |# R+ R* v% r
唉 ~ 見到呢一篇post 真係令我有少少失望 ...
) e; H/ |0 Q7 o  O/ s因為係早一日已經有篇類似o既post 出過,
8 ], Y- _+ Q* _' j所以我覺得樓主可以去睇番下其他人o既睇法
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-5-18 02:31 AM

Originally posted by easy_man at 2007-5-18 02:27:
. c; i$ P! E9 @# G嗯 ... 我覺得樓主好似有少少無謂 ......
7 O+ a- W: \2 L9 N0 }. E. [
[轉載]' ?  @1 ]' `7 ?( c# x- t
自從中大學生報事件後,引起社會廣泛輿論,不少網民對淫審處的評定準則有所質疑。高登會員奧賣葛發文,指出《聖經》多處地方含有露骨的亂倫情節,呼籲網民集體向影視處投訴。" f1 _+ d* j/ ?0 E; N! Y* u$ ]
雖然傳媒報導重點在於拿中大學生報事件來比較,但事實上奧賣葛的網站是由來已久,早於中大學生報發表情色問卷前便已存在,而對聖經的批判亦一直於各基版中經常發生。
* [1 i, C/ X7 N9 ^# Y5 d
' v' W) B. q" C1 Q. A事實上,投訴聖經內容的行動,並非一時抽水之行徑,早於中大學生報情色版事件之前便一直有所討論,問題是影視處從來沒有對文字作出檢控的先例,但一直都有基版版友對傳教節目導人迷信而向影視處投訴(參考:飯前祈禱可以幫食物消毒),但這些投訴卻從來沒有受處理。
+ b/ o  Z* Z! _- Y. [7 U, i8 B$ J8 L& T- t3 m
由於發生中大學生報情色版事件,得知原來文字亦可構成不雅,而學生報事件中的投訴的理由,亦剛好和一直以來對聖經不雅情節的討相乎合,結果才引發這次投訴聖經事件。
作者: msv    時間: 2007-5-18 04:02 AM

我未睇過...不過我應為e次應該會書(投訴方)
作者: hubingandtvb    時間: 2007-5-18 11:10 AM

如果要達成樓主的期望,最好的辦法 請中央介入啦$ T0 S* {: K' L3 Q
代價是要放棄言論自由0 H& w" m) U, ?( G9 ?" t
現在香港係高度自治,所有才能有各方面的自由3 n1 K; I6 g: _, V2 y: M
樓主不是話 ”教會勢力超級大...冇王管“
% K  _. Z; Z" h% y+ Q4 a5 p% X中央接手的話,可以管教會 認真的
作者: ming8964    時間: 2007-5-18 01:40 PM

有些自稱代表弱勢小眾的俠士, 經常侮辱別人的宗教信仰, 扣人帽子, 甚有文化大革命味道!!!
作者: 12d3    時間: 2007-5-18 01:48 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-5-17 11:06 PM:$ W2 i2 S' K- a' b* a

5 y. W  x7 c( _3 ]% L; `, X3 S- n, H( |& {0 ^! a
同意紅字哥part3 _, Z- ?" |" r, g7 W$ x3 J

( n6 B7 P- O  [% N* o9 R5 x  z講真,有d教徙...
2 R, N6 _6 |7 K, [0 U
& v# e! T) b2 X* D# L" m6 ]. K呢d咪叫做自由意志law
作者: BuffaloK    時間: 2007-5-18 02:01 PM

老老實實我都好唔順氣~
! n& s9 ~# k" x5 ]4 ho個個咁o既政府真係有d問題!
6 A, s6 A# r4 l我覺得大家投訴聖經都係想表達對呢個govt o既不滿姐~
8 `( @6 J6 P9 X9 V猶其係近排govt 成日又話以乜例乜例告我地一眾市民% g, w0 x& @) t, k
其實古人都有講 '食色性也' # o4 Z/ T- ?" D# i
人不嬲都有呢種慾嫁啦2 G! W+ I3 O: O4 N% O4 b) ]( ?
我就唔信d咩大官未睇過咸網 未睇過報紙情色版!9 z3 T9 p" e$ Z2 d8 J+ B# ~
而家又大條道理用乜例話唔比人貼咸相
% W% n  d' Y7 y5 \! S# q! O又話中大情色版有咩問題
" y& ~2 A2 n/ {# X! Y0 M咁你聖經都係啦 好似上面話齋春宮圖都係文獻- v& h9 q" D- Z% ^8 I: b+ O8 ?
佢地又唔話要18禁唔可以散佈出街 6 r: ~$ t& O' z# a9 Z) C
但係就禁止人寫今日o既文藝7 U8 y* @% L$ e. P" Y
特首都有講啦~  
& R1 |; [2 s7 s今日o既寫o既文就係明日o既文獻;0 C7 \8 T0 E! W9 Q
今日冇咸o既人就係明日有機寫咸書o既人;4 p& V- l) C) r0 |9 J8 H
千其唔好將佢地分開! XDD0 K' ^7 T' \; s8 S: D4 Y% [" R( E

2 @0 t, l6 i1 l' }% d2 m/ v& u呢個世界根本就係走向性 人地又唔係去強姦/非禮犯罪
$ C) v+ g8 F5 v$ H睇下網貼下相同人分享下姐又話唔得1 f* L1 h/ v' S2 [/ ]; U% I
你報紙都有情色版啦~ 拉d報紙佬呀?
  D; ?' H% u" C) N3 _( Z3 R' t. Q) _9 d; M/ g3 b; Q2 o
所以我都好明日有人會投訴<<聖經>>+ F" H# J1 p( _# ]6 S
而家呢個政府根本就係欺凌弱勢市民!
$ h5 v! }) A) h( V( k( U你有冇見政府日日去捉d老翻? 但係就係個網到捉d平民 冇錢打官司同冇得惡呀ma!9 e$ H+ G! {3 A6 C/ X; w. D
d老翻梗檔政府點搞都有 佢又唔日日去查?!# d: p2 E) V4 o9 u) b/ F. o8 \
係到做埋d小動作 又話告呢個又話o個個散佈色情野3 @- N. y( g4 ]4 r, M# A, t/ B% R
人地BT外國野 日本comics 外國戲 日本AV 又冇野 一check就check邊個download港產片7 e; a) h* \' U, O
呢個政府欺善怕惡 為人之惡也!
; J" x; J) ?6 o$ t所以先會以<<聖經>>挑戰政府!/ Q) F8 _( a. B4 `# A
, P& w. H! ~$ j4 n) y# q! t6 ?
我就咁睇啦 唔中意當我冇講過~
作者: evilevilboy    時間: 2007-5-18 08:41 PM

作者: shehboy    時間: 2007-5-19 04:53 AM

當年胡仙咁大單野政府都話唔告,審都唔比審,結果星島就轉軚變成一份左報.
# R; x7 _' t9 A8 h5 ]9 t* a- ~: s) g) `. t  B
呢個政府係好識計數,告與唔告,審與唔審,係因人而異,因時而異.
作者: magic    時間: 2007-5-19 11:40 AM

Originally posted by admin at 2007-5-18 12:07 AM:
( e1 |7 F3 P1 |9 c7 k3 p4 ]- E' P# W, M4 [# e- w  `
8 O- A$ h0 k) `5 V" G+ n
勝者為皇, 敗者為寇
0 q' i# d! H$ X# @6 W3 M: J1 `
agree!!!!!!勝者為皇, 敗者為寇
作者: magic    時間: 2007-5-19 11:46 AM

Originally posted by sakura310 at 2007-5-17 11:06 PM:
) {. R! I& [+ D* O# E! g& X& W. J8 M4 F3 K

! K& v7 m, p: l1 l2 t6 Z同意紅字哥part
1 l: |4 O' v& w* t
9 }- h1 a% E' o& O, X; f0 ]講真,有d教徙...
  G1 f3 X9 V: o4 g2 t: ^4 V1 @* C
! ?. Z/ {5 {- [5 D+ g2 P一流的論點...[不過被洗左惱的人不會聽...正如D阿婆信宝葯黨一樣..]$ h6 Q; ^# |) ^4 }% j# @
....大大此段十分有腦...大家睇清楚....!!!!!4 h: `. |2 y3 C. [" O6 _
唔知佢地有無諗過呢個問題; o: o7 m7 H5 z1 ?! h( `" J
魔鬼點黎?9 C# K* P! }% O% y/ u" @
墮落的天使  ~7 v3 M4 ?- G
咁天使點黎?神創造的
; K! O/ z& O! L3 T4 h/ `話神掌管一切,即係天使墮唔墮落都係佢管啦
* R. ^6 [4 ~* d8 X  g) x咁即係魔鬼都係神創造的, y  l; h/ B+ m; K9 s
而魔鬼會引人犯罪+ X5 m, [' i& g$ T9 ]1 j, j
既然係咁,即係神令我地犯罪啦
6 ]6 [9 w( F1 \然後話我地犯罪,又呢樣又哥樣
5 j" c5 [  Q- n; L- f# O) R2 [5 l1 Z* T* u: l: V
神明知魔鬼制造罪惡,但又唔消滅佢wor
1 T, p7 Z1 `6 w; \; ~3 Q由得佢令我地犯罪,最後受罪落地獄的卻是我地,唔係魔鬼# |1 A4 I5 Q) [  G9 T/ q6 I# g
有個咁樣ge神,要我信佢,好難lor2 i  M% k2 y% C: |" G
講到神能力咁大,有事又唔出手,到出事後先黎指責4 b" b( [# c# D6 F5 {: ?3 G
唔覺得好過分咩?

作者: magic    時間: 2007-5-19 11:53 AM

Originally posted by shehboy2 at 2007-5-17 11:02 PM:8 g* T. u6 x. l& a$ N
一千幾百人投訴? 是但一間教會都唔止...
8 M) K. R8 ^+ s2 R) m8 {  a4 p
宗教自由????????2 Q0 m% d  E0 }% F
英國係西人教國家...
2 |2 c! ~9 D$ N% U以前一直就偏幫西人教 架 la....乜你唔知羊??...4 H6 P# z7 _% L. Y9 y
而家回皈了好了一些呢.........
( _: L& r$ ?* d! B: s; N" P/ @$ H! [7 Z/ A/ u
[ Last edited by magic on 2007-5-19 at 11:54 AM ]
作者: 阿感    時間: 2007-5-19 06:01 PM

Originally posted by magic at  11:46 AM:2 r( d) w" ], `! {5 C1 h+ d

& U) S$ l# m6 l/ q0 d: K. O+ j$ G) m8 n2 }8 ^( w
一流的論點...[不過被洗左惱的人...
4 p+ N4 }; ~( N* P2 I  Z  v2 ~' @" w% o2 M
那些教徒會說 神o既想法,人類不能夠理解
作者: coolala2005    時間: 2007-5-19 08:02 PM

Originally posted by msv at 18/5/2007 04:02:
; \! M4 C# A- g9 P2 d我未睇過...不過我應為e次應該會書(投訴方)
+ G3 g! ?0 P. x! p5 _' V8 ^
Originally posted by evilevilboy at 18/5/2007 20:41:
* q1 O) V5 R5 [8 s+ h我未睇過...不過我應為e次應該會書(投訴方)
/ d  h; p! D1 f, |' Q" [參與討論有機會被加分以示鼓勵、支持~
1 ~3 `; o2 B& Q$ `5 t/ L1 r. |7 Y
' d- H4 Z% z* y4 \0 E, r無意義回覆有機會被扣分、禁止發言、禁止訪問~
( I6 Z4 m: G7 a6 F* B1 m3 I. W" I- s
請珍惜會員戶口!~
- _  ^  H( K* v; L5 L- H8 `+ S
/ C- `- |- T/ p8 a5 y3 j% M/ Q2 s- U9 r/ Q: z' T/ F! X7 ]

, _2 x# j: V& {; p; V* d; j8 m4 k5 d) |
講完!~ 大家繼續~~~~

作者: karenmoe    時間: 2007-5-20 01:14 AM

Originally posted by hubingandtvb at 2007-5-18 11:10 AM:) f4 B3 X# H' @" Y
如果要達成樓主的期望,最好的辦法 請...
0 V* h* j- V6 `: \- q1 M. k
唔好玩啦7 L" M* k: I$ s
投訴聖經不雅關中央乜事
( f$ o6 a, j, y( g4 N7 p" _$ m每年都有大把書電影要經審,咁點解你唔話個d都關言論自由事?
8 \+ A/ m! b+ U; ~, r& V& ?投訴聖經不雅,係為了證明影視處根本係無一個公平準則5 l& M  M2 g: y% A) Y/ o/ I: n
而事實亦都向香港市民證明左依一點
8 q2 Z( c- @% }8 S同宗教自由無關* o' g5 @1 o/ \3 t
投訴既人,我支持你!
作者: YingTung    時間: 2007-5-20 02:30 AM

Originally posted by evilevilboy at 2007-5-18 08:41 PM:
* w3 x2 \' T* x- a4 n* ~我未睇過...不過我應為e次應該會書(投訴方)
& j+ I) T( e. Z2 J9 L! c% y2 W$ m! W9 C" O; {
立場鮮明,而且開宗明義講明自己未睇過,唔係咩專家,但有自己既睇法。9 d6 J0 q4 G: r  r& e$ m
咁樣都俾人插係無意義留言,而家o的版主真係...6 L% C0 ]: R. g/ H9 Z2 u+ g

" R+ r* t4 C" @+ s* h, Uanyways,聖經定性經呢樣野對好多香港人黎講根本唔重要。大部份人(當然係無宗教信仰)只當笑話黎聽。走去投訴聖經,大部份係一班十歲尾廿歲頭既o靚仔...
作者: karenmoe    時間: 2007-5-20 02:36 AM

投訴聖經既目的唔係要令聖經變成不雅刊物,唔好忘記這次行動係有基督徒支持
& L5 I- {' k# y) N2 ^本次行動既目的,係要俾社會大眾睇下,個班自恃道德守衛既傢伙係何等的不公正
作者: coolala2005    時間: 2007-5-20 04:47 AM

Originally posted by msv at 18/5/2007 04:02:
/ o" T+ z$ O8 b3 S我未睇過...不過我應為e次應該會書(投訴方)
5 M* f% {3 S( s( Z- p: O
Originally posted by evilevilboy at 18/5/2007 20:41:! K. L2 n2 F5 X# R
; L! f  Y2 r9 _: Q0 B
Originally posted by YingTung at 20/5/2007 02:30:5 O+ j+ Z- v; K$ m+ p& C

. u0 `5 {- Z! j& z2 v2 B/ B* d立場鮮明,而且開宗明義講明自己未睇過,唔係咩專家,但有自己既睇法。
0 Z- l( \8 d2 }6 p! J  D5 F咁樣都俾人插係無意義留言,而家o的版主真係...
; A  Z: B+ ]6 k+ A% G6 A呀版友你有冇真係睇清楚呀!~
" J" r1 H5 A7 `- J& l5 ?+ y成句說話都係複製自版友msv嘅回帖~& G2 |- n- {& k- B/ c
有幾立場鮮明,而且開宗明義呀~~~
作者: bigfish    時間: 2007-5-20 08:04 AM

我唔認為可以告囉
3 B: P. M/ I- V) y' M; z聖經o既主要目的係傳教, 而且真有其事
" `- z" H5 |/ j; q2 F" {但係中大學生報o既目的係為左吸引讀者, 內容完全憑空創作  y* y" S, S" b" K  C6 f9 K
唔可以因為投訴中大學生報就投訴聖經
作者: magic    時間: 2007-5-21 07:12 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-5-19 06:01 PM:9 d4 ^1 y( k9 c# m; I" ?
1 ]; g8 T% e2 X* l) g! L
5 a# c3 G' K! `: K3 x0 ]
那些教徒會說 神o既想法,人類不能夠理解
# n( J* ~  U' N# }% h1 l
....咁..個個教都用得Lee.句..點解要信你???
! P. ^* g+ m1 \1 C7 Z4 x把所有無法自圓其說..都話係神意???...咁我反西教..大家一齊反之..亦係神意..吹咩...??
7 d( h5 f5 ^5 j4 h' L7 V' _Lee句..我都用得....冇專利!!!..." U3 b# s# `- B7 A. Y) \
解唔通就捧個x出來...真係同迷信有乜分別...?????2 N* E! L) F* V  l& p+ O

作者: magic    時間: 2007-5-21 07:20 PM

Originally posted by karenmoe at 2007-5-20 02:36 AM:1 d& Q# S- `1 J0 D3 S
投訴x經既目的唔係要令聖經變成不雅...
; v7 F' V. s6 N* Z) \* O: b* n
係佢地捉蟲.... U" C' J' s4 g7 x
如果冇今次...冇咁多人知本性經咁恐怖..
6 j6 P6 N; ]/ T+ T人地 道教..佛教[密宗]..印度教徒..都有講性愛....但就點都冇咁激...亦會去投訴[秋天的铜話..]# x$ L1 z, j8 l& z
今次...D西詳教徒..捉哂虫喇..........haha...
作者: sakura310    時間: 2007-5-22 09:51 AM

Originally posted by magic at 2007-5-19 11:46 AM:
7 G# i4 F+ [5 ]( l6 \! D' b! F4 \6 S; E! b* `3 _' Y3 i
, O3 M; L3 ~* @4 A" h
一流的論點...[不過被洗左惱的人...
) w" R4 t" a( F+ u. z' Z3 X4 t$ f
5 F/ O- z' m0 f6 J$ c* e. e
多謝讚賞 haha& W2 m2 x' {. z3 Q

3 l% L5 ]) U7 t+ Z: {聖經係咪不雅我唔知,亦都唔會理
: `( T) \& y% n0 \
$ K' e% k* I" P, P我唔信耶穌主要都係因為呢個原因/ n) ~5 Z) A* T9 I- a
0 W1 z9 c% N- B* m  k$ P
我聽朋友說,係印度的歷史裡面,好清楚講明好ge神同壞ge神(例如濕婆)係並存,呢度講ge神,唔係聖經哥種,而係比人高幾級,有強大能力的個體(詳細我不能盡述,我又唔係讀呢科=.=)" G7 s) w' j* b
壞ge神係為左平衡呢個世界所以先要創造出黎
: e9 _0 t& d. O4 h2 {+ M; z另外有"種善恩得種善果"(犯罪係我地主動)的思想係裡面(同佛教有d似,但係唔同佛教的)
! b9 ?" ^1 l2 @0 L1 M; Y; r: }而唔似聖經咁講到神係萬能,神係最好
3 j$ L0 S+ g; d魔鬼ge出現唔關佢事,係天使自己墮落,魔鬼令我地犯罪我就要受苦(我地係被動)! K2 Z  d, ]; d) ~
, F7 X3 A  A: D0 s& O, p
我信呢個世上有創造者ga9 J! M3 J* N( ^% c* p+ F3 f
但唔係聖經裡面所講ge神
作者: magic    時間: 2007-5-23 12:25 AM

Originally posted by sakura310 at 2007-5-22 09:51 AM:
4 O3 L3 H- f4 y
, y: I. A2 `3 s7 c6 `/ I( O) \# ?2 L5 g% k; q6 I
多謝讚賞 haha
4 A9 P4 v' U- j' V$ y$ g7 g( d: f; \1 w3 o( ^' G5 A
聖經係咪不...
5 M. E1 V* c- X/ z# O9 t
....9 |+ E' o. [4 ~" e/ b7 N; _
....
5 F5 H. a( v2 K好憎創x電現...同 恩乳之猩.........一味用扇精手法洗人腦....可惡
作者: vcrcan    時間: 2007-5-23 01:40 AM

大部分人都係雙重標準的,見怪不怪了! }; I: z3 A' V% w9 g6 F, V
今次事件已令更多港人那些出位耶教組織的面目
作者: magic    時間: 2007-5-23 02:22 AM

Originally posted by vcrcan at 2007-5-23 01:40 AM:
5 N+ J. P* ?- c大部分人都係雙重標準的,見怪不怪了
; m* u% E  C( H7 g2 u3 \, X3 Y3 H今次事件已令更多港人那些出位耶教組織的面目
: ?1 k) n: Z1 P' a有D宗教人...做完假善事...用到你盡..當你係宣傳工具..日播夜墦..有人不想上鏡..講感受......立刻畀人話唔夠决志...D面色衰能到痺...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0