標題: ~真人真事( 唔好幫人打電話 ) ~ [打印本頁]

作者: 勇勇    時間: 2007-10-9 01:37 AM     標題: ~真人真事( 唔好幫人打電話 ) ~

> >話說星期一晚上係廣州近廣州大酒店(名唔知道係咪咁叫,有永安車番香港)同個0 P( Y1 l7 P& z
老友& j; `+ k0 ~+ \/ T! \7 N5 f) u
> >同埋佢個客食完飯,由於落大雨咁就諗住去酒店截車,因為有遮蓋,咁行
4 C2 h6 b, a. I; s7 _/ V  o> >到近酒店旁一條小路口,見到有個大約1 X% a4 T5 F5 }8 ~7 J
> >40歲香港男人,係大雨下訓騎樓底,咁我地見
3 }! |- X& I. i- `) K> >佢著衫應該係香港人,咪行埋去睇下,原來暈左,拍醒佢,佢就住個間酒店,咁就
, _" B4 ]8 {+ H" H0 p叫酒
) F. t- R/ @. o8 c% F3 Z' S> >店保安扶佢返酒店。
/ [# W, Z# i' j+ B> >/ L. U* s  c9 k- f8 X. T
> >原來佢先前避雨,有條大陸仔行埋去,拎部 "6150"  d# M3 x  n7 j
> >出來話唔識用,不過又要緊急打電 * u! F0 w, {. x% P2 F: z/ V. {2 E
> >話,叫佢幫佢打,佢一掂部電話個大陸仔一按制,佢就訓低,比人槍哂 D- s; A& N/ J% a
> >野!最後酒店報警,我地走頭!問返 D老廣州,呢隻電槍,三舊水就買到,有
# h) r) [2 ?/ H> >9 成似 6150!小心!小心!
8 ]4 `4 U+ `/ p> >. y! ^* C' m+ e: I( e
> >各位,我 ... 都遇過類似情況 ....
" N% r% K% f% m: {4 I! c> >( {3 x; I: j3 I9 U* O; C. \; b8 K
> >兩個月前,我在荃灣大河道 " 吉野家 " ' a$ Q, t/ ~7 a0 [. g
> >樓下等人,突然有條大陸仔走過來,拿部
+ T/ L, ^2 h# f) ]+ \> >"NOKIA6150"出來,話唔識開著部電話,叫我幫佢,我覺得好有可疑,無理佢,仲同5 V& I4 T/ L4 Z7 l" I* b

5 C3 U$ t" s) @3 L$ u> >講:「搵食行遠 D ' ~+ U7 B( o9 d/ t
> >啦!」跟住佢就行開了,我想吊住佢尾睇佢有無問第二個,想知佢
; J+ A9 w4 ^/ T% `0 x' U( f% d> >究竟想點樣騙人,點知條友一過完條馬路就影都唔見,好肯定係身有屎,而家諗起2 V9 R  _- ~: h3 T- [# N/ y8 m
都一
# s! ~0 ]3 l" h" q( x: T9 j; n> >額汗 ?2 |* F. A* Z; D- v- C9 `3 {) w& w
> >
6 J2 e! ~$ A* f> >PS: 記得提醒你身邊的人,叫佢地小心!
6 \$ _' |9 S$ L- t3 A' U

作者: kalos    時間: 2007-10-9 09:44 AM

waa, they come to HK la, it's lucky that I didn't meet them b4, but still thx for ur advice~ All bros n sis have to watch out la~
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-10-17 10:52 AM

好貼啊﹗ 多謝勇勇 以後要注意d a!
作者: 傻妹豬    時間: 2007-10-17 10:55 PM

thx多謝勇勇
作者: 勇勇    時間: 2007-10-18 12:28 AM

大家小心d唔好中計啊
作者: trunks    時間: 2007-10-19 03:04 AM

呢單野好耐之前已經聽過, 而家重有6150, 重要唔識用真係幾難有人信.....
3 \4 a2 y/ z1 k" n: j/ |7 h+ t  W) b始終都唔明點解要咁多餘, 既然有電槍一野放埋黎想避都避唔到啦....1 u# m- L6 |, `! E) z% x
總之, 人多既地方起碼都唔會咁易落手, 少人行既都要小心d好....
作者: funnyfiona    時間: 2007-10-21 09:27 PM

thx多謝~!!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0