標題: 三成青少年冀做淫片主角?俾著你做唔做先? [打印本頁]

作者: 自由神    時間: 2007-7-15 11:21 AM     標題: 三成青少年冀做淫片主角?俾著你做唔做先?

資訊科技發達,任何人都有機會在網上成為主角。一項調查發現,本港青少年道德界寬鬆,竟有兩成受訪青少年,不介意將個人裸露相片或片段於網上發放;甚至有三成青少年企圖仿效網上色情片段的行為,自己做「主角」。調查機構指青少年沉迷網上色情資訊,容易影響人際關係,猶如社會上隱藏的炸彈,隨時爆發犯罪行為。
( c% O* r( m, h; O
4 b. p( V. q& g- S& H4 q) h8 e  循道理楊震社會服務處於去年十二月至今年五月,進行青少年對網上資訊及「軟性侵犯」的態度調查,訪問七百八十六名年齡介乎十三至十八歲的中一至中四學生。
5 C( ]; `3 N3 V; O2 @  負責人表示調查目的是為了探討青少年對網上性資訊的接觸情況及態度和道德價值觀等,以及對「軟性侵犯」的意識,即是指以非蓄意或非直接暴力的侵犯行為,對被侵犯者造成生理或心理的傷害,例如在沒有考慮對方的感受下,將與男朋友拍的裸露親密照在網絡上發放。
3 ^  U/ u6 ?9 j) C  結果顯示,有一半以上受訪者認為在網上看到朋友的裸照或裸露片段,不會感到不安;兩成半表示只要不露面,在網上發放個人裸照或片段無傷大雅。約兩成受訪者稱不介意被朋友將自己的裸照或裸體影片上載到網上。
8 E$ [  v* `+ ^' r+ l4 Y  另外,約兩成受訪者不介意伴侶將自己拍的裸照或片段在網絡上發放。甚至有受訪青少年企圖仿效網上色情片段的行為,自己做「主角」。
3 D% A: k+ b8 r7 d, G9 O  資訊科技發達,有兩成受訪者經常將色情相片或片段,下載到一些隨身電玩,如手機、iPod、PSP等,方便隨時觀看。社工陳國輝說:「之前曾與一名中學生外出,他於地鐵內拿出手機,於眾目睽睽下將色情資訊於手機觀看,旁人為之側目。」( f& G( V9 A+ ]+ s3 r$ u0 g5 ]
  服務處主任趙德財指瀏覽網絡色情資訊已成為部分青少年的生活習慣,有青少年受網上色情資訊影響,出現各種負面情況,例如自拍或偷拍別人的裸露相片或片段,人際關係疏離。& f% ?/ ^% K7 h% }" m3 G; Q5 }
  趙德財建議學校加強性教育,不可視之為「補救性」工作,當學生出現問題時,才找社工幫忙。7 t' l+ J: x! E+ d3 G2 R
  由於逾七成受訪者都表示,不想讓父母或朋友知道自己有瀏覽色情資訊習慣趙德財擔心,這些青少年成為隱蔽一族,好似一個社會炸彈,隨時爆發出犯罪行為。(星島日報報道)' v* l/ n0 R" L0 A& j. t

& @$ \  m# i: t5 y; c, f% ]; u4 n' h6 k. n
: N! c; n1 P/ Z  M) M/ f
6 Y8 d' F) V) g! O/ Q7 Q5 R, ^
啦啦!大家咪扮野呀!5 ~- L& x' S$ ?3 F6 X
要實話實說呀!# ~) m7 _; j) l  v
對面果個如果係靚女,你地做唔做先
作者: head    時間: 2007-7-15 11:29 AM

靚女都肯做喎 自己無理由唔做
作者: Kev    時間: 2007-7-15 11:29 AM

冇人睇住.. 冇樣.. 唔好影得咁清... ) l/ V- Q  Q/ [" ^1 C' M
都會既..
作者: 水仙    時間: 2007-7-15 03:58 PM

依d野要睇下對手點樣先得既
3 R1 z. h) u- G/ ], t! C0 Q7 \如果佢有松島X個樣  白鳥X既胸  仆都仆過去睇下咩環境先
7 d/ S, ^8 R3 D9 L1 S
. t; d7 R8 g5 [" g6 |萬一係小甜甜咁樣  又飛機場  打死都唔去
作者: 自由神    時間: 2007-7-15 04:04 PM

Originally posted by 水仙 at 2007-7-15 03:58 PM:  {% \1 B  {, U3 J9 x4 `2 ~0 z# o
依d野要睇下對手點樣先得既
# _- K7 A; T, P  I- z5 ]/ G2 y...
( V7 E9 Z2 m$ R) C" e- q
有你所講咁好條件
2 a; i% {+ a' y我諗大把人爭住去
作者: autod    時間: 2007-7-15 05:05 PM

死都唔做
作者: 038886    時間: 2007-7-15 08:50 PM

唔做=.="/ N/ N: K& @0 F6 @) V4 Y- X5 V, ?
果d都唔知俾咩人x過..如果佢有野我咪正?
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-7-15 11:51 PM

三成青少年 , 思想不平衡 ~
作者: yuri    時間: 2007-7-17 02:25 AM

唔會做的說...
作者: 038886    時間: 2007-7-18 11:43 PM

估唔到咁多人話睇下對手@@勁
作者: GTOGTO    時間: 2007-7-21 07:27 PM

咩叫淫片?著水著的片我都覺得好淫
( q7 @7 x. [/ ?; C9 J, F選港姐勁露肉我都覺得好有淫味,咁森美咪做男主角?
作者: iknow    時間: 2007-7-22 03:24 PM

不錯喎~~
: Y/ N- n# _# P, @2 W1 c) U/ U但話齋好似樓上咁講, 唔影樣...就得=.=
作者: benq    時間: 2007-7-24 11:19 AM

如果有個正女同你拍, 你都制喇
作者: aceliew    時間: 2007-8-2 10:50 PM

我就晤会啦。
0 Q4 G/ `$ l- Y& I, j, I( I/ E$ S" f
话就话 ‘食色性也’, 不过人同禽兽始终不同。。由于西方文化影响同網絡发达0既问题,依家0的青少年毫无节制,都晤识控制自己,保护自己。。世界就来变成爸爸妈妈同自己0既仔女争7-8岁啦!!!
/ h. u' o. B* }+ q. g! M
/ t$ m! D2 {2 d  C* y9 v: ]( M) H8 S就算条女再嗦,都无理由影晒0的淫相公诸于世呱??晤好傻啦!晤通真系恨做明星恨到要一起除晒衫,0罗晒d本钱来铺路咩?更何况明星拍片有钱赚,你拍片?除非有睇头啦,晤系贴钱都无人睇啊!
作者: 155220    時間: 2007-8-4 03:08 PM

我覺得做在場的工作人員已經足夠,不用做主角。(指3級片)
作者: kuru    時間: 2007-8-4 10:37 PM

d答案當你玩姐, 如果真係要出樣, 一定冇咁多人想做~
% _, T  r9 z0 e4 c+ ]比咁多工作人員圍住你, 你都唔會扯喇~
作者: jonesfh    時間: 2007-8-15 11:12 PM

如果dd大的話還無所謂
  \' P: W% _+ p; a# C: h/ E如果小的話可能會被笑死的
作者: Edgar_Davids    時間: 2007-9-18 04:31 PM

Delete( O! h9 \7 i% I
6 E6 ~. s1 f2 c% \4 }& }/ u! U
[ Last edited by Edgar Davids on 2007-9-18 at 04:56 PM ]
作者: ktkwan    時間: 2007-9-18 08:30 PM

Originally posted by 水仙 at 2007-7-15 03:58 PM:
, k9 O* A: Y4 Z7 U2 u依d野要睇下對手點樣先得既9 z5 }( Y% |$ X! U5 i
...
' s0 S7 b5 k( m) K* G1 a
同意6 m2 {; D# h2 V- r
樣靚身材正又有幾多個 好多都係魔鬼身材豬扒面孔
作者: kasear    時間: 2007-9-24 01:19 AM

咁多人都想做...
( O4 T8 r" R  l- m) F6 ~/ G+ a" L& O話時話,之前睇過一個捷克網站
* ]( _6 P! k3 _/ k# ^( c0 [內容係可以俾你免費同一個歐洲4仔女星任做一晚
! t" C" J  K( _6 q6 k; a但係就要俾人拍片放上網,  好多人報名參加
作者: ##123##    時間: 2007-9-24 08:51 PM

除o左樣要靚之外, 我重要頭笠

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0