標題: 喉嚨痛... [打印本頁]

作者: haukwankin    時間: 2007-9-11 05:37 PM     標題: 喉嚨痛...

我想問下有咩方法會快d好,我已經痛o左成三日,,吞口水都好痛,簡直生不如死...) H8 g8 h( j2 z! ^2 d5 |$ s

) w4 C- J$ |8 b& y仲有我想問下人既氣管會唔會生飛滋?因為頭先我去照鏡睇下自己個喉嚨,發現條氣管度有幾粒白色既點,好似飛滋咁...我懷疑就係呢幾粒類似飛滋既物體搞到我咁痛...3 R4 u8 \6 ^& I/ s" g

3 `& ^. g% @# ~0 F可能係我平時餐餐都食辣野,積埋積埋而家一次過發晒出黎...事關我咁大個仔都冇乜點生過暗瘡...
作者: sakura310    時間: 2007-9-11 05:59 PM

我唔係醫生,所以我講ge野你當係參考啦(陣間教錯你就唔好啦 XD)' s( C. s$ |2 }; L4 G8 ]+ |# M; [; V
我諗可能係你作感冒,當然,喉嚨痛都唔一定係作感冒ge
' e1 @; s7 }9 e1 o" E3 i
, v; w4 y+ o% A: B因為我都試過你講ge情況
% \2 O. y* m/ @: C- J! @; V' N( X2 ]( R. J4 O$ F
哥時我都估我自己中左招,感冒黎之前4 V' @* D* a) W+ K) L
先係喉嚨痛,之後個喉嚨好d,d鼻水就會黎得好勁
7 k8 N$ K3 a4 @( A
# d( U2 F: U) r& K# }! d我哥時係狂食喉糖,最緊要揀最勁薄荷味哥隻 XD
, o0 G) K% e: m/ v2 a/ J5 \5 E我又唔想睇醫生,唯有當佢地真係糖咁食,如果想即時舒服d ge,咬碎佢大啖吞落去(勁爽的說XD)
0 Z7 a* I1 C" z7 M: @9 d想食耐d,梗係含啦,我哥時差唔多一日含10粒...一粒含15分鐘,之後差唔多捱到45分鐘6 e# f& E9 {0 b: i2 x* X1 }
, i& V7 H1 P- \' s
呢幾日飲暖水應該會好d,當然係等個喉嚨舒服d先飲啦(例如食完喉糖後,我係keep住食的<=好一個變態=.=)
$ W' |+ Y/ \6 ~! L0 F( D女孩子就怕水腫,我係男仔我就唔係好理呢d,所以訓前我會飲一大杯暖水
4 A2 |; s& Z6 D: N第二朝起身又係先飲一杯暖水,我哥時唔飲水連野都講唔到XD" h) x' Q% B% u% V( g( S
0 ]2 E0 x. h6 T9 B7 V- n3 Y5 x
聽人講飲鹽水會好d,不過我頂唔順,太鹹,所以唔飲,有興趣可以試下
3 c' H! O7 I- [+ u
8 T: J: N, b# Q- a廢話完畢了,我又飄走的說
作者: mayin    時間: 2007-9-11 08:43 PM

喉嚨痛左一排唔好就要去睇醫生3 H( f1 L, O/ y" [4 S3 X
我上個月喉嚨痛左成個week都唔去睇醫生( r4 E# ]; q" V; @" z9 [6 _
結果失聲
作者: 阿感    時間: 2007-9-11 09:55 PM

醫神教你呢健事, 得果定喉片有效消炎殺菌
: T, k# l3 }. o9 s1 Ihttp://www.youtube.com/watch?v=zC3FvZHuReA
& K& a* J8 b# d/ g& f, [不過千祈唔好試得果定cool,會食到好多痰# x' t6 Z+ d/ V& U  e
1 S4 ?+ B' s- W& z8 b: [! h7 @% v
潤喉糖珮夫人呢隻都幾好,性質温和,食梗時/完喉嚨好舒服
5 L. t8 e; Q! [% K6 f, f& v3 R0 Yhttp://hk.image.auctions.yahoo.com/users/3/0/1/7/priscilla9302002-img200x200-1175959459_______j__________-1.jpg
作者: tottifung    時間: 2007-9-11 10:24 PM

喉嚨出現白點,小心係白喉‧‧‧
作者: kakeidevil    時間: 2007-9-12 12:21 AM

喉嚨有白點應該係喉嚨發炎!!5 I3 R+ a& B$ T' |
唔好自己亂食啲消炎藥去睇醫生吧喇~
5 x4 @4 i1 l) c/ h病向淺中醫,睇醫生最穩陣~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0