標題: 大家如何應付保險佬或婆,打電話來叫你review..... [打印本頁]

作者: 新經濟學巨人    時間: 2007-6-16 11:51 PM     標題: 大家如何應付保險佬或婆,打電話來叫你review.....

佢次次打電話來,我就講:唔想打攪妳,推佢....
3 n& {3 B+ n0 v- }) h& y8 R% Z2 U) o6 Z1 T
保險事宜,上網見哂,唔駛見....
作者: kuru    時間: 2007-6-17 11:14 AM

唔好話唔識,就算識既保險經紀,都搵錢居多,個個攞份圖表,話幾多年之後就有咁多咁多錢,
9 v% O; R% I3 Y$ y/ M' z. p( \專SELL你最長年期果D計劃,仲要起碼三十年果隻,手續費又多,但一定唔會同你講,
1 g/ L* Z1 m: r# T3 A1 k& z假設你每月供三千蚊個經紀可獲客人首年的54%約2萬佣金, 如你供得足三十年
+ n& W" f) y. e( K% Q: l佢公司同經紀便可抽取這名客戶合共約80萬費用, 所以你唔想佢打比你, 唔駛唔好* I9 U; p/ h% r% D" o! I
意思, 堅決推佢兼話咪再煩, 佢地SELL你一樣唔會同你客氣去落力SELL~
作者: Triangel    時間: 2007-6-17 01:35 PM

Originally posted by kuru at 2007-6-17 11:14 AM:# x1 u1 }, D" g
唔好話唔識,就算識既保險經紀,都搵錢...
0 ?# r. G2 v& z3 [( R
$ Q$ y7 R" d# J  p% {' ^
睇左N次都唔知你Up 乜
作者: 新經濟學巨人    時間: 2007-6-17 02:17 PM

Originally posted by kuru at 2007-6-17 11:14 AM:
+ Q. Z# {5 J. C6 C2 ?1 ~唔好話唔識,就算識既保險經紀,都搵錢...
* h: h6 C9 B9 [6 f' f6 |

) ]+ `& E- n8 h3 U; y* N5 W保險是保險
- y9 L+ U) k- b% g% Q投資是投資
+ r$ S( ]5 ?5 z( r9 C7 t- O+ ^
要嚴格分開,保險是保守的.
% Y7 q) h+ E. n0 c. O- f" |: B1 e! n( S6 i! y
若財力不大,又唔想有咁大committment,用那些月費式,
; F; g: |( m7 d& w  e買完就算,冇savings,亦可以.....) b7 y$ `6 }  q& x+ O0 W% C& u- k
2 N( T. W0 s% l. f7 i# m1 @% B
買保險,現在可以同銀行買,easy, fast,唔駛成日煩
8 x0 b; ?7 t1 x. E
7 J$ S" q- Y8 B: X; B, p2 q[ Last edited by 新經濟學巨人 on 2007-6-17 at 02:20 PM ]
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-17 04:22 PM

可能我系古老石山, 4 K0 c" v6 S( [; E% J9 ~
我覺得生死有命, 最憎保險.
作者: Tokyo2040    時間: 2007-6-17 05:53 PM

Originally posted by 新經濟學巨人 at 2007-6-17 14:17:
  G" ]$ ~; v+ t2 O+ A2 q
2 [% P& A/ y* N8 v+ O9 n* [0 C# x# Z$ [- G# F+ R5 c: S+ @3 @. _
保險是保險
/ I" t! O& {1 ^5 P投資是投資+ \3 P9 ^6 O0 f5 Q. }$ z( x
9 p: @7 ?4 C7 ?8 k0 a& j/ Z7 o. T4 e0 D/ ~/ a( [/ t
完全同意.  我以前買落幾份有儲蓄成分嘅保險, 但係個保額唔算太大, 未足夠. 後來買多咗份足夠保額嘅純人壽保險, 20年保費不變. 從此唔洗再理保險, 剩係專心投資.
作者: atimsi    時間: 2007-6-17 07:07 PM

我覺得保險係投資的第一步!!!!; |$ D6 Z, i5 e# k
首先投資的目的就係自己個“本”五損失的情況下,等錢穩錢!
: F1 R) R3 S6 n; N1 P" w" {# G好多人都話保險無需要,以“生死有命”拒絕!!但係有無考慮過養育自己多年的父母?有無念過承諾照顧對方一生一世的諾言?有無考慮過老婆/老公要一個人擔起供樓,供細露讀書果种痛苦?有無念過一場大病或者一次意外就可以讓你投資收益全部沒收?- e9 X) T5 O: U4 R/ n
當然保險五係萬能,距可以大大降低你的損失或者你家庭的損失!% S% p6 c6 g$ G5 t% r" x
連保險意思都無,點會投資成功伽??巴菲特最經典的投資秘訣:第一條保住本金!第二條保住本金!!第三條記住前面兩條!!!2 L) }9 T# Y6 M: R# C
細心聆聽保險經紀的講話,就好似行超市甘,拿起件貨品体下五買無坏伽!!!# o2 A, J, ~& |1 Y: L0 K# Y
講句題外話阿,好多人以爲香港97打低大鰐,事實上大鰐係恆生指數期貨果度滿載而歸!!
作者: 新經濟學巨人    時間: 2007-6-17 09:08 PM

Originally posted by atimsi at 2007-6-17 07:07 PM:8 g# D+ [" V2 Y) i  M  w
我覺得保險係投資的第一步!!!!' j/ r, ?- K5 Y
...
. p0 R/ A% D. j3 P3 E
2 y3 M, _# H6 O/ I保險 絕非 投資
3 ]# k6 W6 k% ^5 d0 J注意:保險涉及龐大的行政開支及經紀佬/代理的雜費,4 j1 p# I/ L8 c7 p" [2 |: T
保險,是以免發生自己想不到,或不想發生的事,希望有一個保障,8 {! L' D: M# Z
故此,足夠已可以!" U% E  O7 i  U0 `/ U

5 U* ?% J: j. S+ ~7 D6 C保險經紀佬/代理佬,約你同你review,我唔同意,
# j, [% N' v* C' |9 F1 g  K要review,一定要完全100%明白你的:
/ ?6 u: B9 A2 _9 N7 I+ Z2 T1)要求
6 _" [/ L* Y; h2 K* L, C( t2)計劃1 e: {8 V" R* V
3)展望
/ p4 _0 T0 B  q5 x6 {5 ~6 |8 h# W* c! |  [1 m
一年見一次都冇,我好doubt,有幾多個人,會將自己剖白俾經紀/代理佬知
3 {) A$ z4 a. M! p0 W# v* Q你老婆/女朋友/老媽,都未必知你攪乜鬼!
% @5 H# O4 }1 r- ^# G' t  |. z3 l% T' L3 `
投資,要依靠自己.
7 ^) _1 e) K9 E
. w6 F" P! V& x  k買完保險,又買投資相連基金,當然,保險佬一定日日想同你reviewing..... % U) c2 Q6 ?  V6 B2 [/ `

& o& _* ^, u9 H# A小弟1991年,買第一份保險,有savings性質,每5年派一次錢(3000美金),我計過,up to the present,未break even,還講,賺錢....) ~0 o; T/ Z$ B

+ O& o6 k7 s6 Z4 ^% K/ M現在,保險公司都設立website,讓客戶自己去睇自己info,以防止有middleman穿窿,自己已可以掌握到一切,又駛乜要每年同你interview,硬食你的絕世好plan.
, e. N; n3 Q5 w8 l$ v/ D% o. B8 O1 [5 y" y& W2 B" Q! u" Y& E
[ Last edited by 新經濟學巨人 on 2007-6-17 at 09:16 PM ]
作者: Tokyo2040    時間: 2007-6-17 09:42 PM

保險經紀賣保險果陣都會做一份表比你睇, 話你知若干年後份保單嘅現金價值是有多少. 但果個現金價值唔係保證嘅, 所以咪坐定粒6, 以為乜都唔洗做, 老咗就有果筆錢. 所以每年收到份保單嘅statement都應該同當初保險經紀做比你份表對吓, 睇吓個現金價值係唔係on track. 但係我始終認為保險同投資應該分開. 獨立投資幾時都可以知道個表現係點, 回報唔理想嘅話可以轉換投資項目, 彈性好多. 涉及投資成份嘅保險就唔同, 因為比保險部份縛死, 就算投資回報唔係咁理想, 通常都冇乜嘢可以做.
作者: 魔術師    時間: 2007-6-18 12:18 AM

Originally posted by atimsi at 2007-6-17 07:07 PM:
6 ^# a8 @8 @: l$ }; Q5 z& B0 o1 D我覺得保險係投資的第一步!!!!
6 c. W% A$ y7 N...
' s; i% `+ u$ ]- `8 _/ e
保險是保險! N. b3 n( f% J: ?% Q
投資買的多數是基金: r4 l8 Y$ ^7 ]2 ~( m1 D' Z
兩回事
# [$ C5 Z! l4 A7 [保險是保障自己/家人 不是投資
作者: GTOGTO    時間: 2007-6-18 04:00 PM

我會話無興趣% P8 a; F% |# d0 T4 O& u
通常唔駛講第四次無趣就已經可以收線
  R* a2 }6 \6 ~) h8 |過程唔超過兩分鐘
/ f9 E6 S! q5 ?, F哈哈哈
: M4 C# A4 @- ?" U% g我又唔係同佢做人世
+ Z1 M* C+ s  v/ c3 E" k7 q推佢咪推佢,又唔駛唔好意思,熟的仲好!簡單直接

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0