標題: 頂唔順la 成屋都係恐龍 [打印本頁]

作者: SCM    時間: 2007-6-22 07:20 PM     標題: 頂唔順la 成屋都係恐龍

唔知咩事) E' p, l4 ?2 \, f! j
兩3年前開始
; V: N3 E6 Y& t8 B9 k, Z# q& A; l屋企就開始有四腳蛇. j, T* e( r% l# ]& }$ F- a9 a
嗰時差唔多日日都見到
6 X9 _1 W# n9 _7 m$ c之後呢幾年既夏天都係
3 S- U6 J1 r1 _# p  Q/ q依家雖然唔係日日見到
2 g- O* }, W0 F但係都成日見到
* E$ `/ b- C0 V8 _4 P' i/ C4 f8 o只係比以前見少左
% J/ q. V2 g9 d$ y. f9 y! O0 Q9 [走得咁快又捉唔到9 b  b5 p! c, Y0 c
都唔知點搞掂地
& ?& N3 _1 X; C% H2 g間屋既環境又唔係等別近山林
6 M; L' ]. l" K4 {; W3 M而且住左成10年
$ k7 q& Y) K3 g$ |. j呢兩3年先有# ~$ v( l" x8 r7 H8 }& g. l; N5 |- Z
有冇巴打教我杜絕佢地
作者: h.t.f    時間: 2007-6-22 07:26 PM

講真,四腳蛇係益虫,專幫你食蚊食虫,又唔污糟) T1 ^9 O' U8 s; z/ T; M+ e# D
如果唔係真係影響到你既,無咩必要趕盡殺絕ar. P7 J3 P8 i% z: v; V
ps:我屋企都有唔少四腳蛇,但係佢地真係幾幫得手,成日見佢地係天花板"步蚊"
作者: sakura310    時間: 2007-6-22 07:31 PM

杜絕我就唔識
1 E( L0 @2 c1 J, M
, s9 G  m+ }" d/ T7 q9 n2 b4 M( c不過我知四腳蛇唔係害蟲,而係益蟲,因為佢會幫我地食小強哥d小昆蟲3 p: Z) ~3 `0 H  P

" V. i% c2 R" J; l' v但由於佢面目可憎,所以我每次見到佢都會忍唔住將佢就地正法...=.=7 I! T4 y4 Q3 k, v# B
* G( z2 y1 |; F" [" e4 T  u4 D2 @
方法很簡單,買一支氣槍就可以了8 |8 C: r, Y- v/ @1 A' ^, Y* M# ^
1 `+ _3 ]$ Q/ X4 W
要是在一排bb彈用完前都扛佢唔死,那就要多練射術了 XD7 R* z( h6 Y& v& c. f8 X
/ U6 F, z+ d3 P- q
不佢地出現ge原因,我諗主要係因為係你家or附近有大量食糧出現,佢地先會賴死唔走
4 T3 p2 k4 q% m8 M3 D9 K! {4 ?! c! N1 D/ G: k( Z0 `9 |
或者樓主可以搵下or留意下,有無d去水位呀,d暗角呀,可能會藏有小強等生物的巢穴) U4 Z6 J6 Q( }# y& p: A

2 \3 X5 ~6 E. }: n1 p1 Q/ s6 W5 M情況最壞是有白蟻=.=
8 h. @4 C  p2 Z
1 d) _; z; ]' q! q將佢地清左,四腳蛇無野食自然會走~
作者: SCM    時間: 2007-6-22 09:21 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-6-22 07:31 PM:1 I! h/ l; M  g2 [& n/ U3 Y! y
杜絕我就唔識3 @$ U$ x  \2 }, Z
. l- T6 g8 A9 G# u( q
不過我知四腳蛇唔係害蟲,而係益蟲,因為佢會幫我地食小強哥d小昆蟲$ Q  ~- `2 ?* S6 Z; f7 @! o

5 ]3 i- ~0 b" s9 e但由於佢面目可憎,所以我每次見到佢都會忍唔住將佢就地正法...=.=
( G8 K! T3 z9 z. T. ~3 q! j) R, o- p" y( o" O+ U8 d/ E" Y
方法很簡單,買一支氣槍就可以了
3 H& w1 U2 `: ~
0 C* F/ |. @' V$ F. G  E( ]+ Z  [要是在一排bb彈用完前都扛佢唔死,那就要多練射術了 XD
, Y& F/ o. ^0 }* b2 }' t
2 R5 |. o( b# z; _, f6 P不佢地出現ge原因,我諗主要係因為係你家or附近有大量食糧出現,佢地先會賴死唔走
! M7 Q3 P2 U# w: E
" u9 K8 K0 o: w  x3 K2 K或者樓主可以搵下or留意下,有無d去水位呀,d暗角呀,可能會藏有小強等生物的巢穴( d# t+ I2 ~& f: ?% ?; a3 Y

& C6 X" Y0 @% }: G/ d; i; [情況最壞是有白蟻=.=
2 _8 t! m+ H8 m8 w" D. `& T+ M
' Z; Y2 A- D4 x/ K& i, H將佢地清左,四腳蛇無野食自然會走~
% U! I( t8 |3 N4 R6 `我屋企係有d地方好亂3 ~; j3 U  c7 `- i; r
但係亂極都只係積塵
; a2 G" Y- E9 d* `冇積水 好難有虫仔ga wo
作者: Erocky    時間: 2007-6-22 10:50 PM

記得曾在Yahoo知識+內看過有關趕走壁虎的方法," |# M3 j# c, }/ F6 g
以下由該處的轉載,希望可以幫到您:* n& L. H" L: O
0 U% h; N( X! H5 Q6 }
「四腳蛇是益蟲,會吃掉蚊蟲,所以理應不用殺掉。
! ~* Y' G  o9 P0 J- H
9 a# j8 Q' F- K7 f: G如果真的想把它們弄走,可以1:20稀釋漂白水抹拭家居,但是漂白水過了一些時候便會揮發,所以每隔一段時間便要再抹。
: O5 e1 V. v7 b; n% K6 U
1 Y) A+ i! ~& k) V3 C1 P如果你真的想效果持久一點,可以改用漂白粉(俗稱臭粉,公廁常用),漂白粉會醃死四腳蛇,而且比漂白水保留更長時間,可是臭粉氣味濃烈且不好聞,我並不鼓勵使用。
/ X1 z+ F0 H  H) E
3 [3 ]8 U8 _: N& i% Y1 K% [長遠的辦法,是家居減少放置雜物及經常清潔家居,留意清潔暗角位,因為四腳蛇喜歡躲在陰暗的地方產卵,又以蚊蟲為食,減少牠們藏身的地方便可讓它們搬走。
9 d# j, B0 u3 S, x- n+ a: a# D* j, t! V  _( w% d' Y/ L
另外可以建議你購買一部驅鼠器的電子高音頻產品回家,發射口對準或靠近在壁虎經常出沒的地方使成了。 這種產品可驅鼠驅蚊蟲,是以高頻率的音頻驅走這些東東的。 這些高頻率的音頻,人類係聽唔到架,所以裝左好似無裝咁,插左電就唔使點理佢架喇,不過如果你裝係室外就最好小心 D,怕會漏電嗟! 購買的時候問清楚使用方法及環境條件至好喎。」
作者: SCM    時間: 2007-6-22 10:56 PM

Originally posted by Erocky at 2007-6-22 10:50 PM:7 y- P' y$ ?3 q- s5 S$ G* x
另外可以建議你購買一部驅鼠器的電子高音頻產品回家,發射口對準或靠近在壁虎經常出沒的地方使成了。 這種產品可驅鼠驅蚊蟲,是以高頻率的音頻驅走這些東東的。 這些高頻率的音頻,人類係聽唔到架,所以裝左好似無裝咁,插左電就唔使點理佢架喇,不過如果你裝係室外就最好小心 D,怕會漏電嗟! 購買的時候問清楚使用方法及環境條件至好喎。」
) k- W: r" E, X6 p# b0 h
驅虫器真係work
  _! o7 T( y, X: X! i+ h3 k我阿媽就係驚部機廢
" }, @) P/ w. i0 S* t, ~% q所以死都唔敢買
作者: littlepig    時間: 2007-6-23 01:12 AM

既然冇其他食糧,有冇諗過,果d唔係四腳蛇?% S9 |: J2 ~. X8 D* }4 U% i

& Z, |2 t8 g1 A7 w7 Q( Q5 p7 e, M8 @7 J! R0 `* C5 n
會唔會係外星人或者係異形
作者: 長洲賓客    時間: 2007-6-23 02:44 PM

長洲就最多呢家野, 乜殺虫劑超聲波都冇佢地符,
/ i+ q) X% K+ ?! U  w; N. [只有一個方法: 見隻殺隻. 0 K$ T+ D8 B; [0 i( D
殺完之後, 將佢拍成肉餅, 暴屍十日,
8 s+ ?2 ^* p% `- l. L7 `D同類見到自然嚇到走夾唔頭,
& L' l( n5 P# `4 Z你屋企就會有一年半載安寧.
作者: 勇勇    時間: 2007-6-23 09:11 PM

我屋企都有一隻哥斯拉
作者: 阿感    時間: 2007-6-23 09:33 PM

冰 糖 捉 壁 虎 成 功 率 高  0 ]% C. q% c3 Q6 |1 N3 f  v
3 {/ c$ x* W, e0 ?

/ L* v2 Y0 V' h- V6 V$ H+ F家  有 小 昆 蟲 出 沒 , 常 被 視 為 打 掃 得 不 夠  淨 。 David 最 近 發 現 家 中 竟 然 有 其 貌 不 揚 的 壁 虎 出 現 , 為 了 趕 絕 牠 們 , 顯 得 很 傷 腦 筋 。 綜 合 各 路 網 友 意 見 , David 及 其 天 涯 淪 落 人 , 不 妨 參 考 以 下 方 法 。
' z& b0 C) H9 J9 A# n( }1. 保 持 整 潔 : 牠 的 出 現 主 要 是 因 為 環 境 雜 物 堆 積 , 受 濕 霉 氣 味 吸 引 而 來 , 如 要 驅 除 , 先 要 改 善 環 境 , 保 持 潔 淨 及 清 除 濕 氣 , 勿 使 雜 物 堆 積 。
( W+ Z: q* f% C2. 利 用 冰 糖 : 大 家 可 準 備 高 身 闊 口 玻 璃 瓶 , 洗 淨 抹  後 放 入 數 粒 碎 冰 糖 , 蓋  大 半 瓶 口 , 以 誘 使 「 鹽 蛇 」 爬 入 進 食 。 由 於 其 腳 會 沾 上 濡 濕 糖 質 , 便 難 從 瓶 身 爬 出 來 。 捕 捉 後 可 拿 到 屋 外 放 生 。 ( K3 y; j! B4 Q7 I& W( E8 B$ H5 ]
3. 天 然 精 油 : 滴 一 些 天 然 的 茶 樹 精 油 或 是 加 在 水  稀 釋 噴 灑 一 下 。 , f2 o% t" t8 K9 \7 I! U( M
4. 滅 蟻 藥 : 在 牠 們 經 常 出 沒 的 地 方 放 殺 蟻 藥 。 ! I; S5 [% d+ n# P9 ~% F
5. 冬 季 伺 機 : 在 冬 天 時 去 追 逐 壁 虎 , 因 為 尾 部 是 牠 們 儲 存 脂 肪 的 地 方 。 若 牠 們 驚 嚇 過 度 , 切 斷 自 己 的 尾 巴 , 而 找 不 到 食 物 , 有 可 能 會 死 亡 。 8 a3 j" c, V$ C# Q0 l. v/ q
雖 然 大 家 提 供 不 同 方 法 以 趕 走 壁 虎 , 但 其 實 牠 們 是 種 益 蟲 , 專 吃 蚊 子 、   , 對 人 類 並 沒 有 太 大 傷 害 。 若 然 你 不 嫌 牠 們 樣 子 醜 陋 , 嘗 試 和 牠 們 好 好 相 處 吧 。
2 l& q  ^  b, B# e7 @7 j* E3 \- a$ F( X) _5 p  n* V
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... 7%9B%8A%2B%E8%9F%B2
作者: bigshopgood    時間: 2007-6-23 10:49 PM

既然冇其他食糧,有冇諗過,果d唔係四腳蛇?
作者: GTOGTO    時間: 2007-6-24 11:42 AM

我個露台成日收藏左四腳蛇
6 \" |: x4 s& C. o: J, m5 l, Z我就唔清= =佢幫我地抓蟲,我清左佢* d  l5 V' U' l7 h
o的蟲搞我仲慘,起碼四腳蛇無興趣主動搞我& A# B* E3 Q: P! O/ |- a' Q
有次唔小心沖走左一條剛出世的四腳蛇,非常內疚
作者: 蘿萄糕    時間: 2007-6-24 03:07 PM

無辦法!!即捕即殺!!
作者: autod    時間: 2007-6-24 08:59 PM

養返隻寵物得唔得?" [2 s* A% b" Z+ r5 l7 ?- U8 ?5 |
好似唔知咩貓會捉四腳蛇...
作者: SCM    時間: 2007-6-24 09:57 PM

Originally posted by autod at 2007-6-24 08:59 PM:
7 g6 ~  G$ T) m& L6 {: r! ]" H養返隻寵物得唔得?, C" U1 m" ]% E1 q: Z
好似唔知咩貓會捉四腳蛇...
) u4 u& \4 l/ L& q( m應該所有貓都會  ]( Q! }, r. F5 h
因為所有識郁既物體貓都唔會放過
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-6-24 10:19 PM

Originally posted by SCM at 2007-6-24 21:57:
' W& u9 ~% q+ [9 ?. Z9 O& \7 _3 Q+ \( B8 w. q, K
應該所有貓都會$ n9 p* ]4 R5 o7 i* [
因為所有識郁既物體貓都唔會放過
, A9 p  ]0 @5 g
我睇咗咁耐,忍唔住要講下,
$ {5 h+ v+ N$ D) Q4 T我屋企d蛇仔幾代同堂,保守估計30個成員,9 r6 a, i) U  `+ k
最大成4寸長,最細bb2cm都有,, V4 Q/ O! y1 g1 S8 U* X$ R0 k
我屋企反而唔多小強,- @$ o* i3 G; \# j
一年見唔多過3件,
$ C3 U7 R9 r- H5 d& v  G: P. E3 ?唔知有冇關係.
作者: 托迪仔T    時間: 2007-6-25 09:05 AM

我寧願有蚊好過有條四腳蛇係屋企橫行...7 F9 R& O- r3 u( P, n( M
好噁心...
作者: 小心兒    時間: 2007-6-25 11:35 AM

住 家 男 人
$ L$ o  F$ E6 g7 s' h+ f' o主持: 曾 近 榮 , 梁 德 民
& U- e$ j" ^, f  @) I% q2 hhttp://www.rthk.org.hk/rthk/radio1/FamilyMen/20070609.html
( q! K- z4 W: x+ s( L& h# q/ y- ?( _7 U) f
我都係聽哩到講 睇下幫唔幫到你 : f  ~5 e4 {% a
09/06/2007果集 34分:35秒 左右
# x. t8 @# ^$ t5 g7 i& W( c" F% E3 ~& @% R" d  N0 N4 ^
重有好多家事常識 而且重有得重溫
# |/ T7 _7 w: [/ ]  [介紹比你媽咪聽下
作者: chansuper123    時間: 2007-6-25 12:37 PM

Catch them and throw outside the home. Don't KILL them.
+ c; K$ R/ e" ]/ H5 M  \" FThey know it and will leave your home.* E4 y. |) c6 _3 c% T1 f4 a$ O* R% c
I also live in Cheung Chau but I catchp them and throw away.: \7 h. b' P& j7 S! O! z3 {
I only see them once a year.
作者: kindaichihajime    時間: 2007-6-25 09:04 PM

Just See one kill one la~~~
作者: autod    時間: 2007-6-26 01:10 AM

Originally posted by QuiGonJinn at 2007-6-24 10:19 PM:
6 a& y, D% t& Z2 o/ V9 m; s* n7 L0 e% b- x3 P% ~* m5 S* D
我睇咗咁耐,忍唔住要講下,
! C" `1 \& K( R我屋企d...
$ G- |, D% w. L6 w8 J% }
2 e$ g5 y! T  {0 |30隻都忍到.......

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0