標題: 中國交通大災難!! [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2008-1-28 08:38 PM     標題: 中國交通大災難!!

今年真是我最恐懼及最擔心的一年:   % r. d: C; ^8 h' H& C& p
6 @/ W" t0 @3 j0 P
      現在本人身在佛山工作,我今天去買定火車票回hk過年,我一到<佛山火車站>簡直是[恐怖]!有近萬人在火車站,他們不是買票,而是退票-.-"  
  F# j+ X8 ?& m* O% R有近50個警察封了整個火車站,不淮人入買車票,我也被拒入,我當時十分害怕!(死啦,不能回hk) 。之後我唯有找另一個較高級的警察說:[我是買hk票,也沒有嗎?],好在他很好人叫我去另一個位置排隊,結果我天寒地凍地排一個小時買了,心想為什麼做人那麼辛苦呢?現在我最怕的是到了我坐火車個日,火車會有擠迫問題來不到佛山呢-.-"
8 |( k) h1 r) P1 W+ H  Q# p4 K  X7 E
                                         9 k/ Q5 E7 v7 `
    大家都知道今年整個中國都因風雪交通大災難,我奉勸各位會員,想去大陸旅遊的不要去吧,如要返鄉下過年的好現在去買車票,因為明天可能你想買都不能買啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: chong2002    時間: 2008-1-28 08:43 PM

依種日子我好深感受' S4 X8 ^/ q- s* r+ m% l" v/ Y
想當年 未有八達通既時候
$ K6 C0 T3 I( u" y$ B6 F- {大時大節返大6 要買飛
) |; ?8 |9 o% E7 N係旺角火車站打大蛇餅; U5 H+ O9 J3 a+ G2 |
買張飛足足等幾個鍾=.=
; }! t8 }1 w, x0 m去到羅湖再等個幾鍾先出到深圳呀陰功
0 e0 I4 q! a  y6 z
/ w. x' S( L) l( T: D$ }! ?真係為依家d 係大6 捱等既人難過...
' H) D0 Y4 }- `* ]  e( S$ H重要咁凍..真係好慘
作者: jack2017    時間: 2008-1-28 09:04 PM

係新聞睇到~真係覺得佢地幾慘~
作者: blackong    時間: 2008-1-28 10:18 PM

見到佢地番屋企 咁辛苦~
6 w; H+ I/ i. }自己真係好幸福~~坐一陣車就可以番學,留屋企~
$ t' |# a+ g0 S; `  u4 X) i佢地就慘喇~
  D" Z) V1 `4 L- C/ R5 q希望遲下交通好留木佢地可以趕得到番屋企啦
作者: SCM    時間: 2008-1-28 10:30 PM

Originally posted by oz2 at 2008-1-28 08:38 PM:$ T7 }: v, K7 O4 u1 U6 E
今年真是我最恐懼及最擔心的一年:   
  O* l9 L& J/ I6 |: _' \, T...
1 `5 E7 R, ~  Q# i, G
大陸返hk大把方法
) _' Y5 R) a& S/ }( V& l唔洗怕wo% S( u0 ?; V, X- \- x1 `
! m7 z( m% L/ ~! ?
p.s orz兄你之前唔係話大陸上唔到ef咩; U1 W& g& ~- p* q3 j: D0 B
     依家又上到既???
作者: oz2    時間: 2008-1-28 10:38 PM

Originally posted by SCM at 2008-1-28 10:30 PM:
+ W1 p8 h% V! D3 m2 j2 M: E3 T) F5 J! n3 Y- I
大陸返hk大把方法8 O/ K- @. q& w' {. P/ g
唔洗怕wo3 e" ^5 k& y1 d) z
' C1 \$ ]# X+ x& a% K+ u) {
p.s orz兄你之前唔係話大陸上唔到ef咩4 O; A. I& F, R* e* J# M
     依家又上到既???
* U$ |7 j1 I& {: u! e1 x; t5 _% {8 l/ \9 A8 s
5 }% s- Z3 U# [) H* ^) f
大陸網絡十分不穩定,上半年都是時得時唔時,所以分分鐘今日我可以上[娛樂],明天就不能上......-.-"
: N9 ~2 C% |% u; k8 t" D' E, y2 t# x' z2 u* T4 K
另外我的名字叫[oz2],不要記錯呀!!
作者: yuri    時間: 2008-1-29 02:17 AM

中國有事 香港都會大件事...
作者: 155220    時間: 2008-1-29 08:43 AM

今年年尾先攪單咁既事,宜家有成7,8千萬人受災,班民工積怨已久,如果今次政府攪唔好的話,後果十分嚴重!
作者: kuru    時間: 2008-1-29 07:24 PM

咁個職員都對你好好lu, 上面全部都落雪, 如果有ship搭, 你選呢個途徑返香港會較好~
作者: SCM    時間: 2008-1-29 08:12 PM

Originally posted by kuru at 2008-1-29 07:24 PM:* c$ b: F  N, C' z
咁個職員都對你好好lu, 上面全部都落雪, 如果有ship搭, 你選呢個途徑返香港會較好~
+ q) \1 @) A% F7 J- W* Y9 _# v: i( Q
可以去珠海塔船 個半鐘返到香港
, X4 E8 {6 M. D2 w: J- i又或者煩d
& g1 B! p5 z* f1 Z珠海過關去澳門返

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0