標題: 有無人試過正係夜晚咳得密d? [打印本頁]

作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-18 01:18 AM     標題: 有無人試過正係夜晚咳得密d?

我第1次遇上這情形..睇左幾次醫生..3種顏色咳藥水都有..都無用..上網睇話係寒咳..有d仲會纏好耐..唉點算...
作者: 極樂    時間: 2008-2-18 01:28 AM

建議睇中醫, 一定要戒凍飲,
* }6 Y$ T0 ^9 T! Y6 N; A: a臨瞓前搽少少驅風油係喉嚨位&後尾帎&心口 (呢樣個人睇法, 最好問下醫生先)3 X( l: H0 G' F

+ q, L7 B1 c8 r+ y/ y祝早日康復, 身體健康!!!
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-18 01:47 AM

Originally posted by 極樂 at 2008-2-18 01:28 AM:! F! V5 V* Y' s) Y9 q! a+ x) O- U; i
建議睇中醫, 一定要戒凍飲, 9 |: r+ n+ ]/ Z: l6 X$ t; r
臨瞓前搽少少驅風油係喉嚨位&後尾帎&心口 (呢樣個人睇法, 最好問下醫生先)
  N+ q+ F( l2 w+ p0 |4 B4 f" H3 L5 M: T/ V* R$ v5 n' b/ w
祝早日康復, 身體健康!!!
- p% D/ _: a0 S7 b7 Q" _( |
thx..上網睇都多數係話中藥好d..! A; K  j; K4 k
搽左白花油係喉嚨..
: e! D' t$ }  \3 V你曾經試過?睇中醫有無好介紹..之前睇執劑藥沖3次巳經貴過睇私家醫生
作者: lsasus    時間: 2008-2-18 09:47 AM

睇醫生照下肺穩陣D!
! f3 _: P% J& o5 h* t肺結核症狀都好似係夜晚會咳得好西利!
作者: 衰貓    時間: 2008-2-18 10:53 AM

Originally posted by 極樂 at 2008-2-18 01:28:# ~2 F1 n( r( p, f5 r& [
建議睇中醫, 一定要戒凍飲, . k6 V/ J5 _: T" m
臨瞓前搽少少驅風油係喉嚨位&後尾帎&心口 (呢樣個人睇法, 最好問下醫生先)
9 U; u6 e! n" q7 ]. Y& \+ ]( b( S7 V
1 j7 ^% Z7 z# }4 g2 ^/ `祝早日康復, 身體健康!!!
4 ?- n5 n$ V% c7 K/ c
, b8 W. f/ t) G) y1 s5 `  U" I
: G0 \; c- G4 M% k$ M$ H2 ]& r呢位師兄講得好啱,咳呢家嘢最緊要就係"戒口",做唔倒就聽咳幾個月都唔會好,戒生冷飲料(包括茶),寒涼食物(白菜,蘿白,生果等),一定要戒得徹底,另外,試下多飲胡椒豬肚湯,對咳有幫助,‧‧‧‧‧睇中醫個人都覺得比西醫好,但效用會較慢,不過無論睇中或西醫也好,自己唔戒口就一定好難好得番‧‧‧‧‧
作者: FishyR    時間: 2008-2-18 03:13 PM

大哥, 呢種咳我都試過, 唔好照顧有排先好! 小心! ) |' o* s7 V6 H

% z( Z8 @: S4 ~$ u# R5 D我嗰次係咳吓咳吓唔多理, 攪到條氣管咳'選'咗, 好番後, 一凍親或d空氣差d, 都會咳. 醫生話我氣管已經變好敏感, 有多少剌激都會使到條氣管有反應., U/ p9 l9 Q0 Y5 |8 ]

2 ~$ d3 c9 w8 [- O4 z% j3 T我上次最後係用亞婆的老方法攪好. 訓教前, 將一塊老薑用小火烤至外皮黑黑地, 之後喺咳到痛o既心口位摔大約5-10分鐘, 會發覺心口熱熱地. 然後著番衫訓教, 記住唔好吹嚫心口. 大約3日有好轉. 多咗d痰同心口位時不時會覺凍. 然後繼續呢個方法, 大約1星期就唔咳.
- {& p; x. ~, @" u5 a+ I
: f" e& Y" d$ ?' O' O" ~不過, 一飲凍飲就會咳番d. 小飲為上. " k3 I$ ?# m( m% m( O

4 P. `8 R7 [: o希望對您有用!
作者: 艾力克    時間: 2008-2-18 10:20 PM

我都試過咳好耐 ' y( @; @6 ]/ N4 w
除左係咁睇醫生同食藥, 就係要飲多d熱水喇, 等氣管呼吸(熱漲冷縮)舒服d
作者: 誠    時間: 2008-2-18 11:11 PM

我以前曾在感冒後咳了很久,而且是半夜才咳,無得瞓. 後來有人介紹我飲一隻"潘高壽蛇膽川貝液", 即晚見效. 不過香港很難買到這牌子, 多是賣羊城牌, 也可一試./ o8 ]2 V. t8 [& C

: l' b) p) I2 E3 f  C$ L5 a希望你早日康復.
作者: hamsubboy    時間: 2008-2-19 12:28 AM

I have a very good Chinese medicine formula, give u later.
  X' @: R- m0 b6 Z8 O. E. n; d3 x$ V- }! @5 T7 T6 I) e0 K% d
Last year I got the same case as you. I got cough & non-stop about 3 month, saw a lot of Doctor & the Chinese Doctor, used a lot of money....... Some Chinese Doctor spend $150 per time & still not ok!
+ G2 z" B/ O: N7 u& |8 X
8 Q: ^& S: G2 P% i( Q$ {Finally, a friend introduce a chinese doctor to me and give me a chinese medicine formula, only drink 2 times, 100% recover.! u. W; H# v' Q0 U/ T1 P
, ]# ^  j% J9 B8 w
From last year up to now everytime I get cough, only drink 2 times, I can recover, no more cough.  C- x& ^$ N2 M) r. s  ?' \  G( E: u3 s! h
8 s8 l; ?$ @: j$ C& x- x
I save this formula in the other PC, I will send it to you this week.
6 ~9 ~. E* m5 P: o3 B
; r9 I4 t8 v: d" e" X3 c1 F2 a: y3 |This formula only spend you less than $30 一劑, 我剛剛執左兩劑, total $52.& }+ G4 i& n- n2 X0 S( O: r

) H6 i* i8 {# c: e  r! wpls wait for me.
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-19 03:25 AM

Originally posted by 衰貓 at 2008-2-18 10:53 AM:! ^; O' j: {/ c& {  B4 r8 H
+ X/ G8 ~; e% B- j$ E& e+ s

& p) g5 |0 Z9 |3 y; l5 l7 l: s+ \$ z% z2 G
呢位師兄講得好啱,咳呢家嘢最...
1 q; I9 N6 }7 b* u' S
感謝咁多人既回覆同分享個人經歷!!
, L1 Z+ @/ [4 d. K. s7 Y本人過去兩晚都咳到第2朝好累好眼訓無咁多咳先訓得著..有機會一定試下以上咁多位人兄既方法)..: x1 \- g5 T7 T2 A! ^* ^
生冷飲料-茶 都係嗎??? 弊..最近食吉野家成日飲..2 U( ~! u' [' k. q  O3 g
寒涼原來生果都係..我咳個日仲去左食橙..記憶中好似係有關連..原來似是而非..恰好相反負作用..真係捉蟲 白菜都係嗎??咁咩菜好d?? plz提點多d寒涼既野..本人唔揀飲擇食..好易食左都唔知..
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-19 03:36 AM

Originally posted by FishyR at 2008-2-18 03:13 PM:
- \, e  W1 y, |, p( r8 R# A! W大哥, 呢種咳我都試過, 唔好照顧有排...
  ?0 r" a7 b# X$ |
我查實睇左3次醫生近一禮拜..私家->門診->急症..每睇新一次就拎前一次既藥水比醫生話唔掂隻藥..毫無改善..結果黃->黑->粉紅 藥水有齊哂而家..唔知係咪玩我..急症室睇感冒都估要3粒鐘以上..但佢地好快唔駛半粒鐘就叫我..之後好求其睇完我d藥..問睇左幾錢..我話2百幾私家..佢就講左d野好似覺得好好賺咁..之後用聽診器聽幾下就叫我出去等..我其實好想叫佢照下check下肺至呼吸道有無事..但無開口.結果都係比收鼻水.化痰,藥水 我../ i1 V1 U" j5 N. u& r
尋日夜晚..所以要今日先有得拎藥.但我未拎..訓左教..加上都唔寄予厚望同一種藥..我想拎藥時再去問d醫生可唔可以照下..唔知得唔得呢?
. b* I$ b9 Y" z2 Z7 q# g你話用薑係燒到黑之後放係心口上?咁係咪要放幾塊鋪暈哂??
0 }, A' T! o. n+ u# c4 e- Z我都驚咳得多 唔嚴重都變嚴重
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-19 03:38 AM

Originally posted by 艾力克 at 2008-2-18 10:20 PM:
' O/ U0 P# s% \- Z  G6 R我都試過咳好耐 4 ?# X0 r6 D- ]& F4 I- ]
除左係咁睇醫生同食藥, 就係要飲多d熱水喇, 等氣管呼吸(熱漲冷縮)舒服d
! X0 M4 h* F2 H2 `# ~
ys..我唯一方法飲多d暖水..仲有個隻真蜜溝水(見佢寫住對氣管尤為有效),京都念慈xx
" u! }( s8 Y6 m0 R
/ w; m2 }1 r, s* g! v* I0 h9 l$ t3 i[ Last edited by 迪達拉姑 on 2008-2-19 at 03:45 AM ]
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-19 03:42 AM

Originally posted by at 2008-2-18 11:11 PM:: a3 R+ ^  B9 G  Y
我以前曾在感冒後咳了很久,而且是半夜...
0 C: p- n; ?) N/ O3 O哇..蛇旦液..真係用蛇個旦捉煉?聽落好似以毒攻毒似..幾錢左右?全名係??之前去藥房買川貝砒巴膏..唔講京都兩隻字..d藥房好奸商就比其他賣唔去牌子你...唉
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-19 03:44 AM

Originally posted by hamsubboy at 2008-2-19 12:28 AM:* ]3 }6 S6 @. |: H
I have a very good Chinese medicine...
$ @2 V# u+ ?! X* S0 ~% }真的嗎?係就等你好回音!!+ t1 b, K; C* Q' Y4 g
睇見一擲千金 張堅庭話兩個仔呼吸都要錢(因為有哮喘)..許冠文仲要落井下石..都唔知係夾埋做好最後一集定點..
作者: FishyR    時間: 2008-2-19 10:47 AM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-2-19 03:36 AM:
4 X% ]0 J" l6 t
) \- }0 h3 r) v+ y6 l" z我查實睇左3次醫生近一禮拜..私家-&...
+ ]" k( N; x: T/ E1 @
2 C+ b# V5 W& e7 L
大哥, 首先祝您新年快d好番, 身體健康!
- b8 x  w9 ^6 U$ i( k- j3 U0 @. }; I- d1 l6 D9 G% e, Z, F& {
唔係鋪暈喺心口. 係燒到外皮黑之後o新熱熱地時, 批開d薑皮, 慢慢咁喺咳到痛o既心口位'摔'. 會有少少薑汁咇咗出來嫁.
$ U; ~2 C% S4 G4 H$ V$ n2 s) v; }0 K
嗰排日頭做到半夜三更, 體質虛弱就中招. 老人家講落夜咳係寒咳, 老薑驅風, 而且燒過後屬性變得溫熱, 不同生薑.2 n6 K. h* T/ m" m
  {. r* C! M! G* |  ]' U
重有咳得辛苦可以飲d蜜糖水, 唔會咳少咗, 但唔會旱咳, 咳得舒服d.
& ~* o+ `6 P8 ~9 D  k2 u. f
8 ]' J' W* V/ |3 `% ^希望d老方對您有用.
作者: hamsubboy    時間: 2008-2-19 08:49 PM

4 碗 煲埋 1 碗, 飲 (水滾落藥, d藥不用洗)
0 q5 N. E% w0 B3 _$ B6 P5 H8 M! [- Y& _' s
晚上, 番渣 (加兩碗水)5 V  f" v" z/ O8 Y
7 h$ H# m/ ~* z! }/ ~: K
執兩劑先.
' u6 B1 X1 C% N+ I# q1 ^$ g2 @0 ~5 F& d0 A& p
我有時飲兩劑ok, sometimes 4劑.
; E2 e3 s6 C1 h1 h& L1 ^. Z# r# v
if this formula is ok, pls reply and let me know. thanks!

圖片附件: Chinese Formula.jpg (2008-2-19 08:49 PM, 122.9 KB) / 下載次數 10
http://26fun.com/bbs7/attachment.php?aid=1216140&k=b184478799ea8cfb1d64aa31e8a9b239&t=1726949311&sid=1a58e5

作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-20 03:30 AM

Originally posted by hamsubboy at 2008-2-19 08:49 PM:
/ r2 u7 N1 K3 e. l4 ~4 碗 煲埋 1 碗, 飲 (水滾落藥, d藥不...
  ~9 l. U% j8 @: Y1 p- [8 j* B
唔該哂呢位熱心人兄post埋藥方..但睇唔明d字..我又無printer..所以打左出黎..幫手對對岩唔岩( x係睇唔明)乜你最近又咳咩?
  d3 z% O, q, I( J- T% v生薑3片- S5 `/ F2 t0 v/ ?: m
灸草1 (唔知咩單位)
( B! ~, c, {2 W6 o! T* L3 X南杏3- M$ w9 F2 _: f0 a6 `8 ]2 ]) B
膽南x2
7 v$ |. f/ k1 ^8 b% V% L* n6 ^陳皮2
8 k# m3 k& e% e旋x花3
1 s% f3 o0 f- s# o3 M0 Y! c紫苑33 I. t# k% m$ J8 H
淡干薑2
7 [1 r3 l/ }3 W, J7 {5 o+ @薑活3
& `1 {2 `4 g4 m# ~" `) |- x川貝3( m6 n- p7 @& B: ~
法x27 `3 D' D) D+ u  _
細x 半
- k/ M5 ]4 b. {6 j+ u桔紅2
" \, L% d& C. d/ a, |4 s防x3
. n7 t, U$ d; e, y! A, c荊芥3, v" q1 R' {3 ~$ O' A: n5 t; C
萊x子3( b! f5 F" ~6 ?: @; E3 P
白芥子3% f9 t( _+ s. B# F( U6 P
老蘇子3
作者: hamsubboy    時間: 2008-2-20 11:36 AM

sorry! 我對住張紙, 都睇唔明d字, 其實本人覺得, 一向只有執藥果d人先知d中醫寫咩! 因為d中藥名佢地先識.
2 r2 T- Q" P. @2 F; l: P8 k& ?; U  l& ^+ s& Q# {# B
yes! 我最近感冒又咳, 去執藥果時叫佢加d醫感冒藥落去, 飲左三劑.7 ~& E9 H  l; e' Y9 X" w  z/ G" T
之前懶, 唔想煲藥, 於是睇西醫, 但係唔得,  晚上狂咳.3 H$ T9 U1 J* y( g# G+ Q# x+ t
  Y6 F7 H/ g8 Q. S+ f) ]  O" E
[ Last edited by hamsubboy on 2008-2-20 at 11:37 AM ]
作者: 尺分屹八4    時間: 2008-2-20 12:38 PM

Originally posted by hamsubboy at 2008-2-20 11:36 AM:
! {1 ]# W' g( d( A) usorry! 我對住張紙, 都睇唔明d字, 其...
4 M' B, Z8 Q, y( n/ O
2 a% ]) t6 _/ }+ {6 w9 j食中藥比較好
& b7 `9 q4 c/ z0 R7 O但係最重要係戒口7 Q5 Y5 f  n6 m0 y/ k. T
唔戒口食咩藥都冇用
' d  e. p' ^  I! q* k8 {* r6 }% U( b1 Y7 J% \5 x
煲藥方面' J- t: V# p$ I
市面好可多自動煲到得番一碗藥
( d; t  [, T- E+ ^, z個d應該幫到你
% |) v7 H4 g+ }$ J2 F: ]/ ^: y又唔洗睇火
1 w' N6 c! r, P) k) m- b# h1 \- y5 o" W  M: h8 b  u
[ Last edited by 尺分屹八4 on 2008-2-20 at 12:40 PM ]
作者: bunce2806    時間: 2008-2-20 12:43 PM

Suggest that you try seeing a Chinese medicine practitioner as western medicines only try to dull the symptoms but not treat the real disease (at least this is the case for coughs).
7 G# V) T6 Q* e3 A
# ~: }# e, ~( |' _' F3 c1 s/ y# q& [Don't eat or drink:
, G2 `5 I/ M- O1 x
) @6 ]8 A4 t: ~" K2 ]2 P: @& k- Some types of fruits, e.g. all melons (watermelon, the green type, 哈蜜瓜), mangoes and bananas.  They can increase mucus production in your airways and will make the cough worse5 N- }0 F' ]+ h
- Caffeinated drinks (coffee, strong tea)
) O1 ?2 W" ^1 \: c, X% f- Oily foods (chicken skin, fried foods, etc)  ]6 W+ |. ~8 j( n  `% k! o3 h

8 S, V( H1 e( h4 J; t. _1 i2 ZAlso have enough sleep (really important, otherwise v. difficult to get well) amd drink lots of fluids (soup, warm water, etc)
2 e  c7 }" F$ H! _  z$ k
8 J/ Y3 R% O/ R) Y6 `3 g2 V# n& b! QGood luck & get well soon!
作者: 衰貓    時間: 2008-2-20 01:34 PM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-2-19 03:25:
, k. G/ A& c( |8 q. v0 A2 Z1 W" M: d7 _4 u, H% T
感謝咁多人既回覆同分享個人經歷!!:...
0 f# b: l3 q8 W) q* q! q
4 a# m$ F( w2 @# F
% h% o; p! A% e5 ^$ E( P
我所知道要戒口既都差唔多講晒,菜我淨係知白菜同蘿白係較寒涼,其他既都應該可以入得口,而生果就一樣都唔食得,飲既就奶茶都要避免,甜既亦盡量少食喇,可以去街買啲一包包既薑茶飲,我試過幾有用,另外我前排有隻咳水效用都唔錯,不過係難飲啲,試下搵番個名俾你‧‧‧‧‧
作者: w00tw00t    時間: 2008-2-20 06:59 PM

yes ar, I had this kind of cough too, best to have Ginger Rice... and get more rest is important too.. take care man
作者: cgdmzlam    時間: 2008-2-20 07:14 PM

雖然我唔係醫生  W" U7 y4 H1 B' k( a

( \, r+ V. L: ^3 s+ U/ I不過我覺得呢d野如果西醫治得唔係咁有效的話
' g! n- u4 g9 X$ h2 L# }9 r0 a9 B. `% i3 b# I; D% h
不防去睇中醫& ~8 x- j8 ~% C! Y: l- Z1 l! `

) o! D5 ]# j' V" ?9 U) x! u因為中醫對呢d野都有不錯的療效: B2 k" I' l& v7 [6 _3 W
2 m- O5 n. \3 \' \6 B9 i& F9 e9 H
我都聽過有身邊既朋友都係好似你咁
. w2 j/ W' |5 c/ @" t1 p& F! A9 O) q+ q
佢係食左一排中藥就好左好多~
* l- C* [& L4 z7 t9 N, U3 H2 W
$ Z& t4 J; W2 f  H2 z6 [4 e詳情就唔太清楚
: ?. Q% d2 r6 O: N! W8 i% d! C- }# ]6 h' l  J( G5 I( s
不過都建議你試下~~~~~希望你早日好返啦^^~~~~病痛纏身真的痛苦~~
作者: claudiuskwong    時間: 2008-2-20 08:52 PM

我也咳左成個月 現在好番8成 現在耐不耐也咳起來 , 醫生話: 氣管敏感先咳咁耐 ,
8 S; S5 k+ H2 V* p試下睡覺前 雙倍份量 樂信櫻桃味咳水 , 或者一些有麻醉成份的咳水 有R的藥房買得到 ,
1 v, n( ?" q1 D平時吃多些 維他命c , 不要飲同吃 咁多生冷食物 + 不要飲汽水
, ~7 _- Y7 [; v' P, Y! J咳要慢慢好 ....好麻煩的
作者: SCM    時間: 2008-2-20 08:59 PM

我因應季節唔同
& x+ a  S( T% z7 h! N1 z一時夜晚( O# @+ l, R. x( \# [) V. N9 @3 `2 ]
一時朝早
- V; k2 D3 k( v: m8 W2 W, i& l- E不過咳已經少
+ ?! l# a0 M" V最麻煩係成日流鼻水 鼻塞 打"黑痴"0 P5 X1 T/ a, P& t
因為有鼻敏感
' c( Y7 E# x& _) |% Z5 T& X所以早晚都要食藥
作者: wind69    時間: 2008-2-20 11:10 PM

樓主要戒食一d會刺激氣管ge食物,煎炸野,生冷野,過年食剩果d賀年糖果最好就唔好食著或者等下一年新年先再食啦
+ v+ {/ I: s$ v$ u2 _% \' A( r% M0 v. |0 p
好似呢排天氣比較冷,空氣咁乾燥ge日子,有d人氣管會特別敏感,氣管敏感就會收縮,一縮呼吸就唔暢順,就會"喘",好多咳藥水都會有擴張氣管ge藥效,不過如果唔得ge話,醫生就會直接開擴張氣管藥俾病人。d藥通常會用係一d唔係太嚴重ge哮喘病人身上。正所謂,氣管擴張番,條氣順番晒,咩咳都無啦!效果一般都會唔錯。但係隻藥好似有類似心悸手顫咁上下ge副作用,所以唔可以亂食。
! C: E3 d6 y) f0 H& i) X" d# J: M  X& }/ `. f) Q
不過都可以吹多兩句,夜晚成日咳,大家都已經提供左好多方法) ]6 i- `5 j- Z8 C6 V+ `
我果個就比較簡單d,就係o係入夜之後,係條頸度圍一條毛巾暖著條頸同喉嚨位先去訓覺,簡簡單單但效果都會幾好。(普通長度足夠包著成條頸ge毛巾就可以,其他絲巾同冷頸巾都得,不過可能會熱到出煙),。
/ y6 {2 Y% c" O1 ?8 u; y天氣乾燥ge日子,亦可以試下沖杯暖鹽水飲(特別係早上起身之後),飲完喉嚨會舒服好多,咳就自然會少d啦
# }# |! m+ Q3 `7 G+ h% s  e' x% b: T
我唔係醫生,我只係o係吹下水,關心下版友咁解$ `4 M1 ^) Y6 ~& F
人人體質唔同,中、西藥都唔應該亂食。樓主有咩問題都係直接請教番醫生比較好

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0