標題: 有乜辦法可以令自己對感情唔好咁重視同埋冷血D?... [打印本頁]

作者: Charcoal_henry    時間: 2008-2-17 02:02 AM     標題: 有乜辦法可以令自己對感情唔好咁重視同埋冷血D?...

有乜辦法可以令自己對感情唔好咁重視同埋冷血D?...
! y* w% G% W6 |& v: p7 j8 b$ [" z) F* J# U. Q- h$ S, o- U& M1 w
感情太豐富一受打撃果陣真係會好辛苦...# l2 K4 y7 r( O( W; m
  t( w: D- W* g
any suggestions?
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-17 03:06 AM

哦..性情中人..同我一樣我諗..好易唔理智..樓主分享多d你實例同個人心境黎睇下我地似唔似..
( E3 F& ~9 f8 |$ e; y( C0 Y我諗個性自細培養..我諗..對感情唔重視..就可能係想獨來獨往..最好好似流川楓咁..8 p: n/ N; `. H! E5 {
咁樣學下功夫,多做事小說話小胡思亂想..嚴重d睇心理醫生./吹眠..純粹個人意見..
作者: john01daly    時間: 2008-2-17 06:37 AM

Anyone can help, I also want to know.
作者: Charcoal_henry    時間: 2008-2-17 06:08 PM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-2-17 03:06 AM:
# g: z* y; f7 E/ [" d7 \哦..性情中人..同我一樣我諗..好易唔...
2 y! U% |% e9 h0 E& W0 N1 {& d+ u+ K* B
good to hear that someone has got the same feeling with me% c5 [% m+ l3 B$ d

/ k" s1 f7 o$ u( M" R& _唔係好想講experience...
; j0 e4 e/ z. e( u2 K  \1 _( t; h! G' D5 Q; Z
不過我自問都係一個性情中人, 好唔捨得一D曾經擁有既野 eg. school life, relationship with gf, close friends etc....) Z& U! ~5 n3 x7 Y6 K3 h0 ]7 Y
% u4 R( l" K: ^) T, `
我唔係想做獨行俠,
5 R* @* I/ P- S3 |0 e' d只係想知道點樣先可以令自己對人與人之間既感情(no matter love or friendship)睇得開D...
作者: escalation    時間: 2008-2-17 08:35 PM

個人分享:$ ?6 y0 {+ p' x4 W
. Q! l+ D8 ^  V2 f: C4 v! A
我自己曾經都好似你呢類人, 十分熱情和感性, 而且鍾意用"性情中人"自居, 其實呢種態度只係唔成熟既表現. 當然, 人地唔會咁好心點醒你, 就算點你都未必醒.
2 n: {' ^% Z6 g7 ?1 M& v( b  p
; W# L6 _' x; v6 E解決方法: 好簡單, 多經歷一些挫折, 你慢慢會開始"化", 心態亦漸漸穩重起來. 呢個過程好奇妙的, 好難形容, 總之, 你經歷多左, 好多野會在你意料之中, 就唔會再比D小事情小變化影響你情緒.
作者: 自由神    時間: 2008-2-17 09:37 PM

Originally posted by escalation at 2008-2-17 08:35 PM:
6 a2 R9 l: I) R2 R個人分享:
% L. b: _+ |5 s4 w& }  }+ y4 f8 H7 X  I' Y$ m
我自己曾經都好似你呢類...
  C5 K/ _6 H1 X- k+ O' Q係呀!
; A; A& D' r) L* Q; ]7 t只要當一切都係遊戲,咁就會“笑看風雲”

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0