標題: 有無人知道d公共機構點解要賣廣告? [打印本頁]

作者: trunks    時間: 2007-12-16 11:18 PM     標題: 有無人知道d公共機構點解要賣廣告?

九巴, 煤氣, 中電..... 成日係電視賣廣告.... 你地覺得有無咁既需要呢?  U. H! l6 ^5 T$ Q0 Y7 b9 a$ ]
係唔係都要用ga啦..... 又唔會因為佢賣廣告而搭多d或用多d, 浪費d錢..., 減價仲有用啦....
作者: haukwankin    時間: 2007-12-17 12:04 AM

唔賣下廣告既話啲高層邊有籍口掠水...
作者: 阿感    時間: 2007-12-17 12:27 AM

賺得多,交稅多5 m4 v* |% p; e1 X& f' Q6 \: A
與其交咁多稅,不如使多少少搞下形象好過. p3 O; F/ t4 S/ N$ |- V- R' ]( ]
你睇九巴成日換車都唔肯減車費都係呢個原因
6 l# O1 y  k$ U% ]; ?1 {. m) C$ m6 e7 s5 Z4 t8 w# {& R
[ Last edited by 阿感 on 2007-12-17 at 12:56 AM ]
作者: oz2    時間: 2007-12-17 12:48 AM

以前讀書時,個miss說過(如本人沒有記錯)大型機構要賣廣告[如:可樂、麥記]這是因為保持公司的[商譽]在市場的高位上,而公共機構賣廣告是政府要求的,因為要令這些公共機構增加透明度,及增加市民對這些機構的認知度。1 R9 V, h! L* ]3 Z
不過也有人認為這是為他們本身的股價升值,吸引外資及其他人入股,所以賣廣告提高知名度。
作者: leonlei    時間: 2007-12-17 09:19 AM

Originally posted by oz2 at 2007-12-17 12:48 AM:( c9 ?- n/ B( ~
以前讀書時,個miss說過(如本人沒有記...
4 h& X( m: Y2 J
; [. G; `" i, G' Y
贊成,並且九巴煤氣都唔係獨市生意,港燈中電就係
' w9 |4 V0 u9 d  x$ E
; S  m" B% {3 u0 `話時話,好耐冇見港燈廣告,港燈應該係最掠水的公共機構
! X/ o+ @3 f$ S. P2 q1 j
0 H9 x* u/ j% t) H+ \[ Last edited by leonlei on 2007-12-17 at 09:20 AM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0