標題: 唔知點解...好想同大家討論一樣野... [打印本頁]

作者: 無奈    時間: 2007-12-4 10:45 PM     標題: 唔知點解...好想同大家討論一樣野...

今日放左學之後去左補習...
* b9 }; m6 x6 T4 ^補補下習..d 呀sir/miss會無啦啦講左d"爛gag"...
2 `5 v: }+ n- V) |& y2 F6 Y
, J- l9 n) e$ e: l( u, _個陣...我就覺得"爛gag"呢樣野...好似已經左融入係我地個社會之中....
$ v# u  Y( _6 J2 Q7 ?" |5 m好似隨時隨地...無時無刻...梗有人會講...其實爛gag既定義係d咩來呢??
1 @" _8 w0 x9 m1 P" N+ R; o; R" y* ~4 m5 k( |
而且...聽聽下..d爛gag好似有一個演化既現象咁...由一個故事 / 場景 /3 W; D  N( D  R. V' H+ H
字音形成...到左宜家..開始有一個"轉型既現象"咁...開始由問題既形式
: p5 n/ w; x  r4 ^$ m* ~, Y來出現..& I. {  X. ~# Z

7 r6 n6 T# `) y5 b4 `: P, P例如..."菠蘿係黃色...咩蘿係綠色??"
5 t2 P$ R: q* k$ R% O* j! J% x又或者..."吻百蜜..係男定女??"
* ~* a$ b3 |* m1 [2 k0 D- Z2 P: q3 ]% l5 m" V- i. z
有時聽到都幾好笑...我覺得...佢地諗出來既方式..係佢地先諗到個答案..( @$ p+ }, a) W& A9 S. `' S! c2 C
再推敲出一個問題出來...即係....4 M2 \* x3 c5 @8 c* Z$ ?
"所謂既答案--------->風馬牛不相及既問題"
( D  ], B! k: B  S4 i8 K7 K. Z2 A- Y# P( U# h
唔知大家對於爛gag呢樣野有咩睇法呢??你地又點樣定義呢??6 L# E+ q* M- Y, A4 _( w
& w. x2 ]9 A5 m( e
以上全部都係我打出來...並唔係轉貼...
作者: 七星天使    時間: 2007-12-4 10:47 PM

講"搞爛gag"出黎+ C9 y  E. T' n  o; o# F
其實都係想搞下氣氛,,
0 k* }- _1 _) A5 B& E3 [  s大家一齊笑下,,! m9 g# v% r# _( _/ y# v0 D
冇咩特別
作者: 衰貓    時間: 2007-12-4 10:55 PM

爛gag既然叫得做"爛",當然可以完全無上文下理,狗屁不通甚至於九唔搭八,所以,絕對可以聽完就算,完全不必費神去考究‧‧‧‧‧‧
作者: goodtime    時間: 2007-12-4 11:18 PM

首先要搞清楚一點8 g9 y  m: ]  \8 p" {
搞gag同搞爛gag係兩回事$ V$ u2 H& j' T, ^4 l4 D$ @! Q
搞gag通常係講者預左講完大家會笑$ T5 H7 W3 ?) `9 j" w8 a. _
搞爛gag係可能d gag俾人講過十幾萬次, 又或者得自己先識笑
( j5 j; e$ d3 u- ^1 q仲有一d, 爛過爛gag既gag, 就係大家根本唔想理會
7 Y6 K" b3 v! b3 _
9 |) a) |; d. N: {0 a+ P所以搞爛gag未必引到人笑
作者: 12d3    時間: 2007-12-5 02:32 AM

同一個gag出自不同人的口中, 會有不同的效果. 這就是魅力的差別.
作者: loklok117    時間: 2007-12-5 09:14 PM

睇下用係咩情況la
, h9 H8 L* L$ K例如上中史堂(我認為係最悶)
. H: V/ }9 H" g9 G% @/ R0 [) c個阿sir攪個爛gag/ v2 M% E$ B% T& H8 V
等大家個魂魄飛番黎

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0