標題: 誰說讀大學一定要適齡? [打印本頁]

作者: bigfish    時間: 2007-8-23 11:28 PM     標題: 誰說讀大學一定要適齡?

來自英國o既九歲小童同埋個十四歲醫科生有得入大學, d 人就眼紅
# j5 k/ W1 U( |0 _3 r但係大家有冇諗過讀大學一定要十八九歲入呢?
# b, ]$ W  {. f; g  l( I. L% \有好多人三十幾歲先讀大學, 我又有一個 relative 六十幾歲先大學畢業, 佢身邊d 人成日話佢, 咁老先入大學, 遲唔遲d 呀? 但係佢 grad 到, 證明佢有能力, 至少佢有考試, 交功課, 讀晒咁多學分
! t9 s6 O+ ]% G% b  H" W' {! U8 G大學只係一個人生階段, 唔係一個年齡階段, 冇人話一定要讀完中學先讀大學8 m# s& @8 T. ^' n& ~
香港球員馮嘉奇都係先讀一個 high dip, 再讀 master, 然後就讀 degree0 a0 w# d  Q/ v
如果佢冇能力, 人地就唔會俾佢畢業
. D1 E0 N  p1 |/ I  \/ E大家認為o岩唔o岩?
作者: mayin    時間: 2007-8-23 11:33 PM

唔係話讀大學一定要適齡,但佢咁細個讀大學,可能會錯失一d野eg中學生活、公開試成班同學一齊努力溫書
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-23 11:40 PM

個人覺得 “終生學習”  “活到老 學到老”$ n  X9 v3 m+ q
“求學” 就 應該沒有分開 什麼年齡 既。。: [+ ~0 Y- ~) p( c. e
當然,年齡 影響 學習 能力。
" U% k; Q* l3 B, C& e6 N' r5 d, b' u一般成年人學習的理解力較強,但記憶力可能較弱
& f7 E! |( \+ R/ u' ]$ m  X/ \: n% D加上平時事務繁忙,學習時間不夠充裕。' T4 M1 H* {0 w& l+ s
要切合成年人的學習需要並不容易。
2 N0 Z( E  A) ]4 @5 n+ N: {  j, H3 y* |' v" x9 I1 Y4 H4 ]/ v4 p8 b% q
佩服 工作中  仍然堅持到底  崖更抵夜 讀緊書 爭取學位 既 朋友 ' U# o' U5 O, ]& W+ U1 E0 q: k& o$ e
& u& b+ ~& H8 e3 ~: e
[ Last edited by vv1668vv on 2007-8-23 at 11:46 PM ]
作者: wcchan886    時間: 2007-8-23 11:43 PM

我覺得係大學之間既競爭
+ k2 _+ t$ S8 P$ ^+ d4 ~# X學生越細可以增加大學既知名度
作者: bigfish    時間: 2007-8-23 11:58 PM

Originally posted by mayin at 2007-8-23 11:33 PM:
1 G, v# E4 l2 N唔係話讀大學一定要適齡,但佢咁細個讀大學,可能會錯失一d野eg中學生活、公開試成班同學一齊努力溫書
, K( D/ W- v  r1 c( R' O但係佢可以早d 同d 年紀大o既人一齊入研究院, 研究數學, 早d 研究高深o既數學; R) S6 z% |5 B2 Y4 O4 c
但係其他人可能畢左業之後未必有機會入研究院, 或者因為到左一定年齡而覺得係時侯要搵野做
作者: 逃犯2    時間: 2007-8-24 12:10 AM

Originally posted by wcchan886 at 2007-8-23 11:43 PM:
) @& d+ d; U0 w0 X4 C2 c! W我覺得係大學之間既競爭
7 ~2 k8 p3 C" E) p學生越細可以增加大學既知名度
& y- T3 O8 I+ `( D" j  H4 X" `9 e
明顯喺,中大港大都唔收,咁我收,好似人有我有
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-24 12:17 AM

其實 外國大學收 所謂 “神童” 入學 屢見不鮮。6 o9 T5 }$ g+ s0 s5 ^% T* B

. f+ u3 X, x8 o1 }; I此類 學童。。9 M% z9 Y/ `' G
會唔會 通常 家庭背景(例如:父母的教育背景,父母系大學教授)不同 呢?!8 \- G  ?$ P$ I  @. `# Y
某些小孩仲玩緊 加減乘除 念緊乘數表 既時候
9 z3 s+ k2 q* x9 b. m4 `“神童” 可能 已經 學緊 “微積分”
) e4 D: B: @. p% D) T# D( f. C! b' j. o3 I: p
基本上可以 羡慕 或者 妒嫉   & `& W/ m; ~" i( ~1 A) R
不過需唔需要 都 諗諗 自己有無喱種條件 呢?
3 D5 {, \4 o& c" K: M0 k) e- d9 }7 M( l. V
[ Last edited by vv1668vv on 2007-8-24 at 12:20 AM ]
作者: leefai0013    時間: 2007-8-24 12:29 AM

我都同意"唔係話讀大學一定要適齡"
  G3 e2 l; F/ j# o; f7 t但係相信大家都有睇新聞1 [  N! q6 D( p9 v" z4 W
佢成個白痴仔咁,點讀牙
8 k* c9 r7 |& xd人同佢溝通唔到
作者: 迷途小羔羊    時間: 2007-8-24 12:31 AM

個人認為這只是一兩個特殊例子,咁細個入到去大學,要先讀不少適應課程先,比起適齡而入的,仍要「在課程上」走多一些的路,以何小妹妹為例,佢下年仲未讀正式讀大學學位課程,如果起先修班表現不及標準,仍有機會讀不了學位課程;同時,超齡而入的,早已走多了不少「社會課程」的路才讀適齡所讀的課程~~~人地「神童」都未讀,咁快有咁既結論唔太公正的. a9 j" a& [3 ?1 ]0 `- \, W) a
+ x( V8 P6 a. Y# z( Z+ s" j+ C
還要注意,超齡所讀的學位,多數是些甚麼學位?; l% v1 m& Q/ T8 T6 {
是競爭激烈的,還是自費都可以讀的?
' T  |) B$ r( B/ Z7 y( z# _0 i2 s/ ?7 i% }2 X
畢到業亦唔代表d咩~~香港的大學普遍「易出」
% ]( {" C- C* I仲有,以咩成績畢業都代表住「畢業」的差別~~6 `1 J* |5 f0 g. m- `: F
1 E* J+ D' f9 y- Y& _7 Q# {6 K
總言之,你講的有道理,就是大學不一定要適齡才可入讀4 z' }* a+ T/ W6 M4 Y) J
但是早入、遲入,也不是沒有影響的' K" x2 ?$ N. G, O# c7 x
只是特殊例子中的小朋友有機會有能力克服早入的困難和難處% M3 v. ~$ s+ A0 x3 o: H& o

& q9 T/ i& {" N[ Last edited by 迷途小羔羊 on 2007-8-24 at 12:33 AM ]
作者: deipnosophist    時間: 2007-8-24 02:41 AM     標題: 成年 ≠ 適齡

既然上面有位朋友講到終身學習,我想講下自己嘅經歷。
/ G9 o/ j7 {" E% d
* `6 m9 h) Z" `0 t5 O1 p3 {( t$ ^以前我讀distance learning嘅時候,學生係分組上tutorial嘅,雖然每組可能由唔同導師負責,但內容都係差唔多,先由導師講少少書,之後做小組討論或計數。
0 A/ _- ]6 v8 ]1 }8 e% Z7 T4 @& f$ s. S* F$ ]* K
其中有部分學生上完自己嗰組tutorial,又走去上其他組,搞到次次都迫爆課室,影響大家上課情緒。
8 n) V) x) O' l7 o! v. Q+ X3 E4 H. y) ^0 g8 t2 A
其實tutorial教嘅內容唔及課本詳盡,重複上多幾次根本冇幫助,真係唔明點解佢哋唔將時間用嚟溫習。+ H! X8 J" Y' l4 U; t7 W
3 p, M* Q3 i& o7 J; W
不過好彩,過幾年讀高級程度科目嘅時候,依班學生冇再出現,相信一定係讀唔上。( n# m! T0 \( b: q

7 V% j: [) }# ]1 Z' H3 @唔好以為成年人一定思想成熟,相比起位9歲神童,我覺得依班唔守秩序嘅成年學生,更加應該返去讀小學,重溫返讀書係要靠自己平時溫習依個道理。
# P* J& A" I8 c$ f
! H5 T( j; U: s8 t$ U/ I. \[ Last edited by deipnosophist on 2007-8-24 at 03:04 AM ]
作者: 155220    時間: 2007-8-24 07:31 AM

但9歲果位準大學生,中文水平只有小學二年級...相信進了大學,干伕8十分辛苦,希望他能克服囝難,否則太早進大學,反而害了自己。
作者: leonlei    時間: 2007-8-24 09:51 AM

外國的十三四歲讀研究院都有,不是什麼大事。
作者: haukwankin    時間: 2007-8-24 10:33 AM

其實我都唔明,新聞話佢o係香港讀完小學,跟住佢就即刻去英國讀中六= =|||
9 J$ a" D6 }5 P% C
3 ^- \: @/ C0 i咁佢中一至中五d野唔使學架咩???
作者: 艾力克    時間: 2007-8-24 12:03 PM

Originally posted by haukwankin at 2007-8-24 10:33 AM:
5 j, \, `" s7 V& m% ]) e其實我都唔明,新聞話佢o係香港讀完小學,跟住佢就即刻去英國讀中六= =|||
0 g) D5 I0 F8 b- z9 ]! Q) p) @, ~5 |' A9 z
咁佢中一至中五d野唔使學架咩???
1 X$ i2 l2 H7 C) [" Y: m3 S2 ?
可能中一至中五d野冇用
作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-24 12:20 PM

其實果個小朋友得個數學叻昨嘛
, W, o7 B9 v2 I7 Y" {( ~# S- j5 |: \其他科就唔知
5 }. S0 I2 k# R( V( {$ P3 |' I. f3 R9 s8 o3 {! V! P$ _/ z
我覺得佢唔係好適當係香港讀
4 _# F; a: L. p7 z0 B: R- W2 i3 _- a7 x( u$ \: o  ~/ W
入得香港果d大學
6 O% O8 i, ~. C5 k科科都有料
5 |, D# p! h3 I: T( R2 j, J+ Z! K
佢得一科數學咁勁
6 b" [+ C+ N7 B& z2 B其他既未必ok應付得黎
% R0 ^- ^* a+ h& V4 N& L, A. x& l8 U) o; a# f" z/ g
再者,我覺得大學裡面既人際關係佢未必會適應到
: @/ G: r  y6 `- ~1 i2 D始終佢都係好細個
/ |  \0 Y* N% i
# N' z: Z8 j& [7 q: b/ e+ n3 m# {d大學生已經 玩 拍拖 do野 既階段. k. `* h/ k* L6 B
& _3 k1 y( Y7 |( n& q4 w1 v( y
小朋友 仲係 玩d 好細路仔 既野) r& X/ J/ f- Z9 W! T

( t; }4 M6 v$ n8 A7 J9 m9 _9 O! k$ ^: S5 C- |) X0 [) C
雖然兩段野係無關係
  Q) ]0 O' @/ K. ]但係~~~~~~~~~~~~~~~~
7 J$ v3 x- H8 C- \5 Z4 j) d好諷刺呦~. S0 J4 L. y! k9 C# ^3 g* o+ _

' x8 G8 k9 _$ Y4 x3 [& H# [; Z我覺得佢入讀中學,然後叫教授去果間中學教佢數學. e& i2 w0 K7 z! u- K$ d7 \
咁樣我覺得會好好多
7 d9 e! _8 ?- t9 B; M3 V; M& p) ?! ]% S. H+ t" u
不過天荒夜談2 L3 P, x+ A) D( ]/ r; f
無人會投資咁多錢係佢身上面~
, N- A0 Y, P- H) ?4 [2 b3 U$ t. k" t  v3 y; Y5 E" K- R2 w
[ Last edited by cgdmzlam on 2007-8-24 at 12:24 PM ]
作者: leefai0013    時間: 2007-8-24 12:30 PM

Originally posted by haukwankin at 2007-8-24 10:33 AM:
" t( F! n! b/ |) U1 B# l其實我都唔明,新聞話佢o係香港讀完小學,跟住佢就即刻去英國讀中六= =|||
" L1 Y. I7 I" ~5 k$ B3 i4 ]7 W  z- t6 \: h, n
咁佢中一至中五d野唔使學架咩???
5 o3 P5 b+ f3 }, b) T6 S, [
車,佢淨係得maths得咋ma
* k+ l1 g! b& y中文都未搞掂,好似只得2年級
作者: 155220    時間: 2007-8-24 12:42 PM

Originally posted by cgdmzlam at 2007-8-24 12:20:' V2 F0 y2 o" f% Y* {: X2 U
其實果個小朋友得個數學叻昨嘛
6 k5 W& @. H  q+ Z5 o其他...
, m9 }2 f$ v& a

$ g8 W7 a5 \% m6 X+ D: U0 j佢既英文程度都好似唔錯,同外國人都溝通到,如果響外國讀大學,可能比香港更好,因為他的中文水平很低...
作者: haukwankin    時間: 2007-8-24 01:07 PM

不過噚日聽過佢d英文,俾到盡都係得中二程度喎,佢中文又唔得,咁仲點教佢maths呀???
作者: haukwankin    時間: 2007-8-24 01:12 PM

仲有其實咁都幾唔公平...中七夠大把人係maths天才啦,但係佢地因為中/英文肥o左就上唔到u,又唔見佢地可以好似呢位小朋友咁因為maths出色而入u...
作者: 逃犯2    時間: 2007-8-24 02:48 PM

Originally posted by 155220 at 2007-8-24 12:42 PM:1 ?# X- A3 ^* a- h( C+ W) }

2 w. G# k! p7 t$ U5 z) [* v
  m& G! f9 M5 E  \1 d" ]3 m) _佢既英文程度都好似唔錯,同外國人都溝通到,如果響外國讀大學,可能比香港更好,因為他的中文水平很低...
6 I. [; a! p! J/ g" x% R

% |; y$ c5 B4 ^3 a如果浸大準備一個特別的全英環境幫佢,又會唔會減少其他學生的資源,咁出錢比佢去外國,除咗失去令香港揚威的機會外(當然佢要有成就),浸會收佢對雙方都不是必贏之局
作者: 155220    時間: 2007-8-24 05:02 PM

Originally posted by 逃犯2 at 2007-8-24 14:48:
6 F0 T" G# o! w0 [9 O
3 t" R0 S; A6 i- c0 P
+ u, z4 e* z/ M( W7 p2 t9 Y如果浸大準備一個特別的全英環境...
' ~; X1 s/ z8 F; J' ~: e* [5 {  x9 h3 Q+ I
全英環境?我相信唔係咁易...我讀英中,學校都無全英環境...而且其他同學大多係本地人,我相信俾佢一個全英環境幫助唔大...
# w3 ~/ [( y7 E. h3 ~更何況,有版友指出他的英文水平只達到中二,即是跟我差不多...(我就快讀中三),相信都唔會好勁...
作者: pchong    時間: 2007-8-24 05:50 PM

佢係GCE,20% 都有A,2A1B,其實係普普通通
  Q# Y7 Y6 N  \- ?0 x9歲係天才,但係唔係狀元
作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-24 09:33 PM

Originally posted by haukwankin at 2007-8-24 13:12:
7 d6 t: q- \4 ]8 j- k仲有其實咁都幾唔公平...中七夠大把人係maths天才啦,但係佢地因為中/英文肥o左就上唔到u,又唔見佢地可以好似呢位小朋友咁因為maths出色而入u...
# d5 [0 j2 n# M* v: b" `: M) `5 {2 V$ @- [4 X  L

- `4 }  ~1 G0 f- d0 s5 W, A0 E哈哈
! f& k/ D6 o$ ^- E5 u& T$ b; [) R; c6 r" _8 t! r( L
咁果d中七生咪打電話比傳媒知
. `. g  O* F& l8 J' P, r; s  }, }  ~# C! \! l
就話自己係天才囉* U- d5 s" y3 I1 b# d. [) L, R
5 a( m$ t& A9 }. ?/ L) V
話唔埋又有大學收
: `; ~0 b) \) v6 U( O$ [$ F) S! W! D9 G" L9 U: _
呵呵
: H1 V/ |4 I' q' U$ W, P# o! t+ l0 y5 A5 Q' |9 z% J4 p3 ]
仲唔駛學費添^^
$ f2 V! t8 w0 u5 m' q
+ r  @; ]" k. h3 Q% P. l6 F好似果位小朋友咁~
2 D. n( ^( M- H; K# Q3 U
作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-24 09:35 PM

Originally posted by pchong at 2007-8-24 17:50:4 y! q0 q: f# X- m
佢係GCE,20% 都有A,2A1B,其實係普普通通4 [# a/ f0 W- R# g# T$ N" A1 t5 M' @
9歲係天才,但係唔係狀元
) t& q( Z8 o# {( d4 L- m" J: S! ^
% s# i2 |( S9 }9 u: R
* [- X* k8 l$ J9 a# B
嚴格黎講- ]5 H5 B$ V, f: w/ z5 r$ H3 h: `
" w$ W& O9 _2 E0 A5 z' O+ M
『 狀元 』 = 係 等 於 = 『小六畢業』昨

作者: augustlulu    時間: 2007-8-25 02:25 AM

我部份地同意大學不一定要適齡, 因為大學原意只係一個學習同埋研究較高層次學問0既地方, 正所謂「學無前後, 達者為先」,如果有能力學習較高深學問, 基本上不應受年齡所限; 換個角度睇, 大學只不過係個學習的平台, 可以較方便俾學生和學者研究, 同埋gather到一班同一個field 0既專才, 加快學術同埋知識0既進度啫。
; y+ E' }# k7 p不過現今0既大學之道, 由以前只係注重學術成就0既「象牙塔」, 開始發展到全人發展, 0係小小0既大學形成一個小社會; 要0係社會生存, 學術固然重要, 但係學術只係cover到「德、智、體、群、美」之中0既「智」, 其他方面就真係要依靠大學這個小社會幫助發展, 所以點解大學會有咁多學會, 咁多活動: drama, danso, outward bound....
( k8 i( n% [( a# z& W+ {" S但係一個九歲0既小朋友, 我有少少擔心除左「智」之外, 其他方面會比較難透過校園入手幫佢發展, 依個係個好現實問題, 例如佢d大學同學要去打籃咁…唔係唔預佢玩, 但係預佢又真係唔夠鬥…有咩辦法…佢將會面對好多好多依類似0既問題~
0 W0 M5 ~4 l4 Y! B9 c/ [
8 K! v/ R* m; R! ]  T或者換個角度睇, 依啲亦都係佢人生入面一個試練啦~
作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-25 11:19 AM

Originally posted by augustlulu at 2007-8-25 02:25:: e( r. d# L" N- G, F
我部份地同意大學不一定要適齡, 因為...
5 c4 k  m) }4 A( }5 p$ M) i7 a! M" c/ {2 J

* C, `) F  T5 ]& F7 e6 o8 j唔好捧得佢咁高啊6 _3 _3 }( M" U) t" j

( n: z, }, ]2 X$ h會害左佢
" C& I6 y, e0 |
  T$ G! P7 T' U: [* ^, z' l1 }( e; N『 爬 得 越 高 , 跌 得 越 痛 』
作者: bigfish    時間: 2007-8-25 11:28 AM

Originally posted by haukwankin at 2007-8-24 01:12 PM:% w" V2 k! A) J& z
仲有其實咁都幾唔公平...中七夠大把人係maths天才啦,但係佢地因為中/英文肥o左就上唔到u,又唔見佢地可以好似呢位小朋友咁因為maths出色而入u...
0 e  [# E# O2 {2 F! H2 E
因為佢地已經十八歲, 人地得九歲囉. a' p: W( ~# j* }. u' i
讀大學好多科都係選修, 佢唔 take d 語文學科咪 grad 到囉
作者: deipnosophist    時間: 2007-8-26 01:23 AM

就算唔需要寫畢業論文,平要都要做project或presentation,如果語文能力唔好,好難可以讀到大學畢業。/ ^0 P0 D; B5 a' q! G$ ]

' w: z8 m; @0 ]大學課程其中一個特點就係訓練學生自學,頭兩年可能都會教下書,但係到咗final year就要食自己,特別係要寫畢業論文的話,唔使上堂嘅時間,班學生唔係喺圖書館,就係喺lab埋頭苦幹。- ^. `7 n1 [) L
# ~2 h  s- w) H2 T" C3 C+ k7 P1 D& }
有幾位版友講到大學生活多姿多彩,又有課外活動,又可以拍拖,其實要攞到一張見得人嘅畢業證書,一樣要等價交換,除非你甘心攞張三級榮譽證書。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0