標題: 假如傷口發炎洗唔洗之左d濃呢??? [打印本頁]

作者: msv    時間: 2007-8-26 02:25 AM     標題: 假如傷口發炎洗唔洗之左d濃呢???

我隻腳指經常發炎...+ `! L! p  k3 _; b9 q
腳指公d腳甲長左dd,之後打曲棍球比人踩到隻腳就成快腳甲插左入肉...
7 v; i8 a2 K% I' f) Y之後好難先剪左個角出泥) E3 v: v9 g0 F8 C# P, I# ?0 j4 U! c
. @/ I+ {7 \( @2 n! Y" |, T" @
不過第3日就會開始不停流d綠色既濃出泥...
$ ?! w. {* C; B7 o, v究竟我應唔應該之左d野出泥好呢??
' U: x  D5 U! ~1 C) a# p7 n8 {不過之完之後個幾鍾就會又有...
5 {8 T* @& @/ y! j$ I) U) i) [6 @
2 T; a4 a% D" N( I3 v. i同埋我打曲棍球就已經一打完就換襪,出街出得耐/做返完工返到屋企就洗腳,再用風筒吹乾佢...$ w. R. X8 D* ~, [
會唔會對傷口有幫助呢??' m+ e7 j% `& d4 c" ~6 U
" W( ?/ O+ e7 e4 D# R) b0 d
不過一般都要個幾2個月先可以好得返
作者: jimmy729168    時間: 2007-8-26 02:54 AM

去睇醫生啦~ 可能仲有d野係個傷口入面呀~ 因為個傷口乾淨正常的話係唔會有膿架
作者: herochiu    時間: 2007-8-26 01:41 PM

其實你係洗傷口既時候, 盡可能都要清理左o的膿: K; Y" p6 L: d- ]
因為o的膿係你o的壞死細胞同埋細菌既混合體來架....
( J, ^; [- h4 ~2 Q9 A. \0 u8 b; ]想傷口早o的好, 就要盡可能清理
3 m+ v# W. X9 N' [5 {( o6 i% }) n0 X! y  @9 y' v' ^
同埋都係老生常談, 清理完之後, 最好滴o的藍藥水之類既消毒藥水, 咁對傷口會好o的
作者: tching    時間: 2007-8-29 12:59 PM

點解你一路講都冇諗過去睇醫生或至少做一做消毒程序呢?
( }7 d0 l) u% j8 t! b0 K你幾歲人呀?你有冇常識?
作者: 水仙    時間: 2007-8-29 05:22 PM

Originally posted by msv at 2007-8-26 02:25 AM:
7 B# M0 l% Y7 b1 u我隻腳指經常發炎...8 y  h, k1 }7 `  A7 t6 J: U$ V
腳指公d腳甲長...
, M( v* {! v4 K! y% E; C" \
4 X. s  X! _2 B/ K( ?6 B3 X9 ]+ O3 q* J2 N) w

- g! P+ S' q3 N綠色咁核特  E9 _$ r0 V( J* v- o$ F5 U( s) S
你都係快D請教醫生好D
作者: pchong    時間: 2007-8-29 05:59 PM

快D請教醫生?唔係破傷風

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0