標題: 9歲讀大學.......大家點睇 [打印本頁]

作者: tam040046890    時間: 2007-8-23 06:08 PM     標題: 9歲讀大學.......大家點睇

我覺得太細個
作者: michael2082005    時間: 2007-8-23 06:11 PM

人地讀得起你又吹佢唔漲既
作者: a1036043    時間: 2007-8-23 06:15 PM

唔知佢溝唔溝到d姐姐呢
作者: sevenlei    時間: 2007-8-23 06:32 PM

Originally posted by tam040046890 at 2007-8-23 06:08 PM:
7 D% _; O% K. N; c0 A1 b' }我覺得太細個
# x. n  q' l) G4 k% Q

& v& \8 P: W- ]& Y  K0 E! J你講乜野呀?唔明
作者: tam040046890    時間: 2007-8-23 06:37 PM

Originally posted by sevenlei at 2007-8-23 06:32 PM:
- `" @- c4 I6 V( d# Y) G1 j5 ]' i+ E& w+ ]$ L! \$ w

( N4 F% M% y7 l7 v你講乜野呀?唔明
4 T) C0 ?" m/ B- q! y( J% o" i我當然指佢年齡啦!!
作者: -仔仔仔-    時間: 2007-8-23 06:48 PM

我覺得一個細路咁細就讀大學
3 x7 k6 b' s3 n& @/ [" v, ^, }根本就唔係一個正常o既環境下成長
, X: ]; _2 I1 k佢同同齡o既小朋友有分別,4 p( H1 b- ?! \  i- G2 X
人人都係小學,中學,佢就大學
" X1 C1 \& {& p3 _* _6 G可能會令佢覺得自己同其他人唔同,而覺得自卑2 N- ]+ L) o) d$ P7 Z, D
而大學o既同學就更加唔會同佢太friend,當佢小朋友咁- m: {  E$ F6 D
佢就會更加自卑,
  t6 b; v9 ~1 Q1 Q0 C/ L而且又令到個細路失去應有o既童真,同人人都有o既正常童年. p' K/ j" a; Y- k2 [
所以一句到尾,我認為有幾好成績都好,  c* ]3 r* y4 ?9 l9 u
太細個就唔應該讀大學,九歲就更加有問題!!!
" n5 q" e& {, T# W6 ^6 i9 h) }5 A: s" S( O' ~9 h
仲有,e個post應該貼係吹水區岩d
/ l1 K- ^7 G5 O) d( z$ P7 s1 o0 f- t( H9 F& J+ ]
[ Last edited by -仔仔仔- on 2007-8-23 at 07:03 PM ]
作者: lywv5    時間: 2007-8-23 07:01 PM

Originally posted by sevenlei at 2007-8-23 06:32 PM:
" i  i. K7 Z) |3 w+ S
, \6 F8 F& L- w& d8 r" F7 p/ v) v) W$ h! @
你講乜野呀?唔明
3 }/ Z# I' c9 m) P5 K: ]' X, w
% x2 _  Y. j* ]6 t, e6 u
smae as your name
作者: disposable    時間: 2007-8-23 07:02 PM

我覺得佢會小左份童真
作者: -仔仔仔-    時間: 2007-8-23 07:06 PM

Originally posted by disposable at 2007-8-23 07:02 PM:
6 A& {. ]2 r7 b1 e9 x( _8 w, b; J我覺得佢會小左份童真
$ P+ d- B- d# i
係lo頭先睇新聞都覺得佢好老積
作者: Lung    時間: 2007-8-23 07:08 PM

人地阿哥14歲去左牛津啦...係香港意想保守o者5 v& Q5 r" ]8 A& w1 E

, f* q6 N) T* h3 _* O/ J  o9 V/ R( U你話佢條路唔正常* u1 t, v* i( y3 e
; O' ?1 D# a: B7 w
但係我想講7 w: N1 F+ R2 B2 p2 i; M% X) c. U2 g9 }
& k2 B6 b, w: I* m' |# s
佢天生已經係唔正常$ C  p' X  x6 q) A% p( h. f0 H0 y
! k6 ~" a# B9 J
[ Last edited by Lung on 2007-8-23 at 07:10 PM ]
作者: Lung    時間: 2007-8-23 07:10 PM

一個例子9 W2 B# G6 U7 |! z, l7 D& p

8 L) p6 ?0 v$ d+ u: e智商唔達標,即係弱智啦
; b3 O7 r. v6 U# y$ B4 f/ D7 p8 O點解佢去讀特殊學校又唔會有人講呢?
$ Z& ~2 P+ [* u  y
  w8 _, k# `4 [% M( a; y/ V7 Y. c/ s反之.智商超等跳上去讀大學係好合理既事
作者: 康bb    時間: 2007-8-23 07:23 PM

佢都唔知點同d同學溝通啦..
# B4 d8 U3 m& q2 m8 C差10年... o$ i1 S2 W* V# L; r' }8 V
佢家長盞攰死佢.
作者: mj1234456    時間: 2007-8-23 07:29 PM

無話唔得0既.....$ |, N0 ?. w, L  ^* B9 V
3 `6 G$ z. }' ^: U( X
最緊要係D周邊配套做得好....like同其他同學0既相處,心智0既發展...等等...2 j( [! n$ W' n' b: b
4 `' S& p# f8 A5 s) b1 G+ ~
如果可以配合到的話都ok 0既....0 M  K  E( w  |5 u7 u+ D, n% Q
  ~* b/ o9 {9 o% V6 B/ U9 n0 Z$ F0 M
始終讀大學唔係只係睇讀書.....係強調whole person development...
/ I  g9 b7 `/ w3 [; a- C" o
* i  Y: ~6 W& I+ ]3 `1 d5 {0 y& Y# P如果唔係等同拔苗助長....對個小朋友唔係咁好Lu......
作者: 阿感    時間: 2007-8-23 07:33 PM

Originally posted by a1036043 at  06:15 PM:; W7 w  F2 d" f
唔知佢溝唔溝到d姐姐呢
; @) X& R4 ]7 t! J  {9 E

- P8 t9 N7 m  Y; z* b. e$ R: N- E! y漫畫好多時都有類似情節,不過通常都係d姐姐去溝細路: B; {7 s( x7 @3 X+ J
) c+ `+ p1 |6 ?' a% n
現實生活中有正太控存在都唔係出奇
作者: haukwankin    時間: 2007-8-23 07:44 PM

咩叫正太控???
作者: Ken Hung    時間: 2007-8-23 07:47 PM

敢早讀完大學, 有排失業.....
作者: 阿感    時間: 2007-8-23 07:51 PM

Originally posted by haukwankin at  07:44 PM:
9 O  U/ b$ p# f5 ?咩叫正太控???
8 M* T! y8 H2 d2 T6 J
' d" Z& G, h  O9 B, |
對男童強烈喜愛的情意結,簡單講係蘿莉控男童版
% `" P  ]" T3 n$ D$ ihttp://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%A3%E5%A4%AA%E6%8E%A7
作者: sakura310    時間: 2007-8-23 07:58 PM

我並無心挑起事端4 v. [9 ]6 w3 T$ M+ @

0 h; C* s  V& ~# R但...誰說小孩子一定要有童真的?5 U2 P6 M! t* A4 @+ J6 I6 C

9 L9 ^! g0 O( X) u" O7 }0 Y9 c' e再者,讀大學係應該能者居之,佢有咁ge能力,唔通你唔俾佢讀咩?
8 G* x/ z0 s* e  I& V4 p- y8 S; U7 ]" n  A5 l( n: |: C' p
咁即係阻礙佢在學識上的成長,人才可遇不可求呀
) K1 B4 U& B5 p- N! q
2 `. e" Q/ N: m5 C當然,心智上的成長亦重要,但唔代表讀左大學佢就無左常心智上的成長
8 p# i7 }, O% |" C% C
- W( X7 r6 J1 L! i4 S6 P但目前世界各地仲有好多問題等住呢班聰明人黎解決
5 C$ m: P2 J! c
5 X. U- Y0 n! D2 C1 A' f9 ^如污染問題,溫室效應,食水短缺,能量問題等等,雖然未必個個天才都可以解決到呢d問題2 ?& a+ H$ g  P

5 g) @- i/ z  `但係佢地當中可能就會有一兩個人諗到解決辦法,雖然機率可能係微乎其微& `# d2 G, R8 N- x' }& r. p

& [$ N' m4 d0 ]- Z  p& u  D' Z: F9 w說可悲點,雖然佢地都有自己的理想同抱負,但係我地只能夠將d希望記託係佢地身上(我無話淨係佢地諗,我地呢d平凡人都應該盡一下綿力)
, d9 _! C  }% g1 S2 O
% I) A! i  L& P& }呢個亦都係佢地其中一個存在的原因(正所謂天生我材必有用,係對佢地黎講)
+ y/ p" v) ?) R) N9 x$ y  R+ Y
, w; R, d1 E% s+ s唔通就因為要佢地有正常ge心理發展就叫佢地唔好讀大學而去遵照傳統去讀小學中學?( _& a( R) f3 w6 R! j6 b
- G1 i0 K/ f) y' u5 m
舉個例,有個正常中學畢業生有機會去外國讀大學,你(代詞ja,無指定是誰)會唔會話佢無得陪屋企人,同家人溝通少左而覺得佢唔應該出國讀書?
1 W6 E* X; {. K1 q
4 h0 R, Y& s4 |# q0 b' m咁要得到d野,就要犧牲d野,呢個好正常je
作者: babo    時間: 2007-8-23 07:58 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-8-23 07:33 PM:
2 P7 U9 T* T9 o* G) D3 Y
/ x8 t' b; D& _* B
. \7 |2 {! |' E& Y, N# n; R9 W漫畫好多時都有類似情節,不過通常都係d姐姐去溝細路
* a$ K" q0 M9 X* b* _0 U. O! G7 S2 V
$ e. q1 G/ M  L9 t7 q

7 w+ ^" C- \8 @8 F正太控...突然諗起魔法老師=.="
# n8 g* c) }8 e* F, D& Y
. w7 g9 B0 Q$ d9 }0 z) C5 L6 d6 {講番正題...5 x, @0 Z4 i7 Q8 {! _2 q& S
其實好concern佢入到大學聽唔聽得明書..=.=
作者: sakura310    時間: 2007-8-23 08:02 PM

Originally posted by 阿感 at 2007-8-23 07:33 PM:8 }. p& ~2 ]; G4 A, I5 l! c
2 z. q0 S1 s5 @' C. `

% T+ i6 K4 T* q$ W8 j漫畫好多時都有類似情節,不過通常都係d姐姐去溝細路
0 q2 i( I# p/ l0 v" A: |: N; k; }; s7 f
* E4 x+ ]" ]( H" M( X# r/ @' g# x$ K" [! C, _
咦?原來你有呢種嗜好ga?講笑ja, Q, D# R1 _. k' W' j! K4 `

: h2 d/ N* v8 j/ A, ]2 M我都想有大姐姐黎溝下我,有無好介紹
作者: lv123    時間: 2007-8-23 08:16 PM

不過可能小了同年朋友仔,佢星期六日多數同幼稚園同學玩,即是可大學同學格格不入,即是佢見d 同學拍拖佢無興,唱k 又不合佢。始終心智是細佬。
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2007-8-23 10:51 PM

緊係比佢讀啦,讀小學根本就係浪費佢時間,4 y3 n2 ]0 [- s
上大學佢係特別嫁啦,讀小學佢一樣咁特別: n# f: W5 N( b: n3 I) V
要賴就賴佢阿媽點解生到佢iq咁高啦, H  @- h  p( [( o, T+ s7 w
(我都想有咁高iq呀)
作者: kuru    時間: 2007-8-23 11:05 PM

屋企人叻,自然比到下一代叻
作者: 戰虎    時間: 2007-8-23 11:13 PM

無辦法啦,呢d嘢個天整定佢智商高
. P* I# {# z+ |& [: l; J! E5 a* K% C' L% k

" R! P! o, a7 @8 O$ q3 K我都希望佢讀得成
作者: shehboy    時間: 2007-8-24 01:15 AM

佢報左港大中大科大浸大四間, 係浸大一間搶閘收左佢, 我諗其餘三間考慮得要審慎d, 甚至有所保留, 係d要博出位既大學至會咁喉擒, 仲即係高調開成個幾鐘頭記者會, 淨係呢樣已經無照顧到個小朋友啦 !" d9 C. x: h6 z6 [

) p5 g( W1 S5 L) P' N5 \( c# e" G你幾可見過港大中大科大會將d博士銜頭頒俾d明星好似成龍周潤發咁?
作者: 逃犯2    時間: 2007-8-24 06:45 AM     標題: 出風頭

Originally posted by shehboy at 2007-8-24 01:15 AM:
7 P- i0 B5 V* r" b6 h5 R( r佢報左港大中大科大浸大四間, 係浸大...
  Y% O: p' W6 a
$ F- C, K3 J3 }3 f要陪養人材並唔使開個咁樣的記招,睇見佢爸爸座在佢旁邊,十分不自然
作者: 逃犯2    時間: 2007-8-24 08:49 AM     標題: 沈詩鈞語文能力、成熟程度是否適合入大學,院校仍有保留

科大校長朱經武日前與諾貝爾物理學獎得主David Gross會面,提及沈童的個案時,兩人即時有港大人士分析,港大收生由院系自主,校長徐立之亦無權過問,院系只會就配套支援等諮詢大學中央,理學院收生較較重高考成績,加上外界關注沈的入學機會,故應會提供面試的機會。有港大數學系講師讚賞,「以他如此年紀便考得這成績,非常難得,反映他數學根基很好」。有中大人士認同收生不能單看成績。科大理學院副院長吳大琪亦稱讚沈詩鈞的成績,但認為公開試成績並非他入大學的決定性因素,校方尊重數學系對沈的面試評核。據悉,科大數學系面試沈詩鈞後, 因其學術表現理想,曾想取錄他,但沒有考慮配套問題。其後,理學院院長要求數學系提供詳細配套計劃書,令學系大嘆麻煩,原本需於昨日提交計劃書,但仍未提交。科大發言人說,校方會按既定程序處理沈的申請,數學系將把建議交院長和副院長組成的常設委員會考慮。
作者: magic    時間: 2007-8-24 03:27 PM

Originally posted by tam040046890 at 2007-8-23 06:08 PM:
# j8 D; ?, t! k0 Q我覺得太細個
' w4 r6 N0 C8 S0 H/ `) m, C% ]
9歲讀大學.......good...# O% b( N8 e) g; ?7 I! Q( R
天才不能按常人論
作者: alantai    時間: 2007-8-24 04:18 PM

唔讚成.... 
2 R! M' j  K0 n& w1 t* Q/ C" }+ R1. 扼殺佢應有既童年生活(一個要應付大學學位/碩士既兒童,我想像唔到係點 " ~! {. q9 \: Z5 r& R: c
2. 佢考試成績好,入大學讀既課程又係另一回事& E7 P' z0 |, K8 ~& i+ D
3. 獨立處事能力,溝通都好有問題(英文)
% ~- B, \; s) z4 t4. 佢miss左關於香港,中國文化既科目 
/ Q: y$ N" i6 B- M5 j' N4. 畢業後,佢只得14-15歲,你叫佢去做野定繼續讀書?
7 S8 R2 G3 h0 s# Q( N9 ?( l8 p) i9 l, P0 D# ?6 R
如果佢唔係小時了了,應該比佢自然咁成長,到時一樣會有好既前途,我唔覺得咁係嘥緊佢既時間同天賦,因為讀書唔只求分數,係人成長既一部份 
作者: shehboy    時間: 2007-8-25 02:54 PM

數學叻根本只反映數學推理能力, 不足只以反映一個人的智慧同才能. 例如創作力, 社交能力, 決心, 勤力, 品德, 主動性, 判斷力...( @& {+ @  o9 @; X0 ~
! O4 U$ i" y- z% a- Q' Z8 z8 h
社會上有好多類天才, 數學叻只係腦某一部份運算得快, 而家d人將智商等同智慧, 其實只係反映數理方面的推理能力.
作者: ronald001120    時間: 2007-8-25 03:11 PM

Originally posted by alantai at 2007-8-24 04:18 PM:
2 R6 a) S' |7 `3 ^唔讚成.... 
: F5 G' ^/ R6 Z+ Q/ U1. 扼殺佢應有...
; j1 b3 w6 ~" k2 s. A做研究生lor
作者: coolbbowen134    時間: 2007-8-25 03:12 PM

好似個傻仔呀~條友
作者: 小小康    時間: 2007-8-25 07:30 PM

佢九歲讀大學是神童係不可致疑的~~!!!3 a) b, ?/ n( `
但係呢個又係咪佢自己意願 ?? 定係佢屋企人想出位先???
4 q1 ~# K# x9 b7 U2 K; [
+ [0 l; q+ H/ Y# }7 t# }& Q* h如果第日有家長好大喜功迫自己個小朋友要做到同樣嘅嘢,有樣學樣,咁我絕對認為呢個係惡性循環~~!!!!! 咁以後駛咪讀幼稚園、小學o者......不如直上中學、大學啦~~!!!6 d) C1 J( ~  z
9 p/ l% M- W* l+ H
可能有好多人都同樣有呢啲潛能,只不過未接觸咁解。正如一個小朋友一開始就接觸乘除數,咁你認為佢會覺得乘除數困難咩???因為佢都未經歷過咩叫容易(加減數)。
0 J5 J' ^9 C* D# v* z9 N5 Y/ l4 H& y( K, @1 `- b
成績固然重要,但係心智成熟、人生經驗,都同樣重要。
作者: hopakwai    時間: 2007-8-26 12:10 AM

佢都真係好勁.... z2 [7 O' E3 a9 C- K; [+ w
不過比著係我...讀書讀到幾勁都好...
" t/ k, q' T) A. w/ _; K都唔可以同打機比...
; G, b( }( D" T1 ^. [如果我讀書讀到佢咁...
0 m, \% t1 {" B  G我情願死左佢...# o+ c1 C5 i' d9 H  B. [
而且我唔信佢個樣咁串,右咁細,會係uni識到朋友lo...
作者: kaka0310    時間: 2007-8-30 03:26 PM

佢語文能力只有小二,看佢記者會的行為,心智都係小二。達到大學程度的,恐怕只有數學能力
( [( t% |8 B( l0 U( o& I1 F3 ^  `4 t
大學除咗學術外,都係一個學做人的地方,須知道你如果要讀碩士、博士班,除了成績標青,個人品格都好重要。呢位小朋友無疑係數學奇才,但除此以外還只是小童一名,咁快俾佢上大學讀學士、碩士,有少少偃苗助長的感覺。倒不如等佢大少少,起碼有返13-4歲,待人接物、個人品德、語文能力都有一定長進先俾佢讀重好。而家咁攪法,出到黎會會係"高分低能"呢?
作者: 23560017    時間: 2007-8-31 12:21 AM

冇哂童年既美好回憶 呢世人只有讀書...
作者: pchong    時間: 2007-8-31 10:02 AM

我覺得佢成績唔係特別好(GCE 2A1B其實係普普通通)
6 Z" X6 D" b8 q' \4 Q* i4 a. w只係特別在佢係9歲
作者: dd123456789    時間: 2007-8-31 10:04 AM

根本就係個傻仔細路

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0