標題: 整完紅雞蛋成隻手紅哂..有咩方法可以整到佢快D甩色 [打印本頁]

作者: kubrick    時間: 2007-9-24 12:32 AM     標題: 整完紅雞蛋成隻手紅哂..有咩方法可以整到佢快D甩色

如題如題...求大家幫手
作者: sas    時間: 2007-9-24 01:27 AM

用醋得唔得?Lemon?8 N; P8 ?& e/ G5 C9 H
by the way紅雞蛋點整d紅色上去嫁?
作者: 奪命老妖    時間: 2007-9-24 08:51 AM

Originally posted by sas at 2007-9-24 01:27 AM:) D5 d" f: c5 T
用醋得唔得?Lemon?0 i  f, I- o0 e& n8 g% K& K
by the way紅雞蛋點整d紅色上去嫁?
* o5 V/ g6 \: J$ [. Q( b係用花紅粉黎上色8 ^- r: m: D. f7 W& A- V

4 P- u! y( F  t  x! T「花紅粉」又名染色料「若丹明B」(Rhodamine B)* a. e. H4 J. |9 y- V0 I% X* b
-能令老鼠致癌
7 V9 @& w  h7 M$ }-對人體健康構成影響的風險甚低
! `( [# d2 L. y- W1 I: U; Q" y-過份食用會:& M/ E3 N$ M8 f" c* b" b1 I: @
胸口作悶,嘔吐及影響中樞神經,嚴重的會致癌4 f5 C2 C# \4 H
-是一種工業染料7 ~. \  Q6 S  ~8 j
-多數用於食物作為染色料
7 \: P% p; H, ?# m3 R由於會損害健康,所以法例禁止花紅粉及橙黃Ⅱ在食物製造上應用。 " {+ e. I0 g: B/ V% `
0 y+ x4 E5 S- F* O: b% ^( \
不過整紅雞蛋份量係用好少,加上係染上蛋殼,又唔係成日食,所以唔駛咁驚
作者: 奪命老妖    時間: 2007-9-24 08:55 AM

可以試下用白花油/驅風油,D顏料遇到呢D野好易甩
作者: sas    時間: 2007-9-26 07:58 PM

Originally posted by 奪命老妖 at 2007-9-24 08:51 AM:
% K. Y0 C5 a9 i( ?
7 i& B% [9 u5 a3 C係用花紅粉黎上色
% h; v7 R; {  S, j7 c7 F0 a7 V/ `* w5 ]3 l# C3 m7 T, i* s0 `
「花紅粉」又...
9 `$ m4 |4 M: X
嘩講到咁恐怖
( K( o/ {6 G, F3 ?1 B+ p咁街外有無售??
作者: Lung    時間: 2007-9-27 09:47 PM

點解唔戴手套整...
作者: 逃犯2    時間: 2007-9-28 09:12 AM     標題: 咁高興

咁高興,咪唔好洗囉

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0