標題: 各位注意! 小心賊人的[計中計]! [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2007-9-30 06:41 PM     標題: 各位注意! 小心賊人的[計中計]!

如果大家行街時看見一個人正被賊人[打荷包],你會點做?如果你即時去幫手阻止,可能你已中了賊人的[計中計]。以下是本人的真人真事:
& W* [9 \- J3 V- \( p1 l* w8 S! W  C( r6 E9 P4 g: M6 {3 g
某日我行街時看見一個帥奶被二個男人跟住,之後突然一個撞向帥奶到,另一個就扒她荷包,我即時大叫:[小心呀!佢想打你荷包呀!]。之後個帥奶扯住個男人, 個帥奶仲叫我留係到做人證, 然後二個男人圍住我及同我一起嘈交。當我以為悉破了一單罪行時,原來有第三個人已暗中在我後面扒我荷包,到我發現時這第三個人已早就走了。之後我正想問帥奶有冇見到扒我荷包既人時,個帥奶同個二個男人立即逃走,此時我就知道我[中計]了。(原來個帥奶都是同一幫賊)* j: @. M; v& |8 o" o# P

: P9 m3 Z3 x, [2 p  B0 [1 a希望大家日後如果看到賊人[打荷包]或其他罪行時請小心自己,及有以下見意:
, C9 q3 \) C. E- A9 f0 T6 @7 [$ Q/ t- w" N) R. Q5 h
1)先留意自己是否也是被人跟住
! e7 j1 v8 j  L# F* t5 H' T2)看附近有冇警察,找警察幫助" e9 J0 _6 c: k9 q
3)如果附近冇警察,打電話報警- [6 A/ c  B2 z% k
4)如自己是一個人時,不要自己去阻止事件(可能你覺得這方法軟弱,但你根本唔知賊人有多少人,你先要保障自身安全)& f( R4 q. H& f6 O
5)不要跟蹤賊人(同上一樣,你先要保障自身安全)
" s  x8 U( z/ u- X6)而最簡單最安全既方法就係當什麼都看不見(可能你覺得這方法無恥,但遇上這事件你未必有能力解決,而且也不會中到賊人的[計中計])
作者: eqhigh    時間: 2007-9-30 08:02 PM

Good Topic
- x4 H1 J! o& Z# g1 e# E7 J: H* J" `# f9 p+ B% @3 g8 s/ _
高亮主題/ @* s5 _9 ^( F$ \8 {* j
等多d人可以睇到or2兄既真人真事,警覺一下
* O: c( q/ z6 U

7 C' I9 h  w& }/ t% i( l  E9 }7 k/ O0 y5 K3 E$ Y  k
BTW,如果我真係見到d咁既事,,我都會幫手
( N- p8 r- U7 Q而家既賊已經越黎越醒啦4 L$ Y2 c1 D8 Z. P
# T$ P" k% G( m- P0 V, |, M! A+ I
講真丫,係果一下見到人偷野真係會嗌左出黎先
; L/ F% ~: U+ G7 b- c) D3 ~d賊偷完就即閃架啦,冇乜時間比我地做到咁多野  I" e+ A  b+ F7 f6 m. L1 B% J6 u
所以而家出街真係要好小心。
作者: 'nice'    時間: 2007-9-30 09:33 PM

計中計果然高,防不勝防,好人難做...
作者: wer    時間: 2007-9-30 09:40 PM

Originally posted by oz2 at 2007-9-30 18:41:
$ l4 n9 E$ U/ a1 ]3 f# n如果大家行街時看見一個人正被賊人[打...
8 r  q/ J2 `) M5 t0 x
好人難做7 Z2 x# H% x" a
2 F9 p& f, t' L1 D

+ r$ L4 b- N9 [" Y7 T! p/ S' o* E以前我都成日幫人,但是依家好少了3 ~0 F7 f! a3 f! Z' Y  P3 e
4 b8 H) E6 z( \6 q* X
[ Last edited by wer on 2007-9-30 at 09:42 PM ]
作者: yuri    時間: 2007-9-30 10:38 PM

成日都有人用人地ge同情心犯罪
作者: BBNN    時間: 2007-10-1 12:04 AM

好耐之前有個研究話中國人d智慧比起其他國家係排NO.1
2 {. M3 L& I* J2 Y" @唔怪得之咁鬼多賊仔,佢地用智慧黎諗計偷野,人地就發明做研究! k$ O+ G0 r) ~4 P" q, v) k6 P
d計仔仲要愈黎愈新,我聽到都唔知笑好定喊好?定?- I1 H' e- `7 q0 _( x4 u3 i/ n
都唔知覺得光榮定羞恥
作者: kwoksing    時間: 2007-10-1 12:28 AM

果然係經驗之談,不過學費應該交得唔平。  
作者: jimjim12    時間: 2007-10-1 12:43 AM

我驚D賊人高招到扮埋警察,到時真係防不聲防~
作者: 愛新覺羅    時間: 2007-10-1 12:59 AM

係呀...
! F/ ~+ j$ T8 [0 Q2 V: |所以時時刻刻都要提高警覺....* ^: }2 X# n' a+ j$ |. ~: m

1 e) @& W1 E# S, K1 R  H無論利用你同情心定係好奇心(睇熱鬧)" `0 ^- U* |* ~
都係同一個道理 - 聲東擊西
8 I2 p" L: i+ a" n8 s( \5 ^
( \# T' n3 f( i9 q: N  h所以有陌生人行近就要多加留神!!!!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0