標題: 你地有冇寫日記既習慣 [打印本頁]

作者: Legendrick    時間: 2007-9-13 11:01 PM     標題: 你地有冇寫日記既習慣

寫日記係為左交待.. 其實,人生就係為左交待..所以有唔小人寫日記交待自己.. 方便多年之後,諗番過往既事情 , 係進步左定話退步了..證明自己做過乜野。
& D/ _# @  q8 U5 [
+ v+ |0 [7 _6 E7 y2 S) J3 I/ s) ^" {3 o
我自己就有寫  唔知你地有冇為自己交待呢!
作者: SCM    時間: 2007-9-13 11:03 PM

Originally posted by Legendrick at 2007-9-13 11:01 PM:
+ t  H0 C. {! O" }3 P寫日記係為左交待.. 其實,人生就係為...
# d! x! p% @% L( V0 Z4 U7 jBLOG就唔係太想寫
" {7 b! H$ d0 D5 @2 S普通日記細個嗰時都有寫
作者: capicapi    時間: 2007-9-13 11:58 PM

其實我覺得blog同手寫日記係兩件事吧
作者: 奇    時間: 2007-9-14 02:26 AM

到底寫blog既人咩心態...
4 l7 z+ l- w1 |+ i人寫我寫?表現自己?記低難忘事?尋找別人認同?發牢騷?% ~& N# [$ }: d) n& x
寫日記既應該都係比自己回味/檢討* o+ Y' ]+ y% \( ?
寫blog既有幾多毫無隱瞞將心底話打出黎?
4 B0 W$ r3 O1 y7 f' g4 |日記比自己睇,blog寫比人睇
作者: 奇    時間: 2007-9-14 02:32 AM

Originally posted by Legendrick at 2007-9-13 11:01 PM:4 @0 q) K! J' ]; e4 G) Z( d
寫日記係為左交待.. 其實,人生就係為...
% x6 i* X4 I' ]0 j
我諗住寫自傳一次過交待,日記無聊野多,我唔信你日日都精彩
作者: lastwing    時間: 2007-9-14 11:08 PM

係我角度睇日記唔需要日日寫亦唔需要精彩...( ^- D  ^, h# a* c6 w( S6 _
只不過將一d特別既野記低,流水帳既野寫低都無意義
  N' [5 @9 X% ]# W............7 P/ Q* {, u5 \0 Y
我開始寫日記都係玩下玩下,之後見到有趣野會寫低
9 J5 O9 @& g$ A( X" H或者有d咩屈係心度都會寫出黎- Q+ u. H* z$ s) n$ m
睇返之前既日記會覺得自己好on居..." \, x5 u6 @9 I. T8 b5 O6 {
因為有一段時間我將玩game既進度寫入日記.....(笑)
* @& h& n+ ^0 h+ ^) e; V0 F不過我對寫blog就無興趣2 ^* c; x3 o3 r3 ^- E5 ~
blog同日記完全唔同
作者: 阿感    時間: 2007-9-15 12:32 AM

我日記同blog都冇寫過5 i& @6 ~0 n* E6 n5 |% G

4 H5 V& S8 D0 f4 z% w& h9 _: C4 F寫blog o既目的一般都係為左向外界抒發自己感受7 ^. Z8 n; s$ }+ L6 M

/ d; T+ J4 B* m我間唔時都會隨機咁睇下人d blog,發覺唔少寫blog o既人都好感性,有d人重會寫埋詩(新詩,打油詩),不過好多都係stephy填詞般o既水準,用字看似華麗,但係都唔知自己想表達d乜,睇完都打冷震

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0