標題: 專家:時光機可成真 紮實理論回應霍金 [打印本頁]

作者: benny0105    時間: 2007-8-11 03:35 AM     標題: 專家:時光機可成真 紮實理論回應霍金

http://hk.news.yahoo.com/070809/12/2dc1x.html
2 x0 k, {# v. j; p- D- f0 u) F8 R- F5 e, S% X2 c6 V" H

6 ]1 D  f: b1 t$ ^- ]& G. X% _/ x- \! o【明報專訊】時光機一直被當作科幻狂想,但以色列    著名物理學家奧里在最新一期《物理評論快報》撰文,提出紮實論證,聲稱時光機理論上是可能的,只需普通物質便能製成,未來的人類有機會回到「過去」,但要回到20世紀或以前,則未必能夠做到。( H. ~9 B3 r' _: u0 t5 u& c
8 d/ l. n3 r0 V7 u3 H
愛因斯坦提出廣義相對論,提到時空在強大引力下會扭曲,衍生出時間旅行是否可能的討論。不過在近半個世紀,很多著名物理學家都認為,時光機是不可能的。霍金    1990年便直截了當表明,時間旅行違反物理定律,是不可能成真的,並說:「迄今沒有可靠證據顯示,有來自未來的訪客探過我們。」  ^9 j% @  f* c0 @+ E- v9 F

5 N) q, Q( P( c6 O' L* z冬甩圈狀隧道連接過去未來
& o( R- ]  t1 v3 C3 W* E* v% P
$ i) C& g& y$ B: O  m但奧里(Amos Ori)認為,時間旅行是有可能的。他在《物理評論快報》撰文,透過複雜的數學程式建構,為時光機提出更紮實的理論,回應霍金等人的質疑。在他的描繪下,時光隧道就像一個「冬甩圈」,只要能將時空扭曲成冬甩般的迴圈形狀,令過去、未來連成一圈;並於現在創造一個迴圈出入口,未來人類便能來到我們這裏。
2 [/ t, m0 M) a4 I6 a" a
: d) H1 \6 z% z% H% G  j% m可用塵埃製造 找起點是關鍵) e& ?# j- ]9 N6 ]& t7 [% j, |
2 v+ ~% O4 v$ D% X) S, _
奧里不是首個建構時間旅行理論的人,但論者過去一直認為,要造成「時空迴環」,需要一些特別的神秘物質,例如科學家構想中的「負密度」物質。但奧里時光機理論最特別之處是,就算憑藉普通物質,也可以製造時光機。他表示,根據其理論模型,時光迴圈用什麼物料製造也沒所謂,只要足夠將時空扭曲成環狀便可,甚至連塵埃也可以,目前的關鍵是製造這個迴圈的起點。; G4 {4 Q/ U7 ]7 ?9 q3 X5 L

$ p% Y. K9 J  q  \$ ?奧里說:「所謂時光機便是時空自身。若我們製造出這樣一個迴環的起點,時間便會迴環前進,最後自行埋口,那麼未來的人就能造訪過去。」但他強調,就算現在製成這樣的迴環,我們也不能回到過去,「因前人並未有製造時光旅行的基建(時光迴圈出入口)」。
1 I* O! V9 x4 m
/ {, t8 U- ~' t! L5 V4 B, g) g奧里直言時光機最終能否製成,仍難斷言,因「目前仍有問題尚待解答」。時光旅行的關鍵,視乎扭曲時空的穩定性。要克服此障礙,可能需待嘗試結合廣義相對論及量子力學的量子引力理論的成熟。
# h5 K( ~2 U7 H) h9 f每日電訊報
作者: andyandyandy    時間: 2007-8-11 06:25 AM

真係可以的話,會否造成社會大混亂.
作者: jimjim12    時間: 2007-8-11 09:23 AM

發夢就可以嘅......; Z5 a; ^$ A7 W4 N4 w& X6 T2 _
! N7 P8 n2 X9 u! F! f4 H. r, ?0 f
人類真係去到火星先講啦......6 z1 J5 R$ }; x% w# p% L) L' k, t2 e/ m
. c& Z$ s4 A/ L& i
哩D所謂物理學家都好得閒吓喎......+ y7 L5 `6 |: j; D1 v" }

! v: F, q( Z3 z[ Last edited by jimjim12 on 2007-8-11 at 09:40 AM ]
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-8-11 11:44 AM

君子先行其言而後重之,3 e5 {7 U- D2 U9 q9 x5 X

+ K4 B, [' Y+ Q3 @, t+ ?佢咁"up"同果d預言家有咩方別
3 c/ _* U# U% D6 [5 C4 X& j我寧願信黃大仙個解籤佬
作者: vincent220    時間: 2007-8-11 01:55 PM

我諗係我死個時都唔會有時光機出現
' D% a9 O4 O* z. R' _有得好既話好想回到過去睇下以前既生物(恐龍...)又想睇下以前d人係點生活既1 _7 }% @! ]7 }0 p3 J" z
但我地去到會唔會改變歷史?
, P* T' r; E9 z7 c" F0 I4 O到時世界大亂都似
作者: lky010185    時間: 2007-8-12 01:00 AM

我覺得d人成日話meh都有可能發明,就好似以前d人唔信人可以上太空......6 g# G; ^5 j- k& U1 b1 G: z: f
我覺得arm一半唔arm一半...
3 P* U& h9 t& g: ^5 S$ i& Q我信將來會發明到樣交通工具可以用5秒由南極去北極, L$ X: {1 C1 U5 k1 @' J
但時空根本未必係一樣野,可能只係人用黎表示過去現在將來ge名詞,更唔好講去到時空ge邊一part
作者: aceliew    時間: 2007-8-14 03:26 PM

時光機可唔可以出現真係未知数。。可以嘅話真嘅唔错。3 @% q6 \" z0 O. W$ _% R
/ c  `+ x1 l2 s& T$ T3 P
理論上時光機可行。。实际上就要睇“現代人”係唔係真係有0甘嘅智慧喇。大家都話无可能,有无捻過,未來人因为歷史问题,装扮成“現代人”嘅服装身份0黎時間旅行咧?可能因为時空规条,未來人必须隐瞒身份作時空旅行。。。加上如果俾你知道你嘅朋友係未來人,你會唔會唔叫他带埋你一起時空旅行??8 {0 V2 u  Q  q" M9 U

- i, w9 j( y& ?. j俾人知道嘅話,全世界嘅物理學家科學家都會争住揾他捉他0黎做研究喇!!到時真係唔世界大亂都似。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0