標題: 兩鐵範圍粗言穢語或判囚 [打印本頁]

作者: join6471    時間: 2007-5-25 08:12 PM     標題: 兩鐵範圍粗言穢語或判囚

[轉載]兩鐵範圍粗言穢語或判囚2 Q! \7 S/ V& |0 J$ Q$ W
(星島) 05月 25日 星期五 07:26PM / _- c% m9 R  H2 y' v3 f5 l! w
政府向立法會提交文件,建議兩鐵合併後,修改附例,加重對違規乘客的罰則,包括乘客不依指示排隊會罰款二千元;攜帶有火警危險的物品,會罰款五千元及監禁六個月;在鐵路範圍內講粗口,就會由現時罰款,改為監禁半年。另外,在鐵路範圍內游蕩,會罰款五千元及監禁三個月;攜帶動物或開著音響裝置,亦會罰款五千元。地鐵公司表示,現時的建議,主要是將兩條鐵路的附例合併和修訂,是否作出最高的罰則,就要由法庭來決定。兩鐵合併條例草案將於下月六日,在立法會恢復二讀。
作者: 奪命老妖    時間: 2007-5-25 08:26 PM

一直都反對兩鐵合併,根本係暗藏殺機
作者: tree728    時間: 2007-5-25 10:32 PM

在鐵路範圍內游蕩,會罰款五千元及監禁三個月) N9 a1 r' {4 C' T) Y
莫需有既罪名    咁等人行黎行去算唔算游蕩?/ a$ [. S3 X4 P8 [
- C# q. U; p/ e4 x
在鐵路範圍內講粗口,就會由現時罰款,改為監禁半年
  Z; z2 \8 T) n  C" h# h/ T不可能既事   部車咁長    每一卡都搵一個人聽你有無講粗口?& k9 \8 D& Z2 D
; L3 n0 r1 \" C( {( [; K
兩鐵合併   車費未必減   
7 g$ p& t) g# {' z# Q% l而家未合又搞埋D咁既野
* M* E. N' b: E6 L& M$ k兩句講曬      
8 l( W  {" T* G$ u; e! X( u未登天子位,先置殺人刀!
作者: 自由神    時間: 2007-5-25 10:33 PM

死啦!
7 j6 W3 y: ~9 c& d4 e我成日都聽到D人講電話果陣好大聲爆粗嫁喎!
, d# Y; c8 l+ u1 ~3 K# E! h
* d. h9 s7 X' B1 }/ `% z0 Y咁政府咪好發!
作者: alienck    時間: 2007-5-25 10:41 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-5-25 10:33 PM:
# M( L$ I2 T3 H8 O# {. }7 M1 p死啦!9 B6 T1 X- K; M) t. t" s: \" k
我成日都聽到D人講電話果陣好大聲爆粗嫁喎!! H& o: t( l# o& a

\, H0 c6 h& T& E/ Z* P咁政府咪好發!
- ~" _1 T, F" {. p" x0 f6 r( ?
立左唔一定會執法
3 r$ L6 m: ^1 h9 T' z你睇下屋企樓下間機鋪啦" X1 L( c# A  w0 |1 H
有幾多間真係全面禁煙呢??
作者: 自由神    時間: 2007-5-25 10:43 PM

Originally posted by alienck at 2007-5-25 10:41 PM:" g; G$ Q6 {. M. h$ R+ e
6 K# R9 V; {. [, q1 z* b) @: P

! K5 g1 g) O- D立左唔一定會執法: X, V: L; A; k3 n* z6 y  H" G
你睇下屋企樓下間機鋪啦5 l- [9 l5 x: y- Z
有幾多間真係全面禁煙呢??
) r- u8 [, \8 c" d- Q咁既話,根本係如同虛設!
1 H7 e, y6 z9 O8 J, i' {  Q8 P毫無討論空間嫁喎!
作者: gaye    時間: 2007-5-25 11:44 PM

不如好似日本咁, 車廂入面連電話都唔比講啦~~
作者: sky308    時間: 2007-5-26 12:28 AM

我岩岩睇新聞先知原來一早定左打尖係要罰...
# n' f2 R2 q" P+ V; m我朝朝都比人打尖...但唔見佢地比人捉...
作者: bt-forum    時間: 2007-5-26 01:08 AM

講粗口唔係問題, 問題在於態度, 有 d 人當粗係普通語言, 但有 d 人講普通字句卻叫救命咁大聲, 特別 d 人交談或傾電話
作者: jeff_930    時間: 2007-5-26 09:57 AM

原來一個人為要人地立d規矩出黎先識尊重人, 我睇唔出香港人好過大陸人
4 Q5 E5 W: z* y7 E" X8 c大家既本性都唔識尊重人...只係大陸人有規矩都唔會守
作者: pigcat    時間: 2007-5-27 02:43 AM

不嬲都唔比ga la...
# _" @2 A( i  Y" D- t要坐監又點??
+ k5 E. V9 d( |0 \6 d1 q我真係唔信佢會點執行lor-_-
2 |5 U: N/ r# K2 p' c; w3 N5 `1 v除非..果條友係mtr度攪事...$ `% G. S) n2 z  K
到時咪順便入埋呢條罪...
作者: 大家樂1234    時間: 2007-5-27 02:21 PM

香港無哂言論自由( C* Y! Z% L$ ^
打尖最多要佢由頭再排過者
8 b6 B) K6 M9 j- i4 Y9 o帶有火警危險品6 Q0 P! L% A! V" w% F
咁打火機都係危險2 K# N+ y$ Z7 W* H4 V4 Y/ p1 c) g
者係坐地鐵最好乜都唔帶剩係帶錢$ x5 m/ w; I  j+ ]; a! @
手提電話呢D都有機會爆炸架啵, [+ `, [+ k' n" h
機會係細但係都有機會

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0