標題: 禁玩線上遊戲 資優生燒炭亡 [打印本頁]

作者: benny0105    時間: 2007-9-1 06:13 PM     標題: 禁玩線上遊戲 資優生燒炭亡

真係唔明D小朋友點解可以咁沉迷玩online game # {6 G6 [$ b  j

' o, D; z0 ?# H& |' i' _
% S9 i' g0 J, m& {! z高職新生林志翔因家人不准他上網玩《曙光Online》,竟自殺身亡,他在遺書背面以自己在遊戲中的代號「永恆星嵐」署名,並寫下「GAME OVER」(圖)。8 ~! k1 {$ m6 Y: Q, o& W
【林泊志、潘岳、朱正庭╱綜合報導】今天全國中小學開學,宜蘭縣一名網路成癮的資優高職新生,因家人三天前將電腦設密碼,不准他再上網玩線上遊戲《曙光Online》,令他難以接受,前天竟在家燒炭身亡。他的父親昨天難過地對檢察官說:「都是網路害的!」
+ }' G2 ]. v* \
9 R6 }! x4 f+ Z過度沉迷, Q  q* z% b: u8 ]/ w
據行政院資策會推估,目前台灣玩線上遊戲者有一百五十萬到兩百萬人。率先在國內開設「網路成癮特別門診」的高雄醫學大學附設醫院,曾對三千多名國一到高三學生調查,發現高達一成八網路成癮,意即每五點五人中就有一人成癮。電玩少年之死,凸顯網路成癮已成社會問題。
$ h! S5 {- n+ K- C6 @自殺的高職生林志翔(十五歲)今年國中基測分數二百三十二分,以第一志願進入羅東高工電機科,也是該校榜首。宜蘭地檢署檢察官和法醫昨下午相驗林遺體,確認是一氧化碳中毒死亡,無他殺之嫌。警方調查,林志翔在家排行老么,有一個哥哥和兩個姊姊,都已成年;父親是埋管工,在台中工作,母親做臨時工,每天一早就出門,平日只剩他和七十多歲的阿嬤在家。 + T, j" M: B' T

+ x+ n5 X/ q9 N# c, ~( q「最後的依靠失去了」
' }) Y; M! U& v- S( q/ I前天中午林母返家,煮好麵後叫么兒吃飯,屋裡卻無動靜,尋找後發現廁所反鎖,門縫被報紙塞住,敲門也沒反應,她趕緊拿水果刀將鎖撬開,赫然發現么兒坐在馬桶上已無氣息,馬桶旁有個燃燒木炭的鍋子,還冒出微弱的煙,立即報警將么兒送醫,惜回天乏術。8 A$ J0 w+ j( Z$ ^( M
林志翔死前在一張A4紙寫下遺書,內容是「我的人生已經快過不下去了,現在最後的依靠又失去了,除了死我別無選擇,爸媽很抱歉,你們的養育之恩來世再報。[blue]很感謝署(應為曙)光的朋友們,陪我渡過一個很快樂的暑假,永別了…各位#bye# 。」[/blue]註明時間為當天上午九時。遺書最後還寫了「我真傻」三字,背面並用他在網路上的代號「永恆星嵐」寫下「GAME OVER」。

圖片附件: LN01_001.jpg (2007-9-1 06:13 PM, 46.4 KB) / 下載次數 33
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1156298&k=5c4b75788bd4b4687d369df7614e5027&t=1727177132&sid=fALcc7

作者: 155220    時間: 2007-9-1 06:15 PM

既然佢讀書成績咁好,佢父母又點解唔俾佢玩呢??
作者: msv    時間: 2007-9-1 06:26 PM

我都係16歲,但係點解咩game都吸引唔到我......
作者: benny0105    時間: 2007-9-1 06:29 PM

Originally posted by msv at 2007-9-1 06:26 PM:
2 Q8 |. b: N, m. R我都係16歲,但係點解咩game都吸引唔到我......
, w" U9 p2 u7 j% S+ A. r5 K  k) _6 k5 j' N: V: Y" B

! d5 c; M! a" t! j; M  E2 c* u因為你同我都一樣,中意玩模型 % q% K1 u# |# x

3 j2 j. @7 _! p5 ]4 k7 U- v" f( U# u
( h. J# Z! m3 [唯一不同,就係你16歲,我早過26
作者: 155220    時間: 2007-9-1 06:36 PM

Originally posted by msv at 2007-9-1 18:26:3 J5 _0 T+ Q' w; J$ y
我都係16歲,但係點解咩game都吸引唔到我......
3 q1 h) O/ K' j
. Z6 y6 W) S2 p, n) u" b  w未玩過就無事,一玩就好易上癮。
作者: antonytwl1679    時間: 2007-9-1 06:45 PM

=.=咁聰明,成績又好,玩下ONLINE GAME有咩問題?) R. @  h$ T( z# b- c
應該係SET電腦密碼害的
作者: msv    時間: 2007-9-1 06:47 PM

Originally posted by 155220 at  06:36 PM:. Y7 n4 Z; H* _( R. Z/ [) g% e

! M- O1 m3 o; q: G; s& H
( W$ O5 j/ i! A$ x1 R( B未玩過就無事,一玩就好易上癮。
% a( L; N7 s- i1 ]0 s/ b/ q3 B我有玩過,不過硬係玩唔夠半個鍾就delete...
作者: 托迪仔T    時間: 2007-9-1 08:09 PM

我初中果陣每次exam都比人set password lock電腦...
* g( O2 q+ b" k' R! U6 D; \但係我都忍到....過左考試有得玩返果陣仲開心....
; c# W3 O9 H1 ]  s+ \6 Z# @: B. o5 \' w, w' I4 A2 H
打少一陣機就要死....咁早死左....
1 N5 \' A8 @" ]* r第日大個仔有d仲正既野等住你啦..
8 u; v* d+ K( j& l1 k* ^: W# ^+ E6 p+ M% M2 Y* _
[ Last edited by 托迪仔T on 2007-9-1 at 08:11 PM ]
作者: trunks    時間: 2007-9-1 08:31 PM

其實只要溝通好d, 可能唔洗死..... 唉...
作者: Lung    時間: 2007-9-1 08:41 PM

係佢父母既手段用得唔岩所致..如果可以好好幫佢克制...我相信佢唔會自殺
作者: YingTung    時間: 2007-9-1 09:53 PM

個男仔滿腦子都係報復。  H5 }: ~* Q! \4 t2 J$ [
遺書表面寫多謝父母養育之恩,
9 P7 z/ ^/ P5 z其實專登要家人後悔一世。) |. |9 o) V; `2 o1 K- y: F

作者: alienck    時間: 2007-9-2 12:45 AM

Originally posted by YingTung at 2007-9-1 09:53 PM:
, c3 w* A! B' r; \6 p' B: ]個男仔滿腦子都係報復。6 T- @! l/ q/ ^2 E$ x6 C3 ]* d# `  r- t
遺書表面寫多謝父母養育之恩,
1 A/ D# _8 k! K其實專登要家人後悔一世。3 R. O) @( r% U2 ?  j
: }8 ^. N/ t. P9 X, D* P8 F( ]5 g2 X& x4 d
你想多左啦...........
作者: 155220    時間: 2007-9-2 09:44 AM

Originally posted by msv at 2007-9-1 18:47:% w4 e# N/ w% g( I6 b9 r. g
. i+ P/ ?4 g+ }  Y% _5 U
我有玩過,不過硬係玩唔夠半個鍾就delete...
8 a6 K. g" V5 e3 q5 V. k. s2 j4 k- E, ?' L  ~
咁你真係好好夥,上堂聽老師講,大約玩12分鐘就會上癮,我宜家日日都玩,但功課和學業尚能應付。
作者: sakura310    時間: 2007-9-2 09:50 AM

Originally posted by 155220 at 2007-9-2 09:44 AM:" g6 x: P4 O. G1 k
! o% A, H) R! i" W: z

* _2 a! R2 T! `9 Q+ {咁你真係好好夥,上堂聽老師講,大約玩12分鐘就會上癮,我宜家日日都玩,但功課和學業尚能應付。
* P! b- x, v' q( x$ p; _; C, E' o' S+ y5 s5 p; T) t
我也稍為玩過一下0 h$ ?6 P/ ~3 T8 P
5 k& l. x9 I6 l+ @% W
玩左陣都唔知目己係度做緊d咩. Y& S: G$ x8 l- c- R
- d- W* P6 J  @& H4 f
而且總覺得操作麻煩
; d$ Y9 v6 A: D% h! F4 h1 G: A: O5 @7 T. @2 n/ H# p/ O
所以就放棄了
. x2 p+ Q; J# E6 S( p+ H* x6 Z3 S: }0 p( F- L" J
看來我還是適合玩簡單的遊戲
作者: 155220    時間: 2007-9-2 12:49 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-9-2 09:50:
6 B0 j- ~  V' e' j4 k7 m( ~7 g6 m# N  b! H3 x  _

9 U7 v- c* o5 }+ B我也稍為玩過一下2 ~* y8 Z' ^, m& _$ _. z4 `  G- A3 v

+ C; S$ A# k7 A0 G( {0 ^" V玩左陣都唔知目己係度做緊d咩, j9 l2 I# l% q8 U* ~' [; x
" |7 E- x$ {; t! `/ R* R/ ~& j# k8 p
而且總覺得操作麻煩* \; _  r9 w7 p' i. n/ u

% z9 S/ h! C8 f' I5 h所以就放棄了& v7 R: w8 x$ t2 S, A$ {
+ y. L- R6 R5 x0 s1 z: c
看來我還是適合玩簡單的遊戲
! @7 b  I; t9 R' a) A
. T2 z8 N  n. a& Z3 _
開頭我都係咁諗,所以好耐都無去接觸,直到中一考完試,有幾個同學都玩緊同一隻遊戲,仲叫我陪佢地,於是我就上當了
  Q7 P- B6 r5 n; l2 R) q. e
* y' V2 }3 o5 d9 ?( n5 C' s8 G玩online game之前,我玩三國志為主。
作者: 阿感    時間: 2007-9-2 01:34 PM

Originally posted by sakura310 at  09:50:
1 [& N! ~' A( ~( z: M, ]+ i9 L* B, b% ]5 Y
4 E+ w% I. t: G+ a6 y3 C
我也稍為玩過一下
/ x/ h/ [5 ~9 d- z
* S" C$ o: U7 o$ @2 {' g玩左陣都唔知目己係度做緊d咩: K6 t' A: }" g
1 h# A- }" t. C: f8 |" D
而且總覺得操作麻煩8 l+ C, W/ H5 y0 r

8 T5 `9 ]4 `3 w, u所以就放棄了! |! J3 r) l* g  \: ^7 i; Q, K

1 u9 o  t' a# V0 B% A0 i1 z看來我還是適合玩簡單的遊戲
0 }% s0 e3 Z: _1 o- O/ _( O' ~! A

: s) J& `5 G; M0 E) L而家新出d game一般都好複雜,我都係太唔鍾意玩

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0