標題: 有無人諗過......字宙 [打印本頁]

作者: vincent220    時間: 2007-8-14 11:33 AM     標題: 有無人諗過......字宙

有無人諗過
- F$ p( h+ f- Y: {1 ^$ l* z+ c$ T; V& T% e我地認為宇宙係最大既空間( [3 T5 \, ^5 }0 n7 A; ]8 w- g! }
但有證據指出宇宙彭脹緊' u2 h* N8 O: k  l6 }& M
即係有第二個空間包住個宇宙?
( B3 u$ w4 e2 D1 X( r咁會有幾多個空間包黎包去, 個度會係點?, P% @9 G* t; f/ n% i+ J% Y
會唔會就係卡通片成日話既第二個世界?
作者: peikasiu    時間: 2007-8-14 11:39 AM

成日諗, 不過覺得自己好無聊/ Y3 I% ?* m- O8 r
by the way, title 錯, 係宇宙, 唔係字宙
作者: oscarmong    時間: 2007-8-14 12:12 PM

宇宙彭脹緊,而宇宙是由big bang 而產生,如果宇宙外還有1個宇宙,宇宙彭脹便不成立,因為宇宙彭脹是有很多學說,現在暫時判定的學說是宇宙不斷彭脹,只1個比例多科學家說的是會爆>彭脹>委縮>爆>彭脹>委縮...不斷重覆,如果現在確認的是不斷彭脹,在宇宙外的地方是所有東西是靜止的,如果是有另一個在外的話空間必定是真空的,但是真空的話那麼我們身處的宇宙便會爆>彭脹>委縮>爆>彭脹>委縮...不斷重覆,因為基於現在認同的是不斷彭脹,所以是不可能9 R. ?# B! g' _* ]- j
2 L  ?6 H! d8 m: H) a' Q
另外一個解釋,如果宇宙外有另一個宇宙,那麼我們豈不是可以在宇宙內,用核爆去創造宇宙,或者在很多nebula 造出星體時那失敗的超新星豈不是又1個宇宙
作者: vincent220    時間: 2007-8-14 12:24 PM

Originally posted by peikasiu at 2007-8-14 11:39 AM:
: l, w3 |; I$ T2 M4 K成日諗, 不過覺得自己好無聊
( E6 _. d: P' c4 F8 iby the way, title 錯, 係宇宙, 唔係字宙
4 a! }3 N6 S7 N- t
% {8 w7 i) t* w: T, D) Q  @  I2 Y打錯字, sorry: n4 I0 H% ^* `* p  q: v, z5 U7 M. k
重以為得我一個會咁諗添
作者: vincent220    時間: 2007-8-14 12:27 PM

Originally posted by oscarmong at 2007-8-14 12:12 PM:
* d+ s  }, x. c  H/ G. a宇宙彭脹緊,而宇宙是由big bang 而產...
' R+ T5 h" Q' |' n6 V$ O- y好復雜, 但包住我地宇宙既又係咩?有幾大?
作者: oscarmong    時間: 2007-8-14 01:13 PM

有幾大我就唔知,
, O  |* C8 K$ [; ?- j% o& r但有宇宙幾大(年)就知,大約13 billion year
作者: vincent220    時間: 2007-8-14 01:58 PM

Originally posted by oscarmong at 2007-8-14 01:13 PM:, s3 @: d/ l6 h7 i6 d, t  r
有幾大我就唔知,1 h, A% @2 q( s$ y; Y2 G* o
但有宇宙幾大(年)就知,大約13 billion year
# ]. Q! L; B7 W7 n1 h/ i

- i9 T1 {2 }' B7 L1 ?d科學家點知丫.......13billion years $ j; ^% }; @6 q2 m. u0 ]
宇宙真神袐
作者: 高佬光    時間: 2007-8-14 02:15 PM

Originally posted by vincent220 at 2007-8-14 12:24 PM:
3 A8 V1 }5 J: }& k
! _2 j; B9 Y8 P: I0 Z" ^
" L* N- p8 R! u' p6 e9 R4 K) o打錯字, sorry
( l; |3 @+ r* r; V6 O' k重以為得我一個會咁諗添
0 U9 ]9 f" x8 Z- e& R6 I
算啦 唔好再諗喇. Q; Y% j0 B: |1 ]9 c( B
因為老豆係天文發燒友$ s( d/ w  i, {3 k7 r* ^
只係成日聽佢講依d
5 @; k2 M' V  n- B我由1,2年級開始諗
1 A0 X# Y- H& p0 D$ J  c/ P 無論諗到幾多歲都係無結果
作者: vincent220    時間: 2007-8-14 02:21 PM

Originally posted by 高佬光 at 2007-8-14 02:15 PM:* x( {* O/ p  L2 f
9 Y, l- j+ }' I% g' G$ \; p
算啦 唔好再諗喇7 s& w( {4 {( m# W3 j) n
因為老豆係天文發燒友, v, l/ E( F7 q+ h
只係成日聽佢講依d; _5 {' i( Z/ {7 q: z2 u1 R
我由1,2年級開始諗
3 u5 v( z- P) M0 V 無論諗到幾多歲都係無結果
/ @6 E! o, K* h; p. E" V. U& ^

q+ i) J# L! x# @- x* R我對天文一d都唔識架
( a/ P+ y3 [; u* L& a; m但我又唔知點解聽完宇宙放大緊就諗到
作者: jetku1990    時間: 2007-8-14 08:45 PM

因為你係天才lo
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-8-14 08:52 PM

細過諗過,因為太無聊,諗諗下覺得係夠多舊魚,
2 [. V" u5 r) ], w真係食多舊魚多過: q' f& K  ]) G9 M6 }
果d哲學家,科學家講d野好多都係表面偉大實質無聊
, @! z+ c' G- W8 K. g" ~3 P9 r1 A我相信果d野好多人都諗過,; \, N& }; Y5 |( G5 U: z
不過只係咁o岩有幾個比人捉左去當神咁拜
作者: j兒    時間: 2007-8-14 09:37 PM

信唔信有神呀?
作者: vincent220    時間: 2007-8-16 06:58 PM

Originally posted by j兒 at 2007-8-14 09:37 PM:
  S4 U+ H. ?3 d9 F, c! e% {& b' w信唔信有神呀?
% Z7 A) v4 _  ], D9 m7 l+ O4 d0 N2 Y7 F
. R& x" E3 ~! e! g7 v0 f
一半半/ }0 \8 q& |3 W% _. {# n& q/ }! t
點解咁問?
作者: pigcat    時間: 2007-8-16 10:32 PM

可能宇宙已經存在左唔知幾多個兆億年...
& ]( `, Y; e) M4 X: Z0 k; z
+ J) L3 F) E4 F! b: {人類...地球...太陽系...甚至我地呢個銀河系
( S2 Y% q6 |3 x. x6 n8 w
* q6 m5 `" k& H4 V* C. o只不過係宇宙中一個小小ge過客而已....
作者: 敗北    時間: 2007-8-17 12:53 AM

雖然設想係科學重點姐 霍金就個個識喇2 O* z2 l9 [. ^8 X
咁霍金講既野又有幾多個聽得明$ w' P& w. s8 B' n
連地球d野都理解唔到" {1 I. u/ ]% a' B
重去探討宇宙 有d痴人說夢話既感覺

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0