標題: 神探 [打印本頁]

作者: 阿感    時間: 2007-11-30 12:05 AM     標題: 神探

今日一上畫就急不及待仆o左去睇,真係好精彩,韋家輝的劇本寫得神化,8 \$ g8 c" L# ?4 M1 o0 q2 N
* i$ y$ F! O- t1 Q% L
杜sir亦把故事拍得出神入化
7 ^0 d' |/ I% ?7 _# \& p/ F" a2 z5 M2 c2 n
電影主要以劉青雲演的"神"探的查案過程為故事軸的,可是故事重點並唔係查案懸疑,
5 ?/ y8 ?7 x7 \7 F4 T$ N" ?
0 V* S+ F! W( E. B% A2 X- S3 W而係想講每個人心裡陰暗面2 M4 f+ c5 z: i: R, G3 |

& d" I' r8 Z5 D- W0 d+ a故事唔多講,最想講下映像上o既處理;不能不配服韋家輝天馬行空o既想像力,
$ P& Y0 G7 l9 e& I
$ f$ n" E, M1 T6 g) c% u: j竟能想像到用七(八)個演員去演一個角色,這種創作力在香港影業相信無人能及;
$ [; r+ @  q0 Z9 O5 G& [3 e( O. @9 H9 k, \0 Y' D, S2 l6 j
而杜sir將這個概念映像化的現出,亦充份表現出其出色的電影才華;用多個演員演
3 J9 S' I  o4 X! y9 f+ f! e6 y, Z! W3 C0 u5 w4 S
一個角色的戲份在電影中出現了很多場,但係杜sir都能一一駕馭,把時空交錯的場
2 }$ ?5 f. p. F; q
; X# G( b9 Q& I6 `, d- i面拍得井然有序
2 V5 Z" n% G  ?/ U) `' r
! o7 K) `/ R- l: K8 o  w' Y% [演員方面,劉青雲的演出真的是無可再挑剔;不過令人意外的反而是劉錦玲的演出,
- N/ x, o) r4 v) C3 i* {+ i! K$ `* L+ }" q6 |) ?
印象中,她的演技只是平平無奇;在"神探"中,她的戲份不算的,但及人留下很深印象,, Q8 Q8 m1 _- E: h$ ?. c7 u
- U' v- t. s/ F+ v( C: i* k
似乎是導演的功勞, [3 B3 _% V: G2 X
+ R0 O% e. v) @2 Y$ m/ Z
套戲有少許怪雞,未必適合一般看慣主流片的觀眾,所以我都唔敢大力推介,但對我來說真係
! `1 [) u5 O9 I- ]) C, t' q" l4 M# O+ J7 u
非常精彩
作者: 大家樂1234    時間: 2007-11-30 12:09 AM

但係套戲點解要列作3級呢?
作者: 阿感    時間: 2007-11-30 12:15 AM

Originally posted by 大家樂1234 at  00:09:
' W2 ~5 A! g$ T$ _2 _4 w) S但係套戲點解要列作3級呢?
) @( i0 j: D  \: s+ ^4 ~5 Z7 I; I2 ^2 ~- W0 L
其中有一幕劉青雲將自己的耳朵割掉- _0 P; ^4 E! x2 [0 `: `" T

9 o# {1 X0 u6 a$ \# g+ M: l; U4 u其實如果將呢一幕拍得冇咁到肉就可以2b上映,對劇情都冇大影響(表面上)& B* ]3 ]0 N# I

- L8 |: |3 s/ W, a# a* M: o8 t  ]但係導演依然選擇以三級上映,放棄學生市場,呢種堅持對觀眾唻講算係好事
5 }  r7 c; d4 R0 }  Y6 d3 V# w% z$ V- ^7 J* d1 a9 F" X
[ Last edited by 阿感 on 2007-11-30 at 12:16 AM ]
作者: YingTung    時間: 2007-11-30 12:58 AM

Originally posted by 阿感 at 2007-11-30 12:05 AM:2 @$ q% v  m* G: L
竟能想像到用七(八)個演員去演一個角色,這種創作力在香港影業相信無人能及;
4 t' t, N$ U/ ]" X/ u3 i
. \) b! p/ w6 |( g2 X4 |# I/ R
$ u) o3 n! h8 t. |我未睇呀,但你呢句令我諗起尊古錫既<致命身份>,4 \$ h( e& e1 U! j9 d$ O  z
入面都係由七(八)個演員去演一個角色...
# B, j( `5 x" G$ y2 e# T# W9 e& \唔知似唔似呢...
作者: 阿感    時間: 2007-11-30 07:40 PM

Originally posted by YingTung at  00:58:
" B7 t8 }3 y% z# E9 x& K
, {' b- }0 K8 M; l! Y9 M% Z- y
9 q! G: ~6 A( y! u7 f8 p  Z0 |7 m我未睇呀,但你呢句令我諗起尊古錫既<致命身份>,
: z% J5 d+ k+ F. c6 O% e入面都係由七(八)個演員去演一個角色...- K* B* R8 x- G' D% @! @
唔知似唔似呢...
/ W8 m2 t' n& Y% k9 q- }- R( ^% Q
; W& U4 `8 M+ r3 q: D$ i8 `呢套我無睇過,可能似都唔定
; @2 @: \( I0 ^如果YingTung會睇神探的話,希望可以o係睇完後同大家分享一下
作者: 阿感    時間: 2007-12-5 01:46 AM

神探製作特輯:
, `; H: ^8 |! ?: ~. @http://hk.youtube.com/watch?v=aDw_swL8F9Q! s9 R  j. q, T1 s* k; Z
全部共5 parts,可在相關影片中找到
作者: lamkobe    時間: 2007-12-5 06:24 AM

好認同樓主嘅講法,咁天馬行空嘅創作,真係服左佢地,
$ D; x6 p% H7 @
  k( j+ L4 z5 G3 d" @! h$ [; {今日去戲院睇,之前完全冇概念,唔知套戲講咩,
7 F3 n% n, T9 K/ r1 }: g7 q# T
. N6 h& A/ l3 K但一見到7個人做一個角色嘅時候,真係想即場拍手掌  w! H8 y4 S) q; S

6 P7 y( k) E3 }+ c# l: a內容唔多講喇,我睇完之後係度諗,如果都係韋家輝嘅劇本,但唔係杜SIR拍,
* M7 g: I* {* @5 t4 g* g, [: f/ C8 G4 x9 p) w
會唔會有咁嘅效果呢??

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0